Kirjoitukset avainsanalla esiteinit

Kuva © 2019 Universal Pictures International. All Rights Reserved.

Good Boys on peräisin samoilta tekijöiltä kuin rivo animaatio Sausage Party ja teinien tuhnuisista sekoiluista kertova kreisikomedia Superbad. Jo trailerin perusteella on selvää, että kyseessä ei ole lastenelokuva, vaikka leffa kertookin lapsista. 

Good Boys on yllättävän lämminhenkinen varhaisteini-iän, kasvukipujen ja ystävyyden kuvaus. Leffan huumori on kuitenkin sellaista, että siitä saan ilon irti vasta tuon ikävaiheen jo ohitettuaan. Katsojan olisi myös hyvä esimerkiksi tietää suurin piirtein, mihin erilaisia seksileluja käytetään - eihän muuten ole huvittavaa, että alakoululaiset heiluttelevat vanhempiensa helmi- ja patukkakokoelmaa ympäriinsä autuaan tietämättöminä.

Good Boys seuraa kolmea 6-luokkalaista poikaa, jotka ovat luokkatovereita ja parhaita kavereita. Pojat kutsutaan kotibileisiin, jossa saattaa pullonpyörityksen päätteeksi päästä pussaamaan ihastustaan. Lapsilla ei kuitenkaan ole kokemusta suutelemisesta - ja he tietenkin kuvittelevat, että kaikilla muilla on.

Kuva © 2019 Universal Pictures International. All Rights Reserved.
Kuva © 2019 Universal Pictures International. All Rights Reserved.

Good Boys alleviivaa niitä valtavia paineita, joiden keskellä esimurkut voivat kokea elävänsä. Pitäisi osallistua kaikenlaiseen hämärään toimintaan, johon ei ole vielä valmis. Pitäisi tietää seksistä, pitäisi maistaa olutta, pitäisi olla cool.

No, kaikki menee tietenkin hulvattomasti pieleen, ja kohta pojat jo rahtaavat huumeita, myyvät hiipparille seksinuken ja pakenevat opiskelijakämpästä intensiivisen tulitaistelun päätteeksi.

Ei ole millään muotoa tavatonta, että tarinan keskeiset henkilöt olisivat liian nuoria katsomaan itsestään kertovan elokuvan. Kauhuelokuvatkin ovat pullollaan kirottuja lapsia. Ammatillisesti kiinnostavan Good Boysista teki minulle se, että tätä seikkaa alleviivataan jo elokuvan mainonnassa. “Ette voi katsoa oman leffanne traileria”, näyttelijä ja elokuvan tuottaja Seth Rogen selittää pojille trailerin alussa. “Se on liian kovaa kamaa tuon ikäisille. Huumeita, väkivaltaa ja kiroilua. Vaikka päätimme, että voitte sikailla elokuvassa, ette voi katsella omaa sikailuanne trailerissa.”

Kuva © 2019 Universal Pictures International. All Rights Reserved.
Kuva © 2019 Universal Pictures International. All Rights Reserved.

Tämä sai minut pohtimaan ensinnäkin elokuvanteon etiikkaa - miten tämän leffan kuvauksissa on varmistettu asiallisuus ja lapsentasoisuus? - mutta toisaalta myös sitä, miltä kaikelta oikein haluamme suojella lapsia. Aikuisen tehtävänä on suojata lasta liian varhaiselta aikuistumiselta, mutta aika lailla jokainen joutuu jossain vaiheessa astumaan ulos omasta viattomuudestaan; pornolehtiä löytyy metsästä, iltalehtien lööpit tulevat silmille, Google on keksitty.

En näyttäisi elokuvaa 5-6-luokkalaisille, vaikka se kertookin heidän ikätovereistaan ja tuosta omalaatuisesta ikävaiheesta lapsuuden ja nuoruuden välimaastossa ja pohtii myös ystävyyteen kohdistuvia haasteita, kun yksi haluaisi jo tyttöystävän ja toinen pelaisi mieluummin fantasiapeliä päivät pitkät. Good Boys kun nauraa nimenomaan lasten herttaiselle kirkasotsaisuudelle sen sijaan että se toimisi turvallisena, lapsentasoisena kanssakulkijana kuten vaikkapa mainio ranskalaisleffa Se uus tyyppi.

Good Boys (Yhdysvallat 2019), ikäraja 12. Ensi-ilta 30.8.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram