Kirjoitukset avainsanalla anime

Kikin lähettipalvelu (1989). Kuvat: Cinema Mondo.

Kikin lähettipalvelu on 13-vuotiaan noitatytön kasvukertomus. Selkeä ja lämminhenkinen elokuva sopii kuitenkin mainiosti myös pienille katsojille.

Elokuvan ikäraja on S eli kaikille sallittu.

Kokonaisuus on rauhallinen ja harmoninen, vaikka Kiki joutuukin kamppailemaan vastoinkäymisten kanssa ja tarinan loppupuolella myös pelastamaan kaupungin villiintyneeltä ilmalaivalta.

Hayao Miyazakin ohjaama animeklassikko on valmistunut jo vuonna 1989. Nyt elokuva tuodaan valkokankaille restauroituna.

Teini-ikäinen Kiki jättää kotinsa ja kokeilee siipiään kaupungissa. Kikin lähettipalvelu kertoo lempeästi oman identiteetin hahmottumisesta ja oman paikan etsimisestä maailmassa.

Uudessa elämänvaiheessa Kiki kokee vapauden hurmaa, mutta myös yksinäisyyttä.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain kirjoittaa Kikin lähettipalvelun myönteisistä viesteistä:

"Elokuva onnistuu itsenäistymisen askeleiden lomassa käsittelemään hienovaraisesti myös ulkopuolisuuden tunnetta. Erilaisuudenkin voi kääntää voimavaraksi, joka avaa ovia elämässä."

Koko arvion keskusteluvinkkeineen löydät täältä!

Kikin lähettipalvelu (Majo no takkyubin, Japani 1989), ikäraja S. Uusintaensi-ilta 9.12.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mary ja noidankukka (2017). Kuvat: Cinema Mondo

Mary on tavallinen 12-vuotias tyttö, joka joutuu eriskummalliseen taikakouluun löydettyään metsästä luudanvarren ja sinisenä hehkuvan kukan.

Kukka antaa Marylle ihmeellisiä taikavoimia. Mutta kun juoni tihenee ja tarvitaan sankaruutta, noitaoppilaan on turvauduttava luontaisiin vahvuuksiinsa.

Jännittävä ja taianomainen anime perustuu brittikirjailija Mary Stewartin lastenromaaniin Pikku noitaluuta. Lopputulos on omintakeinen sekoitus englantilaista maalaisidylliä ja japanilaisen animaatiostudion kädenjälkeä.

Asialla on Studio Ghiblin animaattoreita adoptoinut Studio Ponoc ja ohjaaja Hiromasa Yonebayashi (Kätkijät, Marnie - tyttö ikkunassa).

Elokuvasta puuttuu Ghibli-animaatioille ominainen syvällisempi taso, mutta se tarjoaa muita tuttuja elementtejä, kuten omituisia otuksia, huikeita pilvirykelmiä sekä vahvan, kompleksisen ja hiukan sisäänpäin kääntyneen tyttöpäähenkilön.

Mary ja noidankukka etenee pitkään suhteellisen turvallisissa tunnelmissa, mutta oudossa ja hiukan uhkaavassa taikakoulussa meno on intensiivistä varsinkin loppua kohden, kun Mary esimerkiksi pelastaa taioin vangittuja koe-eläimiä lopulliselta tuholta.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain tiivistää elokuvan keskeiset myönteiset viestit seuraavasti:

"Mary on hyvää tarkoittava tyttö, jolle sattuu ikäviä kommelluksia aina, kun hän yrittää auttaa muita. Vaikka noidankukka paljastaa Marysta erityisiä voimia, hänen todelliset vahvuutensa piilevät lopulta hänestä itsestään löytyvissä ominaisuuksissa: rohkeudessa, auttamishalussa ja uteliaisuudessa. Tarina kannustaa tunnistamaan ja hyödyntämään kaikkien omia vahvuuksia."

Media-avaimesta löydät arvion lisäksi keskusteluideoita leffan teemojen purkuun lasten kanssa. Elokuvasta kuin elokuvasta kannattaa vaihtaa ajatuksia nuorten katsojien kanssa jälkikäteen! Millainen tunnelma elokuvassa oli? Jäikö jokin asia mietityttämään tai vaivaamaan? Kuka oli kenenkin suosikkihahmo ja miksi? Suosittelen lämpimästi.

Mary ja noidankukka (Meari to majo no hana, Japani 2017), ikäraja 7. Ensi-ilta 28.9.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram