Kirjoitukset avainsanalla leffatärpit

Late Lammas -elokuva (2015). Kuva (c) Aardman Studios / STUDIOCANAL. All Rights Reserved.

Kirjoitin viime kuussa jutun, jossa lapset jakoivat parhaat elokuvateatterikäyntiin liittyvät vinkkinsä. Tänään vuorossa ovat lasten omat leffasuositukset.

Lapset ovat yksilöitä. Joku syö kolmevuotiaana ainoastaan vihreitä oliiveja eikä suostu kuuntelemaan muuta kuin Hevisaurusta. Varsinainen mediamaku alkaa saada muotoaan tavallisesti 10-12 vuoden iässä, mutta jo pikkulapsi lumoutuu joistakin leffoista ja kieltäytyy toisista.

Vanhemmuuden arkisiin onnenhetkiin lukeutuvat ne tilanteet, kun oma lapsi innostuu jostakin, mitä vanhempi on itse pienenä rakastanut. Joskus - useimmiten - lapsi kuitenkin pitää aivan erilaisista asioista kuin aikuinen: isosilmäisistä muovileluista, kuralätäköistä tai Paavo Pesusienestä.

Lapset suosittelevat lempielokuviaan - ja vähän muitakin: "Se on tylsä mun mielestä, mutta jotkut tykkäävät"

Jonas (4): Mun lempielokuva on Kätyrit.

Sampo (4): Kannattaa kattoo Lego Batman -elokuva. Se on maailman parhain ja suosituin leffa lapsille. Koska se on niin hyvä ja taistelu on niin kivaa. Mitä muita lastenleffoja voisit suositella kuin Batmania? Nemoa etsimässä, koska mä tykkään niin paljon merenelämistä ja mä en saa kattoo Batman-leffaa, vaikka se on mun lempileffa.

Mia (5): Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Koska siinä on pelkkää hassua. Ja Afrikan kissat, koska siinä on niitä pentuja, ja Leijonakuningas, koska siinä on samanlainen alku ja loppu ja ne vauvat.

Josia (6): Kovaääniset elokuvat on parhaita.

Elina (7): Maija Mehiläinen ei ole pelottava, se olisi joillekin 5-vuotiaille hyvä. Frozen olisi hyvä 6-vuotiaalle. Se on tylsä mun mielestä, mutta jotkut tykkäävät. Kannattaa kattoa se ainakin aluks.

Late Lammaskin on aika hyvä pienille, koska se ei ole pelottava, vaan aika höpsö. Se on silleen animoitu semmosilla nukeilla. Late Lampaassa ei oo kovin pelottavia kohtia. Vaikka siinä on vähän jänniä kohtia se on silti pienille tosi hyvä.

Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo.
Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo.

Totoro sopii melkein kaikenikäisille, koska siinä ei ole pahiksia eikä mitään pelottavaa. Se kertoo kahdesta tytöstä, jotka löytää sen Totoron. Siinä on myös bussi, joka on vähän niin kuin kissa. Se on hyvä, koska siinä on niin paljon kissoja.

Ja Kissojen valtakunta, jollekin 6 -vuotiaille. Siinä on sikapaljon kissoja. Jos katsoja tykkää kissoista niin se on tosi hyvä, koska siinä on valtakunta, jossa on vaan kissoja. Ja Monsterit Oy on hyvä semmosille jotka tykkää monstereista. Sekin on joskus aika jännä.

Inside Out on hyvä, sitä mä suosittelen isommille, joillekin 7-vuotiaille. Koska mä tykkään siitä tosi paljon. Se kertoo siitä, mitä yhden henkilön päässä on ja mitä se ajattelee.

Vaianaa suosittelen mun ikäisille (7), jos tykkää sellaisista, joissa on keskikohdissa ja lopussa vähän pelotusta ja maailma vaihtuu yllättäen. Aluks on jännitystä, mutta sitten se on tosi kiva. Vaiana pelastaa siinä maailman, koska yks puolijumala vei yhden äitisaaren sydänkiven. Vaiana on tosi rohkea.

Tosi isoille, vaikka 8-vuotiaalle, Näin koulutat lohikäärmeesi. Koska siinä on jännitystä melkein kokoajan. Isoille parempi kuin pienille. Siinä on kauheasti lohikäärmeitä ja yksi jättiläislohikäärme. Loppu on silti hyvin.

Lilli (9): Kannattaa valita suosittu elokuva. Jos muut lapset tykkää, niin se voi olla hyvä.

Tristan (11): Tykkään leffoista joissa on toimintaa, draamaa ja huumoria. Mun lempielokuva on Tron.

Elma (12): The Greatest Showman on tosi hyvä.

The Greatest Showman (2018). Kuva © Niko Tavernise / Twentieth Century Fox.
The Greatest Showman (2018). Kuva © Niko Tavernise / Twentieth Century Fox.

Onko teidän perheessä löydetty yhteisiä suosikkeja valkokankaan äärellä tai kotiteatterissa? Jaa helmet kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö
Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Ystävyys on todella yleinen teema lastenelokuvissa, eikä ihme. Onhan kaveritaitojen harjoittelu keskeinen osa kasvua myös tosielämässä. Elokuva voi toimia eräänlaisena simulaationa, jossa katsoja pääsee turvallisesti kokemaan erilaisia tilanteita ja persoonallisuuksia.

Leffan ei tarvitse olla läpikotaisin opettavainen tarjotakseen oivalluksia.

Elokuvaelämyksestä kannattaa aina jutella yhdessä jälkikäteen, ja nuorelle katsojalle voi antaa pienen pohdintatehtävän jo elokuvan ajaksi.

Onko joku elokuvan henkilöistä esimerkiksi erityisen hyvä tai huono ystävä? Tai onko elokuvassa hahmoa, jonka itse haluaisimme ystäväksemme? Mihin ystäviä tarvitaan - ja miten niitä saa?

Kokosin yhteen kahdeksan erilaista hyvän ystävän mallia viime vuosien lastenelokuvista

Ystävyyttä voi olla monenlaista, ja myös keskenään erilaiset tyypit voivat olla parhaat ystävät. Mitä ominaisuuksia sinä arvostat ystävässä eniten? Lisää elokuvien myönteisiä ihmissuhdemalleja löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta!

1. Kaikkien kaveri

Maija Mehiläinen (2014). Kuva: VLMedia.
Maija Mehiläinen (2014). Kuva: VLMedia.

Maija Mehiläinen (Australia/Saksa 2014), ikäraja S

Maija on iloinen ja energinen mehiläinen, joka ystävystyy seikkailuillaan ennakkoluulottomasti monien uusien ja erikoistenkin ötököiden kanssa. Maijan paras ystävä on maltillinen ja varautunut Ville.

2. Avulias

Onneli, Anneli ja nukutuskello (2018). Kuva: Sami Kuokkanen / Zodiak Finland.
Onneli, Anneli ja nukutuskello (2018). Kuva: Sami Kuokkanen / Zodiak Finland.

Onneli ja Anneli -elokuvat (Suomi 2014-2018), ikäraja S

Onneli ja Anneli ovat parhaat ystävät, jotka asuvat kaksin omassa, nukkekotimaisessa pikku talossaan. Ystävyyttä leimaavat luottamus ja arkinen avuliaisuus.

3. Kärsivällinen

Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.
Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.

Viiru ja Pesonen -elokuvat (Ruotsi 1999-2009, Saksa 2014-2018), ikäraja S

Vanha ukko Pesonen ja Viiru-kissa joutuvat usein etsimään kompromisseja, jotta elämä sujuisi sopuisasti. Yksi Pesosen parhaista puolista onkin kärsivällisyys nuorta ja herkästi innostuvaa Viirua kohtaan.

4. Iloinen

My Little Pony elokuva (2017). Kuva: Nordisk Film.
My Little Pony elokuva (2017). Kuva: Nordisk Film.

My Little Pony elokuva (Kanada/Yhdysvallat 2017), ikäraja 7

Equestrian ponikuusikon jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa jotka täydentävät toisiaan. Pinkie Pie on joukon ilopilleri - joskus rasittavuuteen asti. Iloinen asenne vie kuitenkin pitkälle ja on tarpeen erityisesti silloin, kun ystävillä on mieli maassa ja toiveikkuus hukassa.

5. Reilu

Supermarsu (2018). Kuva: SF Film Finland.
Supermarsu (2018). Kuva: SF Film Finland.

Supermarsu (Suomi 2018), ikäraja S

Emilia ja Simo ovat hyvät ystävät. Mutta Simo ei ole luokan suosituin lapsi, ja välillä ryhmäpaine ottaa Emiliasta vallan. Emilialle on kuitenkin tärkeää korjata mokansa. Hän haluaa, että kaikkia kohdellaan reilusti. Aina aikuiset eivät huomaa tai halua kuunnella lasta - silloin tarvitaan hyvää ystävää!

6. Vastakohta

Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.
Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Trolls (Yhdysvallat 2016), ikäraja 7

Eloisa optimisti Poppy ja elämäntapamurjottaja Risu ajautuvat pelastusoperaatioon ja ystävystyvät vähitellen sen aikana. Lopulta vastakohdat täydentävät ja tukevat toisiaan: Poppy ja Risu tuovat esiin toinen toisensa parhaat puolet.

7. Kannustaja

Ballerina (2016). Kuva: Snapper Films Oy.
Ballerina (2016). Kuva: Snapper Films Oy.

Ballerina (Kanada/Ranska 2016), ikäraja 7

Félicien suurin unelma on tanssia Pariisin Oopperassa. Ankara tanssimaailma vaatii Félicieltä paljon - mutta hänellä on aina tukenaan hyvä ystävänsä, väsymätön kannustaja Victor.

8. Itsevarma

Zootropolis - eläinten kaupunki (2016). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.
Zootropolis - eläinten kaupunki (2016). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.

Zootropolis - eläinten kaupunki (Yhdysvallat 2016), ikäraja 7

Judy on eläinten metropolin ensimmäinen jänispoliisi, eikä häntä pysäytä mikään. Samaa ennakkoluulotonta itsevarmuutta edellyttää myös Judyn ja Nick-ketun - luontaisten vihollisten - välisen ystävyyden lujittuminen.

Hyvää ystävänpäivää!

PS: Hieman isommille katsojille sopivat esimerkiksi erityislaatuista ystävyyttä kuvaavat Bumblebee ja Mia ja valkoinen leijona. Kaverisuhteita käsittelevät myös alkukevään uutuusleffat Räyhä-Ralf valloittaa internetin ja viikonloppuna ensi-iltansa saava Risto Räppääjä ja pullistelija (josta lisää seuraavassa postauksessa!)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Luolamies. Kuva © 2018 Studiocanal S.A.S. and the British Film Institute. All Rights Reserved.

Laskujeni mukaan Suomen valkokankaille tuotiin tänä vuonna reilut 20 lastenelokuvaa (eli lapsille tehtyjä elokuvia, jotka yleensä myös kertovat lapsista).

Määrä kuulostaa suurelta mutta on tavanomainen. Nuortenelokuvilla sen sijaan oli lukumäärällisesti harvinaisen hyvä vuosi, kun sellaiseksi laskettavia nähtiin meillä yli 10, joista yksi oli vieläpä kotimainen Hölmö nuori sydän.

Mary ja noidankukka. Kuva: Cinema Mondo
Mary ja noidankukka. Kuva: Cinema Mondo

Visuaalisessa mielessä vuoden huippuhetkiä olivat Disneyn lumoava Coco, japanilaisen Studio Ponocin Mary ja noidankukka, Marvel-animaatio Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia sekä Steven Spielbergin ohjaama megaseikkailu Ready Player One.

Pienimmille katsojille sopivista elokuvista vaikutuksen teki tunnetaitoja ja 6-7-vuotiaan elämää taitavasti käsittelevä Puluboin ja Ponin leffa.

Omalla kohdallani vuoden lastenelokuvayllättäjä oli The Grinch. Tyylillisesti se ei lukeutuisi suosikkeihini, mutta siinä on aseistariisuvaa lämpöä ja luontevuutta.

Nuortenelokuvien joukosta erottuivat kasvukipuja ja nuorille tärkeitä aiheita viisaalla välittömyydellä käsittelevät Lady Bird, The Miseducation of Cameron Post sekä Minä, Simon.

Lady Bird. Kuva: © 2018 Universal Pictures International. All Rights Reserved.
Lady Bird. Kuva: © 2018 Universal Pictures International. All Rights Reserved.

Koko perheelle kelpaavista leffoista mainittakoon höttöinen feelgood-musikaali The Greatest Showman, jalkapallokomedia Luolamies sekä energinen supersankarianimaatio Ihmeperhe 2.

Coco kuitenkin loistaa myös tässä kategoriassa: vaikka se ei välttämättä sovi pienimmille katsojille, se vetoaa sekä lapsiin että aikuisiin.

Uskallankin nimetä Cocon vuoden parhaaksi perhe-elokuvaksi.

Coco on tenhoava ja koskettava elokuva. Sen musiikki ja kuvat hehkuvat värejä, ja tarina johdattelee arvostamaan omaa kulttuuria ja paikkaa sukupolvien ketjussa.

Coco. Kuva ©2017 Disney-Pixar. All Rights Reserved.
Coco. Kuva ©2017 Disney-Pixar. All Rights Reserved.

PS: Television puolelta kunniamaininnan saavat Netflixin vinkeä Hilda-animaatiosarja sekä Yle Areenan nostalginen Toivotut-paketti, kulttuuriteko, joka sisältää mm. Susikoira Roin molemmat tuotantokaudet.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Rare Exports (2010). Kuva: Mika Orasmaa. © Cinet.

Kun kyselen ihmisiltä heidän jouluelokuvasuosikkejaan, on vastauksena lähes aina Die Hard (1988) tai Yksin kotona (1990). Ihmeellinen on elämä (1946) on suorastaan itsestäänselvyys, mutta myös romanttisen Rakkautta vain -komedian (2003) puolesta jaksaa liputtaa moni.

Parhaita jouluelokuvia on kolmenlaisia. On niitä, joiden tapahtumat sijoittuvat joulunaikaan ja joiden avulla pääsee siksi joulutunnelmaan vaikka keskellä kesää. Esimerkiksi Fannyn ja Alexanderin (1982) avaava jouluhumu vangitsee katsojan täysin. Samoin Pikku naisia (1994) alkaa lämpöisellä joulunvieton kuvauksella. (Voin muuten suositella myös BBC:n Pikku naisia -minisarjaa vuodelta 2018!)

Sitten on niitä elokuvia, jotka muuten vain sopivat täydellisesti henkiselle villasukka-takkatuli-vaahtokarkkikaakao-akselille. Yksi rakastaa Jane Austen -filmatisointeja, toinen eeppisiä fantasiaseikkailuja, kolmas feelgood-musikaaleja. Ja neljäs Frozenia (2013).

Kolmanteen kategoriaan kuuluvat itse luodut jouluelokuvaperinteet. Monet katsovat saman elokuvan joka joulu, vaikka leffa käsittelisi zombi-invaasiota tai Pekingin oopperaa. Henkilökohtainen jouluelokuva voi kulkea ihmisen mukana jopa lapsuudesta saakka.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016) Kuva (c) Dionysos Films
Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016) Kuva (c) Dionysos Films

Kokosin jouluelokuvatärppejä eri ikäisille taaperoista teineihin

Varsinkin pienille katsojille on tehty viime vuosina runsaasti joulutunnelmaan johdattavia leffoja, kuten Onnelin ja Annelin talvi (2015). Myös vanhempien elokuvien joukosta löytyy Muppettien joulun (1992) kaltaisia varmoja nakkeja. Uusiakin joululeffoja tulee vuosittain kuin liukuhihnalta esimerkiksi Netflixiin, mutta elokuvateatterissakin voi nauttia vaikkapa The Grinchistä (2018).

3+

Muumien taikatalvi (2017). Ikäraja: S.

1970-luvun viehättävistä nukkeanimaatioista koostettu elokuva kertoo lempeän rauhallisesti Muumilaakson talvi- ja joulupuuhista. Selkeää ja verkkaista tarinaa on pienenkin katsojan helppo seurata. Lisää elokuvasta Media-avaimessa.

4+

Lumeton joulu (Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa, 2013). Ikäraja: S.

Pilvikallion kylässä odotetaan hartaasti lumista joulua. Pystyykö Akseli-keksijän vempain pelastamaan joulun? Hauska ja turvallinen norjalaisanimaatio on täydellinen joulunaloitus lapsiperheeseen. Lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla.

Viiru ja Pesonen - Paras joulu ikinä (Pettersson und Findus 2 - Das schönste Weihnachten überhaupt, 2016). Ikäraja: S.

Elokuvassa puretaan hienovaraisesti auki jouluun liittyviä paineita, odotusta ja pettymystenkin käsittelyä. Tarina kuvaa ystävien tärkeyttä joulutunnelman luomisessa lahjojen ja tavaran sijaan. Lisää elokuvasta Media-avaimessa.

5+

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016). Ikäraja: S.

Outolan poikien hilpeä joulusekoilu kannustaa tutkimaan omienkin jouluperinteiden alkuperää. Lisää elokuvasta Media-avaimessa.

Miracle on 34th Street (1947). Ikäraja: S.

Lämminhenkinen jouluelokuvien klassikko kannustaa realisteja uskomaan sadunomaisiin ihmeisiin (ja joulupukkiin). Elokuvasta on tehty myös uudempi, ihan kelvollinen versio vuonna 1994. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

7+

Painajainen ennen joulua (The Nightmare Before Christmas, 1993). Ikäraja: 7.

Tim Burtonin animaatioklassikko sekoittaa omintakeisesti halloweenin ja joulun kuvastot. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

Viisi legendaa (Rise of the Guardians, 2012). Ikäraja: 7.

Vauhdikkaassa seikkailuanimaatiossa Pääsiäispupu, Nukkumatti, Pakkasukko, Joulupukki ja Hammaskeiju yhdistävät voimansa suojellakseen lapsenomaisen mielikuvituksen voimaa. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

10+

Narnian tarinat: Velho ja leijona (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005). Ikäraja: 12.

C. S. Lewisin ajattomassa fantasiatarinassa taistellaan Valkoisen velhon loihtimaa loputonta (mutta komean näköistä!) talvea vastaan ja tavataan ohimennen joulupukkikin. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

12+

Iron Man 3 (2013). Ikäraja: 12.

Jos kaipaat humoristista toimintaa ja räjähdyksiä perheesi jouluperinteitä maustamaan (mutta panttivankitilanteet ja 16 vuoden ikäraja eivät kuitenkaan ole aivan sitä mitä etsit), kokeile Marvelin supersankaritrilogian päätösosaa. Lisää elokuvasta Common Sense Mediassa.

14+

Rare Exports (2010). Ikäraja: 12.

Korvatunturille sijoittuva, kotimainen genre-elokuva on kauhufantasian asuun puettu, hirtehinen komedia joulupukinmetsästäjistä. Elokuvan arvostelu Film-o-holicissa.

16+

Sataako jouluksi lunta (Y'aura t'il de la neige à Noël?, 1996). Ikäraja: 12.

Tämä leffa iski lukiolaiseen minääni täysillä. Sosiodraama kertoo äidistä ja seitsenpäisestä lapsikatraasta ranskalaisella maatilalla, jossa elämän kauneus ja kurjuus kiertyvät yhdeksi katkeransuloiseksi kimpuksi. Elokuvan arvostelu Film-o-holicissa.

 

Sokerina pohjalla jokaiselle, joka on jaksanut skrollata tänne asti:

Joulukuusikauppiaat (Big Business, 1929). Ikäraja: S.

Stan Laurelin ja Oliver Hardyn mykkäkomediat sopivat kaikenikäisille. Hulvattomassa lyhytelokuvassa Ohukainen ja Paksukainen yrittävät myydä joulukuusia ovelta ovelle. Joulukuusikauppiaat YouTubessa.

 

Mitkä ovat omia jouluelokuvasuosikkejasi? Onko esimerkiksi Elf (2003), Joulutarina (2007) tai Riiviöt (1984) pakollista katsottavaa, vai riittääkö aattoaamun Lumiukko koko perheelle?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2018

Instagram