Kirjoitukset avainsanalla dystopia

The Darkest Minds (2018). Kuvat © 2018 Twentieth Century Fox FIlm Corp. All Rights Reserved.

Synkissä elokuvissa on usein kiinnostavia tasoja, jotka liittyvät vanhemmuuden kielteisiin tunteisiin.

Kauhuelokuvien hirviölapset Manaajasta Ringuun ovat tietenkin oma lukunsa. Ennustus-elokuvassa tavataan suurlähettiläs, jonka lapsessa on jotain mätää. Kasvattaako suurlähettiläs kenties paholaisen lasta? Rosemaryn painajaisessa odottava äiti hikoilee mahansa kanssa ja epäilee jotain samansuuntaista. Ja entäpä Hohdon kammottavat kaksostytöt, jotka tietävät liikaa?

Mutta vanhemmuuden haastavuus väreilee taajaan myös tieteiselokuvissa ja dystopialeffoissa. Scifi-osastolta tulee väkisinkin mieleen tiivistunnelmainen Looper, jossa äiti joutuu sulkeutumaan panssaroituun turvahuoneeseen, kun hänen pieni lapsensa saa raivokohtauksen. Komediassa se voisi olla hulvatonta, mutta Looperissa se on riipaisevaa. Uskon, että asetelma kouraisee kaikkia uhmaiän kokeneita.

Liam (Harris Dickinson) saa esineet leijumaan The Darkest Minds -elokuvassa.
Liam (Harris Dickinson) saa esineet leijumaan The Darkest Minds -elokuvassa.

Nuorille ja nuorille aikuisille suunnatuissa dystopiaelokuvissa lapset ja nuoret tapaavat uhata asioiden totuttua järjestystä kaiken maailman ajatuksineen ja kapinoineen.

Tosielämässäkin lapsuudenperheestä irtautuminen on yksi ihmisen keskeisistä kehitysvaiheista.

Dystopiakuvauksiin lukeutuva nuortenelokuvauutuus The Darkest Minds kertoo tulevaisuudesta, jossa epidemia on pyyhkäissyt pois suurimman osan maailman lapsista. Jäljelle jääneillä nuorilla on erikoiskykyjä, ja aikuiset tietysti pelkäävät kuollakseen ja yrittävät hallita tilannetta kyseenalaisin keinoin.

The Darkest Mindsin aikuiset eivät ymmärrä muutosta eivätkä halua mukautua siihen, ja taitavatpa he pelätä myös oman asemansa menettämistä. Ja taas vanhemmat katsomossa joutuvat katsomaan peiliin.

Mitkään yllä mainituista leffoista eivät valitettavasti tuudita aikuista turvalliseen tyytyväisyyteen; ne tarjoavat korkeintaan helpotusta tuovaa vertaistukea. Lasten kasvattaminen kun on välillä aika kamalaa.

Nuorelle katsojalle The Darkest Minds kuitenkin avaa ikkunan kanssamuuttujien tuntemuksiin ja tarjoaa myönteisiä viestejä ainakin itsensä hyväksymisestä ja voimiensa vastuullisesta käyttämisestä. Media-avaimen arvion ja keskusteluideat leffasta löydät täältä.

The Darkest Minds (Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 3.8.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram