Kirjoitukset avainsanalla koko perheen elokuva

Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin (2018). Kuvat: MMXVIII Futurikon Films - Ifilmfilm - France3Cinema.

Luontokuvaa ja tietokoneanimaatiota yhdistelevä Minisankarit 2 tarjoaa lisänimensä mukaisesti matkan maailman ääriin, kun leppäkerttuvanhempi lähtee pelastamaan maapallon toiselle puolelle eksynyttä lastaan.

Elokuvan ötökät selviävät monesta tilanteesta tiiviillä yhteistyöllä - ja kekseliäisyydellä, joka saa katsojankin mielikuvituksen hyrräämään. Muurahaiset pystyvät siirtämään painavan sokeripalapaketin ja ihmisten tavaroita keräilevä hämähäkki osaa rakentaa ilmalaivan.

Ötökät näyttävät mallia sanattomissa viestintätaidoissa

Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin -elokuvassa ei nimittäin ole dialogia; kaikki kerrotaan kuvan ja äänen sujuvalla liitolla.

Puhutun kielen puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita, että leffa olisi juuri kaikkein pienimmille katsojille sopiva. Minisankarit sopii monenikäisille hieman samaan tapaan kuin Late Lammas, mutta leffassa on intensiivisiä ja jännittäviä kohtia kuten myrskyn silmään ajautuminen ja hämähäkin verkkoon juuttuminen. Lisäksi lapsen eksyminen ja joutuminen kauas kotoa on melko pitkäkestoinen juoniaihio Minisankareiden tarinassa.

Kiinnostavana sivuhuomiona kyseessä on myös sukupuolineutraali perhe- ja rakkaustarina

Elokuvan levittäjän tarjoamassa juonitiivistelmässä tosin puhutaan leppäkerttuisästä ja -pojasta, mutta tosiasiassa sankareiden sukupuoli ei käy millään tavalla ilmi elokuvasta. Seikkailun ajaksi kotiin jäävät toinen leppisvanhempi ja pari sisarusta.

Luonto ja ympäristönsuojelu ovat elokuvan keskeisiä teemoja. Lue Media-avaimen arviosta lisää elokuvan viesteistä ja siitä, minkä ikäisille katsojille leffa sopii! Minisankareiden hahmot ovat tuttuja ranskalaisesta Ruohonjuuritasolla-televisiosarjasta.

Edellinen Minisankarit-elokuva (2014) on aivan mainio leffa sekin.

Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin (Minuscule - Les Mandibules du bout du monde, 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 19.4.2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Dumbo. © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Uusi, näytelty Dumbo on sekä samanhenkinen että hyvin erilainen kuin Disneyn alkuperäinen animaatioklassikko vuodelta 1941.

Ohjaaja Tim Burtonin (mm. Painajainen ennen joulua, Jali ja suklaatehdas, Liisa ihmemaassa) hyppysissä uusi Dumbo kertaa vanhan animaatioelokuvan juonen ensimmäisen puolen tunnin aikana. Sen jälkeen tarina lähtee omille teilleen sirkusbisneksen pyörteisiin.

Dumbo. © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Dumbo. © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Viattoman ja suojattoman norsulapsen kohtaama karkea kiusaaminen, syrjintä ja ero äidistä toistuvat molemmissa elokuvissa.

Omista vanhemmista eroon joutuminen on sekä lastenelokuvien kestoaiheita että yksi pienten lasten universaaleista peloista.

Dumbossa teema kulkee läpi koko elokuvan ja sitä käsitellään paikoin hyvin tunteisiin vetoavasti. Kaiken lisäksi Dumbo on hahmo, johon lapsikatsoja voi samastua hyvinkin vahvasti. Dumbon tarina vetääkin vertoja riipaisevalle Bambille (1942).

Dumbo. © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Dumbo. © 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Erilaisuuden hyväksyminen ja kääntäminen vahvuudeksi on Dumbon keskeinen viesti. Valtavien korviensa ansiosta Dumbo osaa lentää - ja oivaltaa lopulta myös, ettei tarvitsekaan hommaan “taikasulkaa” vaan tervettä itseluottamusta.

Piirrosanimaatio-Dumbo etenee selkeästi ja sen kerronta on lapsentasoista.

Näytelmäversio-Dumbo on animaatiota huomattavasti intensiivisempi ja mutkikaampi paketti monine henkilöineen, ahneine sirkustirehtööreineen ja keskushahmojen henkeä uhkaavine, dramaattisine tulipaloineen. Lopussa paha saa kuitenkin palkkansa. Dumbon epäreilu kohtelu päättyy - ja sirkus päättää myös luopua eläinten viihdekäytöstä.

Lisää Dumbon myönteisistä viesteistä kannatta lukea lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta. Palvelusta löytyy myös vanhan animaatio-Dumbon klassikkoarvio!

Dumbo (Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 29.3.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Belle ja Sebastian (2013). Kuva: Future Film.

Uudet lasten tai koko perheen elokuvat tuntuvat monista turhan vilkkailta ja levottomilta.

Elokuvia ei voi kuitenkaan arvottaa kerronnan nopeuden perusteella. Hektinenkin elokuva voi käsitellä tärkeää aihetta aivan yhtä mieleenpainuvasti tai yhdentekevästi kuin hidastempoisempi leffa. Toisaalta audiovisuaalinen spektaakkeli voi vedota katsojaan myös sellaisenaan, ilman sen kummempia taka-ajatuksia.

Rauhallisesti etenevä elokuva antaa tilaa katsojan ajatuksille ja tulkinnalle

Pientä katsojaa verkkaisuus auttaa myös tapahtumien seuraamisessa ja ymmärtämisessä. Kiireettömissäkin elokuvissa on kuitenkin yleensä tarjolla konfliktitilanteita ja tunteiden vuoristorataa, sillä ristiriidat ja jännitteet ovat elokuvien perusraaka-aineita ja kuuluvat yleensä tarinankerrontaan taidemuodosta riippumatta.

Olen koonnut pienen listan lapsen kokoisia, pohdiskelevia ja kiireettömiä elokuvia, joiden parissa on mukava rauhoittua yhdessä vaikkapa kotisohvalla.

4-6-vuotiaille

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (2013). Kuva: SF Film Finland Oy.
Vaahteramäen Eemeli ja Iida (2013). Kuva: SF Film Finland Oy.

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (Ruotsi 2013), ikäraja S. Animaatio kertoo Eemelin metkuista ja 1800-luvun maalaiselämästä hyvin samanlaisin ottein kuin Astrid Lindgrenin alkuperäiset tarinat, Björn Bergin alkuperäiskuvitusta noudatellen.

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä (Suomi 1997/2018), ikäraja S. Noin 10-minuuttisista jaksoista koostetussa nukkeanimaatiossa lastenhuoneen lelut heräävät henkiin iltasaduista inspiroituneina. Kehystarinassa touhuaa lapsiperhe arkisine askareineen. Elokuvan kaveriksi voi ottaa Hannele Huovin alkuperäiset kuvakirjat.

Muumien taikatalvi (Suomi/Puola 2017), ikäraja S. 1980-luvun animaatiomateriaalista koottua muumielokuvaa värittää lämmin ja ystävällinen tunnelma. Elokuva etenee rauhallisesti niin kuvakerronnaltaan kuin äänimaailmaltaankin, ja tarinan episodimaista rakennetta on pienenkin katsojan helppo seurata.

7-9-vuotiaille

Muumit Rivieralla (2014). Kuva © 2014 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters(TM)
Muumit Rivieralla (2014). Kuva © 2014 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters(TM)

Muumit Rivieralla (Suomi/Ranska 2014), ikäraja S. Värikylläinen piirrosanimaatio vie muumiperheen kiireettömälle rantalomalle Ranskaan. Tove Janssonin sarjakuvaan perustuvan elokuvan keskeinen teema on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on.

Belle ja Sebastian (Ranska 2013), ikäraja 7. 1960-luvulla toteutetusta televisiosarjasta tutut Sebastian-poika ja Belle-koira seikkailevat Ranskan Alppien henkeäsalpaavissa maisemissa, 2. maailmansodan varjossa. Raskaatkin teemat esitetään lapsikatsojan käsityskyky huomioiden.

Kikin lähettipalvelu (Japani 1989), ikäraja S. Kolmetoistavuotias noitatyttö muuttaa kaupunkiin kokeilemaan siipiään. Pienten kommellusten ja itsetutkiskelun ohella katsoja pääsee nauttimaan Hayao Miazakin upeista pilvimaisemista.

10-12-vuotiaille

Henkien kätkemä (2001). Kuva: Cinema Mondo
Henkien kätkemä (2001). Kuva: Cinema Mondo

Henkien kätkemä (Japani 2001), ikäraja 7. Rohkea ihmistyttö Chihiro etsii poispääsyä salaperäisestä henkien kylpylästä Studio Ghiblin Oscar-palkitussa animaatiossa.

Valasratsastaja (Uusi-Seelanti 2003), ikäraja 7. Maorityttö Paikea kamppailee paikastaan rapistuvan kylän pelastajana ja kommunikoi rantaan ajautuneiden valaiden kanssa. Elokuva perustuu Witi Ihamaeran romaaniin.

Seikkailu Jäämerelle (Ranska/Tanska 2015), ikäraja 7. Pietarilaisen aristokraattiperheen tytär Sasha lähtee etsimään kadonnutta isoisäänsä ja tämän retkikuntaa pohjoisnavalta. Kokonaan käsin piirretyn elokuvan impressionistinen animaatiojälki lumoaa katsojan.

13-15-vuotiaille

Tyttö nimeltä Varpu (2016). Kuva: Tuomo Hutri, B-Plan Distribution
Tyttö nimeltä Varpu (2016). Kuva: Tuomo Hutri, B-Plan Distribution

Prinsessa Kaguyan taru (Japani 2013), ikäraja 7. Japanilaiseen kansantaruun perustuva animaatio kertoo Kuun kuninkaan tyttärestä, joka elää maan päällä bambunleikkaajan perheessä.

Tyttö nimeltä Varpu (Suomi 2016), ikäraja 12. Kaksitoistavuotias Varpu haluaa tavata tuntemattomaksi jääneen isänsä. Draamaelokuva käsittelee hyväksyvään ja pohdiskelevaan sävyyn mm. mielenterveysongelmia ja kaverisuhteita.

The Red Turtle (Japani/Ranska/Belgia 2016), ikäraja 7. Mies haaksirikkoutuu autiolle saarelle ja kohtaa punaisen jättiläiskilpikonnan. Kaunis, sanaton animaatio on mietteliäs allegoria elämänkaaresta.

Bonustärppi nuorille ja aikuisille:

Boyhood (Yhdysvallat 2013), ikäraja 12. Kahdentoista vuoden aikana kuvattu elokuva kertoo kiirehtimättä Mason-pojan arkisen tarinan 6-vuotiaasta täysi-ikäiseksi. Boyhoodin pariksi sopii sähäkämpi Lady Bird (Yhdysvallat 2016, ikäraja 12), 17-vuotiaan tytön elämänmakuinen kaasvukertomus, joka käsittelee niin seurustelua, ystävyyssuhteita kuin opiskeluhaaveitakin.

Mitkä rauhalliset elokuvat ovat omia tai perheesi leffasuosikkeja?

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Late Lammas -elokuva (2015). Kuva (c) Aardman Studios / STUDIOCANAL. All Rights Reserved.

Kirjoitin viime kuussa jutun, jossa lapset jakoivat parhaat elokuvateatterikäyntiin liittyvät vinkkinsä. Tänään vuorossa ovat lasten omat leffasuositukset.

Lapset ovat yksilöitä. Joku syö kolmevuotiaana ainoastaan vihreitä oliiveja eikä suostu kuuntelemaan muuta kuin Hevisaurusta. Varsinainen mediamaku alkaa saada muotoaan tavallisesti 10-12 vuoden iässä, mutta jo pikkulapsi lumoutuu joistakin leffoista ja kieltäytyy toisista.

Vanhemmuuden arkisiin onnenhetkiin lukeutuvat ne tilanteet, kun oma lapsi innostuu jostakin, mitä vanhempi on itse pienenä rakastanut. Joskus - useimmiten - lapsi kuitenkin pitää aivan erilaisista asioista kuin aikuinen: isosilmäisistä muovileluista, kuralätäköistä tai Paavo Pesusienestä.

Lapset suosittelevat lempielokuviaan - ja vähän muitakin: "Se on tylsä mun mielestä, mutta jotkut tykkäävät"

Jonas (4): Mun lempielokuva on Kätyrit.

Sampo (4): Kannattaa kattoo Lego Batman -elokuva. Se on maailman parhain ja suosituin leffa lapsille. Koska se on niin hyvä ja taistelu on niin kivaa. Mitä muita lastenleffoja voisit suositella kuin Batmania? Nemoa etsimässä, koska mä tykkään niin paljon merenelämistä ja mä en saa kattoo Batman-leffaa, vaikka se on mun lempileffa.

Mia (5): Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Koska siinä on pelkkää hassua. Ja Afrikan kissat, koska siinä on niitä pentuja, ja Leijonakuningas, koska siinä on samanlainen alku ja loppu ja ne vauvat.

Josia (6): Kovaääniset elokuvat on parhaita.

Elina (7): Maija Mehiläinen ei ole pelottava, se olisi joillekin 5-vuotiaille hyvä. Frozen olisi hyvä 6-vuotiaalle. Se on tylsä mun mielestä, mutta jotkut tykkäävät. Kannattaa kattoa se ainakin aluks.

Late Lammaskin on aika hyvä pienille, koska se ei ole pelottava, vaan aika höpsö. Se on silleen animoitu semmosilla nukeilla. Late Lampaassa ei oo kovin pelottavia kohtia. Vaikka siinä on vähän jänniä kohtia se on silti pienille tosi hyvä.

Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo.
Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo.

Elina (7) jatkaa: Totoro sopii melkein kaikenikäisille, koska siinä ei ole pahiksia eikä mitään pelottavaa. Se kertoo kahdesta tytöstä, jotka löytää sen Totoron. Siinä on myös bussi, joka on vähän niin kuin kissa. Se on hyvä, koska siinä on niin paljon kissoja.

Ja Kissojen valtakunta, jollekin 6 -vuotiaille. Siinä on sikapaljon kissoja. Jos katsoja tykkää kissoista niin se on tosi hyvä, koska siinä on valtakunta, jossa on vaan kissoja. Ja Monsterit Oy on hyvä semmosille jotka tykkää monstereista. Sekin on joskus aika jännä.

Inside Out on hyvä, sitä mä suosittelen isommille, joillekin 7-vuotiaille. Koska mä tykkään siitä tosi paljon. Se kertoo siitä, mitä yhden henkilön päässä on ja mitä se ajattelee.

Vaianaa suosittelen mun ikäisille (7), jos tykkää sellaisista, joissa on keskikohdissa ja lopussa vähän pelotusta ja maailma vaihtuu yllättäen. Aluks on jännitystä, mutta sitten se on tosi kiva. Vaiana pelastaa siinä maailman, koska yks puolijumala vei yhden äitisaaren sydänkiven. Vaiana on tosi rohkea.

Tosi isoille, vaikka 8-vuotiaalle, Näin koulutat lohikäärmeesi. Koska siinä on jännitystä melkein kokoajan. Isoille parempi kuin pienille. Siinä on kauheasti lohikäärmeitä ja yksi jättiläislohikäärme. Loppu on silti hyvin.

Lilli (9): Kannattaa valita suosittu elokuva. Jos muut lapset tykkää, niin se voi olla hyvä.

Tristan (11): Tykkään leffoista joissa on toimintaa, draamaa ja huumoria. Mun lempielokuva on Tron.

Elma (12): The Greatest Showman on tosi hyvä.

The Greatest Showman (2018). Kuva © Niko Tavernise / Twentieth Century Fox.
The Greatest Showman (2018). Kuva © Niko Tavernise / Twentieth Century Fox.

Onko teidän perheessä löydetty yhteisiä suosikkeja valkokankaan äärellä tai kotiteatterissa? Jaa helmet kommenteissa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat