Kirjoitukset avainsanalla ikärajat

Leijonakuningas (2019). Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Kolme vuotta sitten valmistunut Viidakkokirja-elokuva aidon näköisine mutta puhuvine eläimineen kivesi tietä uunituoreelle Leijonakuningas-tulkinnalle. Tässä elokuvassa eläimet myös laulavat.

Varsinaisesti ei voida puhua tulkinnasta, sillä uusi Leijonakuningas noudattelee vuoden 1994 klassikkoanimaatiota paikoin hyvinkin tarkasti. Tarina on sama ja monet vuorosanatkin ovat samoja. Toisaalta joitain kohtauksia on hieman kasvatettu, eikä humoristinen, keveämpi ote ole läsnä yhtä vahvasti.

Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Leijonakuningas-animaation ikäraja on 7 ja "live-näytellyn" eli luontoelokuvamaisen mutta eläinten osalta animoidun Leijonakuningas-elokuvan ikäraja puolestaan 12

Ero selittynee jälkimmäisen "realismilla", ovathan eläimet aidon näköisiä. Lopputaistelu on uudessa elokuvassa hieman pidempi, mutta intensiivisyydessään animaationkin dramaattiset kohtaukset kuten Mufasa-isän tapaturmainen kuolema ja Jylhäkallion herruudesta käyty elämän ja kuoleman kamppailu tulipalon keskellä ovat edelleen vailla vertaa.

Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Eeppinen tarina tarjoaa erityisesti roolimalleja

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain muistuttaa Leijonakuninkaan myönteisistä viesteistä:

Aikuistuessaan Simba saa oppia ystävyydestä ja hyväksynnästä mutta joutuu vielä kohtaamaan kovimman kriitikkonsa eli itsensä. Lopulta Simba uskoo olevansa arvollinen ja pystyvä kuninkaan rooliin. Rohkealla Nala-leijonalla on ratkaiseva rooli Simban kannustamisessa, samoin Simban isällä Mufasalla, joka näyttää esimerkkiä ja kasvattaa lempeästi kuten viisaan isän tulee.

Media-avaimesta löydät myös klassikkoanimaation arvion niin leffavalinnan tueksi kuin avuksi elokuvan teemojen purkuun!

Leijonakuningas (The Lion King, Yhdysvallat 2019), ikäraja 12. Ensi-ilta 17.7.2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lemmikkien salainen elämä 2. Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved.

Kesän 2016 hittianimaation tarinaa jatkava Lemmikkien salainen elämä 2 on hyvin samantyyppinen kuin edeltäjänsäkin.

Idealtaan leffa on kuin kokoelma hyviä kissavideoita. Söpöt, toilailevat lemmikit ovat ilmeikkäitä ja kutkuttavat myös katsojan mielikuvitusta: mitä kaikkea eläimet puuhaavatkaan silloin, kun ihmiset ovat poissa kotoa?

Elokuvan juoni on melko löyhä, sillä tarinassa keskitytään hauskoihin kommelluksiin ja vauhdikkaisiin tilanteisiin. Kaahailun keskeltä löytyy myös myönteisiä viestejä, joista lasten- ja nuortenlokuvia arvioiva Media-avain kirjoittaa:

“Animaation teemoja ovat ystävyys, rohkeus ja omien rajojen ylittäminen. Keskenään erilaiset päähahmot osoittavat, että kuka vain voi löytää oman vahvuutensa ja pieninkin pörröturkki voi voittaa isommat korstot rohkeudella ja nokkeluudella.”

Lemmikkien salainen elämä 2. Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved.
Lemmikkien salainen elämä 2. Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved.

Leffassa on useita erillisiä mutta yhtaikaa tapahtuvia tarinalinjoja, joten rakenteeltaan Lemmikkien salainen elämä 2 voi olla pienelle katsojalle haastava seurata. Lisäksi elokuvassa nähdään räväköitä taistelukohtauksia, vinhoja takaa-ajoja, täpäriä tilanteita ja julmia pahiksia (joiden yli ajetaan tahallaan autolla).

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita pehmennetään kuitenkin huumorilla, suvantohetkillä ja tietenkin lemmikkien ja omistajien välisillä hellyydenosoituksilla. Lisää asiaa leffasta ja keskusteluvinkit teemojen purkuun löydät Media-avaimesta. Sieltä löydät myös ikäsuosituksen, joka kehottaa käyttämään lapsikohtaista harkintaa ikärajan 1-3 vuoden jouston suhteen:

Lemmikkien salainen elämä 2 (Secret Life of Pets 2, Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 26.6.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vili Vilperi -elokuva (2015). Kuvat: SF Film Finland Oy.

Vili Vilperi -piirrossarjan peruselementit ovat läsnä myös Vilin elokuvassa: päähenkilö on reipas ja optimistinen seikkailija, joka ratkoo täpäriäkin tilanteita yhdessä kivojen eläinystäviensä kanssa.

Vili Vilperi -elokuvassa tarina käynnistyy, kun koalanpoika lähtee Australian erämaahan etsimään isäänsä.

Vilin isä on ollut poissa kotoa jo vuoden ja Vilin äiti arvelee, ettei tämä ehkä koskaan palaakaan. Jossain vaiheessa tarinaa Vili itsekin uskoo menettäneensä isän. Elokuvan loppu on kuitenkin onnellinen - ja onnellista loppua varten tarvitaan muun muassa kekseliäisyyttä, yritteliäisyyttä, itseluottamusta ja rohkeutta.

Lastenelokuvalle tyypillisten myönteisten viestien ohella Vili Vilperi saattaa tarjota pienille katsojille myös ärsyttäviä hokemia.

Jos lapsesi tarttuu herkästi kärkevien hahmojen letkautuksiin, varaudu keskustelemaan aiheesta.

Vilillä on nimittäin tapana ilmaista esimerkiksi turhautumistaan ja suuttumustaan rempseästi nimittelemällä.

Keskusteluideat leffan teemojen purkuun löydät lasten- ja nuortenelokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Media-avain tarjoaa kuvaohjelmalain mukaisen ikärajan rinnalle myös ikäsuosituksen: minkä ikäiselle katsojalle elokuva on omiaan? Mitä voimakkaampi vihreä, sitä parempi.

Ota kuitenkin aina riittävästi etukäteen selvää elokuvasta ja harkitse varsinkin ikäjouston käyttöä lapsikohtaisesti!

Vili Vilperi -elokuva (Blinky Bill the Movie, Australia/Yhdysvallat 2015), ikäraja 7. Ensi-ilta 14.6.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Bamse ja jymykello (2019). Kuva: Nordisk Film.

Ruotsalaiset Bamse-animaatiot tarjoavat luotettavan rauhallista ja turvallista katsottavaa pienimmille elokuvissa kävijöille.

Bamse ja rosvokaupunki (2014) sekä Bamse ja noita-akan tytär (2016) saavat jatkoa uudessa Bamse ja jymykello -elokuvassa, jossa jymyhunajan valmistaminen on vaakalaudalla. Samalla kavala Kasimir-kettu tekeytyy hyväksi voittaakseen Kumpulan asukkaiden luottamuksen, jotta hän voisi rötöstellä rauhassa.

Maailman vahvin ja kiltein nalle johdattaa lapset pohtimaan muun muassa rehellisyyttä ja ystävällisyyttä. Luonnonsuojeluhenkinen tarina kannustaa miettimään myös, miksi ja miten luontoa suojellaan.

Kuva: Nordisk Film
Kuva: Nordisk Film

Elokuvassa erotellaan selkeästi kiltit ja ilkeät niin tekojen, puheenparren kuin ulkomuodonkin keinoin. Hyvistä teoista seuraa hyvää ja huonoista pahaa, ja selkeän esityksen pohjalta lapsen on helppo lähteä pohtimaan hahmojen tekemiä valintoja.

Aikuisesta elokuvan maailma vaikuttaa turhan mustavalkoiselta, mutta Bamse vahvistaa lapsen parhaillaan rakentuvaa uskoa hyvään ja tukee myös prososiaalista käytöstä kuten auttavaisuutta, jakamista ja empaattisuutta.

Bamse ja jymykello on lapsentasoisesti etenevä ja opettavainen tarina, joka sopii ensimmäistä kertaa elokuviin lähtevällekin - joskin mukana on S-ikärajan (kaikenikäisille sallittu) puitteissa myös muutamia hiukan jännittäviä osuuksia kuten tultasyöksevä lohikäärme ja metsän arvokkaimmassa osassa riehuva tulipalo. Kohtaukset ratkeavat kuitenkin melko nopeasti parhain päin.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain tarjoaa valmiita kysymysideoita, joiden kanssa leffaa voi lähteä purkamaan lapsen kanssa jälkikäteen. Onko Bamse maailman vahvin nalle myös ilman jymyvoimiaan? Entä millaiset asiat voivat olla aarteita?

Bamse ja jymykello (Bamse och dunderklockan, Ruotsi 2019), ikäraja S. Ensi-ilta 30.5.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat