Kirjoitukset avainsanalla ulkonäköpaineet

Uglydolls (2019). Kuva: SF Film Finland Oy.

Värikylläinen musikaalianimaatio Uglydolls käsittelee ulkonäköön ja käytökseen liittyviä odotuksia. Uglyvillen kylässä asuvat, iloiset pehmo-otukset eivät edes tiedä olevansa “rumia” ennen kuin selviää, että kylä on varattu lelutehtaan maanantaikappaleille.

“Rumuuden” käsite valkenee pehmoille vasta kun utelias optimisti Moxy lähtee etsimään itselleen omistajaa ja löytää lelutehtaalla toimivan Täydellisyysakatemian, jossa nukeista hiotaan tasapäisen virheettömiä.

Uglydolls voi toimia ulkonäköpaineiden purkamisessa mutta saattaa päätyä myös vahvistamaan niitä sanomastaan huolimatta.

Moxy on reipas, reilu ja hyväksyvää itsemyötätuntoa harjoittava roolimalli. Kokonaisuudessa tarinan sanoma jää kuitenkin ulkonäkökeskeiseksi, ja vaikka lopputuloksena on erilaisuuden hyväksyminen, erityisyyden pilkkaamiseen ja täydellisyyden tavoitteluun käytetään elokuvassa runsaasti aikaa. Esimerkiksi yksi täydellisyysakatemian oppilaista joutuu piilottelemaan silmälasejaan.

Elokuvan teemojen käsittelyyn kannattaa siis varata aikaa nuoren katsojan kanssa! Hyviä keskusteluvinkkejä löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta.

Tutustu myös Media-avaimen artikkeliin inklusiivisesta lastenelokuvasta: Millainen on inklusiivinen lastenelokuva - ja miksi sellaisia tarvitaan?

Uglydolls (Kiina, Kanada, Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 17.5.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram