Kirjoitukset avainsanalla Parisuhde

Kaksin karkuteillä (2010). Kuva: © Disney Enterprises, Inc.

Miten romanttiset elokuvat ja vaikkapa Disneyn prinsessasadut vaikuttavat siihen, mitä ajattelemme rakkaudesta?

Toimittajat Ronja Salmi ja Emilia Valentin keskustelevat aiheesta Mitä vielä, Ronja Salmi -podcastissa. Usein lopputekstit alkavat rullata heti, kun prinssi ja prinsessa ovat saaneet toisensa. Siksi Salmi ja Valentin peräänkuuluttavat tarinoita pitkäkestoisesta rakkaudesta ja parisuhteen arjesta.

Miksi rakastuminen on yksi elokuvien kestoaiheista?

Osittain syynä on tarinoiden klassinen alku-keskikohta-loppu -rakenne, johon ihastumisvaihe istuu selvästi paremmin kuin epämääräisesti aaltoileva arki. Arkiseen kuvaukseen keskittyviä elokuvia saatetaan pitää tylsinä, hitaina tai jopa vaikeina.

Epäilemättä moni katsoja - minä ainakin - nauttii myös siitä, että hullu ja epärationaalinen tunnemyrsky näyttäytyy järkevänä ja johdonmukaisena kokonaisuutena. Ja toki elokuvan tarjoama tunnemyrskysimulaatio on itsessään elämys.

Lapsille rakastumista ja häitä korostavien elokuvien vastalääkkeeksi sopivat kaikki elokuvat, joiden juoni ei perustu parinmuodostukselle.

Mutta lastenelokuvistakin voi bongata pysyvästä kiintymyksestä kieliviä pariskuntia, kuten Muumimamma ja Muumipappa sekä Onneli ja Anneli -trilogian Urho Ulpukka ja Rosina Rusina. Myös prinsessaelokuvat ovat pyristelleet viime vuosina pois vanhoista kaavoistaan: Frozen keskittyy ennen kaikkea sisarusten väliseen, vahvaan siteeseen, eikä Vaianassa ole romantiikkaa edes sivujuonteena.

Ymmärrän joka tapauksessa Salmen ja Valentinin huolen. Siksipä haluan vinkata aikuisille kolme elokuvaa, joissa rakkaus on jatkunut vielä rakastumisen jälkeenkin:

  1. Vuosi elämästä (Another Year, 2010). Vaivattoman arkinen ja sydäntä lämmittävä mestariteos kertoo keski-ikäisen avioparin elämästä vuoden ajan. Tom (Jim Broadbent) ja Gerri (Ruth Sheen) ovat todellakin onnellisia yhdessä. Vuosi elämästä sopii lääkkeeksi aina kun on katsonut elokuvan sekopäisestä rakkaudesta.
  2. Rakkaus (Amour, 2012). Vanhan naisen halvaus vaikuttaa peruuttamattomasti myös hänen puolisoonsa. Emmanuelle Riva ja Jean-Louis Trintignant loistavat ikääntyneenä pariskuntana väkevässä elokuvassa, jonka tinkimätön tarina panee pohtimaan hyvää elämää ja tosirakkautta.
  3. Love is strange (2014). Ben (John Lithgow) ja George (Alfred Molina) avioituvat oltuaan yhdessä jo 39 vuotta. Kun opettajana työskentelevä George saa liiton vuoksi lähtöpassit katolisesta koulusta, pari joutuu asumaan ystävien ja sukulaisten nurkissa - mutta rakkaus pysyy.

Tomin ja Gerrin vuoteen mahtuu elämän koko kirjo. Kuva: Vuosi elämästä, SF Film Finland Oy.
Tomin ja Gerrin vuoteen mahtuu elämän koko kirjo. Kuva: Vuosi elämästä, SF Film Finland Oy.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram