Kirjoitukset avainsanalla medialukutaito

Iso kiltti jätti (2016). Kuva ©DreamWorks II Distribution Co., LLC.

Trailerien lainalaisuuksien tunteminen helpottaa elokuvavalintoja varsinkin lapsiperheissä. Kokosin neljä trailereihin liittyvää faktaa, jotka kannattaa pitää mielessä. Trailerien ja ikärajojen lisäksi elokuvista kannattaa aina ottaa riittävästi selvää etukäteen esimerkiksi Media-avaimen avulla.

1. Traileri on mainos

Trailerin tarkoitus on yksinkertaisesti herättää katsojan mielenkiinto. Traileri ei välttämättä kerro elokuvasta totuudenmukaisesti; ennen kaikkea se pyrkii luomaan mielikuvan tietynlaisesta elokuvasta. Traileri voi ratkaista elokuvavalinnan, mutta se voi myös epäonnistua yrityksessään vangita elokuvan ydin. Kiinnostavalle leffalle kannattaa siis antaa mahdollisuus trailerista huolimatta! Millaisia tunteita ja odotuksia esimerkiksi allaoleva Lego Batman -elokuvan traileri herättää?

2. Traileri on oma taiteenlajinsa

Pitkien elokuvien ja pariminuuttisten trailerien rytmitys ja kerronta eroavat toisistaan huomattavasti. Napakasti leikattu, paljon letkautuksia sisältävä traileri viihdyttää ja tempaa mukaansa helposti. Trailerilla voidaan toki tavoitella tulevan elokuvan tunnelmaa, mutta silloinkaan traileri ei voi millään vastata kokoillan teosta. Samasta elokuvasta voisi leikkauksen ja musiikin avulla tehdä hyvin erityyppisiä trailereita erilaisten yleisöjen houkuttelemiseksi. Trailerit tehdään tavallisesti jo ennen kuin elokuva on valmis, ja toisinaan niissä saattaa olla sellaistakin materiaalia, joka lopulta jää pois itse elokuvasta.

3. Trailereita kannattaa katsoa

Trailereita katsomalla oppii tuntemaan niiden lainalaisuuksia ja tyypillisiä tehokeinoja sekä erottamaan erilaisia trailerigenrejä. Ylläoleva klippi on hauska tiivistys tietynlaisten trailereiden piirteistä.

Traileri voi olla myös mainio tapa valmistautua leffaelämykseen pienen katsojan kanssa.

Elokuvan hahmot ja visuaalinen maailma tulevat tutuiksi, ja myöhemmin elokuvaa katsoessaan lapsi voi iloita entuudestaan tutuista kohtauksista.

4. Trailereillakin on ikärajat

Elokuvien trailerit ovat itsenäisiä kokonaisuuksia, ja ne ikärajaluokitellaan samalla kriteeristöllä kuin elokuvat. Trailerien luokittelu on kuitenkin hieman tiukempaa, sillä trailerista puuttuu kokonaisen tarinan antama viitekehys, eikä katsojalla ole paljonkaan mahdollisuuksia varautua näkemäänsä etukäteen esimerkiksi elokuvateatterien mainoskimaran aikana.

Trailerin ikäraja ei läheskään aina ole sama kuin valmiin elokuvan. K16-elokuvan mainos voidaan mainiosti leikata vaikka kaikenikäisille sallituksi. Toisaalta yllättäviä, vaille ratkaisua jääviä vaaratilanteita sisältävä lastenelokuvan traileri voi hyvinkin saada korkeamman ikärajan kuin itse elokuva: esimerkiksi Iso kiltti jätti -elokuvan ikäraja on 7 mutta trailerin ikäraja 12.

Elokuvateatterit eivät esitä trailereita, joiden ikäraja on korkeampi kuin sen elokuvan, jota yleisö on tullut katsomaan. Aina sekään ei takaa, etteikö valkokankaalta tulisi nähtyä jotain, mikä jää vaivaamaan lapsen mieltä - ole siis aina valmis kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pikkujalka (2018). Kuvat © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Migo on iso ja karvainen lumimies, joka elää heimonsa kanssa Himalajan vuoristossa. Jetien keskuudessa elää legenda “pikkujalasta”. Kaikki ihmettely ja kyseenalaistaminen on kuitenkin kiellettyä. Siksi Migo karkoitetaan, kun hän kertoo nähneensä maailman reunalla ihmisen.

Migo saa tuekseen muutaman heimolaisen, jotka uskovat pikkujalkaan kielloista huolimatta. Yhteeliittymä on sekoitus salaliittoteoreetikkojen hörhöilyä ja tieteellistä kunnianhimoa.

[Varoitus, seuraava osuus sisältää juonipaljastuksia!]

Elokuvan mittaan käy ilmi, että koko heimoa on hallittu disinformaation avulla. “Näin on aina toimittu”, "tukahduta kysymyksesi" ja “älä kyseenalaista sitä mitä on kirjoitettu kiveen” ovat heimolle jokapäiväisiä hokemia.

Valheiden avulla heimoa on kuitenkin suojeltu raakalaismaisilta ihmisiltä - ja siinä on myös onnistuttu. Jetit ovat eläneet rauhanomaista elämää tietämättömyydessä.

Tämä on kiinnostava ristiriita, josta kannattaa jutella leffan jälkeen lasten kanssa.

Miksi kylän säännöt olivat sellaiset kuin olivat? Oliko oikein keksiä ja käyttää sellaisia sääntöjä?

Pikkujalka kannustaa faktantarkistukseen, ensi käden tiedon hankkimiseen ja aitoon dialogiin

Rauhanomaiset lumimiehet pitävät ihmisiä vaarallisina hirviöinä ja toisin päin. Miten pattitilanteesta voisi päästä eteenpäin?

“Meidän täytyy näyttää heille, millaisia oikeasti olemme. Meidän täytyy kommunikoida”, isojalat toteavat.

Toinen tiedon luotettavuuteen liittyvä juonne elokuvassa on luonto-ohjelmia juontavan ihmis-Percyn kiusaus julkaista viraalivideo tekaistusta materiaalista. Percy perustelee ideaansa sanomalla, että “tällaista ihmiset haluavat nähdä”.

Pikkujalka kannustaakin keskustelemaan siitä, millaiset tiedon lähteet ovat mielestämme luotettavia ja miksi.

Erittäin kätevä pikaopas kriittiseen medialukutaitoon on tuo ylläoleva Mediakasvatusseuran Tuota ja tulkitse -materiaali. Lisää keskusteluideoita löytyy lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta! Media-avaimen arviossa pohditaan myös elokuvan ikärajaa. Pikkujalka on koko perheen animaatioille tyypillisesti K7.

Pikkujalka (Smallfoot, Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 12.10.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram