Kirjoitukset avainsanalla koko perheen elokuva

Leijonakuningas (2019). Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Kolme vuotta sitten valmistunut Viidakkokirja-elokuva aidon näköisine mutta puhuvine eläimineen kivesi tietä uunituoreelle Leijonakuningas-tulkinnalle. Tässä elokuvassa eläimet myös laulavat.

Varsinaisesti ei voida puhua tulkinnasta, sillä uusi Leijonakuningas noudattelee vuoden 1994 klassikkoanimaatiota paikoin hyvinkin tarkasti. Tarina on sama ja monet vuorosanatkin ovat samoja. Toisaalta joitain kohtauksia on hieman kasvatettu, eikä humoristinen, keveämpi ote ole läsnä yhtä vahvasti.

Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Leijonakuningas-animaation ikäraja on 7 ja "live-näytellyn" eli luontoelokuvamaisen mutta eläinten osalta animoidun Leijonakuningas-elokuvan ikäraja puolestaan 12

Ero selittynee jälkimmäisen "realismilla", ovathan eläimet aidon näköisiä. Lopputaistelu on uudessa elokuvassa hieman pidempi, mutta intensiivisyydessään animaationkin dramaattiset kohtaukset kuten Mufasa-isän tapaturmainen kuolema ja Jylhäkallion herruudesta käyty elämän ja kuoleman kamppailu tulipalon keskellä ovat edelleen vailla vertaa.

Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Kuva © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Eeppinen tarina tarjoaa erityisesti roolimalleja

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain muistuttaa Leijonakuninkaan myönteisistä viesteistä:

Aikuistuessaan Simba saa oppia ystävyydestä ja hyväksynnästä mutta joutuu vielä kohtaamaan kovimman kriitikkonsa eli itsensä. Lopulta Simba uskoo olevansa arvollinen ja pystyvä kuninkaan rooliin. Rohkealla Nala-leijonalla on ratkaiseva rooli Simban kannustamisessa, samoin Simban isällä Mufasalla, joka näyttää esimerkkiä ja kasvattaa lempeästi kuten viisaan isän tulee.

Media-avaimesta löydät myös klassikkoanimaation arvion niin leffavalinnan tueksi kuin avuksi elokuvan teemojen purkuun!

Leijonakuningas (The Lion King, Yhdysvallat 2019), ikäraja 12. Ensi-ilta 17.7.2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lemmikkien salainen elämä 2. Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved.

Kesän 2016 hittianimaation tarinaa jatkava Lemmikkien salainen elämä 2 on hyvin samantyyppinen kuin edeltäjänsäkin.

Idealtaan leffa on kuin kokoelma hyviä kissavideoita. Söpöt, toilailevat lemmikit ovat ilmeikkäitä ja kutkuttavat myös katsojan mielikuvitusta: mitä kaikkea eläimet puuhaavatkaan silloin, kun ihmiset ovat poissa kotoa?

Elokuvan juoni on melko löyhä, sillä tarinassa keskitytään hauskoihin kommelluksiin ja vauhdikkaisiin tilanteisiin. Kaahailun keskeltä löytyy myös myönteisiä viestejä, joista lasten- ja nuortenlokuvia arvioiva Media-avain kirjoittaa:

“Animaation teemoja ovat ystävyys, rohkeus ja omien rajojen ylittäminen. Keskenään erilaiset päähahmot osoittavat, että kuka vain voi löytää oman vahvuutensa ja pieninkin pörröturkki voi voittaa isommat korstot rohkeudella ja nokkeluudella.”

Lemmikkien salainen elämä 2. Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved.
Lemmikkien salainen elämä 2. Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved.

Leffassa on useita erillisiä mutta yhtaikaa tapahtuvia tarinalinjoja, joten rakenteeltaan Lemmikkien salainen elämä 2 voi olla pienelle katsojalle haastava seurata. Lisäksi elokuvassa nähdään räväköitä taistelukohtauksia, vinhoja takaa-ajoja, täpäriä tilanteita ja julmia pahiksia (joiden yli ajetaan tahallaan autolla).

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita pehmennetään kuitenkin huumorilla, suvantohetkillä ja tietenkin lemmikkien ja omistajien välisillä hellyydenosoituksilla. Lisää asiaa leffasta ja keskusteluvinkit teemojen purkuun löydät Media-avaimesta. Sieltä löydät myös ikäsuosituksen, joka kehottaa käyttämään lapsikohtaista harkintaa ikärajan 1-3 vuoden jouston suhteen:

Lemmikkien salainen elämä 2 (Secret Life of Pets 2, Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 26.6.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Pete ja lohikäärme Elliott. Kuva (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved.

Juhannusviikolle on ennustettu mukavia säitä. Poimin siitä huolimatta television ohjelmakartasta katsottavaa kaikenikäisille. Ota lapsi kainaloon ja katso satuelokuva, nauti teinin kanssa veijarikomediasta tai sinkoa jälkikasvusi 90-luvulle Spaissareiden mukana. Jutun lopusta löydät runsaan kattauksen leffatärppejä aikuisille!

Tarzanin legenda (2016)

Tarzan palaa Englannista Afrikan viidakoihin vanhan ajan henkeä huokuvassa seikkailuelokuvassa. Ikäraja: 12. Lue lisää leffasta Media-avaimessa.

To 20.6. klo  21 (Sub)

Rölli ja metsänhenki (2001)

Satuelokuvassa röllien ja menninkäisten välille syttyvän sodan rauhoittaa ystävyys. Ikäraja: S. Voit tutustua elokuvaan myös Koulukinon oppimateriaalin avulla.

Pe 21.6. klo 12:35 (Nelonen)

Spice World (1997)

Itseään esittävä tyttöbändi Spice Girls valmistautuu kommellusten kautta omaan konserttiin 90-lukua tulvivassa musiikkikomediassa. Ikäraja: S.

La 22.6. klo 14:20 (TV5)

Su 23.6. klo 11:55 (Frii)

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (2011)

Steven Spielbergin ohjaamasta sarjakuvafilmatisoinnista esitetään suomeksi puhuttu versio.

La 22.6. klo 17:20 (Nelonen)

Pete ja lohikäärme Elliott (2016)

Uusintaversio 70-luvun animaatiota ja näyttelijöitä yhdistelevästä lastenelokuvasta kertoo Pete-pojan ja ystävällisen mutta pelätyn Elliott-lohikäärmeen tarinan. Ikäraja: 7. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Su 23.6. klo 18:50 (Nelonen)

Ocean's-veijarikomedioissa keikataan kasinoita hymynkare suupielessä

Ocean's Thirteen. Kuva (c) 2007 Warner Bros.
Ocean's Thirteen. Kuva (c) 2007 Warner Bros.

Nelonen esittää kolme ensimmäistä Ocean's-leffaa peräjälkeen:

Ocean’s Eleven - Korkeat panokset (2001), ikäraja 12. Ti 18.6. klo 21 (Nelonen) ja to 20.6. klo 21 (HERO).

Ocean’s Twelve (2004), ikäraja S. Ke 19.6. klo 21 (Nelonen) ja pe 21.6. klo 21 (HERO).

Ocean’s Thirteen (2007), ikäraja 7. Su 23.6. klo 21 (Nelonen)

 

Ja nyt kun täällä kerran ollaan, niin mainittakoon, että televisiosta tulee tällä viikolla myös monta todella hyvää elokuvaa aikuisille (ja mikseipä teini-ikäisillekin). Suosittelen!

Blue Jasmine (2011)

Cate Blanchett loistaa Woody Allenin kitkerässä draamakomediassa.

Ma 17.6. klo 21 (Liv) ja su 23.6. klo 12:05 (HERO)

Lost in Translation (2005)

Sofia Coppolan katkeransuloinen tarina toisiaan etsivistä ihmisistä Tokiossa sopii täydellisesti hämärtyvään kesäiltaan.

Ma 17.6. klo 22 (TV5) ja ke 19.6. klo 23:10 (TV5)

Ex Machina (2015)

Tekoälyä pohtivassa scifi-draamassa on hyytävä tunnelma.

Ti 18.6. klo 23:15 (5) ja pe 21.6. klo 21 (6)

Her (2012)

Suoria housuja ja slipooveria käyttävä Theodore (Joaquin Phoenix) rakastuu kännykkänsä käyttöjärjestelmään Spike Jonzen omalaatuisessa elokuvassa.

Ke 19.6. klo 21 (Frii) ja su 23.6. klo 22:55 (Frii)

Boyhood (2014)

Richard Linklaterin ohjaaman, vilpittömän kasvutarinan kuvaamiseen käytettiin 12 vuotta.

Su 23.6. klo 21 (TV5)

Broken Flowers (2005)

Bill Murrayn esittämä Don alkaa etsiä 19-vuotiaan poikakandidaatin äitiä Jim Jarmuschin lakonisessa mutta herkässä tie-elokuvassa.

Su 23.6. klo 10:20 (HERO)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Huippujengi Himalajalla (2018). Kuvat: Cinemanse Oy.

Seikkailukertomus Huippujengi Himalajalla vie katsojan matkalle maailman ympäri. 1800-luvulle sijoittuva elokuva lähtee käyntiin valkoisten, varakkaiden tiedemiesten klubilta.

Omahyväinen löytöretkeilijä Lionel Frost päättää todistaa myyttisen isojalan olemassaolon mutta päätyy seikkailullaan aidosti tutustumaan isojalkaan ja ystävystymään tämän kanssa. Tarina käsitteleekin kiinnostavasti muutosvastarintaa, tieteellistä maailmankuvaa, toiseutta ja empaattisia kohtaamisia.

Isojalka eli herra Link on älykäs ja lempeä kaveri, mutta hän ei ole tottunut ihmisiin. Kulttuurien törmäyksistä syntyy tietenkin hauskuutta. Leffassa on lisäksi runsaasti niin kutsuttua kermakakkukomiikkaa ja väkivaltaa kapakkatappeluineen ja ammuskeluineen. 

Huippujengi Himalajalla onkin Laika-studion elokuville (mm. ParaNorman, Boksitrollit, Kubo ja samuraiseikkailu) tyypillisesti omintakeinen ja upeasti animoitu mutta myös keskimääräistä lastenelokuvaa hurjempi.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain kirjoittaa leffan viesteistä näin:

Elokuvan teemoja ovat toisen edun laittaminen oman edelle sekä ystävien ja yhteistyön merkitys. Tarinan opetus on, että koti on siellä missä läheisetkin, ja aitoon kaveriporukkaan kelpaa mukaan sellaisena kuin on.

Media-avaimesta löydät sisältökuvauksen ja ikäsuosituksen lisäksi myös keskusteluideoita elokuvan purkuun!

Huippujengi Himalajalla (Missing Link, Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 7.6.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat