Kirjoitukset avainsanalla leffatärpit

Pete ja lohikäärme Elliott. Kuva (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved.

Juhannusviikolle on ennustettu mukavia säitä. Poimin siitä huolimatta television ohjelmakartasta katsottavaa kaikenikäisille. Ota lapsi kainaloon ja katso satuelokuva, nauti teinin kanssa veijarikomediasta tai sinkoa jälkikasvusi 90-luvulle Spaissareiden mukana. Jutun lopusta löydät runsaan kattauksen leffatärppejä aikuisille!

Tarzanin legenda (2016)

Tarzan palaa Englannista Afrikan viidakoihin vanhan ajan henkeä huokuvassa seikkailuelokuvassa. Ikäraja: 12. Lue lisää leffasta Media-avaimessa.

To 20.6. klo  21 (Sub)

Rölli ja metsänhenki (2001)

Satuelokuvassa röllien ja menninkäisten välille syttyvän sodan rauhoittaa ystävyys. Ikäraja: S. Voit tutustua elokuvaan myös Koulukinon oppimateriaalin avulla.

Pe 21.6. klo 12:35 (Nelonen)

Spice World (1997)

Itseään esittävä tyttöbändi Spice Girls valmistautuu kommellusten kautta omaan konserttiin 90-lukua tulvivassa musiikkikomediassa. Ikäraja: S.

La 22.6. klo 14:20 (TV5)

Su 23.6. klo 11:55 (Frii)

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (2011)

Steven Spielbergin ohjaamasta sarjakuvafilmatisoinnista esitetään suomeksi puhuttu versio.

La 22.6. klo 17:20 (Nelonen)

Pete ja lohikäärme Elliott (2016)

Uusintaversio 70-luvun animaatiota ja näyttelijöitä yhdistelevästä lastenelokuvasta kertoo Pete-pojan ja ystävällisen mutta pelätyn Elliott-lohikäärmeen tarinan. Ikäraja: 7. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Su 23.6. klo 18:50 (Nelonen)

Ocean's-veijarikomedioissa keikataan kasinoita hymynkare suupielessä

Ocean's Thirteen. Kuva (c) 2007 Warner Bros.
Ocean's Thirteen. Kuva (c) 2007 Warner Bros.

Nelonen esittää kolme ensimmäistä Ocean's-leffaa peräjälkeen:

Ocean’s Eleven - Korkeat panokset (2001), ikäraja 12. Ti 18.6. klo 21 (Nelonen) ja to 20.6. klo 21 (HERO).

Ocean’s Twelve (2004), ikäraja S. Ke 19.6. klo 21 (Nelonen) ja pe 21.6. klo 21 (HERO).

Ocean’s Thirteen (2007), ikäraja 7. Su 23.6. klo 21 (Nelonen)

 

Ja nyt kun täällä kerran ollaan, niin mainittakoon, että televisiosta tulee tällä viikolla myös monta todella hyvää elokuvaa aikuisille (ja mikseipä teini-ikäisillekin). Suosittelen!

Blue Jasmine (2011)

Cate Blanchett loistaa Woody Allenin kitkerässä draamakomediassa.

Ma 17.6. klo 21 (Liv) ja su 23.6. klo 12:05 (HERO)

Lost in Translation (2005)

Sofia Coppolan katkeransuloinen tarina toisiaan etsivistä ihmisistä Tokiossa sopii täydellisesti hämärtyvään kesäiltaan.

Ma 17.6. klo 22 (TV5) ja ke 19.6. klo 23:10 (TV5)

Ex Machina (2015)

Tekoälyä pohtivassa scifi-draamassa on hyytävä tunnelma.

Ti 18.6. klo 23:15 (5) ja pe 21.6. klo 21 (6)

Her (2012)

Suoria housuja ja slipooveria käyttävä Theodore (Joaquin Phoenix) rakastuu kännykkänsä käyttöjärjestelmään Spike Jonzen omalaatuisessa elokuvassa.

Ke 19.6. klo 21 (Frii) ja su 23.6. klo 22:55 (Frii)

Boyhood (2014)

Richard Linklaterin ohjaaman, vilpittömän kasvutarinan kuvaamiseen käytettiin 12 vuotta.

Su 23.6. klo 21 (TV5)

Broken Flowers (2005)

Bill Murrayn esittämä Don alkaa etsiä 19-vuotiaan poikakandidaatin äitiä Jim Jarmuschin lakonisessa mutta herkässä tie-elokuvassa.

Su 23.6. klo 10:20 (HERO)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Huippujengi Himalajalla (2019). Kuva: Cinemanse Oy

Mielestäni kesällä on ihanaa vetäytyä hetkeksi elokuvateatterin pimeyteen. Sadesäällä leffassa on mukavat oltavat ja helteelläkin sopivan vilpoisaa.

Koko perheen lomaleffaksi sopii esimerkiksi seikkailuhermoja kutkuttava tarina joka saa jatkoa lasten leikeissä tai toimintakomedia, joka kutkuttaa nuorisonkin nauruhermoja.

Poimin kesän ensi-illoista 10 lapsille, nuorille tai koko perheelle sopivaa herkkupalaa

Bamse ja jymykello

Maailman vahvin nalle seikkailee jälleen tutun turvallisessa piirrosanimaatiossa. Elokuvassa pohditaan mm. sankaruutta, rehellisyyttä ja luonnonsuojelua.

Ensi-ilta 30.5. Ikäraja S.

 

Godzilla II: King of the Monsters

Myyttinen jättiläislisko Godzilla saa vastaansa lajityypin klassisia otuksia Rodanista King Ghidorahiin toimintaseikkailun jatko-osassa.

Ensi-ilta 29.5. Ikäraja 12.

 

Huippujengi Himalajalla

Löytöretkeilijä ja seikkailija Sir Lionel Frost lupaa saattaa isojalan Himalajalle lajitovereidensa luokse vinkeässä stop motion -animaatiossa. Leffan takana oleva Laika-studio on tunnettu omalaatuisista ja upean näköisistä, Oscar-ehdokkuuksiakin kahmivista animaatioistaan.

Ensi-ilta 7.6. Ikäraja 7.

 

X-Men: Dark Phoenix

X-Menit kohtaavat pelottavimman ja voimakkaimman vihollisen omiensa joukosta Jean Greyn syntytarinan kertaavassa supervoima-toimintaseikkailussa.

Ensi-ilta 7.6. Ikäraja 12.

 

Vili Vilperi -elokuva

Televisiosta tuttu Vili Vilperi lähtee etsimään tutkimusmatkailija-isääsä villistä ja vaarallisesta erämaasta yhdessä eläintarhassa kasvaneen Nanni-koalan ja aran kauluslisko Jaken kanssa.

Ensi-ilta 14.6. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Men in Black International

Men in Black International jatkaa vuoden 1997 toimintakomediahitti Men in Blackin maailmassa. Tällä kertaa maapalloa avaruuden uhilta suojelevan järjestön on etsittävä myyrä omiensa joukosta.

Ensi-ilta 14.6. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Lemmikkien salainen elämä 2

Mitä lemmikit puuhaavat sillä aikaa kun omistajat ovat poissa? Muutaman kesän takainen animaatio saa samanhenkistä jatkoa.

Ensi-ilta 26.6. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Spider-Man Far from Home

Hämähäkkimiehen uusimmat, riemastuttavat seikkailut sijoittuvat Avengers: Endgamen tapahtumien jälkeiseen aikaan.

Ensi-ilta 3.7. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Leijonakuningas

Tietokoneiden avulla toteutettu mutta koko lailla ehdan luontoelokuvan näköinen uusintaversio Leijonakuninkaasta tulkitsee Hamletin tarinaa mieleenpainuvasti ja huumoria unohtamatta. Äänirooleissa mm. Beyoncé, Chiwetel Ejiofor ja Seth Rogen.

Ensi-ilta 17.7. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Angry Birds -elokuva 2

Angry Birds -peliin perustuvan kokoillan animaation jatko-osassa possut ja linnut lyövät hynttyyt yhteen yhteisen vihollisen edessä.

Ensi-ilta 9.8. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Onko joku näistä elokuvista teillä odotettu uutuus?

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Belle ja Sebastian (2013). Kuva: Future Film.

Uudet lasten tai koko perheen elokuvat tuntuvat monista turhan vilkkailta ja levottomilta.

Elokuvia ei voi kuitenkaan arvottaa kerronnan nopeuden perusteella. Hektinenkin elokuva voi käsitellä tärkeää aihetta aivan yhtä mieleenpainuvasti tai yhdentekevästi kuin hidastempoisempi leffa. Toisaalta audiovisuaalinen spektaakkeli voi vedota katsojaan myös sellaisenaan, ilman sen kummempia taka-ajatuksia.

Rauhallisesti etenevä elokuva antaa tilaa katsojan ajatuksille ja tulkinnalle

Pientä katsojaa verkkaisuus auttaa myös tapahtumien seuraamisessa ja ymmärtämisessä. Kiireettömissäkin elokuvissa on kuitenkin yleensä tarjolla konfliktitilanteita ja tunteiden vuoristorataa, sillä ristiriidat ja jännitteet ovat elokuvien perusraaka-aineita ja kuuluvat yleensä tarinankerrontaan taidemuodosta riippumatta.

Olen koonnut pienen listan lapsen kokoisia, pohdiskelevia ja kiireettömiä elokuvia, joiden parissa on mukava rauhoittua yhdessä vaikkapa kotisohvalla.

4-6-vuotiaille

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (2013). Kuva: SF Film Finland Oy.
Vaahteramäen Eemeli ja Iida (2013). Kuva: SF Film Finland Oy.

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (Ruotsi 2013), ikäraja S. Animaatio kertoo Eemelin metkuista ja 1800-luvun maalaiselämästä hyvin samanlaisin ottein kuin Astrid Lindgrenin alkuperäiset tarinat, Björn Bergin alkuperäiskuvitusta noudatellen.

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä (Suomi 1997/2018), ikäraja S. Noin 10-minuuttisista jaksoista koostetussa nukkeanimaatiossa lastenhuoneen lelut heräävät henkiin iltasaduista inspiroituneina. Kehystarinassa touhuaa lapsiperhe arkisine askareineen. Elokuvan kaveriksi voi ottaa Hannele Huovin alkuperäiset kuvakirjat.

Muumien taikatalvi (Suomi/Puola 2017), ikäraja S. 1980-luvun animaatiomateriaalista koottua muumielokuvaa värittää lämmin ja ystävällinen tunnelma. Elokuva etenee rauhallisesti niin kuvakerronnaltaan kuin äänimaailmaltaankin, ja tarinan episodimaista rakennetta on pienenkin katsojan helppo seurata.

7-9-vuotiaille

Muumit Rivieralla (2014). Kuva © 2014 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters(TM)
Muumit Rivieralla (2014). Kuva © 2014 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters(TM)

Muumit Rivieralla (Suomi/Ranska 2014), ikäraja S. Värikylläinen piirrosanimaatio vie muumiperheen kiireettömälle rantalomalle Ranskaan. Tove Janssonin sarjakuvaan perustuvan elokuvan keskeinen teema on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on.

Belle ja Sebastian (Ranska 2013), ikäraja 7. 1960-luvulla toteutetusta televisiosarjasta tutut Sebastian-poika ja Belle-koira seikkailevat Ranskan Alppien henkeäsalpaavissa maisemissa, 2. maailmansodan varjossa. Raskaatkin teemat esitetään lapsikatsojan käsityskyky huomioiden.

Kikin lähettipalvelu (Japani 1989), ikäraja S. Kolmetoistavuotias noitatyttö muuttaa kaupunkiin kokeilemaan siipiään. Pienten kommellusten ja itsetutkiskelun ohella katsoja pääsee nauttimaan Hayao Miazakin upeista pilvimaisemista.

10-12-vuotiaille

Henkien kätkemä (2001). Kuva: Cinema Mondo
Henkien kätkemä (2001). Kuva: Cinema Mondo

Henkien kätkemä (Japani 2001), ikäraja 7. Rohkea ihmistyttö Chihiro etsii poispääsyä salaperäisestä henkien kylpylästä Studio Ghiblin Oscar-palkitussa animaatiossa.

Valasratsastaja (Uusi-Seelanti 2003), ikäraja 7. Maorityttö Paikea kamppailee paikastaan rapistuvan kylän pelastajana ja kommunikoi rantaan ajautuneiden valaiden kanssa. Elokuva perustuu Witi Ihamaeran romaaniin.

Seikkailu Jäämerelle (Ranska/Tanska 2015), ikäraja 7. Pietarilaisen aristokraattiperheen tytär Sasha lähtee etsimään kadonnutta isoisäänsä ja tämän retkikuntaa pohjoisnavalta. Kokonaan käsin piirretyn elokuvan impressionistinen animaatiojälki lumoaa katsojan.

13-15-vuotiaille

Tyttö nimeltä Varpu (2016). Kuva: Tuomo Hutri, B-Plan Distribution
Tyttö nimeltä Varpu (2016). Kuva: Tuomo Hutri, B-Plan Distribution

Prinsessa Kaguyan taru (Japani 2013), ikäraja 7. Japanilaiseen kansantaruun perustuva animaatio kertoo Kuun kuninkaan tyttärestä, joka elää maan päällä bambunleikkaajan perheessä.

Tyttö nimeltä Varpu (Suomi 2016), ikäraja 12. Kaksitoistavuotias Varpu haluaa tavata tuntemattomaksi jääneen isänsä. Draamaelokuva käsittelee hyväksyvään ja pohdiskelevaan sävyyn mm. mielenterveysongelmia ja kaverisuhteita.

The Red Turtle (Japani/Ranska/Belgia 2016), ikäraja 7. Mies haaksirikkoutuu autiolle saarelle ja kohtaa punaisen jättiläiskilpikonnan. Kaunis, sanaton animaatio on mietteliäs allegoria elämänkaaresta.

Bonustärppi nuorille ja aikuisille:

Boyhood (Yhdysvallat 2013), ikäraja 12. Kahdentoista vuoden aikana kuvattu elokuva kertoo kiirehtimättä Mason-pojan arkisen tarinan 6-vuotiaasta täysi-ikäiseksi. Boyhoodin pariksi sopii sähäkämpi Lady Bird (Yhdysvallat 2016, ikäraja 12), 17-vuotiaan tytön elämänmakuinen kaasvukertomus, joka käsittelee niin seurustelua, ystävyyssuhteita kuin opiskeluhaaveitakin.

Mitkä rauhalliset elokuvat ovat omia tai perheesi leffasuosikkeja?

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vedenneito (2019). Kuva: Pohjola-filmi.

Olen poiminut maalis-toukokuun ensi-illoista kolmetoista erilaista leffaa lapsille, nuorille ja perheille. Mukana on niin supersankaritoimintaa kuin luontodokumentteja ja animaatioseikkailujakin. Itseäni kutkuttaa erityisesti Pokémon-universumiin sijoittuva dekkarikomedia Pokémon Detective Pikachu. Liitin jokaisen leffan alle myös trailerin - ota siis mukava asento ja valitse omat suosikkisi!

Instant Family

Pete (Mark Wahlberg) ja Ellie (Rose Byrne) päätyvät kolmen lapsen sijaisvanhemmiksi. Lämminhenkinen draamakomedia kertoo lapsista ja aikuisista, jotka etsivät toisiaan muodostaakseen kokonaisen perheen. Tutustu leffaan lasten- ja nuortenelokuvia arvioivassa Media-avaimessa!

Ensi-ilta 1.3. Ikäraja 7.

Captain Marvel

Marvelin uusi supersankarielokuva kertoo, kuinka Carol Danversista (Brie Larson) tulee yksi maailmankaikkeuden mahtavimmista sankareista.

Ensi-ilta 6.3. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Luontosinfonia

Luontosinfonia on meditatiivinen luontoelokuva, jossa Metsän tarina ja Järven tarina -leffoista tuttu Suomen luonnon ylistys yhdistyy Panu Aaltion musiikkiin.

Ensi-ilta 22.3. Ikäraja S.

Dumbo

Tim Burtonin ohjaama näytelmäelokuva on tulkinta Disneyn animaatioklassikosta vuodelta 1941. Uuden Dumbon tarinaa kuljettavat norsupienokaisen lisäksi ihmiset (rooleissa mm. Danny DeVito, Colin Farrel, Michael Keaton ja Eva Green).

Ensi-ilta 29.3. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Shazam!

Meissä kaikissa elää supersankari, jonka valloilleen päästäminen vaatii vain hiukkasen taikaa. Billy Batsonin tapauksessa tämä tarkoittaa, että lausumalla yhden sanan – SHAZAM! – tämä 14-vuotias katujen kasvatti voi muuttua aikuiseksi supersankari Shazamiksi (Zachary Levi).

Ensi-ilta 29.3. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Vedenneito

Lasten ja nuorten dokumenttielokuva kuljettaa katsojat Saimaan kauniiseen luontoon 13-vuotiaan Emikan ja hänen serkkunsa Antin mukana. Serkukset uivat, kalastavat ja keräävät mustikoita. Talvella he yöpyvät järven jäällä ja keväällä kohtaavat maailman harvinaisimman hylkeen, saimaannorpan.

Ensi-ilta 5.4. Ikäraja S.

Ihmeiden puisto

Iloinen ja kekseliäs June löytää metsän siimeksestä kätketyn huvipuiston. Puisto on täynnä huikeita laitteita ja hassuja puhuvia eläimiä, mutta se on sekasorron vallassa. Pian June saa selville, että puisto on syntynyt hänen mielikuvituksestaan ja vain hän voi korjata sen.

Ensi-ilta 12.4. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Minisankarit 2 - matkalla maailman ääriin

Pienessä, rauhallisessa kylässä, pähkinätehtaan pakkaamossa, pieni leppäkerttu joutuu vahingossa Karibialle toimitettavaan pahvilaatikkoon. Hauskat ötökät ovat tuttuja myös television Ruohonjuuritasolla-ohjelmasta.

Ensi-ilta 19.4. Ikäraja 7.

Asterix ja taikajuoman salaisuus

René Goscinnyn ja Albert Uderzon sarjakuviin perustuva animaatioseikkailu kertoo voittamattoman gallialaiskylän taikajuomasta.

Ensi-ilta 19.4. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Vili ja monsteriplaneetta

Tutkimusmatkailijaperheen poika Vili joutuu eroon vanhemmistaan perheen avaruusalueen tuhoutuessa matkalla avaruuden halki. Vilin pelastautumiskapseli laskeutuu tuntemattomalle planeetalle. Onneksi Vilillä on seikkailulla seuranaan Pakki-pelastusrobotti ja avaruusolio nimeltä Tassu.

Ensi-ilta 3.5. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Pokémon Detective Pikachu

Ryan Reynolds antaa äänensä Pikachulle, kun yksityisetsivä-isänsä katoamista selvittävä Tim (Justice Smith) saa avukseen tuon Pokémon-hahmoista ikonisimman.

Ensi-ilta 10.5. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Uglydolls

Uglyvillen kylässä kummallisuutta pidetään arvossa ja kauneus on katsojan silmässä. Päähenkilö Moxy löytää ystävineen virheettömien nukkejen maailman ja oppii, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen ollakseen ainutlaatuinen.

Ensi-ilta 17.5. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Aladdin

Disneyn renessanssianimaatioihin lukeutuva Aladdin saapuu toukokuussa valkokankaille uutena näytelmäversiona. Guy Ritchien (Snatch, Sherlock Holmes) ohjaaman musikaalin päärooleissa nähdään Will Smith, Mena Massoud ja Naomi Scott.

Ensi-ilta 24.5. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 
Huom! Päivämäärät ja muut tiedot saattavat vielä muuttua.
Odotetaanko teillä jotain elokuvaa tänä vuonna? Kerro mietteet kommenttiboksissa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat