Kirjoitukset avainsanalla tunnekasvatus

Kuvat: Timo Heinänen © Pohjola-filmi

Puluboin ja Ponin leffa -elokuvassa ekaluokan alkua odottava Poni (Jenni Lausi) keksii itselleen täyskreisin mielikuvituskaverin, beatboxaavan ja piereskelevän Puluboin (Aapo Puusti).

Elokuva perustuu Veera Salmen Puluboin ja Ponin kirjaan, jonka ekspressionismi ja dada ovat siirtyneet luontevasti valkokankaalle. Puluboin ja Ponin leffa tekee sen omalla tavallaan ja onnistuu olemaan itsenäinen teos.

Aikuisen ensireaktio voi olla elokuvaa katsoessa sama kuin kirjaa lukiessa: mitä pahusta?

Niin pitääkin olla. Siksi Puluboi uppoaa lapsiin. Ja pieruhuumori on aliarvostettua, kuten elokuvan ohjaaja Mari Rantasila (mm. Risto Räppääjä ja viileä Venla) muistutti jo keväällä Espoo Ciné -elokuvafestivaalin mediakasvatusseminaarissa.

Puluboin ja Ponin leffa tarjoaa erinomaista vertaistukea koulutaivaltaan aloittaville ja ylipäätään lapsille, jotka ovat yhtaikaa sekä isoja että pieniä

Mutta elokuva on ehkä sitäkin tärkeämpi heidän vanhemmilleen. Se nimittäin kuvittaa kouriintuntuvasti ja todenmukaisesti lasten huolia ja pelkoja, jotka vaikuttavat aikuisista usein järjettömiltä ja turhanpäiväisiltä.

Puluboin ja Ponin leffan kautta aikuisen on helppo eläytyä lapsen tunnemaailmaan.

Lapsi kun ei tarkoita pahaa, jos hän on hermostunut, jos häntä jännittää tai jos hänellä on paljon erilaisia tunteita, kuten elokuvan päähenkilöllä, heppaleikkeihin uppoutuneella Ponilla.

Ponin tunteet saattavat vaihtua hetkessä ja moneen kertaan yhden kohtauksenkin aikana. Ja se on upeaa, sillä sellaisiahan oikeat lapset usein ovat!

Puluboin ja Ponin leffan ikäraja on S eli kaikille sallittu, mutta siinä on muutama varsin jännittävä kohta

Ponia huolettavat monenlaiset asiat ja hänen mielikuvituksensa laukkaa välillä villistikin. Jännittävät tilanteet ratkeavat nopeasti, mutta se ei estä herkkää lasta eläytymästä ja kauhistumasta, olipa kyse olipa kyse sitten koulun kammottavista pistokokeista tai huutavasta rehtorista (joka on muuten melkoinen ärisijä ilman mielikuvituslisääkin). 

Puluboin ja Ponin leffa on oivallinen väline hyväksyvään tunnekasvatukseen

Lasten- ja nuortenelokuvien myönteisiä sisältöjä arvioiva Media-avain kiittää muun muassa Ponin inhimillisiä, parhaansa yrittäviä vanhempia: "Tarinan aikuiset (äkäistä rehtoria lukuunottamatta) luovat turvallisen ilmapiirin, vaikka heillä ei aina olekaan keinoja ratkaista tilanteita tai vastata lapsen kiukkukohtauksiin."  Koko Media-avaimen arvion voit lukea täältä!

Puluboin ja Ponin leffa (Suomi 2018), ikäraja S. Ensi-ilta 3.8.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram