Kirjoitukset avainsanalla lastenelokuva

Mia ja valkoinen leijona. Kuva: Coert Wiechers © 2018 Galatée Films - Outside Films - Film Afrika D - Pandora Film - Studiocanal - M6 Films. All Rights Reserved.

Kuluneena vuonna valkokankaalla on nähty muun muassa ruotsalaista lasten draamakomediaa, eteläafrikkalaista savanniseikkailua ja monta eeppistä koko perheen animaatiota.

Oma top kolmoseni vuoden lasten ja nuorten ensi-illoista on tässä:

  1. Toy Story 4. Lelusaagan päätösosa (kunnes toisin todistetaan) on tasapainoinen, kypsä ja mietteliäskin elokuva. Siten se sopii mainiosti katsottavaksi myös aikuisille. Disney-Pixarin animaatio on malliesimerkki siitä, miten hienoja elokuvia voidaan tehdä, kun käsikirjoitukseen todella panostetaan. 
  2. Booksmart. Ensi vilkaisulla leffa saattaa vaikuttaa tavanomaiselta teinisekoilulta, mutta naisnäkökulma tuo siihen sylikaupalla raikkautta. Ystävysten toisilleen tarjoama tuki esitetään välittömänä ja ehdottomana voimana, eikä kamera esineellistä tyttöjä edes kotibileiden uima-allaskohtauksessa.
  3. Vedenneito. Innostava ja mukaansatempaava luontodokumentti vie katsojan nuorten päähenkilöiden mukana lumoavalle Saimaalle. Tämän leffan jälkeen tekee mieli pakata eväät reppuun ja lähteä suoraan lähimpään metsään tai järvenrantaan!

Myös festivaalinäytöksissä esitetyt Eighth Grade, Supa Modo ja Skate Kitchen ovat jääneet tämän vuoden leffoista mieleen.

Toy Story 4. Kuva ©2019 Disney-Pixar. All Rights Reserved.
Toy Story 4. Kuva ©2019 Disney-Pixar. All Rights Reserved.

10 leffahelmeä perheille

Lasten- ja nuortenelokuvista perheille tietoa antavalla Media-avain-sivustolla on julkaistu tänä vuonna lähes 60 arviota vuoden leffauutuuksista. Valitsin niistä kymmenen kiinnostavinta.

Kiihkeästi odotetut Frozen 2 ja Star Wars: The Rise of Skywalker toimivat suoranaisina sukupolvikokemuksina. Yksi vuoden onnistuneimmista koko perheelle sopivista animaatioista on sekin jatko-osa, nimittäin komean näköinen ja koskettava Näin koulutat lohikäärmeesi 3. Myös villisti leikin logiikalla etenevä Lego elokuva 2 tarjoaa katsottavaa monen ikäisille.

Ruotsalaiseen kirjasarjaan perustuva, neljäsluokkalaisesta pojasta ja tämän hupsusta perheestä kertova Lasse vs Lasse hauskuttaa hieman Solsidania muistuttavalla otteella. Ranskan, Etelä-Afrikan ja Saksan yhteistuotantona toteutettu Mia ja valkoinen leijona on puolestaan klassinen kasvukertomus, tällä kertaa nuoren tytön ja leijonanpennun yhteisenä seikkailuna.

Omaperäisen animaation saralla loistavat studiot Aardman ja Laika toivat valkokankaalle mykällä komiikalla valloittavan Late Lammas -elokuva: Farmageddonin ja veikeän historiallisen roadmovien Huippujengi Himalajalla. Omintakeista animaatiota edustaa myös sanaton Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin, joka yhdistelee luontokuvaa ja tietokoneella luotuja, vekkuleita hyönteisiä.

Nuoruuskuvauksista erityismaininnan saa lämminhenkinen ja herttainen mutta vakaviakin teemoja käsittelevä, tositapahtumiin perustuva musikaali Blinded by the Light.

Innolla uutta elokuvavuotta odottaen,

Heli

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
(c) 2019 and TM Lucasfilm Lid. All Rights Reserved.

Elokuvavuoden päättävät jättiläiset Frozen 2 ja Star Wars: The Rise of Skywalker kertovat pitkälti samaa tarinaa. Elokuvia yhdistää etenkin vahva keskushahmo ja tämän kulkema tie:

Keskiössä on vahva nainen

Kaukaisen galaksin jedikokelas Rey ja Arendellen kuningatar Elsa ovat kumpikin älykkäitä, empaattisia, lujahermoisia, rohkeita ja todella sitkeitä hahmoja.

...jolla on poikkeuksellisia supervoimia

Elsa hallitsee lunta ja jäätä. Rey kihisee Star Wars -universumin voimaelementtiä. Molemmat käyttävät voimiansa hyvään mutta ovat myös huolissaan siitä, kuinka hallita mahtia, joka heidän sisälleen kätkeytyy.

Hänen taustansa on hämärän peitossa ja sitä yritetään selvittää

Mistä Elsa on saanut supervoimansa? Mikä on hänen kohtalonsa? Entä ketkä ovat Reyn vanhemmat? Miksi hän on poikkeuksellisen voimakas ja mikä lopulta on hänen roolinsa taistelussa Imperiumin hirmuhallintoa vastaan?

Hänen kohtalonaan on tuoda tarinan maailmaan tasapainoa ja rauhaa

Vältän juonipaljastuksia, joten ei siitä sen enempää. Asia selviää elokuvat katsomalla!

Hän toimii yksin - tai ainakin yrittää

Supervoimistaan huolimatta Elsa sen enempää kuin Rey ei voi toteuttaa tehtäväänsä ilman ystävien apua. Myös menneet sukupolvet tarjoavat tukensa molemmille.

Leffojen julisteetkin muistuttavat toisiaan - voit vertailla niitä alla olevaa kuvaa liu'uttamalla.


 


Sisarusrakkaus jatkaa kokoavana teemana Frozen 2:ssa

Frozenissa supersankarielokuva kohtaa sujuvasti prinsessatarinan - mikä saattaa osaltaan selittää leffasta muodostuneen ilmiön laajuutta. Eeppisessä jatko-osassa tutustutaan alkuperäiskansaan ja luonnon henkiin ruskamaisemissa, nähdään vinhoja musikaalinumeroita ja pyritään solmimaan rauha.

Jännitystä ja pelottavuutta Frozen 2:ssa on ensimmäisen leffan tapaan jonkin verran; onneksi lumiukko Olaf huolehtii uupumattomasti tunnelman keventämisestä. Tarinassa käsitellään myös läheisen menettämistä ja siihen liittyvää surua ja ikävää. Erityisesti Annan ja Elsan äiti on yhä vahvasti läsnä sisarusten elämässä yhteisten muistojen kautta.


(c) 2019 and TM Lucasfilm Lid. All Rights Reserved.
Vahvaa keskushahmoa tukee joukko ystäviä.
©2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Vahvaa keskushahmoa tukee joukko ystäviä.
 


Valinnat ja teot määrittävät hyviksiä Star Wars -saagan viimeisessä osassa

Star Wars: The Rise of Skywalker pyörittää valtavaa määrää liikkuvia osia ja edellisissä elokuvissa esiteltyjä hahmoja (sekä muutamia uusiakin) hieman samaan tapaan kuin Marvel-universumin tapahtumat sieväksi paketiksi koonnut Avengers-elokuvien finaalipari Infinity War - Endgame.

Menneet sukupolvet tarjoavat sekä tukea että vastusta Reyn etsiessä itseään ja voiman tasapainoa. Kapinallisten ja Imperiumin väliseltä sotatilalta ei juuri jää hetkiä hassuttelulle tai vekkuleille otuksille. Tarinassa korostetaan, että valintamme määrittävät meitä enemmän kuin perintömme - eikä koskaan ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa.

Molemmista elokuvista voit lukea lisää lasten- ja nuortenelokuvia perheille arvioivan Media-avaimen sivuilla. Leffojen trailerit näet alta.

Star Wars: The Rise of Skywalker (Yhdysvallat 2019), ikäraja 12. Ensi-ilta 18.12.2019.

Frozen 2 (Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 25.12.2019.

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.

Televisiosta ja valkokankaalta tuttu The Addams Family tekee uuden tulemisen animaatioelokuvassa. Perhe Addams on Addams-tarinoille tyypillisesti hulvattoman hirtehinen mutta samalla herttainen kauhukomedia.

Leffa ei liiemmin pelaa säikyttelyllä tai pelolla. Makaaberia huumoria sen sijaan viljellään roppakaupalla. Addamsien nurinkurinen ajattelu kutkuttaa; Morticia-äiti on ihastuttavan onneton, ruoka on ihanan iljettävää ja perheen koti valloittavan kaamea.

Kun Addamsin perhe joutuu tekemisiin pahaenteisen imelän pikkukaupungin kanssa, ei yhteentörmäyksiltä voida välttyä.

Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.
Perhe Addams. Kuva (c) 2019 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. The Addams Family Tee and Charles Addams Foundation. All Rights Reserved.

Assimilationin asuntomessukaupungissa kulisseja pitää tiukasti yllä muovisen oloinen sisustussuunnittelija Margaux Needler. Vapaa-ajallaan tyyppi pyörittää trollitehdasta ja syytää omaan agendaansa sopivia juoruja kylän someryhmään. Asukkaat uskovat ryhmän viesteihin sokeasti ja kohta ollaankin jo talikot ojossa Addamsin perheen ovella.

Perhe Addams käsittelee tietysti erilaisuutta - mutta ei ainoastaan sitä, kuinka erilaisia Addamsit ovat kaupungin asukkaisiin verrattuna. Leffa muistuttaa, että me kaikki olemme yksilöitä. “Hehän ovat vain… perhe”, kuuluu erään kyläläisen kaunis oivallus. Myös Wednesday Addamsin teinikapina ja Pugsley-veljen paineet suvun perinteiden jatkamiseen tarjoavat tarttumapintaa monen ikäiselle katsojalle.

Perhe Addamsin ikäraja on 7

Elokuvan tyylistä saa melko hyvän käsityksen trailerin avulla (voit katsoa sen tämän jutun lopusta). Kaamean huumorin sopivuutta kannattaa arvioida lapsi- ja perhekohtaisesti.

Lasten- ja nuortenelokuvia arvioiva Media-avain pohtii elokuvan sopivuutta pienille katsojille:

"Nuorimpien katsojien kohdalla vanhempi voi ennen elokuvan katsomista harkita, hyötyisikö oma lapsi Addamsien tarinaan tutustumisesta ensin vaikkapa trailerin muodossa. Näin hirviöt, kuolemalla vitsailu ja kirvesten heittely muita päin huumorimielessä eivät tule aihetta tuntemattomalle yllätyksenä."

Lisää leffasta kannattaa lukea Media-avaimesta! Arviosta löydät myös keskusteluvinkkejä elokuvan teemojen purkuun lasten kanssa!

Perhe Addams (The Addams Family, Iso-Britannia/Kanada/Yhdysvallat 2019), ikäraja 7. Ensi-ilta 1.11.2019.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Talo jossa kello tikittää. Kuva: Storyteller Distribution Co., LLC

Suunnitteletko leffailtaa lasten halloween-kemuihin tai muuten vain kotisohvan nurkkaan? Kokosin kymmenen jännittävää leffatärppiä eri-ikäisille katsojille.

Lue ensin nämä viisi vinkkiä, joiden avulla varmistat, ettei jännittävästä leffaillasta jää traumoja. Lapset ovat hyvin erilaisia sen suhteen, miten paljon jännitys ja kauhuelementit ketäkin kiehtovat. Halloween-teemaisen leffaillan ei tarvitse olla pelottava - hirviöitä löytyy muualtakin kuin kauhuelokuvista, ja kauhukomedioissa huumori pehmentää karmivia elementtejä mukavasti.

10 leffatärppiä Halloweeniin - lapsille, nuorille ja koko perheelle

Leikki-ikäisille:

Pikkukummitus Lapanen ja setä Riukuliini (Ruotsi 2011)

Ikäraja: S

Tämä on turvallisin tietämäni kummitusjuttu pienimmille katsojille! Lyhyistä tarinoista koostuva elokuva käsittelee kummitusperheen leppoisaa elämää ja välillä myös pelkäämistä pehmeästi eri näkökulmista. Lue lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla.

Bamse ja noita-akan tytär (Ruotsi 2016)

Ikäraja: S 

Noita-akan tytär Lotta muuttaa Bamsen kylään, ystävystyy eläinlasten kanssa ja puhdistaa pelätyn Neilikka-noidan maineen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Eskareille ja pienille koululaisille:

Monsterit Oy (Yhdysvallat 2001)

Ikäraja: 7

Elokuvan värikkäät ja mielikuvitukselliset hirviöt tuottavat asuinkaupungilleen sähköä pelottelemalla lapsia. Ammattimainen pelottelu kysyy hirviöiltä kuitenkin rohkeutta, sillä mikään ei ole heistä niin pelottavaa kuin – lapset. Lue leffasta lisää Common Sense Median sivuilla.

Hotel Transylvania 3 (Yhdysvallat 2018)

Ikäraja: 7

Klassisia kauhuhahmoja hyödyntävä hirviöhupsuttelu Hotel Transylvania 3 vie Draculan, Frankensteinin hirviön, ihmissuden ja muut omituiset otukset valtamerialukselle. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Alakoululaisille:

Mary ja noidankukka (Japani 2017)

Ikäraja: 7

Mary Stewartin lastenromaaniin perustuva anime kertoo 12-vuotiaasta tytöstä, joka jotuu kummalliseen taikakouluun löydettyään metsästä luudanvarren ja sinisenä hehkuvan kukan. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

E.T. (Yhdysvallat 1982)

Ikäraja: 7

Koskettavassa tieteisklassikossa kymmenvuotias Elliott ystävystyy Maahan eksyneen avaruusolennon kanssa ja antaa tälle nimen E.T. – ”Extra-Terrestrial”. Kun amerikkalaislähiössä juhlitaan halloweenia, yrittää lapsijoukko auttaa olentoa palaamaan kotiin huomiota herättämättä. Lue lisää leffasta Media-avaimessa.

Varhaisnuorille:

Kubo ja samuraiseikkailu (Yhdysvallat 2016)

Ikäraja: 7

Kun Kubo menettää äitinsä, hän lähtee etsimään kolmea taianomaista esinettä. Matkakumppaneina toimivat puhuva apina, muistinsa menettänyt kuoriaissoturi ja ihmeitä tekevä soitin. Japanilaisista myyteistä ja kansantaruista ammentava, komea animaatio sisältää jännitystä ja kauhuelementtejäkin ikärajan suomissa puitteissa. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Talo jossa kello tikittää (Yhdysvallat 2018)

Ikäraja: 12

Orvoksi jäänyt, 10-vuotias Lewis joutuu muuttamaan erikoisen setänsä luokse vielä erikoisempaan, vanhaan puutaloon. Pian nuorelle pojalle selviää, että talo pitää sisällään salaisuuksia. Jon Bellairsin nuortenkirjaan perustuva, visuaalisesti näyttävä elokuva tarjoaa jännittävän, kauhuelokuvankin elementeillä leikittelevän mutta huumorilla ja seikkailun tunnulla maustetun elokuvaelämyksen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Teini-ikäisille:

It Came from the Desert (Suomi/Iso-Britannia/Kanada 2017)

Ikäraja: 12

Ystävykset Brian ja Lukas pelastavat maailman jättiläismuurahaisilta vanhaan Amiga-peliin perustuvassa elokuvassa. It Came from the Desert on kevyt sekoitus kauhua, toimintaa ja komediaa säikäytyksineen, epärealistisine roiskeineen ja yliampuvine ötököineen. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (Yhdysvallat/Belgia/Iso-Britannia 2016)

Ikäraja: 12

Neiti Peregrinen luona asuvilla lapsilla on monenlaisia ihmeellisiä voimia, joihin nuori päähenkilö Jake tutustuu seuratessaan isoisänsä jättämiä vihjeitä synkänpuoleisessa fantasiaseikkailussa. Lue leffasta lisää Media-avaimessa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram