Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin (2018). Kuva: Future Film

Lastenelokuviin kohdistuu monenlaisia odotuksia. Lastenelokuvan tulee olla järkevä, myönteinen ja prososiaalisia malleja tarjoava. Toisaalta peittelemätöntä opettavaisuutta kammoksutaan. Viihdyttää elokuvan ainakin pitää! Mutta ei sitten mitään aivotonta höttöä, pliis.

Elokuvaa, olipa se suunnattu lapsille tai aikuisille, ei saa ajatella pelkän hyödyn kautta, vaikka sen hyvinvointivaikutukset ovatkin ilmeisiä. Sekä aivotyöskentelyä tehostavia että ajattelusta vapauttavia elokuvia tarvitaan.

Elokuvasta ei tarvitse oppia mitään.

Mutta aina elokuvasta ei tarvitse myöskään nauttia. Joskus paras elokuva on se, joka pakottaa katsomaan kipeästi omaan sisimpään tai läväyttää kasvoille jotain täysin uutta.

Mediapedagogi Ismo Kiesiläinen tuumasi äskettäin Facebook-päivityksessään, että varsinkin kotimainen elokuva on usein ylenpalttisen turvallista: “elokuva ei vie katsojia reunoille tai heittele teräviä esineitä”.

Lokakuussa ensi-iltansa saavaa Hölmö nuori sydän -nuortenelokuvaa Kiesiläinen kuitenkin kiittelee: vaaran tuntua on. Tätä elokuvaa odotan kovasti itsekin!

Hyväntahtoinen Aja päätyy supertähden hotellihuoneeseen matkalaukussa. Kuva: Future Film
Hyväntahtoinen Aja päätyy supertähden hotellihuoneeseen matkalaukussa. Kuva: Future Film

Jokaisen ajatuksia herättävän elokuvan ei tarvitse olla shokkihoitoa

Etenkin nuoren katsojan kehittyvälle mielelle voi riittää yksinkertainenkin kipinä: avoin loppu tai yksi moraalinen ongelma.

Kasvatuksellisia leffa-arvioita tarjoavasta Media-avaimesta löytyy kootusti erilaisia ajatuksia herättäviä elokuvia. Uusin niistä on sadunomainen draamakomedia Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin tarjoaa elämänkokoisia kysymyksiä kevyessä paketissa.

Intialainen katutaiteilija Aja (Dhanush) matkustaa Eurooppaan selvittämään henkistä perintöään ja kulkee kommelluksesta toiseen. Matkallaan Aja kohtaa niin filmitähtiä kuin paperittomia siirtolaisiakin. Samalla hän katsoo silmästä silmään muun muassa ihmisoikeuksia, karmaa ja omien valintojensa vaikutusta maailmaan.

Media-avain kokoaa jokaisen elokuva-arvion yhteyteen myös keskusteluideoita, joiden avulla elokuvien teemoja voi lähteä purkamaan leffaelämyksen jälkeen

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin tarjoaa runsaasti hyviä keskustelunavauksia, vaikka se on helposti lähestyttävä, ehkä vähän hömppääkin. Media-avaimen arvion elokuvasta löydät täältä.

Fakiiri joka juuttui vaatekaappiin (The Extraordinary Journey of the Fakir, Ranska/Yhdysvallat/Intia 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 17.8.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram