Kirjoitukset avainsanalla tulossa

Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvassa tavataan mm. Risto Räppääjä (Silmu Ståhlberg), Lennart Lindberg (Ylermi Rajamaa) ja Pakastaja-Elvi (Jenni Kokander). Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films

Keräsin yhteen kuusi lapsille, nuorille ja koko perheelle sopivaa elokuvaa, jotka nähdään valkokankailla tammi-helmikuussa.

Tällä viikolla ensi-iltansa saa kaksi melko erilaista - mutta pohjimmiltaan yllättävän samanlaista - elokuvaa. Molemmat leffat nimittäin kertovat altavastaajista ja poikkeuksellisesta ystävyydestä.

Bumblebee

Transformers-universumiin sijoittuvassa leffassa seurataan 18-vuotiaan Charlien (Hailee Steinfeld) ja keltaiseksi kuplavolkkariksi muuntautuvan Bumblebee-robotin ystävystymistä.

Ensi-ilta 4.1.2019. Ikäraja 12.

Mia ja valkoinen leijona (Mia and the White Lion)

Nuori Mia kasvaa etelä-afrikkalaisella leijonafarmilla. Mian ja harvinaisen, valkoisen leijonanpennun välille kehittyy poikkeuksellinen ystävyyssuhde, joka vaatii Miaa lähtemään uhkarohkealle seikkailulle.

Ensi-ilta 4.1.2019. Ikäraja 12.

Parin viikon hengähdystauon jälkeen on luvassa suuren kokoluokan animaatiojatko-osia

Näin koulutat lohikäärmeesi 3 (How to Train Your Dragon: The Hidden World)

Hikotus on epätodennäköinen sankari, joka kasvaa edelleen rempseän fantasiaseikkailun kolmannessa osassa. Myös Hampaaton-lohikäärme kohtaa uudenlaisia haasteita.

Ensi-ilta 25.1.2019. Ikäraja ei vielä tiedossa, mutta elokuvasarjan edellisten osien ikäraja on 7.

Räyhä-Ralf valloittaa internetin (Ralph Breaks the Internet)

Ralfin ja Nelli Karamellin kutkuttavan epäsuhtainen kaksikko lähtee etsimään Sokerihuuma-peliin varaosaa netistä. Trailerin perusteella jatko-osa muistuttaa pahaenteisesti surullisenkuuluisaa Emoji-elokuvaa - mutta näkemättä ei kannata tuomita mitään!

Ensi-ilta 1.2.2018. Ikäraja 7.

Lego elokuva 2 (The Lego Movie 2: The Second Part)

Ulkoavaruuden Duplot aiheuttavat sekaannusta Palikkalassa. Emmetin, Lucyn ja kumppanien sankariteot ovat taas tarpeen. Lego-elokuvan tarina jatkunee ensimmäisen osan tapaan värikkäillä ja villeillä raiteilla.

Ensi-ilta 8.2.2019. Ikäraja ei ole vielä tiedossa.

Hiihtoloman vetonaulaksi ehtii vielä yksi kotimainen lastenelokuva

Risto Räppääjä ja pullistelija

Risto Räppääjä -kirjoista ja elokuvista tutut hahmot lähtevät mökkeilemään ja tutustuvat voimailua harrastavaan isä-poika-kaksikkoon. Elvi-tädistä leivotaan kädenvääntövalmentaja.

Ensi-ilta 15.2.2019. Ikäraja ei ole vielä tiedossa.

 

Onko joku näistä leffoista sellainen, jota teillä jo odotetaan? Kaikista elokuvista kannattaa lukea ensi-illan kynnyksellä lisätietoa myös lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mary ja noidankukka (2017). Kuva: Cinema Mondo

Kolottaako popkornihammasta? Onko syyslomalle suunniteltu elokuvateatterireissua? Vai onko haussa kenties lapsen ensimmäiseksi leffaelämykseksi sopiva elokuva? (Juonipaljastus: tänä syksynä se on Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä.)

Kokosin tiedot syksyn tulevista ensi-illoista lokakuun loppuun saakka. Teen myöhemmin katsauksen myös marras-joulukuun tuleviin elokuviin. Tässä listassa on lasten ja koko perheen elokuvia, mutta ei hätää, blogia seuraamalla pysyt kärryillä myös tulevista nuorten elokuvista (mm. Hölmö nuori sydän, The Miseducation of Cameron Post ja Robin Hood).

 

Mary ja noidankukka

Hiromasa Yonebayashin uusin anime perustuu hänen edellisten ohjaustöidensä (Kätkijät, Marnie - tyttö ikkunassa) tavoin englantilaiseen lastenkirjallisuuteen. Mary Stewartin romaani Pikku noitaluuta on saanut taianomaisen käsittelyn Studio Ghiblillä uran tehneiden animaattorien hyppysissä.

Mary ja noidankukka (Meari to majo no hana, Japani 2017). Ikäraja: 7. Ensi-ilta 28.9.2018.

 

Johnny English iskee jälleen

Mr. Beanistaan tunnettu brittikoomikko Rowan Atkinson hauskuuttaa salaisen palvelun agenttina, joka kutsutaan paikalle siinä vaiheessa kun muita vaihtoehtoja ei enää ole. Johnny Englishin nimi merkitsee totutusti kohellusta ja fyysisiä gageja. Hyväntuulinen agenttikomedia voikin sopia myös koko perheen leffaksi.

Johnny English iskee jälleen (Johnny English Strikes Again, Iso-Britannia/Ranska 2018). Ikäraja: 7. Ensi-ilta 28.9.2018.

 

Talo jossa kello tikittää

John Bellairsin nuortenromaaniin perustuva elokuva kertoo orpopoika Lewisistä, tämän omalaatuisesta sedästä (Jack Black), salaperäisestä talosta ja velhojen maailmasta. Goottikauhusta ammentavassa tarinassa muun muassa herätetään vahingossa kuolleita.

Talo jossa kello tikittää (The House with a Clock in Its Walls, Yhdysvallat 2018). Ikäraja: 12. Ensi-ilta 5.10.2018.

 

Pikkujalka

Isojalan legenda on käännetty päälaelleen animaatioelokuvassa, jossa jetit etsivät tarunhohtoista Pikkujalkaa eli tavallista ihmistä. Karey Kirkpatrickin (Yli aidan) ohjaaman leffan suomenkielisissä äänirooleissa kuullaan mm. Elias Kaskista, Nelli Matulaa ja Iso-H:ta.

Pikkujalka (Smallfoot, Yhdysvallat 2018). Ikäraja: ei vielä tiedossa. Ensi-ilta 12.10.2018.

 

Risto Reipas ja Nalle Puh

Risto Reipas on kasvanut aikuiseksi ja tukahduttanut sisäisen lapsensa. Puolen hehtaarin metsän asukkaat rientävät apuun. Elokuva yhdistelee animaatiota ja näytelmäelokuvaa Petteri Kaniinin ja Paddingtonin tapaan. Pelkän trailerin perusteella on vaikea sanoa, onko kyse lastenelokuvasta vai aikuisille suunnatusta elokuvasta, joka sopii lapsillekin. Oli miten oli, Risto Reippaan roolin näyttelee Ewan McGregor, ja hänet voi nähdä teattereissa myös suomeksi ja ruotsiksi dubattuna.

Risto Reipas ja Nalle Puh (Disney’s Christopher Robin, Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 12.10.2018.

 

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä

Lastenhuoneen lelut heräävät eloon, kun kukaan ei ole näkemässä. Hannele Huovin kirjoihin perustuvat nukkeanimaatiot hurmasivat 90-luvulla sekä valkokankaalla että televisiossa. Nyt Urpo ja Turpo on restauroitu entiseen loistoonsa. Elokuva koostuu kuudesta lyhyestä jaksosta ja sopii siksikin erinomaisesti pienille katsojille.

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä (Suomi 1996). Ikäraja: S. Ensi-ilta 12.10.2018.

 

Valkohammas

Jack Londonin seikkailuromaaniin perustuva animaatio kertoo koirasuden ja Jack-pojan ystävyydestä Kanadan erämailla.

Valkohammas (Croc-Blanc, Ranska/Luxemburg/Yhdysvallat 2018). Ikäraja: ei vielä tiedossa. Ensi-ilta 26.10.2018.

 

PS: Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain kertoo elokuvista kaiken olennaisen ja avaa sisältöä enemmän kuin pelkät ikärajat ja trailerit. Jokaisesta yllämainittu elokuvakin esikatsellaan ja arvioidaan ensi-iltaan mennessä osoitteessa media-avain.fi. Suosittelen sekä elokuvakasvatuksen erityisasiantuntijana että siviilihenkilönä!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram