Kirjoitukset avainsanalla animaatio

Mother and Milk (2018). Kuvat: Ami Lindholm.

Katson runsaasti elokuvia lapsista ja vanhemmista. Jotkin kertomukset riipaisevat, toiset taas tuntuvat yhdentekeviltä. Kokemus riippuu toki taitavasta elokuvakerronnasta, mutta sitäkin enemmän katsojan omista kokemuksista ja mielentilasta.

Ami Lindholmin aikuisille suunnattu lyhytanimaatio Mother and Milk kuljettaa ainakin minut suoraan uunituoreen vanhemmuuden kuohuviin tunnelmiin. Elokuvassa ei ole dialogia, mutta pehmeä ja ilmeikäs piirrosjälki kertoo kaiken tarpeellisen.

Mother and Milk kertoo yksinkertaisesti imetyksestä.

Se ei pyri saarnaamaan tai opastamaan ja toimii siksi täydellisenä vertaistukena imetyskaaoksen läpi tarpoville.

Kymmenessä minuutissa ehtii käydä läpi aika monta imetyksen onnistumista ja aallonpohjaa. Kun nälkäinen vauva syntyy, elämä sellaisena kuin leffan vanhemmat sen tunsivat, päättyy. Myrskyisän matkan varrella parkuvat niin äiti kuin vauva.

Herkkiksille ja hormonihuuruisille pieni varoitus onkin paikallaan. Tämä elokuva voi todella kouraista, vaikka kuvaohjelmalain mukainen ikäraja olisi korkeintaan 7. Onneksi dramaattisinakin hetkinä irrotellaan huumorilla. Suihkutissit ja maitolammikot pääsevät valloittavan avoimessa animaatiossa todella oikeuksiinsa.

Kyynel vierähtää katsojan silmänurkasta viimeistään siinä vaiheessa, kun päähenkilön esiäidit seuraavat kannustavin ja hyväksyvin ilmein imetyskamppailua. Hekin ovat selvinneet siitä.

Odottava äiti kuulee ehkä paljonkin synnytystarinoita, mutta entä imetysjuttuja? Olisi ollut kiva tietää, että se voi olla tällaista.

Katso Mother and Milk täällä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia. © 2018 SPAI. All rights reserved.

Ei ole ihme, että monet lapset rakastavat Batmania tai Frozenin Elsaa. Supersankarihahmojen kautta lapsi - kasvuvaiheessa oleva ihminen, jolla on vasta vähän sananvaltaa omassa elämässään - voi kokea pystyvyyttä ja kaikkivoipaisuutta lähentelevää voimantuntoa.

Elokuvateattereissa pyörivät supersankarileffat eivät silti ole lastenelokuvia.

Siitä kertoo jo tyypillinen 12 vuoden ikäraja, joka liittyy näissä elokuvissa tavallisesti taistelukohtauksiin (väkivalta) ja maailmaa uhkaavaan tuhoon (ahdistus).

Supersankarielokuvilla ja lastenelokuvilla on kuitenkin paljon yhteistä: 

Hyvän ja pahan taistelu. Lastenkulttuurissa on tyypillistä, että hyvä ja paha erottuvat selkeästi toisistaan. Myös supersankaritarinoissa on yleensä selvää, kuka yrittää pelastaa maailman ja kuka puolestaan tuhota sen. Nykyisin supersankarileffoihinkin pyritään kuitenkin tuomaan yhä enemmän harmaan eri sävyjä - onhan aikuisen katsojan helpompi kiinnostua sankarista, jolla on myös heikkoutensa ja pimeät puolensa.

Mielikuvitukselliset hahmot. Lastenelokuvilla on liukkaat Lennartinsa ja Elvi-tätinsä, supersankaritarinoilla Tohtori Mustekalansa ja Ampiaisensa. Molemmissa lajityypeissä leikitellään hybrideillä ja yliampuvilla ideoilla.

Erossa maailmasta. Lastenelokuville on erittäin ominaista, että nuoret päähenkilöt joutuvat hetkellisesti eroon perheestään ja saavat todistaa pystyvyytensä - tai pääsevät maailmaansa hallitsevista auktoriteeteista ja tuntuvat silloin todella heräävän eloon. Myös supersankarit ovat usein hahmoja, jotka toisaalta joutuvat kulkemaan yksin mutta toisaalta loistavat juuri silloin kun voivat hieman taivuttaa totuttuja toimintatapoja.

Paha saa palkkansa. Ristiriitatilanteita löytyy niin lastenelokuvista kuin supersankarielokuvistakin. Ylipäätään on vaikea kuvitella tarinallista elokuvaa ilman törmääviä vastavoimia. Supersankarielokuvissa voimankäyttöä vaativat ratkaisumallit ovat kuitenkin keskeisessä roolissa. Lastenelokuvissa on tapana pyrkiä löytämään pehmeämpiä ratkaisuja. Mutta pahan täytyy joka tapauksessa saada palkkansa!

Perheen kesken voi pohtia esimerkiksi, miten supersankarileffaa pitäisi muuttaa, jotta siitä tulisi lastenelokuva.

Kuva © 2018 SPAI. All rights reserved.
Kuva © 2018 SPAI. All rights reserved.

 

Uutuusleffa Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia saattaa hämätä vanhempia

Kyseessä kun on supersankarianimaatio, ja animaatioelokuvia erehdytään yhä pitämään hämmästyttävän usein automaattisesti lapsille sopivina.

Kohti hämähäkkiversumia on kuitenkin otteeltaan ja intensiteetiltään samaa genre-elokuvaa, jota suuren budjetin supersankarileffat ovat tarjonneet katsojille viimeisten vuosien ajan. Ikärajakin on sama K12.

Supersankarielokuvana Kohti hämähäkkiversumia on yhtaikaa raikas ja näyttävä. Vahvasti intertekstuaalinen elokuva hyödyntää sarjakuvan estetiikkaa ja kerronnan keinoja. Leffan myönteisistä viesteistä ja sopivasta kohderyhmästä kannattaa lukea lasten- ja nuortenelokuvien asiantuntijapalvelu Media-avaimesta.

Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia (Spider-Man: Into the Spider-Verse, Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 14.12.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Isle of Dogs (2018). Kuva © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Isle of Dogs on nukkeanimaatio korruptiosta ja kansalaisaktivismista.

Elokuvan ikäraja on 7 (kriteereinä väkivalta ja ahdistus). Koirat kärsivät taudeista ja tappeluista, politiikassa “eliminoidaan” vastustajia ja 12-vuotias Atari-poika "pelastetaan" jätesaarelta kovin ottein.

Ikärajan puolesta ei ole estettä sille, etteikö ikäjouston puitteissa jo neljävuotias voisi katsoa Isle of Dogsia oman vanhempansa tai muun yhtä tutun aikuisen seurassa.

On kuitenkin eri asia, voiko lapsi katsoa ja kannattaako lapsen katsoa.

Pidän erittäin epätodennäköisenä, että kuivalla huumorilla ja erikoisilla esteettisillä ratkaisuilla (kuten kuvateksteillä ja simultaanitulkkauksella) ryyditetty poliittisen korruption ja ruohonjuuritason toiminnan kuvaus aukeaisi leikki-ikäiselle.

Amerikkalainen vaihto-oppilas Tracy kannattaa koirapuoluetta. Kuva: Isle of Dogs © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation
Amerikkalainen vaihto-oppilas Tracy kannattaa koirapuoluetta. Kuva: Isle of Dogs © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Toisaalta sekään ei estä nelivuotiasta nauttimasta Isle of Dogsin upeasta stop motion -animaatiosta ja eläväisestä koirajengistä.

Isommille lapsille, nuorille ja tietenkin myös aikuisille Isle of Dogs tarjoaa mielenkiintoista pohdittavaa ja puhuttavaa syrjinnästä, keinottelusta, vallankäytöstä ja rohkeudesta.

Kissapuolueen johtaja vehkeilee kylpylässä. Kuva: Isle of Dogs © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation
Kissapuolueen johtaja vehkeilee kylpylässä. Kuva: Isle of Dogs © 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation

Koulukinon Media-avain arvioi erityisesti elokuvan myönteisiä viestejä ja antaa elokuvalle 2,5/5 pistettä. Koko arvion voit lukea täältä. Elokuvan estetiikka tulee epäilemättä hurmaamaan sekä kriitikot että katsojat.

Isle of Dogs (Saksa, Yhdysvallat 2018). Ensi-ilta 11.5.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Viidakon veijarit (2017). Kuva: Cinemanse Oy

Jo pienten lasten kanssa voi tarkkailla, millaisista aineksista sankareita ja pahiksia rakennetaan elokuvissa.

Ranskalainen animaatioelokuva Viidakon veijarit kertoo eläinystävyksistä, jotka auttavat viidakon asukkaita erilaisissa pulmatilanteissa. Joukkoa johtaa asiallinen Mauri, tiikeriemon adoptoima pingviini. Jengiin kuuluvat myös lepakko, kummituseläin, gorilla ja kala.

Nämä viidakon veijarit joutuvat vastakkain pahan koala Igorin ja tämän paviaaniarmeijan kanssa. Igor haluaa kostaa kokemansa vääryydet ja räjäyttää koko tienoon taivaan tuuliin.

Lastenelokuvissa toistuva, mustavalkoinen hyvä-paha-asetelma voi kyllästyttää aikuista, mutta sillä on merkittävä rooli lapsen moraalikäsityksen rakentajana ja juonen selkeyttäjänä.

Viidakon veijarit -elokuvan sankarit ovat kuitenkin epätavallisia, sillä ne ovat harvinaisen tavallisia. Eläimillä ei ole supervoimia, isoja lihaksia tai ihmeellisiä erityistaitoja. Elokuvan sankareita määrittävät ennen kaikkea rohkeus, neuvokkuus ja yhteistyötaidot.

Igor yrittää pommittaa viidakon maan tasalle. Kuva: Cinemanse
Igor yrittää pommittaa viidakon maan tasalle. Kuva: Cinemanse

Elokuvien myönteisiä viestejä arvioiva Media-avain antaa Viidakon veijarit -elokuvalle neljä tähteä. Koko arvion voit lukea täältä.

Lue lisää aiheesta: Media-avain: Hyvä ja paha lastenelokuvassa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat