Kirjoitukset avainsanalla myönteiset mediasisällöt

Vili Vilperi -elokuva (2015). Kuvat: SF Film Finland Oy.

Vili Vilperi -piirrossarjan peruselementit ovat läsnä myös Vilin elokuvassa: päähenkilö on reipas ja optimistinen seikkailija, joka ratkoo täpäriäkin tilanteita yhdessä kivojen eläinystäviensä kanssa.

Vili Vilperi -elokuvassa tarina käynnistyy, kun koalanpoika lähtee Australian erämaahan etsimään isäänsä.

Vilin isä on ollut poissa kotoa jo vuoden ja Vilin äiti arvelee, ettei tämä ehkä koskaan palaakaan. Jossain vaiheessa tarinaa Vili itsekin uskoo menettäneensä isän. Elokuvan loppu on kuitenkin onnellinen - ja onnellista loppua varten tarvitaan muun muassa kekseliäisyyttä, yritteliäisyyttä, itseluottamusta ja rohkeutta.

Lastenelokuvalle tyypillisten myönteisten viestien ohella Vili Vilperi saattaa tarjota pienille katsojille myös ärsyttäviä hokemia.

Jos lapsesi tarttuu herkästi kärkevien hahmojen letkautuksiin, varaudu keskustelemaan aiheesta.

Vilillä on nimittäin tapana ilmaista esimerkiksi turhautumistaan ja suuttumustaan rempseästi nimittelemällä.

Keskusteluideat leffan teemojen purkuun löydät lasten- ja nuortenelokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Media-avain tarjoaa kuvaohjelmalain mukaisen ikärajan rinnalle myös ikäsuosituksen: minkä ikäiselle katsojalle elokuva on omiaan? Mitä voimakkaampi vihreä, sitä parempi.

Ota kuitenkin aina riittävästi etukäteen selvää elokuvasta ja harkitse varsinkin ikäjouston käyttöä lapsikohtaisesti!

Vili Vilperi -elokuva (Blinky Bill the Movie, Australia/Yhdysvallat 2015), ikäraja 7. Ensi-ilta 14.6.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bamse ja jymykello (2019). Kuva: Nordisk Film.

Ruotsalaiset Bamse-animaatiot tarjoavat luotettavan rauhallista ja turvallista katsottavaa pienimmille elokuvissa kävijöille.

Bamse ja rosvokaupunki (2014) sekä Bamse ja noita-akan tytär (2016) saavat jatkoa uudessa Bamse ja jymykello -elokuvassa, jossa jymyhunajan valmistaminen on vaakalaudalla. Samalla kavala Kasimir-kettu tekeytyy hyväksi voittaakseen Kumpulan asukkaiden luottamuksen, jotta hän voisi rötöstellä rauhassa.

Maailman vahvin ja kiltein nalle johdattaa lapset pohtimaan muun muassa rehellisyyttä ja ystävällisyyttä. Luonnonsuojeluhenkinen tarina kannustaa miettimään myös, miksi ja miten luontoa suojellaan.

Kuva: Nordisk Film
Kuva: Nordisk Film

Elokuvassa erotellaan selkeästi kiltit ja ilkeät niin tekojen, puheenparren kuin ulkomuodonkin keinoin. Hyvistä teoista seuraa hyvää ja huonoista pahaa, ja selkeän esityksen pohjalta lapsen on helppo lähteä pohtimaan hahmojen tekemiä valintoja.

Aikuisesta elokuvan maailma vaikuttaa turhan mustavalkoiselta, mutta Bamse vahvistaa lapsen parhaillaan rakentuvaa uskoa hyvään ja tukee myös prososiaalista käytöstä kuten auttavaisuutta, jakamista ja empaattisuutta.

Bamse ja jymykello on lapsentasoisesti etenevä ja opettavainen tarina, joka sopii ensimmäistä kertaa elokuviin lähtevällekin - joskin mukana on S-ikärajan (kaikenikäisille sallittu) puitteissa myös muutamia hiukan jännittäviä osuuksia kuten tultasyöksevä lohikäärme ja metsän arvokkaimmassa osassa riehuva tulipalo. Kohtaukset ratkeavat kuitenkin melko nopeasti parhain päin.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain tarjoaa valmiita kysymysideoita, joiden kanssa leffaa voi lähteä purkamaan lapsen kanssa jälkikäteen. Onko Bamse maailman vahvin nalle myös ilman jymyvoimiaan? Entä millaiset asiat voivat olla aarteita?

Bamse ja jymykello (Bamse och dunderklockan, Ruotsi 2019), ikäraja S. Ensi-ilta 30.5.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Avengers: Endgame. Kuva ©Marvel Studios 2019.

Toki mäiskintä on yksi supersankarigenren oleellisista elementeistä. Mutta nyrkkitappeluja, koulubussien nostamisia ja muita voimannäyttöjä ei tarvitse ottaa aivan kirjaimellisesti, kuten ei vaikkapa Barbie-nuken mittasuhteitakaan.

Listasin neljä keskeistä myönteistä sisältöä Marvel-universumin massiivisesta yhteenvetoelokuva Avengers: Endgamesta. Lista ei sisällä varsinaisia juonipaljastuksia, mutta jos toivot täysin koskematonta elokuvaelämystä, kannattaa jättää lukeminen tuonnemmaksi!

  1. Yhteistyö. Yhteistyön voima on tyypillisimpiä teemoja sekä koko perheen elokuvissa että 2000-luvun supersankarielokuvissa. Kukaan ei voi pelastaa maailmaa yksin. Avengers: Endgamessa yhteistyö on tiivistä - ja välttämätöntä. Elokuvassa on myös lyhyt mutta tärkeä kohtaus, jossa naiset tukevat toisiaan sen sijaan että heidät esitettäisiin kilpailijoina tai yksinäisinä sankareina.
  2. Sinnikkyys. Yksi Endgamen viesteistä on, että jos maailma ei ole mielestämme valmis, ei pidä luovuttaa. Sinnikkyys vaatii optimismia mutta usein myös uhrauksia. Jokainen elokuvan sankareista on valmis laittamaan itsensä likoon. Tarinan pahiskin on mielestään oikeassa ja hyvällä asialla. Se kannustaa pohtimaan, mitä haluamme pelastaa ja millä hinnalla.
  3. Moninaisuus. Sankareita on monenlaisia supervahvoista superfiksuihin; kaikilla on erityistaitonsa ja -piirteensä. Yksi Endgamen yllättävimmistä yksityiskohdista on, että Thorin (Chris Hemsworth) ei tarvitse käydä salilla ollakseen sankari. Hänen on sen sijaan osoitettava hieman itsemyötätuntoa ja myönnettävä olevansa yhä arvollinen heiluttamaan Mjölnir-vasaraa.
  4. Tunnetaidot. Avengers: Endgamessa nähdään muitakin tunteita kuin kostonhimoa, katkeruutta ja oikeudentuntoa. Sankarit saavat itkeä ja kokea muun muassa rakkautta, kiintymystä, uupumusta, epävarmuutta, helpotusta ja innostusta. Myös perhe voi olla sankarille tärkeä. Erityisesti lapsen ja vanhemman suhde tulee lämpimällä tavalla esille useissa Endgamen juonipoluissa.

Tutustu leffaan myös lasten- ja nuortenelokuvia perheille arvioivassa Media-avaimessa, keskusteluvinkkien kera tietenkin!

Avengers: Endgame (Yhdysvallat 2019), ikäraja 12. Ensi-ilta 24.4.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram