Kirjoitukset avainsanalla nuortenelokuva

Huippujengi Himalajalla (2019). Kuva: Cinemanse Oy

Mielestäni kesällä on ihanaa vetäytyä hetkeksi elokuvateatterin pimeyteen. Sadesäällä leffassa on mukavat oltavat ja helteelläkin sopivan vilpoisaa.

Koko perheen lomaleffaksi sopii esimerkiksi seikkailuhermoja kutkuttava tarina joka saa jatkoa lasten leikeissä tai toimintakomedia, joka kutkuttaa nuorisonkin nauruhermoja.

Poimin kesän ensi-illoista 10 lapsille, nuorille tai koko perheelle sopivaa herkkupalaa

Bamse ja jymykello

Maailman vahvin nalle seikkailee jälleen tutun turvallisessa piirrosanimaatiossa. Elokuvassa pohditaan mm. sankaruutta, rehellisyyttä ja luonnonsuojelua.

Ensi-ilta 30.5. Ikäraja S.

 

Godzilla II: King of the Monsters

Myyttinen jättiläislisko Godzilla saa vastaansa lajityypin klassisia otuksia Rodanista King Ghidorahiin toimintaseikkailun jatko-osassa.

Ensi-ilta 29.5. Ikäraja 12.

 

Huippujengi Himalajalla

Löytöretkeilijä ja seikkailija Sir Lionel Frost lupaa saattaa isojalan Himalajalle lajitovereidensa luokse vinkeässä stop motion -animaatiossa. Leffan takana oleva Laika-studio on tunnettu omalaatuisista ja upean näköisistä, Oscar-ehdokkuuksiakin kahmivista animaatioistaan.

Ensi-ilta 7.6. Ikäraja 7.

 

X-Men: Dark Phoenix

X-Menit kohtaavat pelottavimman ja voimakkaimman vihollisen omiensa joukosta Jean Greyn syntytarinan kertaavassa supervoima-toimintaseikkailussa.

Ensi-ilta 7.6. Ikäraja 12.

 

Vili Vilperi -elokuva

Televisiosta tuttu Vili Vilperi lähtee etsimään tutkimusmatkailija-isääsä villistä ja vaarallisesta erämaasta yhdessä eläintarhassa kasvaneen Nanni-koalan ja aran kauluslisko Jaken kanssa.

Ensi-ilta 14.6. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Men in Black International

Men in Black International jatkaa vuoden 1997 toimintakomediahitti Men in Blackin maailmassa. Tällä kertaa maapalloa avaruuden uhilta suojelevan järjestön on etsittävä myyrä omiensa joukosta.

Ensi-ilta 14.6. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Lemmikkien salainen elämä 2

Mitä lemmikit puuhaavat sillä aikaa kun omistajat ovat poissa? Muutaman kesän takainen animaatio saa samanhenkistä jatkoa.

Ensi-ilta 26.6. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Spider-Man Far from Home

Hämähäkkimiehen uusimmat, riemastuttavat seikkailut sijoittuvat Avengers: Endgamen tapahtumien jälkeiseen aikaan.

Ensi-ilta 3.7. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Leijonakuningas

Tietokoneiden avulla toteutettu mutta koko lailla ehdan luontoelokuvan näköinen uusintaversio Leijonakuninkaasta tulkitsee Hamletin tarinaa mieleenpainuvasti ja huumoria unohtamatta. Äänirooleissa mm. Beyoncé, Chiwetel Ejiofor ja Seth Rogen.

Ensi-ilta 17.7. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Angry Birds -elokuva 2

Angry Birds -peliin perustuvan kokoillan animaation jatko-osassa possut ja linnut lyövät hynttyyt yhteen yhteisen vihollisen edessä.

Ensi-ilta 9.8. Ikäraja ei vielä tiedossa.

 

Onko joku näistä elokuvista teillä odotettu uutuus?

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vedenneito (2019). Kuvat: Pohjola-filmi.

Vedenneito kuvaa yläkouluikäisen Emikan ja tämän Antti-serkun retkiä Saimaan luonnossa. Selkeästi lapsille ja nuorille suunnattu dokumenttielokuva tulee luontevasti nuoren katsojan korkeudelle ja innostaa ulkoilemaan.

Luonnon ihmeet on kuvattu elokuvassa lumoavasti, vaikka kyse on omasta, tutusta Suomesta. Leffassa nähdään monia vaikuttavia hetkiä, kun luonto tulee erityisen lähelle. Emika esimerkiksi silittää kaloja ja ruokkii haakanoita. Serkukset yöpyvät teltassa järven jäällä talvipakkasilla ja paistavat aamupalaksi suklaalla täytettyjä banaaneja.

Vedenneito kannustaa sohvaperunan ulos sen kummemmin saarnaamatta

Elokuva voi myös madaltaa eräilykynnystä: menet vain, ei sen tarvitse niin ihmeellistä olla. Kännykänkin saa ottaa mukaan. Leffa antaa paljon sytykkeitä siihen, mitä kaikkea luonnossa voi puuhata esimerkiksi perheen kesken tai kavereiden kanssa.

Vedenneidossa kuullaan runsaasti Emikan kertojaääntä ja oman luontosuhteen pohdintaa. Leffan jälkeen ei voi olla ajattelematta, että jokaisen pitäisi päästä nauttimaan tästä ihanuudesta. Vedenneidolla onkin myös vahva, ympäristötietoinen viesti: “Aika harva muistaa et me ollaan osa luontoa. Mut samalla kun me suojellaan luontoa ja vettä, me suojellaan ihmistä.”

Alunperin Ylen, AVEKin ja Suomen elokuvasäätiön Kids@Docs-hankkeeseen tehty Vedenneito-lyhytdokumenttisarja on laajentunut hienoksi koko illan luontodokkariksi. Elokuvan kotisivuilla pääsee nauttimaan sarjan eräilyvinkeistä ja kurkistamaan leffan tunnelmiin. Lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta taas löydät keskusteluvinkit elokuvaelämyksen purkamiseen.

Vedenneito (Suomi 2019), ikäraja S. Ensi-ilta 5.4.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Belle ja Sebastian (2013). Kuva: Future Film.

Uudet lasten tai koko perheen elokuvat tuntuvat monista turhan vilkkailta ja levottomilta.

Elokuvia ei voi kuitenkaan arvottaa kerronnan nopeuden perusteella. Hektinenkin elokuva voi käsitellä tärkeää aihetta aivan yhtä mieleenpainuvasti tai yhdentekevästi kuin hidastempoisempi leffa. Toisaalta audiovisuaalinen spektaakkeli voi vedota katsojaan myös sellaisenaan, ilman sen kummempia taka-ajatuksia.

Rauhallisesti etenevä elokuva antaa tilaa katsojan ajatuksille ja tulkinnalle

Pientä katsojaa verkkaisuus auttaa myös tapahtumien seuraamisessa ja ymmärtämisessä. Kiireettömissäkin elokuvissa on kuitenkin yleensä tarjolla konfliktitilanteita ja tunteiden vuoristorataa, sillä ristiriidat ja jännitteet ovat elokuvien perusraaka-aineita ja kuuluvat yleensä tarinankerrontaan taidemuodosta riippumatta.

Olen koonnut pienen listan lapsen kokoisia, pohdiskelevia ja kiireettömiä elokuvia, joiden parissa on mukava rauhoittua yhdessä vaikkapa kotisohvalla.

4-6-vuotiaille

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (2013). Kuva: SF Film Finland Oy.
Vaahteramäen Eemeli ja Iida (2013). Kuva: SF Film Finland Oy.

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (Ruotsi 2013), ikäraja S. Animaatio kertoo Eemelin metkuista ja 1800-luvun maalaiselämästä hyvin samanlaisin ottein kuin Astrid Lindgrenin alkuperäiset tarinat, Björn Bergin alkuperäiskuvitusta noudatellen.

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä (Suomi 1997/2018), ikäraja S. Noin 10-minuuttisista jaksoista koostetussa nukkeanimaatiossa lastenhuoneen lelut heräävät henkiin iltasaduista inspiroituneina. Kehystarinassa touhuaa lapsiperhe arkisine askareineen. Elokuvan kaveriksi voi ottaa Hannele Huovin alkuperäiset kuvakirjat.

Muumien taikatalvi (Suomi/Puola 2017), ikäraja S. 1980-luvun animaatiomateriaalista koottua muumielokuvaa värittää lämmin ja ystävällinen tunnelma. Elokuva etenee rauhallisesti niin kuvakerronnaltaan kuin äänimaailmaltaankin, ja tarinan episodimaista rakennetta on pienenkin katsojan helppo seurata.

7-9-vuotiaille

Muumit Rivieralla (2014). Kuva © 2014 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters(TM)
Muumit Rivieralla (2014). Kuva © 2014 Handle Productions Oy, Pictak Cie © Moomin Characters(TM)

Muumit Rivieralla (Suomi/Ranska 2014), ikäraja S. Värikylläinen piirrosanimaatio vie muumiperheen kiireettömälle rantalomalle Ranskaan. Tove Janssonin sarjakuvaan perustuvan elokuvan keskeinen teema on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on.

Belle ja Sebastian (Ranska 2013), ikäraja 7. 1960-luvulla toteutetusta televisiosarjasta tutut Sebastian-poika ja Belle-koira seikkailevat Ranskan Alppien henkeäsalpaavissa maisemissa, 2. maailmansodan varjossa. Raskaatkin teemat esitetään lapsikatsojan käsityskyky huomioiden.

Kikin lähettipalvelu (Japani 1989), ikäraja S. Kolmetoistavuotias noitatyttö muuttaa kaupunkiin kokeilemaan siipiään. Pienten kommellusten ja itsetutkiskelun ohella katsoja pääsee nauttimaan Hayao Miazakin upeista pilvimaisemista.

10-12-vuotiaille

Henkien kätkemä (2001). Kuva: Cinema Mondo
Henkien kätkemä (2001). Kuva: Cinema Mondo

Henkien kätkemä (Japani 2001), ikäraja 7. Rohkea ihmistyttö Chihiro etsii poispääsyä salaperäisestä henkien kylpylästä Studio Ghiblin Oscar-palkitussa animaatiossa.

Valasratsastaja (Uusi-Seelanti 2003), ikäraja 7. Maorityttö Paikea kamppailee paikastaan rapistuvan kylän pelastajana ja kommunikoi rantaan ajautuneiden valaiden kanssa. Elokuva perustuu Witi Ihamaeran romaaniin.

Seikkailu Jäämerelle (Ranska/Tanska 2015), ikäraja 7. Pietarilaisen aristokraattiperheen tytär Sasha lähtee etsimään kadonnutta isoisäänsä ja tämän retkikuntaa pohjoisnavalta. Kokonaan käsin piirretyn elokuvan impressionistinen animaatiojälki lumoaa katsojan.

13-15-vuotiaille

Tyttö nimeltä Varpu (2016). Kuva: Tuomo Hutri, B-Plan Distribution
Tyttö nimeltä Varpu (2016). Kuva: Tuomo Hutri, B-Plan Distribution

Prinsessa Kaguyan taru (Japani 2013), ikäraja 7. Japanilaiseen kansantaruun perustuva animaatio kertoo Kuun kuninkaan tyttärestä, joka elää maan päällä bambunleikkaajan perheessä.

Tyttö nimeltä Varpu (Suomi 2016), ikäraja 12. Kaksitoistavuotias Varpu haluaa tavata tuntemattomaksi jääneen isänsä. Draamaelokuva käsittelee hyväksyvään ja pohdiskelevaan sävyyn mm. mielenterveysongelmia ja kaverisuhteita.

The Red Turtle (Japani/Ranska/Belgia 2016), ikäraja 7. Mies haaksirikkoutuu autiolle saarelle ja kohtaa punaisen jättiläiskilpikonnan. Kaunis, sanaton animaatio on mietteliäs allegoria elämänkaaresta.

Bonustärppi nuorille ja aikuisille:

Boyhood (Yhdysvallat 2013), ikäraja 12. Kahdentoista vuoden aikana kuvattu elokuva kertoo kiirehtimättä Mason-pojan arkisen tarinan 6-vuotiaasta täysi-ikäiseksi. Boyhoodin pariksi sopii sähäkämpi Lady Bird (Yhdysvallat 2016, ikäraja 12), 17-vuotiaan tytön elämänmakuinen kaasvukertomus, joka käsittelee niin seurustelua, ystävyyssuhteita kuin opiskeluhaaveitakin.

Mitkä rauhalliset elokuvat ovat omia tai perheesi leffasuosikkeja?

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Bumblebee (2018). Kuvat (c) 2018 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Lelujätti Hasbron suosittuihin autorobottihahmoihin pohjautuva toiminnallinen seikkailuelokuva Bumblebee sisältää aikaisemmin ilmestyneitä, Michael Bayn ohjaamia Transformers-verrokkejaan vähemmän rymistelyä, mahtipontisuutta ja sodanuhkaa, ja tarjoaa tämän tilalla nuoren tytön kasvutarinaa, sympatiaa ja ystävyyttä.

Tänään blogin vieraskynän varressa on elokuvakasvattaja ja aineenopettaja Maria Lehtonen, joka kävi katsomassa Bumblebee-leffan ja arvioi sen Media-avaimen kriteeristön pohjalta:

Elokuvassa seurataan omissa oloissaan viihtyvää, automekaniikasta kiinnostunutta 18 vuotta täyttävää Charlieta (Hailee Stanfield). Eräänä päivänä korjaamolta löytyvä romuinen keltainen kuplavolkkari päätyy Charlien omistukseen ja paljastuukin autorobotiksi. Pakomatkalla oleva B-127-autobotti on menettänyt äänensä ja muistinsa; käsistään taitava ja sympaattinen Charlie tarttuu muitta mutkitta toimeen auttaakseen uutta ystäväänsä. Piilotetun viestin myötä Charlielle paljastuu, että koko maapallo on uhattuna ja B-127, Charlien Bumblebeeksi nimeämä autobotti, voi ainoana pelastaa maailman.

Elokuvan keskiössä on isänsä menetystä sureva Charlie, joka vielä etsii paikkaansa maailmassa

Uusioperheensä kanssa suurkaupungin laitamilla asuva, bändipaitoihin verhoutuva Charlie on muihin ikäisiinsä verrattuna hieman outolintu. Charlie ei kuitenkaan ole mikään rassukka vaan kulkee tietoisesti omia polkujaan. Elokuva näyttää lempeällä otteella, että aina ei tarvitse mennä massan mukana vaan voi rohkeasti olla erilainen ja että jokainen löytää lopulta oman paikkansa maailmassa. Omien taitojensa ja uudelleen löydetyn rohkeuden myötä Charliesta lopulta tulee merkittävä hahmo maailman pelastamisessa.

Toisistaan hyvin erilaisten Charlien ja Bumblebeen välille kasvavasta ystävyydestä tulee elokuvan kantava voima, ja se tarjoaa tarttumapintaa erilaisuuden kohtaamiselle ja suvaitsevaisuudelle. Bumblebeestä tulee Charlielle myös eräänlainen isähahmo, joka rohkaisee elämän kolhuja kokenutta nuorta luottamaan itseensä ja omiin kykyihinsä. Vastavuoroisesti Charlie tarjoaa lämpöä ja sympatiaa metallinkalskealle kolhitulle autosankarille. Erityisesti Charlien sympaattinen, toimelias ja ymmärtäväinen hahmo on raikas tuulahdus uutta lähestymiskulmaa toimintaelokuvista tutun miesvoittoisen suoran toiminnan keskelle.

Charlien hahmon kautta näytetään, että ongelmatilanteista selviää muutenkin kuin väkivalloin, ja että nuoremmilla voi myös olla jotain opetettavaa vanhemmilleen – ja maailmalle.

Elokuva näyttää hahmojensa, erityisesti Charlien ja Bumblebeen kautta, että pelkääminen on luonnollista mutta omat pelkonsa voi voittaa ja elämän vaikeista hetkistä selviää eteenpäin avoimuudella, rohkeudella ja luottamuksella. Kaikki tekevät joskus virheitä eikä kukaan ole yksioikoisesti hyvä tai paha; elämä on se joka opettaa. Elokuva muistuttaa myös lähimmäisten tuen tärkeydestä: kukaan ei ole maailmassa lopulta täysin yksin, vaikka joskus siltä tuntuisikin, ja elämän haavat parantuvat huolenpidolla ja rakkaudella.

Bumblebee on tarinaltaan selkeä, ja nuoremmankin katsojan on helppo seurata juonen verkkaista etenemistä. Elokuva ei vaadi aikaisempien Transformers-elokuvien tuntemusta; kärryille pääsee samantien. Suurimmaksi osaksi elokuvassa keskitytään Charlien tarinaan sekä ystävyyden kuvaamiseen. Elokuva sivuaa myös perhe-elämää, ihastumista ja kiusaamista. Toimintarämistelyt on jätetty pariin kohtaukseen ja nekin melko lyhytkestoisiksi. Aikaisemmista elokuvista tuttua väkivalta- ja sotakuvastoa on esillä niukasti. Elokuvan lempeän letkeä huumori silottaa vielä elokuvan rosoisimpia kulmia. Elokuvan teemoja käsitellään lopulta kevyellä otteella, eikä Bumblebee paneudu hahmoihinsakaan sen syvällisemmin. Tämä ei kuitenkaan vie elokuvalta sen vetovoimaisuutta.

Bumblebee (Yhdysvallat 2018), ikäraja 12. Ensi-ilta 4.1.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat