Kirjoitukset avainsanalla klassikko

Leijonakuningas (The Lion King, 1994). Kuvat © Walt Disney Pictures ja GIPHY

Disneyn renessanssikaudella tehty Leijonakuningas (1994) on eeppinen elokuva elämän kiertokulusta, eläinkunnan musikaaliversio Shakespearen Hamletista ja maailman tuottoisin piirroselokuva.

Leijonakuningas on myös malliesimerkki monenikäisiin vetoavasta elokuvasta. Leffan tarina, opetus ja musiikki (asialla Elton John ja Hans Zimmer) ovat kaikki häpeilemättä elämää suurempia. Elokuva on kiistaton klassikko - ja meemien kultakaivos (googlaa jos et usko).

Haluan kuitenkin kirjoittaa vielä muutaman sanan ennen kuin ryntäätte katsomaan Leijonakuningasta!

Mitään elokuvaa ei nimittäin voi suositella tasapuolisesti kaikille. Media-avain, Koulukinon asiantuntijapalvelu perheille, arvioi elokuvia erityisesti katsojan iän ja elokuvan välittämien viestien kannalta. Pelkkä ikäraja ei kerro elokuvasta vielä paljonkaan, ja trailerit kannattaa aina katsoa kriittisellä silmällä, ovathan ne mainoksia.

Media-avain tarjoaa elokuvista kattavampaa ennakkotietoa, mikäli et halua ostaa sikaa säkissä.

Media-avaimessa arvioidaan ammattilaisryhmän luoman kriteeristön pohjalta uusia lasten- ja nuortenelokuvia sekä leffoja, jotka muuten saattavat kiinnostaa perheitä. Palvelussa julkaistaan aika ajoin arvioita myös elokuvaklassikoista.

Poimin Media-avaimen Leijonakuningas-arviosta muutaman pääkohdan, joista perheissä on hyvä olla selvillä etukäteen:

  • Ikäraja on seitsemän (kriteereinä väkivalta ja ahdistus). Leijonanpentu Simba näkee oman isänsä kuolevan ja kantaa siitä valtavaa syyllisyystaakkaa. Hyeenat ovat hurjia (joskaan eivät kovin älykkäitä) petoja, jotka uhkaavat syödä leijonanpennut. Elokuvassa on myös dramaattista lähitaistelua ja tulipalo.
  • Simban kasvukertomus, isän ja pojan suhde sekä petos ovat elokuvan keskeisimmät ainekset. Leijonakuningas “käsittelee vakavia teemoja kuten läheisen kuolemaa, syyllisyydentuntoa, oikeudenmukaisuutta ja menneisyyden kohtaamista yllättävän suorasti ja aidosti”.
  • Samalla elokuvassa on myös lämpöä, huumoria ja tietysti musikaaliosuuksia, joista leffa on kuuluisa. Nämä kaikki keventävät osaltaan vahvaa draamaa.

Media-avaimen arviosta löytyy myös keskusteluideoita Leijonakuninkaan teemojen pohtimiseen yhdessä.

Ensi vuonna Leijonakuninkaasta nähdään muuten “näytelty” uusintaversio eli mahdollisimman realistisen näköiseksi tehty sekoitus luontokuvaa ja tietokoneanimaatiota. Uusi filmatisointi on osa laajempaa liveversiobuumia, johon kuuluvat mm. Cinderella: Tuhkimon tarina, Beauty and the Beast - Kaunotar ja hirviö sekä Dumbo (tulossa keväällä 2019).

Ja hei, Beyoncé on kiinnitetty Nalan ääninäyttelijäksi! Elokuva tulee sisältämään myös muutamia alkuperäisen Leijonakuninkaan biisejä. Feels:

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Poutapilviä ja lihapullakuuroja (2009). © Sony Pictures Releasing GmbH

Television elokuvatarjonnasta löytyy lapsille ja nuorille tällä viikolla animaatiota ja seikkailua. Joukossa on sekä jatko-osia että avausosia - ja ainakin yksi aito klassikko.

Ikärajat vaihtelevat kaikille sallitusta 12:een. Koska kaikki nämä elokuvat ovat yli kolme vuotta vanhoja, ei niistä löydy tarkempaa tietoa lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta. Niinpä lisäsin joka leffan perään linkin Media-avaimen fiksuun, rotevaan ja hyvinvoivaan amerikanserkkuun, Common Sense Mediaan, josta löytyy paljon tietoa elokuvista ja muista mediasisällöistä perheille.

 

Space Dogs 2 (Venäjä 2014). Ikäraja: S.

Koira-astronautit Belka ja Strelka auttavat Pushok-koiraa etsimään isäänsä avaruudesta.

La 19.5. klo 16:30, Nelonen. Lisää elokuvasta Common Sense Median sivuilla.

 

Poutapilviä ja lihapullakuuroja (Yhdysvallat 2009). Ikäraja: 7.

Nuori keksijä rakentaa laitteen, joka muuttaa vesisateen ruoaksi.

La 19.5. klo 19:05, TV5. Lisää elokuvasta Common Sense Median sivuilla.

 

St Trinian’s 2: Tyttökoulu aarrejahdissa (Iso-Britannia 2009). Ikäraja: 12.

St. Trinianin tyttökoulun oppilaat etsivät merirosvon aarretta farssia ja seikkailua sekoittavassa komediassa.

La 19.5. klo 21, TV2. Lue elokuvasarjan ensimmäisestä osasta Common Sense Median sivuilla.

 

Kadonneen aarteen metsästäjät (Yhdysvallat 1981). Ikäraja: 12.

Seikkaileva arkeologi Indiana Jones etsii liitonarkkia ja taistelee natseja vastaan Egyptissä.

La 19.5. klo 22, Nelonen. Lue elokuvasta lisää Common Sense Median sivuilla.

 

Toy Story 2 (Yhdysvallat 1999). Ikäraja: 7.

Ahne leluharrastaja nappaa cowboy-figuuri Woodyn, joka muiden lelujen on pelastettava viipymättä.

Su 20.5. klo 18, Nelonen. Lue elokuvasta lisää Common Sense Median sivuilla.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram