Kirjoitukset avainsanalla lastenelokuva

Uglydolls (2019). Kuva: SF Film Finland Oy.

Värikylläinen musikaalianimaatio Uglydolls käsittelee ulkonäköön ja käytökseen liittyviä odotuksia. Uglyvillen kylässä asuvat, iloiset pehmo-otukset eivät edes tiedä olevansa “rumia” ennen kuin selviää, että kylä on varattu lelutehtaan maanantaikappaleille.

“Rumuuden” käsite valkenee pehmoille vasta kun utelias optimisti Moxy lähtee etsimään itselleen omistajaa ja löytää lelutehtaalla toimivan Täydellisyysakatemian, jossa nukeista hiotaan tasapäisen virheettömiä.

Uglydolls voi toimia ulkonäköpaineiden purkamisessa mutta saattaa päätyä myös vahvistamaan niitä sanomastaan huolimatta.

Moxy on reipas, reilu ja hyväksyvää itsemyötätuntoa harjoittava roolimalli. Kokonaisuudessa tarinan sanoma jää kuitenkin ulkonäkökeskeiseksi, ja vaikka lopputuloksena on erilaisuuden hyväksyminen, erityisyyden pilkkaamiseen ja täydellisyyden tavoitteluun käytetään elokuvassa runsaasti aikaa. Esimerkiksi yksi täydellisyysakatemian oppilaista joutuu piilottelemaan silmälasejaan.

Elokuvan teemojen käsittelyyn kannattaa siis varata aikaa nuoren katsojan kanssa! Hyviä keskusteluvinkkejä löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta.

Tutustu myös Media-avaimen artikkeliin inklusiivisesta lastenelokuvasta: Millainen on inklusiivinen lastenelokuva - ja miksi sellaisia tarvitaan?

Uglydolls (Kiina, Kanada, Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 17.5.2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin (2018). Kuvat: MMXVIII Futurikon Films - Ifilmfilm - France3Cinema.

Luontokuvaa ja tietokoneanimaatiota yhdistelevä Minisankarit 2 tarjoaa lisänimensä mukaisesti matkan maailman ääriin, kun leppäkerttuvanhempi lähtee pelastamaan maapallon toiselle puolelle eksynyttä lastaan.

Elokuvan ötökät selviävät monesta tilanteesta tiiviillä yhteistyöllä - ja kekseliäisyydellä, joka saa katsojankin mielikuvituksen hyrräämään. Muurahaiset pystyvät siirtämään painavan sokeripalapaketin ja ihmisten tavaroita keräilevä hämähäkki osaa rakentaa ilmalaivan.

Ötökät näyttävät mallia sanattomissa viestintätaidoissa

Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin -elokuvassa ei nimittäin ole dialogia; kaikki kerrotaan kuvan ja äänen sujuvalla liitolla.

Puhutun kielen puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita, että leffa olisi juuri kaikkein pienimmille katsojille sopiva. Minisankarit sopii monenikäisille hieman samaan tapaan kuin Late Lammas, mutta leffassa on intensiivisiä ja jännittäviä kohtia kuten myrskyn silmään ajautuminen ja hämähäkin verkkoon juuttuminen. Lisäksi lapsen eksyminen ja joutuminen kauas kotoa on melko pitkäkestoinen juoniaihio Minisankareiden tarinassa.

Kiinnostavana sivuhuomiona kyseessä on myös sukupuolineutraali perhe- ja rakkaustarina

Elokuvan levittäjän tarjoamassa juonitiivistelmässä tosin puhutaan leppäkerttuisästä ja -pojasta, mutta tosiasiassa sankareiden sukupuoli ei käy millään tavalla ilmi elokuvasta. Seikkailun ajaksi kotiin jäävät toinen leppisvanhempi ja pari sisarusta.

Luonto ja ympäristönsuojelu ovat elokuvan keskeisiä teemoja. Lue Media-avaimen arviosta lisää elokuvan viesteistä ja siitä, minkä ikäisille katsojille leffa sopii! Minisankareiden hahmot ovat tuttuja ranskalaisesta Ruohonjuuritasolla-televisiosarjasta.

Edellinen Minisankarit-elokuva (2014) on aivan mainio leffa sekin.

Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin (Minuscule - Les Mandibules du bout du monde, 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 19.4.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ihmeiden puisto (2019). Kuvat © Getty Images, Inc. All rights reserved.

Ihmeiden puisto -animaatioelokuvassa June on tarinoinut yhdessä äitinsä kanssa mielikuvitusmaan, jonka huvipuistossa kaikki hauska on mahdollista, olipa kyse sitten lentävistä karusellikaloista tai ainaisesta auringonpaisteesta.

Ihmemaan keksimiseen liittyy roppakaupalla rakentelua, joka voi inspiroida myös elokuvan katsojaa. Vuoristoratoja rakennetaan olohuoneeseen pilleistä ja munakennoista, pihalle laudoista ja pahvilaatikoista.

Elokuvassa on runsaasti vauhdikkaita huvipuistokohtauksia, mutta temaattisesti tarina ei ole keveimmästä päästä. Junen äiti sairastuu vakavasti ja muuttaa kotoa hoitojen takia. June pakkaa Ihmemaan pois viimeistä pahvisuikaletta myöten ja siivoaa kuvitteluleikin pois myös mielestään.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain avaa Ihmeiden puiston tematiikkaa:

“Ihmeiden puisto käsittelee pelkoa vanhemman menettämisestä ja vanhemmista erkaantumisen tyypillistä murrosvaihetta kasvavan lapsen elämässä."

"Kun June aluksi luopuu mielikuvitusleikistään, hän on haluton kohtaamaan ja käsittelemään äidin sairastumiseen liittyviä kielteisiä tunteita. Ihmeiden puistoa korjatessaan June kuitenkin käsittelee vaikeaa tilannettaan ja ymmärtää, että elämään kuuluu luonnostaan sekä pimeyttä että valoa.”

Media-avaimesta löytyy myös hyviä keskusteluideoita leffan purkuun. Kenties tärkeintä olisi Ihmeiden puiston jälkeen pohtia nuorten katsojien kanssa kielteisten tunteiden ja elämäntilanteiden käsittelyä. Millaisia turvaverkkoja meillä on vastoinkäymisten varalle? Miten epätoivoisessa tilanteessa voi säilyttää toiveikkaan asenteen?

Itse en suosittele elokuvaa alle 7-vuotiaille. Leffan ikärajahan on 7 - kriteerinä ahdistus - mutta ikäjouston turvin 1-3 vuotta nuorempi lapsikin pääsisi Ihmeiden puiston tutun aikuisen seurassa katsomaan. Tarinaan liittyvä jännitys ja ahdistus ovat pitkäkestoisia. Ihmemaa on raunioina, ja viimeisiä eloonjääneitä uhkaa pehmoleluzombien armeija; Junen tehtävänä on pelastaa huvipuisto ja käynnistää se uudelleen. Junen äiti lähtee kauas kotoa hoitoihin, eikä paluusta ole tietoa ennen elokuvan onnellista loppua.

Ihmeiden puisto (Wonder Park, Yhdysvallat/Espanja 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 12.4.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.

Koko perheen leffablogi on nyt yksivuotias!

Olen katsonut kuluneen vuoden aikana tapani mukaan kymmeniä lasten- ja nuortenelokuvia, joista aika moni on pyörinyt myös kotimaisissa elokuvateattereissa. Joskus parhaat leffat voi bongata vain festareilla, kuten pari viikkoa sitten näkemäni Eighth Graden.

Suoratoistopalveluissa omat listani paisuvat katsomista odottavista sarjoista ja alkuperäistuotannoista. Esimerkiksi Netflixistä löytyvä Viidakkokirja-filmatisointi Mowgli (äänirooleissa mm. Christian Bale, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch ja Andy Serkis) kiinnostaa.

Katson toki myös aikuisille suunnattuja elokuvia sen minkä ehdin. Dvd-soittimessa odottaa japanilainen rikosjännäri Tehtävänä murha. Kuluneen kuukauden ensi-iltasuosikkeihin kuuluu Julian Schnabelin lumoava taiteilijakuva Van Gogh - Ikuisuuden porteilla.

Mutta asiaan. Tässä ovat Koko perheen leffablogin kolme luetuita juttua ensimmäisen vuoden ajalta.

Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.
Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.

3. Hypitäänkö teilläkin sängyllä?

Tämä sopii lapsen ensimmäiseksi elokuvaksi - Arviossa Viiru ja Pesonen: Viiru muuttaa

“Viirun ja Pesosen uusin elokuva Viiru muuttaa käsittelee muun muassa näitä lapsiperheille tuttuja tilanteita - sekä lapsen että aikuisen näkökulmasta. Lapsen itsenäistymispyrkimysten lisäksi myös vuorovaikutustaidot ja erityisesti toisen tunteiden huomioiminen ovat tarinan keskiössä.”

 

Kuva: iStock
Kuva: iStock

2. Elokuviin pienen lapsen kanssa!

Ekaa kertaa elokuviin lapsen kanssa? Ota nämä asiat huomioon!

“Lapsen ensimmäinen retki elokuvateatteriin voi jännittää: jaksaako lapsi istua? Mitä jos hän puhuu koko ajan, vaikka pitäisi olla hiljaa? Mitä jos elokuva onkin liian pelottava? Tai tylsä? Näillä neuvoilla varmistat hauskan ja turvallisen elokuvaelämyksen pienen lapsen kanssa.”

 

Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.
Petteri Kaniini (2018). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.

1. Onko Petteri Kaniini liian väkivaltainen?

Lastenelokuvan väkivalta puhuttaa: "Petteri menee liian pitkälle"

“Yhdessä voidaan miettiä, mikä on hauskaa ja miksi - ja suhtautua armollisesti, jos naurattaa, kun alasin putoaa kojootin päähän. Usein ilmeikkyys ja yllätyksellisyys ovat törmäilykomedialle oleellisempia aineksia kuin mahdollinen kipu. Aina kannattaa kuitenkin olla varuillaan, jos väkivalta esitetään ratkaisumallina.”

Myös nämä jutut olivat suosittuja:

Onko perheessäsi ekaluokkalainen? Näillä elokuvilla lievität koulun alkuun liittyvää jännitystä

Nämä aikuinenkin haluaa katsoa: Parhaat lasten sarjat Netflixissä juuri nyt

Tuon viimeksi mainitun jutun laatiminen oli muuten erityisen hauskaa.

Nyt saisi esittää myös toiveita. Etsitkö esimerkiksi sopivaa katsottavaa herkälle lapselle? Askarruttavatko elokuvien ikärajat? Löytyisikö leffaa, jonka jaksaisivat katsoa sekä perheen eskarilainen että teini? Pura sydäntäsi kommenttiboksiin!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat