Kirjoitukset avainsanalla nettiturvallisuus

Räyhä-Ralf valloittaa internetin (2018). Kuvat (c) Disney.

Kaikkien tulisi tietää, miten netti toimii. Räyhä-Ralf valloittaa internetin -animaatio on puhtaasti viihteellinen parituntinen, mutta sen siivittämänä perheessä on helppo kerrata tietoliikenne, mainokset, ponnahdusikkunat, rahapelit, algoritmit ja heikot salasanat. (Kokosin jutun loppuun muutaman hyödyllisen linkkivinkinkin ensi hätään!)

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain avaa jatko-osan sanomaa:

“Nellin ja Ralfin ystävyys alkaa rakoilla, ja suutuspäissään Ralf on vaarantaa koko internetin. Tällä peilataan taitavasti sitä, miten jokainen internetin käyttäjä on vastuussa omista tekemisistään; teoistaan pitää kantaa vastuu, myös 'anonyymissä' internetissä. Tunteenpurkaukset ovat tuttuja esimerkiksi keskustelupalstoilta ja kommenttiosioista, ja elokuva muistuttaakin vastuun ohella pohtimaan omaa nettikäyttäytymistä.”

Lue Media-avaimen koko arvio leffan myönteisistä viesteistä täältä!

Elokuvana uusi Räyhä-Ralf on epätasainen: välillä kömpelö, välillä hykerryttävä. Koko "kriittinen prinsessaosuus" (josta maistiainen yllä) on erityisen hilpeä, samoin ironisesti La La Land -henkinen musikaalikohtaus.

Tarinan keskiössä ovat kuitenkin kaveritaidot ja tilan antaminen osana hyvää ystävyyttä.

Perheen pienimpiä voi toki viihdyttää elokuvan vauhdikas värikkyys, mutta sisällöltään Räyhä-Ralf 2 on melko yksiselitteisesti isompien leffa. (Jos jäät katsomaan lopputekstit, saat todistaa, kuinka söötti pelihahmo räjähtää Ralfin syötettyä sille liikaa herkkuja.)

Elokuvan huumori on suunnattu isommille lapsille tai suoraan aikuisille, ja hauskuus koostuu pääasiassa intertekstuaalisista aineksista kuten erilaisista pelien lajityypeistä ja jo mainituista Disney-prinsessoista.

Räyhä-Ralf valloittaa internetin on väistämättä sukua Emoji-elokuvalle ja maistuu paikoin ylituotetulta sovellusmainokselta. Se ei ole vaarallista, mutta kannattaa keskustella vaikkapa siitä, mainostaako elokuva jotakin ja mitä. Lue tueksi Media-avaimen artikkeli Kaupallisestakin elokuvasta saa nauttia - Opeta lapsi ymmärtämään mainoksia.

Räyhä-Ralf valloittaa Internetin (Ralph Breaks the Internet, Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 1.2.2019.

Linkkivinkkejä:

Miten Internet toimii? (KAVI)

Vanhempana digiajassa (MLL)

Turvallinen netinkäyttö (nuortenelama.fi)

Suosittelualgoritmit aiheuttavat informaatiokuplan (Yle)

Lapsi sosiaalisessa mediassa (MLL)

Lapsen ensimmäinen kännykkä (MLL)

Diginatiaiset ja YouTube - ei hyvä yhdistelmä (Viihdevintiöt)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram