Kirjoitukset avainsanalla koko perheen elokuva

Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.

Televisiosta ja valkokankaalta tuttu The Addams Family tekee uuden tulemisen animaatioelokuvassa. Perhe Addams on Addams-tarinoille tyypillisesti hulvattoman hirtehinen mutta samalla herttainen kauhukomedia.

Leffa ei liiemmin pelaa säikyttelyllä tai pelolla. Makaaberia huumoria sen sijaan viljellään roppakaupalla. Addamsien nurinkurinen ajattelu kutkuttaa; Morticia-äiti on ihastuttavan onneton, ruoka on ihanan iljettävää ja perheen koti valloittavan kaamea.

Kun Addamsin perhe joutuu tekemisiin pahaenteisen imelän pikkukaupungin kanssa, ei yhteentörmäyksiltä voida välttyä.

Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.
Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.

Assimilationin asuntomessukaupungissa kulisseja pitää tiukasti yllä muovisen oloinen sisustussuunnittelija Margaux Needler. Vapaa-ajallaan tyyppi pyörittää trollitehdasta ja syytää omaan agendaansa sopivia juoruja kylän someryhmään. Asukkaat uskovat ryhmän viesteihin sokeasti ja kohta ollaankin jo talikot ojossa Addamsin perheen ovella.

Perhe Addams käsittelee tietysti erilaisuutta - mutta ei ainoastaan sitä, kuinka erilaisia Addamsit ovat kaupungin asukkaisiin verrattuna. Leffa muistuttaa, että me kaikki olemme yksilöitä. “Hehän ovat vain… perhe”, kuuluu erään kyläläisen kaunis oivallus. Myös Wednesday Addamsin teinikapina ja Pugsley-veljen paineet suvun perinteiden jatkamiseen tarjoavat tarttumapintaa monen ikäiselle katsojalle.

Perhe Addamsin ikäraja on 7

Elokuvan tyylistä saa melko hyvän käsityksen trailerin avulla (voit katsoa sen tämän jutun lopusta). Kaamean huumorin sopivuutta kannattaa arvioida lapsi- ja perhekohtaisesti.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain pohtii elokuvan sopivuutta pienille katsojille:

"Nuorimpien katsojien kohdalla vanhempi voi ennen elokuvan katsomista harkita, hyötyisikö oma lapsi Addamsien tarinaan tutustumisesta ensin vaikkapa trailerin muodossa. Näin hirviöt, kuolemalla vitsailu ja kirvesten heittely muita päin huumorimielessä eivät tule aihetta tuntemattomalle yllätyksenä."

Lisää leffasta kannattaa lukea Media-avaimesta! Arviosta löydät myös keskusteluvinkkejä elokuvan teemojen purkuun lasten kanssa!

Perhe Addams (The Addams Family, Iso-Britannia/Kanada/Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 1.11.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Talo jossa kello tikittää. Kuva: Storyteller Distribution Co., LLC

Suunnitteletko leffailtaa lasten halloween-kemuihin tai muuten vain kotisohvan nurkkaan? Kokosin kymmenen jännittävää leffatärppiä eri-ikäisille katsojille.

Lue ensin nämä viisi vinkkiä, joiden avulla varmistat, ettei jännittävästä leffaillasta jää traumoja. Lapset ovat hyvin erilaisia sen suhteen, miten paljon jännitys ja kauhuelementit ketäkin kiehtovat. Halloween-teemaisen leffaillan ei tarvitse olla pelottava - hirviöitä löytyy muualtakin kuin kauhuelokuvista, ja kauhukomedioissa huumori pehmentää karmivia elementtejä mukavasti.

10 leffatärppiä Halloweeniin - lapsille, nuorille ja koko perheelle

Leikki-ikäisille:

Pikkukummitus Lapanen ja setä Riukuliini (Ruotsi 2011)

Ikäraja: S

Tämä on turvallisin tietämäni kummitusjuttu pienimmille katsojille! Lyhyistä tarinoista koostuva elokuva käsittelee kummitusperheen leppoisaa elämää ja välillä myös pelkäämistä pehmeästi eri näkökulmista. Lue lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla.

Bamse ja noita-akan tytär (Ruotsi 2016)

Ikäraja: S 

Noita-akan tytär Lotta muuttaa Bamsen kylään, ystävystyy eläinlasten kanssa ja puhdistaa pelätyn Neilikka-noidan maineen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Eskareille ja pienille koululaisille:

Monsterit Oy (Yhdysvallat 2001)

Ikäraja: 7

Elokuvan värikkäät ja mielikuvitukselliset hirviöt tuottavat asuinkaupungilleen sähköä pelottelemalla lapsia. Ammattimainen pelottelu kysyy hirviöiltä kuitenkin rohkeutta, sillä mikään ei ole heistä niin pelottavaa kuin – lapset. Lue leffasta lisää Common Sense Median sivuilla.

Hotel Transylvania 3 (Yhdysvallat 2018)

Ikäraja: 7

Klassisia kauhuhahmoja hyödyntävä hirviöhupsuttelu Hotel Transylvania 3 vie Draculan, Frankensteinin hirviön, ihmissuden ja muut omituiset otukset valtamerialukselle. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Alakoululaisille:

Mary ja noidankukka (Japani 2017)

Ikäraja: 7

Mary Stewartin lastenromaaniin perustuva anime kertoo 12-vuotiaasta tytöstä, joka jotuu kummalliseen taikakouluun löydettyään metsästä luudanvarren ja sinisenä hehkuvan kukan. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

E.T. (Yhdysvallat 1982)

Ikäraja: 7

Koskettavassa tieteisklassikossa kymmenvuotias Elliott ystävystyy Maahan eksyneen avaruusolennon kanssa ja antaa tälle nimen E.T. – ”Extra-Terrestrial”. Kun amerikkalaislähiössä juhlitaan halloweenia, yrittää lapsijoukko auttaa olentoa palaamaan kotiin huomiota herättämättä. Lue lisää leffasta Media-avaimessa.

Varhaisnuorille:

Kubo ja samuraiseikkailu (Yhdysvallat 2016)

Ikäraja: 7

Kun Kubo menettää äitinsä, hän lähtee etsimään kolmea taianomaista esinettä. Matkakumppaneina toimivat puhuva apina, muistinsa menettänyt kuoriaissoturi ja ihmeitä tekevä soitin. Japanilaisista myyteistä ja kansantaruista ammentava, komea animaatio sisältää jännitystä ja kauhuelementtejäkin ikärajan suomissa puitteissa. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Talo jossa kello tikittää (Yhdysvallat 2018)

Ikäraja: 12

Orvoksi jäänyt, 10-vuotias Lewis joutuu muuttamaan erikoisen setänsä luokse vielä erikoisempaan, vanhaan puutaloon. Pian nuorelle pojalle selviää, että talo pitää sisällään salaisuuksia. Jon Bellairsin nuortenkirjaan perustuva, visuaalisesti näyttävä elokuva tarjoaa jännittävän, kauhuelokuvankin elementeillä leikittelevän mutta huumorilla ja seikkailun tunnulla maustetun elokuvaelämyksen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Teini-ikäisille:

It Came from the Desert (Suomi/Iso-Britannia/Kanada 2017)

Ikäraja: 12

Ystävykset Brian ja Lukas pelastavat maailman jättiläismuurahaisilta vanhaan Amiga-peliin perustuvassa elokuvassa. It Came from the Desert on kevyt sekoitus kauhua, toimintaa ja komediaa säikäytyksineen, epärealistisine roiskeineen ja yliampuvine ötököineen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (Yhdysvallat/Belgia/Iso-Britannia 2016)

Ikäraja: 12

Neiti Peregrinen luona asuvilla lapsilla on monenlaisia ihmeellisiä voimia, joihin nuori päähenkilö Jake tutustuu seuratessaan isoisänsä jättämiä vihjeitä synkänpuoleisessa fantasiaseikkailussa. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jeti © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved

Uudet koko perheen ensi-illat Jeti ja Late Lammas -elokuva: Farmageddon kertovat vieraan kohtaamisesta ja pyyteettömästä auttamisesta. Kumpi kannattaa katsoa?

Late Lammas: Farmageddon on jatkoa vuoden 2015 Late Lammas -elokuvalle. Televisiosta tutun vaha-animaation sanaton komiikka ja ilmeikkyys ovat siirtyneet sujuvasti valkokankaalle; Late Lammas on selvästi mykkäelokuvan mestarikoomikkojen perillinen.

Oivaltavana kermakakkukomediana Farmageddon voi vedota todella monenikäisiin katsojiin. Leffan kerronta ei ole täysin suoraviivaista, ja rinnakkaisia tapahtumia ja takaumia sisältävän tarinan seuraaminen on pienimmille katsojille jopa mahdotonta. Se ei kuitenkaan estä nauttimasta maatilan väen kekseliäisyydestä, ystävyydestä ja yhteistyöstä. Lue lisää elokuvan myönteisistä viesteistä Media-avaimessa!

Late Lampaan ikäraja on rajatapaus

Kuva ©2019 Aardman Animations Ltd and Studiocanal SAS All Rights Reserved.
Kuva ©2019 Aardman Animations Ltd and Studiocanal SAS All Rights Reserved.

Edellisen Late Lammas -leffan ikäraja 7 on rajatapaus - elokuva voisi olla myös kaikille sallittu S, mutta loppukohtaus tarjoaa intensiivistä ja pitkäkestoista jännitystä, kun eläinjoukkion henki on uhattuna jyrkänteen reunalla keikkuvassa mökissä.

Late Lammas: Farmageddon on puolestaan luokiteltu kaikille sallituksi, mutta mielestäni se on vähintään yhtä jännittävä kuin edeltäjänsäkin. Itse en suosittelisi leffaa pienille ensikertalaisille elokuvateatterissa - myöhemmin omalla kotisohvalla yhdessä perheen kanssa Farmageddon voi hyvinkin toimia.

Kuva ©2019 Aardman Animations Ltd and Studiocanal SAS All Rights Reserved.
Kuva ©2019 Aardman Animations Ltd and Studiocanal SAS All Rights Reserved.

Jeti kertoo unelmista ja itseluottamuksesta

Kiinalais-yhdysvaltalainen seikkailuanimaatio Jeti vie katsojan matkalle halki Kiinan vaikuttavien maisemien. Late Lammas -elokuvassa kotiin kaipailee söpö avaruusolio LU-LA, Jeti-animaatiossa taas ystävällinen, maagisilla voimilla varustettu lumimies.

Päähenkilö Yi on menettänyt isänsä, mutta haaveilee edelleen matkasta, joka heidän oli määrä toteuttaa yhdessä. Tilaisuus huimaan seikkailuun tarjoutuu yllättäen, kun Yi löytää talonsa katolta eksyneen jetin ja päättää saattaa tämän luonnolliseen elinympäristöönsä Himalajalle.

Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved
Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved

Mukaan matkalleen Yi saa naapurin pinnalliselta vaikuttavan nuorukaisen Jinin sekä tämän innokkaan serkun Pengin. Roadmovie-elokuvalle tyypillisesti nuoret hitsautuvat matkan aikana yhteen ja oppivat paljon omasta itsestään. Lisää leffasta ja esimerkiksi sen pahiksista kannattaa lukea lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta!

Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved
Kuva © 2019 Universal Pictures International All Rights Reserved

Late Lammas -elokuva: Farmageddon ja Jeti välittävät molemmat tärkeän viestin siitä, että apua tarvitsevaa ei jätetä pulaan. Kummassakin leffassa vieraan tyypin kohtaaminen aiheuttaa toki kommelluksia, mutta elokuvien päähenkilöt eivät keskity eroavaisuuksiin vaan etsivät viisaasti sitä, mikä on heille ja uusille ystäville yhteistä.

Molemmat elokuvat toimivat omassa lajityypissään todella hyvin. Katso leffojen trailerit alta ja päätä itse, kumman haluat nähdä - vai katsoisitko molemmat?

Jeti (Abominable, Kiina/Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 16.10.2019.

Late Lammas -elokuva: Farmageddon (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, Iso-Britannia/Ranska/Yhdysvallat 2019), ikäraja S. Ensi-ilta 11.10.2019.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Late Lammas -elokuva: Farmageddon. Kuva ©2019 Aardman Animations Ltd and Studiocanal SAS All Rights Reserved.

Lokakuussa elokuvateattereihin saadaan perinteisesti muutama syyslomalaisille suunnattu elokuva. Kokosin syksyn ensi-illoista viisi perheille ja eri-ikäisille lapsille sopivaa elokuvaa. Mukana on myös yksi kutkuttava Halloween-leffatärppi!

Late Lammas -elokuva: Farmageddon

Ensi-ilta 11.10. Ikäraja S.

Mainio lammas Late ja muut maatilan eläimet tempautuvat uuteen seikkailuun, kun söpö kiusankappale ulkoavaruudesta tömähtää Sammalperään. Aardman-studioiden tavaramerkiksi muodostunut ilmeikäs, sanaton komiikka kutkuttaa kaikenikäisiä katsojia.

Diva of Finland

Ensi-ilta 11.10. Ikäraja 12.

Diva of Finland on kotimainen draamakomedia nuorten välisestä ystävyydestä ja kilpailusta pohjoisella pikkupaikkakunnalla. Vantaalta Pudasjärvelle muuttanut Silja vaikuttaa mukavalta, mutta onko hän liian kiinnostava ja lahjakas priimusoppilas Hennan kaveriksi?

Jeti

Ensi-ilta 16.10. Ikäraja 7.

Teini-ikäinen Yi löytää kotitalonsa katolta nuoren jetin ja lähtee ystäviensä kanssa viemään otusta Shanghaista kohti Himalajaa. Kapuloita retkikunnan rattaisiin heittävät niin ahne pohatta Burnish kuin eläintieteilijä Zarakin. Seikkailuja Kiinan vaikuttavissa maisemissa värittävät jetin maagiset voimat.

Maleficent 2: Pahan valtiatar

Ensi-ilta 16.10. Ikäraja 12.

Fantasiaa, seikkailua, toimintaa ja satuelokuvaa yhdistelevä Maleficent 2 jatkaa Disneyn klassikkopahiksen, Prinsessa Ruususesta tutun Pahattaren tarinaa. Pääosassa nähdään Angelina Jolie ja Ruususena Elle Fanning.

Poju - Et koskaan lennä yksin

Ensi-ilta 25.10. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Islantilais-belgialainen animaatioelokuva kertoo kurmitsanpoikasesta nimeltä Poju. Poju joutuu eroon perheestään ja parvestaan vielä ollessaan lentokyvytön. Poju ei kuitenkaan jää yksin vaan levittää siipensä metsän väen avulla.

Perhe Addams

Ensi-ilta 1.11. Ikäraja ei vielä tiedossa.

Rakastettu Addamsin kummajaisperhe on seikkaillut sarjakuvissa, televisiosarjoissa, elokuvissa ja musikaaleissa. Tällä kertaa hullunkurinen perhe tavataan animaatiokomediassa.

Syyslomien jälkeen on luvassa vielä lisää herkullisia ensi-iltoja loppuvuoden pimeisiin iltoihin! Katsaukset mm. Frozenin jatko-osaan ja Star Wars -saagan uusimpaan tulokkaaseen löydät myöhemmin tästä blogista.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat