Kirjoitukset avainsanalla seksi

Kuvat: © 2018 Universal Pictures International

Romanttinen musikaalikomedia Mamma Mia! Here We Go Again pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Leffa on jatkoa kymmenen vuoden takaiselle Mamma Mialle, josta on muodostunut äiti-tytär-elokuvien klassikko sekä valkokankaalla että katsomossa.

Molemmat elokuvat tarjoavat loputonta Välimeren aurinkoa, ABBAn musiikkia ja hyväntuulisia joukkokohtauksia. Molemmissa myös touhuaa aktiivisesti monta sukupolvea, ja elämänkokemusta kartuttaneet oikeesti-aikuiset saavat olla äänessä.

Mamma Mian maailmassa mitään kovin pahaa ei voi tapahtua. Järkähtämättömän optimistisen Donnan (Lily James/Meryl Streep) ja hänen jälkiään seuraavan Sophie-tyttären (Amanda Seyfried) välinen side on harvinaisen vahva. Myös Sophien hullunkurinen perhe pursuaa hyviä ihmissuhdemalleja: toinen toistaan tuetaan järkähtämättä ja lempeästi.

Ensimmäisessä Mamma Miassa arvuuteltiin, kuka Donnan kolmesta nuoruudenrakastetusta mahtaa olla aikuistuvan Sophien isä. Jatko-osassa kysymykseen paneudutaan vielä tarkemmin seuraamalla nuoren Donnan vaiheita ja jännittämällä, kuka harrastaa seksiä ja kenen kanssa.

Niin sanotun Betteridgen lain mukaan kysymysmerkkiin päättyvän otsikon vastaus on aina "ei". Mutta meneekö Mamma Mian seksisisältö lapselta yli hilseen? Sen tietää parhaiten nuoren katsojan oma lähiaikuinen. Ainakin teini-ikäisen katsojan kanssa kannattaa hyödyntää tilaisuus ja keskustella elokuvan jälkeen sen tarjoamista toimintamalleista!

Elokuvan ikäraja on S eli kaikille sallittu, eikä siinä varsinaista visuaalista seksisisältöä olekaan. Dialogin ja juonen tasolla seksi on kuitenkin monessa kohtauksessa läsnä.

Tulisitko sänkyyni tänä yönä? anelee nuori britti, jonka Donna on juuri tavannut Ranskassa. En ole sellainen tyttö - yleensä, toppuuttelee Donna useampaakin kumppaniaan. Ja niin edelleen.

Kirjoitin leffasta lasten- ja nuortenelokuvia arvioivaan Media-avaimeen, jossa pohditaan ammattimaisen kriteeristön avulla erityisesti elokuvien myönteisiä viestejä ja soveltuvuutta eri-ikäisille katsojille.

Herttaisen viaton ja järkähtämättömän valoisa mutta samalla satunnaisen seksin ympärillä pyörivä Mamma Mia! Here We Go Again osoittautui yllättävän haastavaksi arvioitavaksi. Pienet alakoululaiset saattavat nauttia kaikessa rauhassa elokuvan tanssi- ja laulukohtauksista samalla kun varhaisteinit kiemurtelevat kiusaantuneina joka kerta kun leffassa hypätään sänkyyn.

Media-avaimen arvion leffasta löydät täältä! Media-avaimen sivuilla elokuvia voi myös kommentoida: minkä ikäiselle itse suosittelisit Mamma Miaa?

Mamma Mia! Here We Go Again (Iso-Britannia, Yhdysvallat 2018), ikäraja S. Ensi-ilta 20.7.2018.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Blockers (2018). Kuva: © 2018 Universal Pictures

Kolmen teinitytön päättäjäistansseista kertova leffa kuvaa nuorten kohtaamia paineita mutta keskittyy ennen kaikkea vanhemmuuteen ja kasvatuskysymyksiin.

Parhaat kaverukset Julie, Sam ja Kayla päättävät harrastaa seksiä tanssiaisiltana. Sekoilu käynnistyy, kun Julien äiti ja Kaylan isä saavat vahingossa tietää nuorten suunnitelmista ja päättävät estää ne hinnalla millä hyvänsä.

Nämä tytöt osaavat huolehtia itsestään, vaikka heidän vanhempansa eivät sitä uskokaan. Kuva: Blockers © 2018 Universal Pictures
Nämä tytöt osaavat huolehtia itsestään, vaikka heidän vanhempansa eivät sitä uskokaan. Kuva: Blockers © 2018 Universal Pictures

Elokuvan pääosassa ovat roisit vitsit ja kaoottinen farssi, mutta vanhemmmat (Leslie Mann, John Cena, Ike Barinholtz) joutuvat lopulta hyväksymään omien lastensa aikuistumisen.

 

Blockers on elokuva noloista vanhemmista

Nuorten seksuaalisuus on elokuvan vanhemmille sietämätön asia, jonka he haluavat kokonaan kieltää. Tästä huolimatta Blockers esittää nuoret ja myös heidän seksitilanteensa varsin myönteisessä valossa: tytöt ovat itsevarmoja ja tekevät järkeviä ratkaisuja.

Se on kuulemma ihan luonnollinen asia. Kuva: Blockers © 2018 Universal Pictures
Se on kuulemma ihan luonnollinen asia. Kuva: Blockers © 2018 Universal Pictures

Nuorelle katsojalle Blockers voi olla suorastaan voimauttava kokemus: mun faija ei ookkaan ainoa sekoboltsi.

Elokuvan ikäraja on seksikomedioille tyypillisesti 12; Leffassa nähdään vain kaksi peiteltyä seksikohtausta, nekin höpsöjen aikuisten kesken.

Blockers keskittyy aikuisten hölmöilyyn ja eritevitseihin, mutta siinä on myös rakentavaa sisältöä. Koulukinon Media-avain arvioi erityisesti elokuvien myönteisiä viestejä ja antaa Blockersille 2,5/5 pistettä. Koko arvio löytyy täältä.

Blockers (Yhdysvallat 2018). Ensi-ilta 20.4.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram