Kirjoitukset avainsanalla retkeily

Vedenneito (2019). Kuvat: Pohjola-filmi.

Vedenneito kuvaa yläkouluikäisen Emikan ja tämän Antti-serkun retkiä Saimaan luonnossa. Selkeästi lapsille ja nuorille suunnattu dokumenttielokuva tulee luontevasti nuoren katsojan korkeudelle ja innostaa ulkoilemaan.

Luonnon ihmeet on kuvattu elokuvassa lumoavasti, vaikka kyse on omasta, tutusta Suomesta. Leffassa nähdään monia vaikuttavia hetkiä, kun luonto tulee erityisen lähelle. Emika esimerkiksi silittää kaloja ja ruokkii haakanoita. Serkukset yöpyvät teltassa järven jäällä talvipakkasilla ja paistavat aamupalaksi suklaalla täytettyjä banaaneja.

Vedenneito kannustaa sohvaperunan ulos sen kummemmin saarnaamatta

Elokuva voi myös madaltaa eräilykynnystä: menet vain, ei sen tarvitse niin ihmeellistä olla. Kännykänkin saa ottaa mukaan. Leffa antaa paljon sytykkeitä siihen, mitä kaikkea luonnossa voi puuhata esimerkiksi perheen kesken tai kavereiden kanssa.

Vedenneidossa kuullaan runsaasti Emikan kertojaääntä ja oman luontosuhteen pohdintaa. Leffan jälkeen ei voi olla ajattelematta, että jokaisen pitäisi päästä nauttimaan tästä ihanuudesta. Vedenneidolla onkin myös vahva, ympäristötietoinen viesti: “Aika harva muistaa et me ollaan osa luontoa. Mut samalla kun me suojellaan luontoa ja vettä, me suojellaan ihmistä.”

Alunperin Ylen, AVEKin ja Suomen elokuvasäätiön Kids@Docs-hankkeeseen tehty Vedenneito-lyhytdokumenttisarja on laajentunut hienoksi koko illan luontodokkariksi. Elokuvan kotisivuilla pääsee nauttimaan sarjan eräilyvinkeistä ja kurkistamaan leffan tunnelmiin. Lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta taas löydät keskusteluvinkit elokuvaelämyksen purkamiseen.

Vedenneito (Suomi 2019), ikäraja S. Ensi-ilta 5.4.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram