Kirjoitukset avainsanalla lastenelokuva

Late Lammas -elokuva (2015). Kuva (c) Aardman Studios / STUDIOCANAL. All Rights Reserved.

Kirjoitin viime kuussa jutun, jossa lapset jakoivat parhaat elokuvateatterikäyntiin liittyvät vinkkinsä. Tänään vuorossa ovat lasten omat leffasuositukset.

Lapset ovat yksilöitä. Joku syö kolmevuotiaana ainoastaan vihreitä oliiveja eikä suostu kuuntelemaan muuta kuin Hevisaurusta. Varsinainen mediamaku alkaa saada muotoaan tavallisesti 10-12 vuoden iässä, mutta jo pikkulapsi lumoutuu joistakin leffoista ja kieltäytyy toisista.

Vanhemmuuden arkisiin onnenhetkiin lukeutuvat ne tilanteet, kun oma lapsi innostuu jostakin, mitä vanhempi on itse pienenä rakastanut. Joskus - useimmiten - lapsi kuitenkin pitää aivan erilaisista asioista kuin aikuinen: isosilmäisistä muovileluista, kuralätäköistä tai Paavo Pesusienestä.

Lapset suosittelevat lempielokuviaan - ja vähän muitakin: "Se on tylsä mun mielestä, mutta jotkut tykkäävät"

Jonas (4): Mun lempielokuva on Kätyrit.

Sampo (4): Kannattaa kattoo Lego Batman -elokuva. Se on maailman parhain ja suosituin leffa lapsille. Koska se on niin hyvä ja taistelu on niin kivaa. Mitä muita lastenleffoja voisit suositella kuin Batmania? Nemoa etsimässä, koska mä tykkään niin paljon merenelämistä ja mä en saa kattoo Batman-leffaa, vaikka se on mun lempileffa.

Mia (5): Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Koska siinä on pelkkää hassua. Ja Afrikan kissat, koska siinä on niitä pentuja, ja Leijonakuningas, koska siinä on samanlainen alku ja loppu ja ne vauvat.

Josia (6): Kovaääniset elokuvat on parhaita.

Elina (7): Maija Mehiläinen ei ole pelottava, se olisi joillekin 5-vuotiaille hyvä. Frozen olisi hyvä 6-vuotiaalle. Se on tylsä mun mielestä, mutta jotkut tykkäävät. Kannattaa kattoa se ainakin aluks.

Late Lammaskin on aika hyvä pienille, koska se ei ole pelottava, vaan aika höpsö. Se on silleen animoitu semmosilla nukeilla. Late Lampaassa ei oo kovin pelottavia kohtia. Vaikka siinä on vähän jänniä kohtia se on silti pienille tosi hyvä.

Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo.
Naapurini Totoro (1988). Kuva: Cinema Mondo.

Totoro sopii melkein kaikenikäisille, koska siinä ei ole pahiksia eikä mitään pelottavaa. Se kertoo kahdesta tytöstä, jotka löytää sen Totoron. Siinä on myös bussi, joka on vähän niin kuin kissa. Se on hyvä, koska siinä on niin paljon kissoja.

Ja Kissojen valtakunta, jollekin 6 -vuotiaille. Siinä on sikapaljon kissoja. Jos katsoja tykkää kissoista niin se on tosi hyvä, koska siinä on valtakunta, jossa on vaan kissoja. Ja Monsterit Oy on hyvä semmosille jotka tykkää monstereista. Sekin on joskus aika jännä.

Inside Out on hyvä, sitä mä suosittelen isommille, joillekin 7-vuotiaille. Koska mä tykkään siitä tosi paljon. Se kertoo siitä, mitä yhden henkilön päässä on ja mitä se ajattelee.

Vaianaa suosittelen mun ikäisille (7), jos tykkää sellaisista, joissa on keskikohdissa ja lopussa vähän pelotusta ja maailma vaihtuu yllättäen. Aluks on jännitystä, mutta sitten se on tosi kiva. Vaiana pelastaa siinä maailman, koska yks puolijumala vei yhden äitisaaren sydänkiven. Vaiana on tosi rohkea.

Tosi isoille, vaikka 8-vuotiaalle, Näin koulutat lohikäärmeesi. Koska siinä on jännitystä melkein kokoajan. Isoille parempi kuin pienille. Siinä on kauheasti lohikäärmeitä ja yksi jättiläislohikäärme. Loppu on silti hyvin.

Lilli (9): Kannattaa valita suosittu elokuva. Jos muut lapset tykkää, niin se voi olla hyvä.

Tristan (11): Tykkään leffoista joissa on toimintaa, draamaa ja huumoria. Mun lempielokuva on Tron.

Elma (12): The Greatest Showman on tosi hyvä.

The Greatest Showman (2018). Kuva © Niko Tavernise / Twentieth Century Fox.
The Greatest Showman (2018). Kuva © Niko Tavernise / Twentieth Century Fox.

Onko teidän perheessä löydetty yhteisiä suosikkeja valkokankaan äärellä tai kotiteatterissa? Jaa helmet kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Risto Räppääjä ja pullistelija (2019). Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films.

Risto Räppääjä ja pullistelija on kevyt lasten musikaalikomedia, joka käsittelee ystävyyttä, mustasukkaisuutta ja miesten lihaksia.

Elokuva on raikkaan värikäs ja hyväntuulinen. Musiikkinumeroissa nähdään aikaista enemmän myös tanssia ja joukkokohtauksia.

Järjestyksessä seitsemäs Risto Räppääjä -leffa tuntuu silti kieltämättä toistolta (eivät ne Sinikka ja Tiina Nopolan kirjatkaan niin kauhean erilaisia keskenään ole). Erityisesti Viileän Venlan (2012) tarina on todella samankaltainen kuin Pullistelijan kuvio: parhaat kaverukset Risto ja Nelli lähtevät kesänviettoon ja tapaavat uuden tyypin, josta Nelli innostuu. Varovaisempi Risto tuntee olonsa hylätyksi mutta pääsee lopulta epäluulojensa yli ja huomaa, että uusi tuttavuus onkin ihan hyvä tyyppi.

Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films
Kuva: Jouko Piipponen / Solar Films

Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvassa uhan muodostaa voimailua harrastava isä-poikakaksikko. Sekä Risto että naapurin säyseä postimerkkeilijäsetä Lennart kokevat itsensä riittämättömiksi. Kyse on sekä ulkonäkö- että suorituspaineista. Ja Voimakallion urheiluopistollahan tarmokkaita lihaskimppuja riittää.

Elokuvan mittaan ilmenee, että oletamme herkästi muiden ihmisten kohdistavan meihin odotuksia. Lisäksi asetamme myös itse kovia odotuksia itsellemme. Eikä siihen tarvita edes sosiaalista mediaa.

Kaikenikäisten katsojien kanssa voi pohtia leffan jälkeen, miten voisimme vähentää vertailun kulttuuria ja vahvistaa tervettä itsetuntoa.

Lasten- ja nuortenelokuvien myönteisiä sisältöjä arvioiva Media-avain kirjoittaa Pullistelijan keskeisestä teemasta näin:

Ystävyyden merkitystä puntaroidaan pohtimalla, minkälaisista asioista hyvä ystävyys rakentuu ja miten ystävyys kantaa, kun toisesta paljastuu uusia puolia.

Media-avaimen arviosta löydät myös keskusteluvinkkejä leffan teemojen purkuun!

Elokuvan ikäraja on S eli kaikille sallittu. Kerronta etenee simppelin selkeästi ja turvallisesti niin, että pienetkin katsojat pysyvät mukana. Toisaalta huumori ja teemat löytävät kaikupohjaa myös isommista lapsista. Elvi-täti on perinteisesti ollut Räppääjä-elokuvien keskeinen comic relief, mutta erityisesti Ylermi Rajamaan pitelemättömän maksamakkaranvärinen Lennart nousee Pullistelijassa uudelle tasolle.

Risto Räppääjä ja pullistelija (Suomi 2019), ikäraja S. Ensi-ilta 15.2.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö
Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Ystävyys on todella yleinen teema lastenelokuvissa, eikä ihme. Onhan kaveritaitojen harjoittelu keskeinen osa kasvua myös tosielämässä. Elokuva voi toimia eräänlaisena simulaationa, jossa katsoja pääsee turvallisesti kokemaan erilaisia tilanteita ja persoonallisuuksia.

Leffan ei tarvitse olla läpikotaisin opettavainen tarjotakseen oivalluksia.

Elokuvaelämyksestä kannattaa aina jutella yhdessä jälkikäteen, ja nuorelle katsojalle voi antaa pienen pohdintatehtävän jo elokuvan ajaksi.

Onko joku elokuvan henkilöistä esimerkiksi erityisen hyvä tai huono ystävä? Tai onko elokuvassa hahmoa, jonka itse haluaisimme ystäväksemme? Mihin ystäviä tarvitaan - ja miten niitä saa?

Kokosin yhteen kahdeksan erilaista hyvän ystävän mallia viime vuosien lastenelokuvista

Ystävyyttä voi olla monenlaista, ja myös keskenään erilaiset tyypit voivat olla parhaat ystävät. Mitä ominaisuuksia sinä arvostat ystävässä eniten? Lisää elokuvien myönteisiä ihmissuhdemalleja löydät lasten- ja nuortenelokuvia arvioivasta Media-avaimesta!

1. Kaikkien kaveri

Maija Mehiläinen (2014). Kuva: VLMedia.
Maija Mehiläinen (2014). Kuva: VLMedia.

Maija Mehiläinen (Australia/Saksa 2014), ikäraja S

Maija on iloinen ja energinen mehiläinen, joka ystävystyy seikkailuillaan ennakkoluulottomasti monien uusien ja erikoistenkin ötököiden kanssa. Maijan paras ystävä on maltillinen ja varautunut Ville.

2. Avulias

Onneli, Anneli ja nukutuskello (2018). Kuva: Sami Kuokkanen / Zodiak Finland.
Onneli, Anneli ja nukutuskello (2018). Kuva: Sami Kuokkanen / Zodiak Finland.

Onneli ja Anneli -elokuvat (Suomi 2014-2018), ikäraja S

Onneli ja Anneli ovat parhaat ystävät, jotka asuvat kaksin omassa, nukkekotimaisessa pikku talossaan. Ystävyyttä leimaavat luottamus ja arkinen avuliaisuus.

3. Kärsivällinen

Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.
Viiru ja Pesonen - Viiru muuttaa (2018). Kuva: SF Film Finland Oy.

Viiru ja Pesonen -elokuvat (Ruotsi 1999-2009, Saksa 2014-2018), ikäraja S

Vanha ukko Pesonen ja Viiru-kissa joutuvat usein etsimään kompromisseja, jotta elämä sujuisi sopuisasti. Yksi Pesosen parhaista puolista onkin kärsivällisyys nuorta ja herkästi innostuvaa Viirua kohtaan.

4. Iloinen

My Little Pony elokuva (2017). Kuva: Nordisk Film.
My Little Pony elokuva (2017). Kuva: Nordisk Film.

My Little Pony elokuva (Kanada/Yhdysvallat 2017), ikäraja 7

Equestrian ponikuusikon jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa jotka täydentävät toisiaan. Pinkie Pie on joukon ilopilleri - joskus rasittavuuteen asti. Iloinen asenne vie kuitenkin pitkälle ja on tarpeen erityisesti silloin, kun ystävillä on mieli maassa ja toiveikkuus hukassa.

5. Reilu

Supermarsu (2018). Kuva: SF Film Finland.
Supermarsu (2018). Kuva: SF Film Finland.

Supermarsu (Suomi 2018), ikäraja S

Emilia ja Simo ovat hyvät ystävät. Mutta Simo ei ole luokan suosituin lapsi, ja välillä ryhmäpaine ottaa Emiliasta vallan. Emilialle on kuitenkin tärkeää korjata mokansa. Hän haluaa, että kaikkia kohdellaan reilusti. Aina aikuiset eivät huomaa tai halua kuunnella lasta - silloin tarvitaan hyvää ystävää!

6. Vastakohta

Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.
Trolls (2016). Kuva: DreamWorks Trolls © 2016 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Trolls (Yhdysvallat 2016), ikäraja 7

Eloisa optimisti Poppy ja elämäntapamurjottaja Risu ajautuvat pelastusoperaatioon ja ystävystyvät vähitellen sen aikana. Lopulta vastakohdat täydentävät ja tukevat toisiaan: Poppy ja Risu tuovat esiin toinen toisensa parhaat puolet.

7. Kannustaja

Ballerina (2016). Kuva: Snapper Films Oy.
Ballerina (2016). Kuva: Snapper Films Oy.

Ballerina (Kanada/Ranska 2016), ikäraja 7

Félicien suurin unelma on tanssia Pariisin Oopperassa. Ankara tanssimaailma vaatii Félicieltä paljon - mutta hänellä on aina tukenaan hyvä ystävänsä, väsymätön kannustaja Victor.

8. Itsevarma

Zootropolis - eläinten kaupunki (2016). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.
Zootropolis - eläinten kaupunki (2016). Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.

Zootropolis - eläinten kaupunki (Yhdysvallat 2016), ikäraja 7

Judy on eläinten metropolin ensimmäinen jänispoliisi, eikä häntä pysäytä mikään. Samaa ennakkoluulotonta itsevarmuutta edellyttää myös Judyn ja Nick-ketun - luontaisten vihollisten - välisen ystävyyden lujittuminen.

Hyvää ystävänpäivää!

PS: Hieman isommille katsojille sopivat esimerkiksi erityislaatuista ystävyyttä kuvaavat Bumblebee ja Mia ja valkoinen leijona. Kaverisuhteita käsittelevät myös alkukevään uutuusleffat Räyhä-Ralf valloittaa internetin ja viikonloppuna ensi-iltansa saava Risto Räppääjä ja pullistelija (josta lisää seuraavassa postauksessa!)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Lego elokuvasta (2014) tuttu Emmet värikkäine ystävineen yrittää pelastaa post-apokalyptisen kylänsä avaruuden söpöiltä pedoilta. Kehyskertomuksessa isoveli ja pikkusisko taistelevat Lego-laarin herruudesta.

Jatko-osa Lego elokuva 2 on vähintään yhtä värikäs ja vauhdikas kuin edeltäjänsä. Hässäkkä on rakennettu intertekstuaalisten viittausten ympärille. Emmetin taistelutovereina häärivät mm. Batman, klassinen astronautti-Lego vuodelta 1984 sekä kolme eri lelulinjaston Ihmenais-figuuria. Loppulan kylä muistuttaa erehdyttävästi Mad Maxin miljöötä. Tuuletuskanavassa vastaan konttaa Bruce Willis.

Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Leikki-ikäisen ja pienen alakoululaisenkin ajattelu on vielä konkreettista, ja esimerkiksi ironian taju on vasta kehittymässä. Lego elokuva 2:n vinha dialogi ja useita aika- ja todellisuustasoja sisältävä juoni ovat pienelle katsojalle pääsääntöisesti käsittämättömiä.

Mutta se ei estä lasta nauttimasta kekseliäästä, yksityiskohtia pursuavasta ja rakenteluleikkeihin inspiroivasta estetiikasta.

Lego-elokuvien surrealistinen energisyys on makuasia. Kaikkiin aikuisiin hyperaktiivinen väri-ilottelu ei vetoa - eikä se vetoa kaikkiin lapsiinkaan - mutta toivon, ettei sillä perusteella väitettäisi, että ennen vanhaan olivat koko perheen elokuvatkin sentään kunnollisia.

Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
Lego elokuva 2 (2019). Kuva © Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Jos katsotaan tarkkaan, paljastuu audiovisuaalisen tykityksen alta myös viestintätaitojen ja kompromissien tematiikka. Sisarusten leikeistä kumpuavien yhteentörmäyksien ohella käsitellään vilpittömän ja iloisen tavissankari Emmetin kasvua. Pitääkö Emmetin vakavoitua, kovettua ja synkistyä? Vai voisiko myös isona olla avulias ja utelias optimisti?

Arvioin elokuvan Media-avaimeen palvelun kriteeristöä käyttäen. Media-avaimesta löydät arvion lisäksi koko joukon keskusteluideoita sisarussovusta leffan kaupallisuuden käsittelyyn!

Lego elokuva 2 (The Lego Movie 2: The Second Part, 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 8.2.2019.

Kommentit (1)

Vierailija

Erehdyimme menemään 5,5 v. pojan kanssa tätä elokuvaa katsomaan. Melkein alusta asti etova meniniki. Aikuisten ja ns. kriitikoiden arvostelut eivät osoita ymmärrystä mitä tämä voi vaikuttaa lapsen henkiselle kehitykselle. Sairas ja skitsofreeninen meno, opettaa pikkuihmisille vääristynyttä maailmakuvaa. Ei kannata viedä lasta tähän leffaan jos ajattelet hänen parastaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2018

Instagram