Kirjoitukset avainsanalla yhteistyötaidot

Avengers: Infinity War (2018). Kuva: ©Marvel Studios 2018

Yhteistyön voima on yksi nykyelokuvien tyypillisimmistä myönteisistä viesteistä, olipa kyse sitten scifi-seikkailusta, lasten animaatiosta tai supersankaritoiminnasta. Jääräpäisinkään sankari ei pärjää yksin - ei edes Lego-Batman.

Marvelin megaelokuva Avengers: Infinity War näyttää mallia tulevaisuuden työelämätaidoissa

Iron Man, Thor, Hämähäkkimies ja kumppanit hyödyntävät universumia pelastaessaan luovaa ajattelua, joustavuutta ja muutautumiskykyä sekä tietenkin yhteistyötaitoja.

Kun superroisto Thanos käynnistää tuhosuunnitelmansa, Avengersit eivät pysähdy miettimään, pitäisikö asialle tehdä jotain ja miksi. Ehkä sankarit ovat ehtineet miettiä motiivejaan ja ihmiskunnan arvoa riittävästi jo aiemmissa elokuvissaan.

Thanos tappaa talossa ja puutarhassa. Kuva: ©Marvel Studios 2018
Thanos tappaa talossa ja puutarhassa. Kuva: ©Marvel Studios 2018

Vaikka elokuvan väkivalta on sarjakuvamaisen epärealistista, alkaa sydänalasta siepata, kun katsojalle tutuiksi ja ehkä rakkaiksikin käyneet hahmot saavat kärsiä. Mitä nuorempi katsoja, sitä tärkeämpiä ovat elokuvien sulkeumat ja onnelliset loput. Molemmat puuttuvat Avengers: Infinity Warista - jatko-osa kun tulee teattereihin vasta vuoden päästä.

Cliffhanger voi jäädä vaivaamaan nuorta katsojaa: ei iltasatuakaan kannata lopettaa sellaiseen kohtaan, jossa Ronja Ryövärintytär istuu yksin lumihangessa keskellä metsää hädissään, jalka kakkiaisten pesään juuttuneena.

Sankarien henkilökohtaiset uhraukset ovat Avengers: Infinity Warin keskeistä tematiikkaa. Tarina on synkkä ja epätoivoinenkin. Taistelukohtaukset ovat massiivisia ja niitä nähdään lähes jatkuvalla syötöllä. Samalla elokuvaa kuitenkin keventävät Marvel-elokuville tyypilliset sutkaukset ja huumorin pilkahdukset.

Media-avain antaa Avengers: Infinity Warin myönteisille sisällöille 3,5/5 pistettä. Media-avaimen arvion ja keskusteluvinkit elokuvasta voit lukea täältä.

Avengers: Infinity War (USA 2018). Ensi-ilta 25.4.2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Viidakon veijarit (2017). Kuva: Cinemanse Oy

Jo pienten lasten kanssa voi tarkkailla, millaisista aineksista sankareita ja pahiksia rakennetaan elokuvissa.

Ranskalainen animaatioelokuva Viidakon veijarit kertoo eläinystävyksistä, jotka auttavat viidakon asukkaita erilaisissa pulmatilanteissa. Joukkoa johtaa asiallinen Mauri, tiikeriemon adoptoima pingviini. Jengiin kuuluvat myös lepakko, kummituseläin, gorilla ja kala.

Nämä viidakon veijarit joutuvat vastakkain pahan koala Igorin ja tämän paviaaniarmeijan kanssa. Igor haluaa kostaa kokemansa vääryydet ja räjäyttää koko tienoon taivaan tuuliin.

Lastenelokuvissa toistuva, mustavalkoinen hyvä-paha-asetelma voi kyllästyttää aikuista, mutta sillä on merkittävä rooli lapsen moraalikäsityksen rakentajana ja juonen selkeyttäjänä.

Viidakon veijarit -elokuvan sankarit ovat kuitenkin epätavallisia, sillä ne ovat harvinaisen tavallisia. Eläimillä ei ole supervoimia, isoja lihaksia tai ihmeellisiä erityistaitoja. Elokuvan sankareita määrittävät ennen kaikkea rohkeus, neuvokkuus ja yhteistyötaidot.

Igor yrittää pommittaa viidakon maan tasalle. Kuva: Cinemanse
Igor yrittää pommittaa viidakon maan tasalle. Kuva: Cinemanse

Elokuvien myönteisiä viestejä arvioiva Media-avain antaa Viidakon veijarit -elokuvalle neljä tähteä. Koko arvion voit lukea täältä.

Lue lisää aiheesta: Media-avain: Hyvä ja paha lastenelokuvassa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Luolamies (2018). Kuva © 2018 Studiocanal S.A.S. and the British Film Institute

Luolamies on samojen tekijöiden käsialaa kuin Late Lammas, Wallace & Gromit ja Kananlento. Ilmeikäs, sanaton huumori kutkuttaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

Luolamiehen ikäraja on 7 (väkivalta, ahdistus). Esimerkiksi terävähampainen jättiläissorsa on hurja ilmestys, mutta elokuvan yleistunnelma on veikeän lämminhenkinen. Elokuvassa Tukin kivikautinen heimo alkaa treenata uutta urheilulajia. Vastassa ovat pronssikauden kovimmat nimet. Vauhtia ja mäiskintää piisaa etenkin jalkapalloharjoituksissa, mutta ristiriitoja ei ratkaista väkivalloin vaan joukkuehengellä.

Lue lisää leffasta ja sen myönteisistä viesteistä Media-avaimessa!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat