Kirjoitukset avainsanalla elokuva-arvio

Sherlock Gnomes (2018). Kuvat © 2018 Paramount Pictures and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Mestarietsivä Sherlock Gnomes on puutarhatonttujen oma salapoliisikomedia.

Lontoon pihakoristeiden henkeä uhkaa muun muassa pahamaineinen sarjamurhaaja Moriarty. Sherlockin ja Watsonin rinnalla arvoituksia ratkovat rakastavaiset Gnomeo ja Julia.

Yksi keskeisistä juonikuvioista on kitka Julian ja Gnomeon parisuhteessa.

Hiertävä parisuhde ei ehkä ole antoisinta sisältöä Sherlock Gnomesia katsoville lapsille, mutta Gnomeon ja Julian tarvitsemia vuorovaikutustaitoja voi mainiosti soveltaa myös kaverisuhteisiin. 

Pariskunta nimittäin oppii, että on tärkeää sanoa toiveensa ja ajatuksensa ääneen. Yhtä tärkeää on ottaa huomioon myös kaverin toiveet ja ajatukset. Sama pätee muuten myös Sherlockiin ja Watsoniin, joiden ystävyyden ja työtoveruuden dynamiikasta kannattaa jutella elokuvan jälkeen: miksi Sherlock käyttäytyi töykeästi? Oliko Sherlockin ja Watsonin ystävyys reilua ja tasa-arvoista? Entä olisiko Watson voinut ilmaista omat tunteensa selkeämmin?

Mestarietsivän persoonallisuutta tässä elokuvassa on silti pakko moittia. Viimeistään 2000-luvun Holmes -filmatisointien ja Uusi Sherlock -televisiosarjan myötä aikuiset ovat saaneet oppia, että Sherlock Holmes on paitsi sosiopaatti ja nero, myös puutteistaan huolimatta rakastettava hahmo. Sherlock Gnomes -elokuvassa mestarietsivän ikävälle käytökselle ei anneta selityksiä. 

Elokuvan ikäraja 7 liittyy ennen kaikkea puutarhatonttujen kokemaan kuoleman uhkaan. Yleissävyltään Sherlock Gnomes on kuitenkin komedia - vauhdilla ja jännityksellä maustettuna. Lisää vinkkejä elokuvan käsittelyyn löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta. Media-avain antaa Sherlock Gnomesin myönteisille viesteille 2/5 pistettä.

Mestarietsivä Sherlock Gnomes (Iso-Britannia, Yhdysvallat 2018). Ensi-ilta 1.6.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Solo: A Star Wars Story. Kuva (c) 2018 Lucasfilm Ltd.

Kun on nähnyt yhden jatko-osan, on nähnyt ne kaikki, sanotaan. Se ei ole tietenkään totta, mutta vaikkapa Pirates of the Caribbean -elokuvissa tunnelma ja kuvasto pysyvät pitkälti samanlaisina osasta toiseen. Tällaisissa tapauksissa vanhempien on helppo tehdä ratkaisuja siitä, mitä perheen kesken halutaan katsoa.

Varsinkin genre-elokuvat voivat olla ennalta-arvattavia. Ja niiden myös kuuluu olla. Se on osa viehätystä. 

Ainakin ne pysyttelevät yleensä samojen ikärajapuitteiden sisällä; esimerkiksi supersankarigenressä nähdään sekä kepeämpää että synkempää linjaa, mutta supersankarielokuvien ikäraja on kuitenkin säännönmukaisesti 12 (perusteina väkivalta ja ahdistus). Poikkeuksiakin tähän sääntöön toki tehdään, viime vuosina esimerkiksi Deadpoolin ja Loganin K16-sisällöillä.

Miten sitten lienee Solo: A Star Wars Storyn laita? Kyseessähän on Tähtien sota -mediauniversumiin kuuluva mutta ainakin periaatteessa itsenäinen elokuva.

L3-droidi on feministi ja vapaustaistelija. Kuva (c) 2018 Lucasfilm Ltd.
L3-droidi on feministi ja vapaustaistelija. Kuva (c) 2018 Lucasfilm Ltd.

Han Solon varhaisemmista vaiheista kertova elokuva on toteutettu tuttuun ja hieman nostalgiseenkin Star Wars -tyyliin. Avaruusoopperassa on lurjuksia, uhkapelureita, yllättäviä (no, kaikki on suhteellista) käänteitä, kirjavia otuksia, nenäkkäitä droideja ja vauhdikkaita takaa-ajokohtauksia.

Solo: A Star Wars Story kuvittaa useita Solon elämän keskeisiä tapahtumia, kuten ystävystymisen Chewbacca-wookieen kanssa ja Millennium Falcon -aluksen ensikohtaamisen. Han Solo on veijarihahmo, joka soveltaa lakia ja sopimuksia omiin tarpeisiinsa, mutta löytyy silti lopulta aina hyvien puolella.

Koulukinon Media-avain arvioi paitsi lasten- ja nuortenelokuvien myönteisiä viestejä, myös sopivuutta tietyn ikäiselle katsojalle. Solo: A Star Wars Storyn ikäraja on 12, mutta vanhemman on mahdollista harkita myös korkeintaan kolmen vuoden ikäjouston käyttämistä oman lapsensa kohdalla.

Lue elokuvan koko arvio Media-avaimen sivuilta!

Myönteisintä sisältöä Solo-elokuvassa on Hanin ja Chewbaccan välille muodostuva luottamus ja ystävyys, joka ei katso bikini- tai kielirajoja.

Solo: A Star Wars Story (Yhdysvallat 2018). Ikäraja 12. Ensi-ilta 23.5.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram