Kirjoitukset avainsanalla leikki

Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Lego elokuvasta (2014) tuttu Emmet värikkäine ystävineen yrittää pelastaa post-apokalyptisen kylänsä avaruuden söpöiltä pedoilta. Kehyskertomuksessa isoveli ja pikkusisko taistelevat Lego-laarin herruudesta.

Jatko-osa Lego elokuva 2 on vähintään yhtä värikäs ja vauhdikas kuin edeltäjänsä. Hässäkkä on rakennettu intertekstuaalisten viittausten ympärille. Emmetin taistelutovereina häärivät mm. Batman, klassinen astronautti-Lego vuodelta 1984 sekä kolme eri lelulinjaston Ihmenais-figuuria. Loppulan kylä muistuttaa erehdyttävästi Mad Maxin miljöötä. Tuuletuskanavassa vastaan konttaa Bruce Willis.

Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Leikki-ikäisen ja pienen alakoululaisenkin ajattelu on vielä konkreettista, ja esimerkiksi ironian taju on vasta kehittymässä. Lego elokuva 2:n vinha dialogi ja useita aika- ja todellisuustasoja sisältävä juoni ovat pienelle katsojalle pääsääntöisesti käsittämättömiä.

Mutta se ei estä lasta nauttimasta kekseliäästä, yksityiskohtia pursuavasta ja rakenteluleikkeihin inspiroivasta estetiikasta.

Lego-elokuvien surrealistinen energisyys on makuasia. Kaikkiin aikuisiin hyperaktiivinen väri-ilottelu ei vetoa - eikä se vetoa kaikkiin lapsiinkaan - mutta toivon, ettei sillä perusteella väitettäisi, että ennen vanhaan olivat koko perheen elokuvatkin sentään kunnollisia.

Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Jos katsotaan tarkkaan, paljastuu audiovisuaalisen tykityksen alta myös viestintätaitojen ja kompromissien tematiikka. Sisarusten leikeistä kumpuavien yhteentörmäyksien ohella käsitellään vilpittömän ja iloisen tavissankari Emmetin kasvua. Pitääkö Emmetin vakavoitua, kovettua ja synkistyä? Vai voisiko myös isona olla avulias ja utelias optimisti?

Arvioin elokuvan Media-avaimeen palvelun kriteeristöä käyttäen. Media-avaimesta löydät arvion lisäksi koko joukon keskusteluideoita sisarussovusta leffan kaupallisuuden käsittelyyn!

Lego elokuva 2 (The Lego Movie 2: The Second Part, 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 8.2.2019.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Erehdyimme menemään 5,5 v. pojan kanssa tätä elokuvaa katsomaan. Melkein alusta asti etova meniniki. Aikuisten ja ns. kriitikoiden arvostelut eivät osoita ymmärrystä mitä tämä voi vaikuttaa lapsen henkiselle kehitykselle. Sairas ja skitsofreeninen meno, opettaa pikkuihmisille vääristynyttä maailmakuvaa. Ei kannata viedä lasta tähän leffaan jos ajattelet hänen parastaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Risto Reipas ja Nalle Puh. Kuva © 2018 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Risto Reipas (Ewan McGregor) on kasvanut aikuiseksi ja tukahduttanut sisäisen lapsensa. Kun hän kohtaa uudelleen lapsuudenystävänsä Nalle Puhin, hänen on selvitettävä elämäänsä kuuluvien asioiden todellinen tärkeysjärjestys ja annettava tilaa leikille ja joutilaisuudelle.

Mutta onko Risto Reipas ja Nalle Puh lastenelokuva vai nostalginen elokuva lapsuudesta?

En osaa päättää. Leffassa on paljon lastenelokuvalle tyypillisiä aineksia (perustarina on yksinkertainen, pehmolelut puhuvat, leikin ja vapauden tärkeyttä korostetaan) mutta toisaalta vahva keski-iän kriisiin liittyvä tematiikka.

Kuva © 2018 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Kuva © 2018 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Elokuva sopii joka tapauksessa hyvin koko perheen katsottavaksi. A.A. Milnen tarinoiden tai Nalle Puh -animaatioiden on hyvä olla jossain määrin tuttuja, jotta leffan tarinassa pysyy kärryillä. Aivan pienelle katsojalle elokuvan kerronta aika- ja ulottuvuushyppyineen näyttäytyy sekavana siitä huolimatta. Jännittävän Möhköfantti-jahdin vuoksi elokuvan ikäraja onkin 7.

Lasten- ja nuortenelokuvien myönteisiä viestejä arvioiva Media-avain tiivistää elokuvan ytimen jälleenlöytämisen iloksi ja luovan mielikuvituksen voimaksi: "elokuvan tärkein opetus on, että 'ei-minkään' tekemisellä voi saavuttaa parhaan 'jonkin'". Media-avaimen arvion leffasta löydät täältä.

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä. Kuva: Future Film
Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä. Kuva: Future Film

Samaa leikin ja mielikuvituksen tärkeyttä juhlii myös kotimainen nukkeanimaatio Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä

Lastenhuoneen lelut heräävät eloon elokuvan ja äänimaailman keinoin kirjahyllyn tarinoista inspiroituneina. Urpo ja Turpo esimerkiksi etsivät Tuhkimoa ja leikkivät Robinson Crusoeta.

Hannele Huovin lastenkirjoihin perustuvista, Liisa Helmisen 1990-luvulla ohjaamista Urpo ja Turpo -animaatiojaksoista koostettu “koko illan elokuva” saapuu teattereihin restauroituna versiona.

Jaksot ovat vähän alle kymmenminuuttisia, ja jokainen episodi alkaa tekstiplanssilla, jossa kerrotaan jakson nimi ("Urpo ja Turpo kuntoilevat"; "Urpo ja Turpo autiolla saarella”...) Jaksoja ei ole siis yritetty sitoa yhteen sen enempää tarinallisesti kuin leikkauspöydälläkään.

Koosteformaatti toimii mainiosti pienten lasten kanssa: tarinalinjat ovat mukavan lyhyitä, ja joka jakson alussa keskittymiselle voi hakea uutta vauhtia.

20 vuotta vanhassa animaatiossa on viehättävää kotikutoisuutta. Aikuisen silmään huonekalut, lelut ja hiustyylit näyttävät herttaisen tutuilta. Mielikuvituksen lento ja leikin lumo ovat kuitenkin ajattomia, ja siinä mielessä Urpo ja Turpo on kestänyt aikaa hyvin. 

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä tarjoaa oivalluksen iloa ja leikin riemua turvallisesti kodin ja arkisten askareiden piirissä. Media-avain kiittää Urpoa ja Turpoa myös monenlaisten tunteiden käsittelystä:

"Hankaliakaan tunteita ei vierasteta – joskus harmittaa kun ei valita joukkueeseen, tai joskus on mukava olla vain yksin, vaikka ystävä toivoisikin seuraa. Loppuratkaisuissa korostuu usein jokaisen hyväksyminen omana itsenään."

Kannattaa lukea koko arvio täältä!

Risto Reipas ja Nalle Puh (Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 12.10.2018.

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä (Suomi 1997/2018), ikäraja S. Ensi-ilta 12.10.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram