Kirjoitukset avainsanalla elokuvakasvatus

Star Wars: The Last Jedi (2017). ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Kävin katsomassa ennakkoon tulevan Solo: A Star Wars Story -elokuvan. Siitä lisää ensi viikolla! Elokuva sai minut kuitenkin jälleen pohtimaan Star Wars -fanien laajaa ikähaarukkaa. Tähtien sodan maailma kiehtoo lapsia sukupolvesta toiseen, ja scifi-saagan parissa kasvaneet vanhemmat halajavat päästä jakamaan elämyksen jälkikasvunsa kanssa.

Intohimoisia Star Wars -harrastajia löytyy jo päiväkodista. Moni pikkulapsi tuntee keskeiset hahmot, kulkuneuvot ja aseet. Se ei kuitenkaan vielä vaadi Tähtien sota -elokuvien katsomista.

Kaikki kaukaiseen galaksiin sijoittuva ei nimittäin ole samalla viivalla, kun valitaan lapselle sopivaa kirjaa, elokuvaa tai peliä:

Hyvänä esimerkkinä toimivat alkuperäisen elokuvatrilogian avausosa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo ja esiosatrilogian kolmas elokuva Star Wars: Episodi III – Sithin kosto.

Molempien ikäraja on nykyisen kuvaohjelmalain mukaan 12, mutta elokuvat ovat tunnelmaltaan ja kuvastoltaan todella erilaiset.

Uusi toivo on hyväntuulinen avaruusseikkailu, jossa uhkaavatkin tilanteet ratkeavat melko nopeasti parhain päin. Sithin kosto puolestaan kertoo pimeän puolelle siirtyvän, katkeroituvan jediritarin ahdistavan tarinan - laavaa, kuolonuhreja ja raivon kyyneliä säästämättä.

Pelkkä ikäraja ei siis vielä kerro kovin tarkasti, millaista sisältöä on odotettavissa.

Lisäksi, jos vanhemmat fanittavat jotain, voi lapsen omien valmiuksien huomioiminen unohtua. "Katsoinhan minä itsekin tätä jo natiaisena."

Nuoren padawanin kasvattaja voi käyttää tukenaan esimerkiksi yhdysvaltalaisen mediakasvatusportaali Common Sense Median seikkaperäistä ikäsuositusopasta Tähtien sodan maailmaan.

Sivusto neuvoo aloittamaan vekkuleista animaatioversioista ja turvallisista peleistä. Myös kuvakirjojen tutkiminen yhdessä on mukavaa puuhaa ja auttaa lasta pääsemään osaksi fanikulttuuria. Näistä mediateksteistä voi edetä vähitellen alkuperäisiin elokuviin, satiiriversioihin ja jännittävämpiin peleihin.

Anakin neuvottelee omituisten otusten kanssa. Kuva: Star Wars: Pimeä uhka (c) 2012, Twentieth Century Fox
Anakin neuvottelee omituisten otusten kanssa. Kuva: Star Wars: Pimeä uhka (c) 2012, Twentieth Century Fox

Monelle tulee yllätyksenä alkuperäistrilogian ikäraja 12

Joistakin kodeista saattaa löytyä vaikkapa VHS-kasetti, jonka kannessa komeilee vanha ikärajamerkintä K7. Ero seitsemän ja nykyisen kahdentoista välillä voi tuntua suurelta, mutta sille on selitys.

“Ahdistavuuden merkitys korostuu nykyisessä ikärajajärjestelmässä voimakkaasti aikasempaan verrattuna”, kertoo ikärajoista vastaavan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eritysasiantuntija Teppo Esko.

Samasta syystä muun muassa monet aiemmin kaikille sallitut Disney-klassikot ovat saaneet ikärajan 7.

Eskon mukaan on hyvä, että vanhatkin elokuvat luokitellaan uudelleen nykyisten ikärajakriteerien perusteella. “Silloin niiden ikäraja vastaa paremmin nykyisiä käsityksiä haitallisista sisällöistä.”

Ikärajoista vastaavan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen Ikärajat-verkkopalvelu luonnehtii ahdistavia sisältöjä seuraavasti:

“Ahdistusta voivat aiheuttaa esimerkiksi uhkaavia tai käsittämättömiä asioita tai hahmoja esittävät kuvaukset tai tilanteet joissa on onnettomuuden, väkivallan tai kuoleman uhkaa, jännitys- ja kauhuelementtejä, väkivaltaa ja sen seurauksia tai yliluonnollisia asioita."

Lasta tyypillisesti ahdistavat sisällöt myös vaihtelevat iän mukaan

Ikärajat-sivusto antaa siitäkin esimerkkejä: "Pikkulapsilla ahdistuksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi voimakkaat tehosteet tai oudot hahmot. Ahdistusta voivat aiheuttaa myös lapsen universaaleja pelkoja käsittelevät kuvaukset tai tilanteet, kuten pimeä, eksyminen, yksin jääminen tai läheisen menettäminen. Isommilla lapsilla mörköhahmoja ahdistavampaa on ulkoisesti normaalilta näyttävä paha, kuten esimerkiksi onnettomuudet, sota, väkivalta, tai rikokset.”

Elokuvien ahdistavuus vaihtelee paitsi katsojan iän, myös elämäntilanteen, -kokemusten ja elokuvanlukutaidon mukaan. Esimerkiksi lämminhenkinen ja lapsentasoinen huostaanottokuvaus Elämäni Kesäkurpitsana voi ahdistaa nimenomaan aikuista.

Uusi toivo on muuten ensimmäinen K12-elokuva, jonka oma esikoiseni näki (yhdeksänvuotiaana). Kulmakarvat kieltämättä kohosivat, kun Obi-Wan sivalsi öykkäriltä käden irti avaruussataman kapakassa. Kuten kaikki elokuvan nähneet tietävät, kohtaus ei ole järin raju, mutta hyppy lasten animaatioista näytelmäelokuvan väkivaltaan tuntui silti yllättävän suurelta. Ainakin aikuisen mielestä.

 

PS: Media-avaimen Star Wars -elokuva-arviot löydät täältä:

Star Wars: The Last Jedi

Rogue One: A Star Wars Story

Star Wars: The Force Awakens

Klassikkoarvio: Tähtien sota

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Avengers: Infinity War (2018). Kuva: ©Marvel Studios 2018

Yhteistyön voima on yksi nykyelokuvien tyypillisimmistä myönteisistä viesteistä, olipa kyse sitten scifi-seikkailusta, lasten animaatiosta tai supersankaritoiminnasta. Jääräpäisinkään sankari ei pärjää yksin - ei edes Lego-Batman.

Marvelin megaelokuva Avengers: Infinity War näyttää mallia tulevaisuuden työelämätaidoissa

Iron Man, Thor, Hämähäkkimies ja kumppanit hyödyntävät universumia pelastaessaan luovaa ajattelua, joustavuutta ja muutautumiskykyä sekä tietenkin yhteistyötaitoja.

Kun superroisto Thanos käynnistää tuhosuunnitelmansa, Avengersit eivät pysähdy miettimään, pitäisikö asialle tehdä jotain ja miksi. Ehkä sankarit ovat ehtineet miettiä motiivejaan ja ihmiskunnan arvoa riittävästi jo aiemmissa elokuvissaan.

Thanos tappaa talossa ja puutarhassa. Kuva: ©Marvel Studios 2018
Thanos tappaa talossa ja puutarhassa. Kuva: ©Marvel Studios 2018

Vaikka elokuvan väkivalta on sarjakuvamaisen epärealistista, alkaa sydänalasta siepata, kun katsojalle tutuiksi ja ehkä rakkaiksikin käyneet hahmot saavat kärsiä. Mitä nuorempi katsoja, sitä tärkeämpiä ovat elokuvien sulkeumat ja onnelliset loput. Molemmat puuttuvat Avengers: Infinity Warista - jatko-osa kun tulee teattereihin vasta vuoden päästä.

Cliffhanger voi jäädä vaivaamaan nuorta katsojaa: ei iltasatuakaan kannata lopettaa sellaiseen kohtaan, jossa Ronja Ryövärintytär istuu yksin lumihangessa keskellä metsää hädissään, jalka kakkiaisten pesään juuttuneena.

Sankarien henkilökohtaiset uhraukset ovat Avengers: Infinity Warin keskeistä tematiikkaa. Tarina on synkkä ja epätoivoinenkin. Taistelukohtaukset ovat massiivisia ja niitä nähdään lähes jatkuvalla syötöllä. Samalla elokuvaa kuitenkin keventävät Marvel-elokuville tyypilliset sutkaukset ja huumorin pilkahdukset.

Media-avain antaa Avengers: Infinity Warin myönteisille sisällöille 3,5/5 pistettä. Media-avaimen arvion ja keskusteluvinkit elokuvasta voit lukea täältä.

Avengers: Infinity War (USA 2018). Ensi-ilta 25.4.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Late Lammas -elokuva (2015). Kuva: Aardman Studios / STUDIOCANAL.

Kaksitoista kuukautta, kaksitoista elokuvaa. Media-avaimen lastenelokuvahaaste houkuttelee perheen lapset ja aikuiset tutustumaan yhdessä uusiin ja vanhoihin elokuviin.

Haasteen ohjeet löytyvät jutun lopusta. Elokuvat voi katsoa milloin vain ja missä järjestyksessä tahansa. Jotkin haasteen kohdat ovat helppoja: sopiva elokuva voi löytyä vaikka samalta istumalta. Jotkin kohdat taas vaativat vähintään internetin hakukoneiden käyttöä. Inspiraatiota voi etsiä esimerkiksi Media-avaimen sivuilta, KAVIn esityssarjoista tai vaikkapa lähimmästä kirjastosta.

Frozen - Huurteinen seikkailu (2013). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Frozen - Huurteinen seikkailu (2013). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

 

Lasta kannattaa haastaa kokeilemaan myös uudenlaisia elokuvia

Vaikka Lastenelokuvahaasteessa katsotuista elokuvista ei muodostuisi uusia suosikkeja, ne osoittavat, että tarinoita ja kerrontatyylejä on monenlaisia. Kun elokuvat vielä katsotaan yhdessä ja niistä jutellaan, lapselle muodostuu vankka pohja elokuvanlukutaidolle.

Varsinkin pienet lapset katsovat mielellään samoja elokuvia uudelleen ja uudelleen. Niin kuuluukin olla; elokuvan teemoista saattaa silloin löytyä jotain, mitä lapsi mielessään työstää tai jotain, mikä on jäänyt askarruttamaan. Usein syynä on myös se, että tutut asiat ja toisto tuntuvat turvallisilta.

Jos keksit hyvän (lasten)elokuvan jossakin kategoriassa, jaa oivalluksesi muillekin somessa aihetunnisteella #lastenelokuvahaaste2018! 

Lastenelokuvahaaste 2018

 1. Elokuva, joka on tehty ennen vuotta 1990
 2. Elokuva, jonka päähenkilö ei ole ihminen tai eläin
 3. Dokumenttielokuva Vinkki! Lasten kanssa luontodokumentit – kuten vaikkapa Järven tarina tai Pingviinien matka 2 – ovat varmoja nakkeja. Sopivaa dokumenttia voi etsiä aiheen kautta: intohimoiselle keppariharrastajalle sopii Hobbyhorse Revolution ja jalkapallourasta haaveilevalle Nuori Zlatan. Dokumentteja voi löytyä myös Yle Areenasta. Esimerkiksi osa varta vasten lapsille suunnatuista kids@docs-hankkeen multimediateoksista on siellä edelleen katsottavissa. Kiinnostavia dokumenttitärppejä ikäsuositusten kera kannattaa haravoida myös Common Sense Media -sivustolta sekä lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma Dokkinon ohjelmistosta.
 4. Musikaali Vinkki! Esimerkiksi useimmat Disneyn animaatioelokuvat ovat myös musikaaleja. Myös monet vanhat Hollywood-musikaalit, kuten Laulavat sadepisarat, Maija Poppasesta puhumattakaan, sopivat koko perheen katsottavaksi. Mikseipä toisaalta tutustua uudempiin lasten ja nuorten musikaalielokuviin kuten Annie tai Hyppelihiiri Myökki-Pyökkimetsässä?
 5. Mustavalkoinen elokuva
 6. Palkittu elokuva (esim. Oscar, Jussi, Guldbagge)
 7. Elokuva, joka on tehty muualla kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa
 8. Vanhempien tai isovanhempien lapsuuden suosikkielokuva
 9. Mykkäelokuva Vinkki! Chaplin on tässä kategoriassa varma valinta. Mykät koomikot, kuten Buster Keaton sekä Ohukainen ja Paksukainen, naurattavat nykylapsiakin. Myös uusista elokuvista löytyy sanattomia teoksia – esimerkiksi animaatiokomedia Late Lammas, mietteliäs allegoria The Red Turtle ja televisiosarjaan perustuva luontoseikkailu Minisankarit – Ruohonjuuritasolla.
 10. Elokuva, joka on tehty omana syntymävuotenasi
 11. Stop motion -animaatio (ideoita voi etsiä hakukoneen lisäksi esimerkiksi tästä Episodi-lehden listasta)
 12. Elokuva, joka perustuu kirjaan, sarjakuvaan tai peliin

Vielä ehdit mukaan! #lastenelokuvahaaste2018

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Bamse ja noita-akan tytär (2016). Kuva: Nordisk Film

Minkä ikäiselle katsojalle elokuva sopii? Sitä eivät kerro ikärajat, ja läheskään aina asia ei selviä myöskään elokuvan trailerista. Toisinaan elokuvakriitikot kirjoittavat, että elokuva "varmaankin uppoaa lapsiyleisöön". Olen joutunut toteamaan saman kuin monet vanhemmat: se, sopiiko tietty elokuva juuri meidän perheellemme, selviää lopulta vain katsomalla.

Onneksi riskinottoa helpottaa media-avain.fi. Työssäni Koulukinon tuottajana koordinoin tuota perheiden kättä pidemmäksi suunniteltua, riippumatonta leffapalvelua. Media-avain arvioi lasten- ja nuortenelokuvia kasvatuksen näkökulmasta erityisen, ammatillisen työryhmän luoman kriteeristön perusteella. Palvelu arvioi erityisesti elokuvien myönteisiä viestejä: herättääkö elokuva ajatuksia? Millaisia roolimalleja ja ratkaisumalleja se tarjoaa? Rikkooko elokuva stereotypioita vai tyytyykö se toistamaan niitä?

Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Media-avain pyrkii arvioimaan myös, minkä ikäiselle katsojalle elokuvan teemat ja kerronta ovat omiaan. Esimerkiksi selkeä ja hyvän voittoon uskoa luova Bamse ja noita-akan tytär sopii erinomaisesti vaikka ensimmäiseksi leffateatterielämykseksi, kun taas 10-vuotiaasta se todennäköisesti tuntuu jo liian rautalangasta väännetyltä. Brittiuutuus Petteri Kaniini puolestaan on pienimmille katsojille haastava, sillä humoristisessa kontekstissa esitettyä väkivaltaa on paljon, eikä elokuvassa ole selkeää hyvistä ja pahista.

Tästä blogista tulet löytämään Media-avaimen uusimmat elokuva-arviot, kiinnostavimmat leffauutiset ja tuoreita asiantuntijanäkökulmia elokuviin, ikärajoihin ja perheiden mediakasvatukseen. Tervetuloa mukaan!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram