Kirjoitukset avainsanalla turvataidot

Kuva: Yle

Neliosainen Kehoni on minun -animaatiosarja kertoo lapsille omista rajoista ja seksuaalisesta väkivallasta. Sarja on tuotettu moniammatillisessa asiantunijayhteistyössä: norjalaisesta tiimistä löytyy Pelastakaa Lapset, Bivrost Film -tuotantoyhtiö, Norjan valtion Lapsi-, nuoriso- ja perheosasto sekä NRK Super -lastenkanava.

Asiantuntijuus välittyy sarjasta vahvasti. Jaksot ovat selkeitä, turvallisia ja lapsentasoisia. Aiheita ei kierrellä vaan niistä kerrotaan konkreettisesti, jotta lapsi ymmärtää, mistä seksuaaliväkivallassa on kyse ja osaa siten paremmin suojautua siltä.

Sarjaa on käytetty menestyksekkäästi norjalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa, mutta Suomessa Kehoni on minun -sarjan ikäraja on 12. Miten se on mahdollista? Vastaus löytyy kuvaohjelmalakimme kriteeristöstä.

Kehoni on minun täyttää melko yksiselitteisesti ikärajaluokittelukriteeristön kohdat 11 ja 26. [“11. Seksuaaliseen väkivaltaan viittaavaa (raiskaus, insesti, pedofilia). Teeman rankkuudesta huolimatta viittaukset ovat selkeitä, mutta hienovaraisia eivätkä sellaisenaan kovin järkyttäviä.”; "26. Ihmisiin tai eläimiin kohdistuvaa lyhytkestoista tai ei-hallitsevaa väkivallan tai kuoleman uhkaa tai kaltoin kohtelun tai psyykkisen kärsimyksen kuvausta. - - Kaltoin kohtelulla viitataan erityisesti lasten tai eläinten (fyysiseen tai henkiseen) pahoinpitelyyn tai laiminlyöntiin, joka on tässä kategoriassa kuvitukseltaan melko viitteellistä.”]

Kuulostaako hurjalta? Kehoni on minun -sarjan sävy ja tapa esittää asiat konkreettisesti mutta turvallisesti selviää nopeasti katsomalla. Jaksot ovat noin viiden minuutin mittaisia.

Miksi animaatiosarjan on sitten oltava niin konkreettinen?

Pelastakaa Lapset -järjestön erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen on vastannut kysymykseen selkeästi Vauvan artikkelissa “Uimapukusääntö ei riitä – puhu lapselle suoraan pimpistä ja pippelistä, niin suojelet häntä seksuaaliväkivallalta”. Vaaranen-Valkonen kertaa, että tieto suojaa lasta ja kiertoilmaukset helpottavat lähinnä aikuisen oloa. Seksuaaliväkivallalta suojautumista on opetettava aivan kuten vaikkapa tulipalossa toimimistakin.

Aikuiselle sarja voi turvallisesta ja lempeästä sävystään huolimatta olla yllättävänkin ahdistava jo aiheensa vuoksi. Jaksojen sisällöt voivat varmasti jäädä askarruttamaan myös lasta, ja onkin todella tärkeää, että lapsen kanssa voi jutella sarjan katsomisen lomassa ja sen jälkeen. Pelastakaa Lapset on tuottanut sarjan purkamista tukevan materiaalin, jossa on valmiita kysymys- ja vastausesimerkkejä. Materiaali on suunniteltu varhaiskasvatukseen ja muuhun ammatilliseen käyttöön mutta sopii loistavasti myös perheen sisäiseen turvataitokasvatukseen.

Linkit:

Kehoni on minun -sarja Ylen sivuilla

Kehoni on minun -opas aikuisille

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram