Kirjoitukset avainsanalla leffatärpit

Mia ja valkoinen leijona. Kuva: Coert Wiechers © 2018 Galatée Films - Outside Films - Film Afrika D - Pandora Film - Studiocanal - M6 Films. All Rights Reserved.

Kuluneena vuonna valkokankaalla on nähty muun muassa ruotsalaista lasten draamakomediaa, eteläafrikkalaista savanniseikkailua ja monta eeppistä koko perheen animaatiota.

Oma top kolmoseni vuoden lasten ja nuorten ensi-illoista on tässä:

  1. Toy Story 4. Lelusaagan päätösosa (kunnes toisin todistetaan) on tasapainoinen, kypsä ja mietteliäskin elokuva. Siten se sopii mainiosti katsottavaksi myös aikuisille. Disney-Pixarin animaatio on malliesimerkki siitä, miten hienoja elokuvia voidaan tehdä, kun käsikirjoitukseen todella panostetaan. 
  2. Booksmart. Ensi vilkaisulla leffa saattaa vaikuttaa tavanomaiselta teinisekoilulta, mutta naisnäkökulma tuo siihen sylikaupalla raikkautta. Ystävysten toisilleen tarjoama tuki esitetään välittömänä ja ehdottomana voimana, eikä kamera esineellistä tyttöjä edes kotibileiden uima-allaskohtauksessa.
  3. Vedenneito. Innostava ja mukaansatempaava luontodokumentti vie katsojan nuorten päähenkilöiden mukana lumoavalle Saimaalle. Tämän leffan jälkeen tekee mieli pakata eväät reppuun ja lähteä suoraan lähimpään metsään tai järvenrantaan!

Myös festivaalinäytöksissä esitetyt Eighth Grade, Supa Modo ja Skate Kitchen ovat jääneet tämän vuoden leffoista mieleen.

Toy Story 4. Kuva ©2019 Disney-Pixar. All Rights Reserved.
Toy Story 4. Kuva ©2019 Disney-Pixar. All Rights Reserved.

10 leffahelmeä perheille

Lasten- ja nuortenelokuvista perheille tietoa antavalla Media-avain-sivustolla on julkaistu tänä vuonna lähes 60 arviota vuoden leffauutuuksista. Valitsin niistä kymmenen kiinnostavinta.

Kiihkeästi odotetut Frozen 2 ja Star Wars: The Rise of Skywalker toimivat suoranaisina sukupolvikokemuksina. Yksi vuoden onnistuneimmista koko perheelle sopivista animaatioista on sekin jatko-osa, nimittäin komean näköinen ja koskettava Näin koulutat lohikäärmeesi 3. Myös villisti leikin logiikalla etenevä Lego elokuva 2 tarjoaa katsottavaa monen ikäisille.

Ruotsalaiseen kirjasarjaan perustuva, neljäsluokkalaisesta pojasta ja tämän hupsusta perheestä kertova Lasse vs Lasse hauskuttaa hieman Solsidania muistuttavalla otteella. Ranskan, Etelä-Afrikan ja Saksan yhteistuotantona toteutettu Mia ja valkoinen leijona on puolestaan klassinen kasvukertomus, tällä kertaa nuoren tytön ja leijonanpennun yhteisenä seikkailuna.

Omaperäisen animaation saralla loistavat studiot Aardman ja Laika toivat valkokankaalle mykällä komiikalla valloittavan Late Lammas -elokuva: Farmageddonin ja veikeän historiallisen roadmovien Huippujengi Himalajalla. Omintakeista animaatiota edustaa myös sanaton Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin, joka yhdistelee luontokuvaa ja tietokoneella luotuja, vekkuleita hyönteisiä.

Nuoruuskuvauksista erityismaininnan saa lämminhenkinen ja herttainen mutta vakaviakin teemoja käsittelevä, tositapahtumiin perustuva musikaali Blinded by the Light.

Innolla uutta elokuvavuotta odottaen,

Heli

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
System Crasher (2019). Kuva: B-Plan Distribution.

Tällä kertaa blogissa käsitellään aikuisille sopivaa elokuvahelmeä. Palkittu saksalaisdraama System Crasher kertoo haastavasta lapsesta ja aikuisista, jotka tekevät parhaansa auttaakseen tätä.

9-vuotias Benni (roolissaan järisyttävä Helena Zengel) saa väkivaltaisia raivokohtauksia ja ajelehtii sijaiskotikierteessä. Vaikeudet liittyvät ainakin osittain traumaattiseen varhaislapsuuteen.

Bennin tarina kouraisee katsojaa perinpohjaisesti. Välitön ja realistisuuteen pyrkivä leffa ei silti mässäile aiheellaan. Asioiden näyttäminen sellaisina kuin ne joskus ovat riittää vallan mainiosti. Benni esimerkiksi joutuu elokuvan aikana lepositeissä sairaalaan oltuaan vaaraksi sekä itselleen että ihmisille ympärillään. 

Leffan nimi system crasher viittaa henkilöön, jota yhteiskunnan tukiverkostot eivät yrityksistä huolimatta pysty auttamaan. Benni on väliinputoaja, ja resursseja tarvittaisiin lisää. Elokuva on siis myös poliittinen kannanotto.

Kuva: B-Plan Distribution
Kuva: B-Plan Distribution

Jokaisella lapsella on oikeus tulla rakastetuksi

Kaikesta kurjuudesta huolimatta ohjaaja Nora Fingscheidt kuljettaa mukana periksiantamatonta, myönteistä otetta läpi tarinan.

Elokuvan vahva sanoma on, että jopa Bennillä on oikeus apuun ja oikeus tulla rakastetuksi. Benni ei ole paha eikä tahallaan hankala. Ja vaikka aikuiset ammattiauttajat ovat välillä ymmällään, he eivät luovuta. 

Bennin hallitsematon viha, rikkinäisyys ja viattomuus ovat todella sydäntäsärkevää katsottavaa, mutta niin on myös hänen kanssaan toimivien aikuisten avuttomuus ja epätoivo.

System Crasher näyttää, millaista on auttaa silloinkin, kun mitään ei näytä olevan tehtävissä. Elokuva ei kerro ihmeparantumistarinaa mutta osoittaa, että jokaisella myönteisellä, hyväksyvällä sanalla ja teolla on vaikutuksensa.

System Crasher (Systemsprenger, Saksa 2019), ikäraja 16. Ensi-ilta 22.11.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Late Lammas -elokuva: Farmageddon. Kuva ©2019 Aardman Animations Ltd and Studiocanal SAS All Rights Reserved.

Lokakuussa elokuvateattereihin saadaan perinteisesti muutama syyslomalaisille suunnattu elokuva. Kokosin syksyn ensi-illoista viisi perheille ja eri-ikäisille lapsille sopivaa elokuvaa. Mukana on myös yksi kutkuttava Halloween-leffatärppi!

Late Lammas -elokuva: Farmageddon

Ensi-ilta 11.10. Ikäraja S.

Mainio lammas Late ja muut maatilan eläimet tempautuvat uuteen seikkailuun, kun söpö kiusankappale ulkoavaruudesta tömähtää Sammalperään. Aardman-studioiden tavaramerkiksi muodostunut ilmeikäs, sanaton komiikka kutkuttaa kaikenikäisiä katsojia.

Diva of Finland

Ensi-ilta 11.10. Ikäraja 12.

Diva of Finland on kotimainen draamakomedia nuorten välisestä ystävyydestä ja kilpailusta pohjoisella pikkupaikkakunnalla. Vantaalta Pudasjärvelle muuttanut Silja vaikuttaa mukavalta, mutta onko hän liian kiinnostava ja lahjakas priimusoppilas Hennan kaveriksi?

Jeti

Ensi-ilta 16.10. Ikäraja 7.

Teini-ikäinen Yi löytää kotitalonsa katolta nuoren jetin ja lähtee ystäviensä kanssa viemään otusta Shanghaista kohti Himalajaa. Kapuloita retkikunnan rattaisiin heittävät niin ahne pohatta Burnish kuin eläintieteilijä Zarakin. Seikkailuja Kiinan vaikuttavissa maisemissa värittävät jetin maagiset voimat.

Maleficent 2: Pahan valtiatar

Ensi-ilta 16.10. Ikäraja 12.

Fantasiaa, seikkailua, toimintaa ja satuelokuvaa yhdistelevä Maleficent 2 jatkaa Disneyn klassikkopahiksen, Prinsessa Ruususesta tutun Pahattaren tarinaa. Pääosassa nähdään Angelina Jolie ja Ruususena Elle Fanning.

Poju - Et koskaan lennä yksin

Ensi-ilta 25.10. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Islantilais-belgialainen animaatioelokuva kertoo kurmitsanpoikasesta nimeltä Poju. Poju joutuu eroon perheestään ja parvestaan vielä ollessaan lentokyvytön. Poju ei kuitenkaan jää yksin vaan levittää siipensä metsän väen avulla.

Perhe Addams

Ensi-ilta 1.11. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Rakastettu Addamsin kummajaisperhe on seikkaillut sarjakuvissa, televisiosarjoissa, elokuvissa ja musikaaleissa. Tällä kertaa hullunkurinen perhe tavataan animaatiokomediassa.

Syyslomien jälkeen on luvassa vielä lisää herkullisia ensi-iltoja loppuvuoden pimeisiin iltoihin! Katsaukset mm. Frozenin jatko-osaan ja Star Wars -saagan uusimpaan tulokkaaseen löydät myöhemmin tästä blogista.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Once Aurora (Norja 2018). Kuva: Cat&Docs.

32. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 19.-29.9. Ohjelmistossa on perinteisesti erikoisuuksia maailman eri kolkista, ja varsinaisia lastenelokuvia esitetään vain koululaisille tarkoitetussa Pulpettikino-esityssarjassa.

Onnistuin kuitenkin poimimaan festivaaliohjelmistosta muutamia kiinnostavia leffoja nuorille katsojille, sanotaan vaikka 7-16-vuotiaille. Tärppilistalta löytyy animaatioita, musadokkareita, nuoruuskuvauksia - ja yksi ysäriklassikkokin.

Koska kyse on kansainvälisestä elokuvafestivaalista, leffoissa ei ole suomenkielistä tekstitystä. Englanninkielinen tekstitys on tarjolla silloin, kun dialogin kieli on jokin muu kuin englanti (poikkeuksena se ysäriklassikko, joka on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi).

Jakob, Mimmi ja puhuvat koirat

Latvia/Puola 2019, ikäraja S

Dog Town -lastenkirjaan perustuvassa animaatiossa serkukset Jakob ja Mimmi lyöttäytyvät yhteen kulkukoirien kanssa pelastaakseen asuinalueensa puiston. hiff.fi/elokuvat/jacob-mimmi-ja-puhuvat-koirat/

 

Children Who Chase Lost Voices

Japani 2011, ikäraja 12

Maaginen tarina Your name. -animen ohjaajalta. hiff.fi/elokuvat/children-who-chase-lost-voices/

 

Tuulen laakson Nausicaä

Japani 1984, ikäraja 12

Hayao Miyazakin lumoava animeklassikko on nähtävä isolta kankaalta. hiff.fi/elokuvat/tuulen-laakson-nausicaa/

 

Leslie on Fire

Ruotsi 2018, ikäraja 12

Ruotsalainen räppäri Leslie Tay työstää debyyttilevyään ja opettelee ilmaisemaan tunteitaan kovaksikeitettyjen nuoruusvuosien jälkeen. hiff.fi/elokuvat/leslie-on-fire/

 

Once Aurora

Norja 2018, ikäraja 7

Norjalaiselle Aurora Aksnesille eli pop-sensaatio AURORAlle musiikki on intohimo, mutta nousukiito tuo mukanaan myös managereita, faneja, keikkakiertueita ja vaatimuksia. hiff.fi/elokuvat/once-aurora/

 

10 Things I Hate About You

Yhdysvallat 1999, ikäraja S

Romanttinen high school -komedia, velmu Shakespeare-filmatisointi, ysäriklassikko, toimii edelleen, ei lisättävää. Huom! Elokuva on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. hiff.fi/elokuvat/10-things-i-hate-about-you/

 

Yllämainittujen elokuvien lisäksi ohjelmistossa on kiinnostavia nuoruuskuvauksia, kuten tyttöskeittileffa Skate Kitchen ja poikaskeittileffa Mid90s, sekä myöhemmin teatterilevitykseenkin tuleva, Berliinin elokuvajuhlilla palkittu draama System Crasher, joka kertoo sijaiskotikierteeseen joutuneesta, aggressiivisesta 9-vuotiaasta Bennistä. Huom! Näiden elokuvien ikäraja on 16, enkä ole niitä itsekään vielä nähnyt.

Koko R&A-festivaalin ohjelmisto löytyy osoitteesta hiff.fi ja liput ovat myynnissä 12.9. alkaen. Muutamat tämän listankin elokuvista muuten lähtevät festarin jälkeen R&A-kiertueelle ympäri Suomen. Hyvällä tuurilla (tai ehdottamalla asiaa vaikka paikalliselle kirjastolle) joku näistä leffoista voi siis saapua juuri teille päin!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram