Kirjoitukset avainsanalla Joulu

Rare Exports (2010). Kuva: Mika Orasmaa. © Cinet.

Kun kyselen ihmisiltä heidän jouluelokuvasuosikkejaan, on vastauksena lähes aina Die Hard (1988) tai Yksin kotona (1990). Ihmeellinen on elämä (1946) on suorastaan itsestäänselvyys, mutta myös romanttisen Rakkautta vain -komedian (2003) puolesta jaksaa liputtaa moni.

Parhaita jouluelokuvia on kolmenlaisia. On niitä, joiden tapahtumat sijoittuvat joulunaikaan ja joiden avulla pääsee siksi joulutunnelmaan vaikka keskellä kesää. Esimerkiksi Fannyn ja Alexanderin (1982) avaava jouluhumu vangitsee katsojan täysin. Samoin Pikku naisia (1994) alkaa lämpöisellä joulunvieton kuvauksella. (Voin muuten suositella myös BBC:n Pikku naisia -minisarjaa vuodelta 2018!)

Sitten on niitä elokuvia, jotka muuten vain sopivat täydellisesti henkiselle villasukka-takkatuli-vaahtokarkkikaakao-akselille. Yksi rakastaa Jane Austen -filmatisointeja, toinen eeppisiä fantasiaseikkailuja, kolmas feelgood-musikaaleja. Ja neljäs Frozenia (2013).

Kolmanteen kategoriaan kuuluvat itse luodut jouluelokuvaperinteet. Monet katsovat saman elokuvan joka joulu, vaikka leffa käsittelisi zombi-invaasiota tai Pekingin oopperaa. Henkilökohtainen jouluelokuva voi kulkea ihmisen mukana jopa lapsuudesta saakka.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016) Kuva (c) Dionysos Films
Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016) Kuva (c) Dionysos Films

Kokosin jouluelokuvatärppejä eri ikäisille taaperoista teineihin

Varsinkin pienille katsojille on tehty viime vuosina runsaasti joulutunnelmaan johdattavia leffoja, kuten Onnelin ja Annelin talvi (2015). Myös vanhempien elokuvien joukosta löytyy Muppettien joulun (1992) kaltaisia varmoja nakkeja. Uusiakin joululeffoja tulee vuosittain kuin liukuhihnalta esimerkiksi Netflixiin, mutta elokuvateatterissakin voi nauttia vaikkapa The Grinchistä (2018).

3+

Muumien taikatalvi (2017). Ikäraja: S.

1970-luvun viehättävistä nukkeanimaatioista koostettu elokuva kertoo lempeän rauhallisesti Muumilaakson talvi- ja joulupuuhista. Selkeää ja verkkaista tarinaa on pienenkin katsojan helppo seurata. Lisää elokuvasta Media-avaimessa.

4+

Lumeton joulu (Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa, 2013). Ikäraja: S.

Pilvikallion kylässä odotetaan hartaasti lumista joulua. Pystyykö Akseli-keksijän vempain pelastamaan joulun? Hauska ja turvallinen norjalaisanimaatio on täydellinen joulunaloitus lapsiperheeseen. Lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla.

Viiru ja Pesonen - Paras joulu ikinä (Pettersson und Findus 2 - Das schönste Weihnachten überhaupt, 2016). Ikäraja: S.

Elokuvassa puretaan hienovaraisesti auki jouluun liittyviä paineita, odotusta ja pettymystenkin käsittelyä. Tarina kuvaa ystävien tärkeyttä joulutunnelman luomisessa lahjojen ja tavaran sijaan. Lisää elokuvasta Media-avaimessa.

5+

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016). Ikäraja: S.

Outolan poikien hilpeä joulusekoilu kannustaa tutkimaan omienkin jouluperinteiden alkuperää. Lisää elokuvasta Media-avaimessa.

Miracle on 34th Street (1947). Ikäraja: S.

Lämminhenkinen jouluelokuvien klassikko kannustaa realisteja uskomaan sadunomaisiin ihmeisiin (ja joulupukkiin). Elokuvasta on tehty myös uudempi, ihan kelvollinen versio vuonna 1994. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

7+

Painajainen ennen joulua (The Nightmare Before Christmas, 1993). Ikäraja: 7.

Tim Burtonin animaatioklassikko sekoittaa omintakeisesti halloweenin ja joulun kuvastot. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

Viisi legendaa (Rise of the Guardians, 2012). Ikäraja: 7.

Vauhdikkaassa seikkailuanimaatiossa Pääsiäispupu, Nukkumatti, Pakkasukko, Joulupukki ja Hammaskeiju yhdistävät voimansa suojellakseen lapsenomaisen mielikuvituksen voimaa. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

10+

Narnian tarinat: Velho ja leijona (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005). Ikäraja: 12.

C. S. Lewisin ajattomassa fantasiatarinassa taistellaan Valkoisen velhon loihtimaa loputonta (mutta komean näköistä!) talvea vastaan ja tavataan ohimennen joulupukkikin. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

12+

Iron Man 3 (2013). Ikäraja: 12.

Jos kaipaat humoristista toimintaa ja räjähdyksiä perheesi jouluperinteitä maustamaan (mutta panttivankitilanteet ja 16 vuoden ikäraja eivät kuitenkaan ole aivan sitä mitä etsit), kokeile Marvelin supersankaritrilogian päätösosaa. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

14+

Rare Exports (2010). Ikäraja: 12.

Korvatunturille sijoittuva, kotimainen genre-elokuva on kauhufantasian asuun puettu, hirtehinen komedia joulupukinmetsästäjistä. Elokuvan arvostelu Film-o-holicissa.

16+

Sataako jouluksi lunta (Y'aura t'il de la neige à Noël?, 1996). Ikäraja: 12.

Tämä leffa iski lukiolaiseen minääni täysillä. Sosiodraama kertoo äidistä ja seitsenpäisestä lapsikatraasta ranskalaisella maatilalla, jossa elämän kauneus ja kurjuus kiertyvät yhdeksi katkeransuloiseksi kimpuksi. Elokuvan arvostelu Film-o-holicissa.

 

Sokerina pohjalla jokaiselle, joka on jaksanut skrollata tänne asti:

Joulukuusikauppiaat (Big Business, 1929). Ikäraja: S.

Stan Laurelin ja Oliver Hardyn mykkäkomediat sopivat kaikenikäisille. Hulvattomassa lyhytelokuvassa Ohukainen ja Paksukainen yrittävät myydä joulukuusia ovelta ovelle. Joulukuusikauppiaat YouTubessa.

 

Mitkä ovat omia jouluelokuvasuosikkejasi? Onko esimerkiksi Elf (2003), Joulutarina (2007) tai Riiviöt (1984) pakollista katsottavaa, vai riittääkö aattoaamun Lumiukko koko perheelle?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Elokuvateattereista löytyy todella paljon uutta nähtävää perheille seuraavien parin kuukauden aikana. Myös joulun ajan ensi-illat ovat tässä vaiheessa jo melko hyvin tiedossa.

Loppuvuoden ensi-iltojen joukosta löytyy ilahduttavasti myös useampi lastenelokuva, jonka ikäraja on S eli kaikille sallittu!

Listasin tähän kaksitoista elokuvauutuutta ensi-iltapäivämäärineen, trailereineen ja ikärajoineen. Joukosta löytyy niin megabudjetin fantasiaa kuin kotimaista lastenkirjafilmatisointiakin. Studio Ghiblin ystäviä hellitään restauroidulla klassikolla ja supersankarifaneja vedenalaisella seikkailulla.

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa

Elokuva lainaa vapaasti muun muassa E.T.A. Hoffmannin alkuperäistarinaa, Tšaikovskin balettia ja vähän Fantasia-leffaakin. Pääasiassa Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa on kuitenkin ylettömän koristeellisesti lavastettua ja puvustettua satuelokuvaa, jossa yllätyksettömän pätevä tyttösankari taistelee pahiksia vastaan. Leffasta voi lukea lisää Media-avaimen sivuilla jo nyt!

Ensi-ilta 2.11. Ikäraja 12.

The Grinch

Amerikkalaisen satusetä Dr. Seussin omintakeinen Grinch-hahmo yrittää varastaa herttaisten huulaisten joulun. Elokuvan voi nähdä jo viikonloppuna ainakin Finnkinon Lasten Sunnuntaissa. Itse kävin katsomassa leffan eilen - siitä lisää ensi viikolla sekä tässä blogissa että Media-avaimessa!

Ensi-ilta 9.11. Ikäraja 7.

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset

J.K. Rowlingin luomaan taikamaailmaan sijoittuva Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016) saa jatkoa, kun nuori Albus Dumbledore (Jude Law) johdattaa taikazoologi Lisko Scamanderin (Eddie Redmayne) taisteluun pimeyden velho Gellert Grindelwaldia (Johnny Depp) vastaan. 

Ensi-ilta 14.11. Ikäraja 12.

Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa

Sven Nordqvistin valloittaviin lastenkirjoihin perustuvat ruotsalaisanimaatiot ovat saaneet tällä vuosikymmenellä jatkoa saksalaisista tuotannoista, joissa yhdistellään eläviä näyttelijöitä ja tietokoneella luotuja otuksia. Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä sekä Viiru ja Pesonen - Paras joulu ikinä saavat jatkoa arinassa, jossa Viiru muuttaa - pihan perälle.

Ensi-ilta 23.11. Ikäraja ei ole vielä tiedossa, mutta edellisten Viiru-elokuvien ikäraja on ollut S.

Robin Hood

Nottinghamin legenda saa jälleen yhden elokuvatulkinnan. Tällä kertaa Robin Hoodina nähdään Taron Egerton (Kingsman: Salainen palvelu, Eddie the Eagle) ja Pikku-Jussina Jamie Foxx (Baby Driver, Django Unchained). Traileri lupaa modernia toimintaelokuvaa historiallisissa puitteissa.

Ensi-ilta 30.11. Ikäraja 12.

Kikin lähettipalvelu

Hayao Miyazakin klassikkoanimaatio palaa elokuvateattereihin restauroituna versiona. 13-vuotiaan noitatytön ajaton kasvukertomus kannattaa nähdä isolla kankaalla!

Ensi-ilta 9.12. Ikäraja S.

Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia

Marvelin supersankari Hämähäkkimies seikkailee animaatiossa, jonka käsikirjoituksesta vastaa Phil Lord (Poutapilviä ja lihapullakuuroja, Lego Elokuva, 21 Jump Street). Tarinassa Hämähäkkimies jakaa tehtävänsä nuoren Miles-pojan kanssa.

Ensi-ilta 14.12. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Taikapuutarhan pikkuötökät

Ranskalaisanimaatio kertoo Taikapuutarhan hyönteiskuninkaallisten valtapelistä ja pikkuötököiden sankaruudesta.

Ensi-ilta 14.12. Ikäraja 7.

Aquaman

Supersankarielokuva kertoo Batmanin ja Ihmenaisen rinnallakin taistelevan atlantislaisen syntytarinan.

Ensi-ilta 21.12. Ikäraja ei vielä tiedossa (mutta jos se ei ole 12, syön hattuni).

Ailo - Pienen poron suuri seikkailu

Metsän tarina ja Järven tarina -dokumenttielokuvien tuottajat ovat yhdistäneet voimansa ranskalaisten osaajien kanssa. Lapissa kuvattu luontoelokuva kertoo villin poronvasan ensimmäisestä elinvuodesta.

Ensi-ilta 21.12. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Maija Poppasen paluu

Unohtumattoman 1960-luvun musikaalin tarina jatkuu, kun Maija Poppanen (Emily Blunt) saapuu aikuiseksi kasvaneiden hoidokkiensa luokse. Pian Poppasella on Pankin perheen uusikin sukupolvi hyppysiissään.

Ensi-ilta 25.12. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Onneli, Anneli ja nukutuskello

Marjatta Kurenniemen lastenkirjaklassikoihin perustuvien filmatisointien päätösosassa tavataan hajamielinen keksijä, Vekotiitus Vappunen. Onnelina ja Annelina nähdään uudet kyvyt Celina Fallström ja Olga Ritvanen.

Ensi-ilta 25.12. Ikäraja ei vielä tiedossa, mutta edellisten Onneli ja Anneli -leffojen ikäraja on ollut S.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat