Ihmeperhe 2 (2018). Kuvat: ©2018 Disney-Pixar. All Rights Reserved.

Ihmeperhe 2 on hartaasti odotettu jatko-osa Disney-Pixarin 14 vuoden takaiselle Ihmeperhe-animaatiolle, jossa Vaaran supersankariperhe taistelee konnia vastaan.

Elokuva alkaa rytinällä suoraan edellisen osan loppukohtauksesta, ja eka leffa kannattaa muutenkin katsoa ennen jatko-osaa, jotta muistaa esimerkiksi keskeiset hahmot, heidän väliset suhteensa ja heidän supervoimansa.

Ihmeperhe 2:n ikäraja on 7 (väkivalta, ahdistus), ja kuvaohjelmalain salliman ikäjouston puitteissa leffan saa katsoa jo 4-6-vuotias aikuisen seurassa.

Ikärajan joustoa ei kuitenkaan kannata milloinkaan käyttää automaattisesti, elokuvaan etukäteen tutustumatta.

Tässä kolme syytä sille, miksi en itse suosittele Ihmeperhe 2 -leffaa pienille lapsille:

  1. Intensiivisyys. Ihmeperhe 2 on  varsin nopeatempoinen ja jännittävä. Jännitys myös tiivistyy tarinan loppua kohden, kuten hyvässä supersankarielokuvassa kuuluukin. Elokuvassa on melko runsaasti sarjakuvamaista toimintaväkivaltaa ja sitäkin enemmän vaaratilanteita ja täpäriä pelastumisia. Ensimmäinen Ihmeperhe-leffa on sekin vauhdikas ja voimakas, mutta jatko-osa pyrkii olemaan kaikin tavoin isompi. Elokuvassa on myös yksi strobovaloilla maustettu lähitaistelukohtaus, ja ainakin Yhdysvalloissa jotkin teatterit jo varoittavat ennakkoon voimakkaista valoista.
  2. Kesto. Elokuvan kesto on osapuilleen kaksi tuntia. Lisäksi teattereissa esitetään ennen leffaa alkukuva, kahdeksanminuuttinen Bao, joka kertoo perhesiteistä ja anteeksi antamisesta. Monissa elokuvateattereissa tähän päälle tulee vielä vartti trailereita ja mainoksia.
  3. Polveileva juoni. Ihmeperhe 2 sisältää esimerkiksi takaumia ja muita elokuvakerronnan keinoja, joita vaikkapa 4-vuotias ei vielä täysin hahmota. Ennakkonäytöksessä sain haastatella erästä 10-vuotiasta leffafania, joka totesi rehellisesti nauttineensa elokuvasta, vaikka ei ehkä pystynytkään seuraamaan monitasoista juonta ihan koko ajan. Lisäksi elokuvan pahis on moniselitteinen hahmo, ja myös turvalliset aikuiset saattavat muuttua pahoiksi kesken tarinan.

Ihmeperhe 2 toimii erinomaisena koko perheen elokuvana hieman isompien lasten kanssa.

Sopivasta iästä ja leffan myönteisistä viesteistä voit lukea lisää Media-avaimessa! Sivustolla voit myös kommentoida elokuvaa: oliko se esimerkiksi sittenkin juuri täydellinen omalle 5-vuotiaalle veijarille?

Ihmeperhe 2:n tarina käynnistyy, kun supervoimien käyttö halutaan kieltää. Perheen äiti Elli eli Rajaton pestataan kohentamaan supersankaroinnin imagoa. Ilu-isä jää kotiin pyörittämään arkea.

Ihmeperhe 2 pyrkii kaiketi tuulettamaan kodin ja työn tasapainoon liittyviä kliseitä, mutta saattaa päätyä jopa pönkittämään joitakin käsityksiä. Ooh, isä jää kotiin hoitamaan lapsia! Mitä ihmettä, äiti onkin ammattitaitoinen ja pätevä! Ja isä ei löydä lapsen saappaita kun pitäisi lähteä kouluun! Miehet eivät osaa mitään! Öhöhöö!

Siitä huolimatta leffa toki tarjoaa samastuttavia tilanteita kaikille vanhemmille; teiniä ei ole helppo miellyttää, eikä matikanläksyissä auttaminen ei ole aina helppoa sekään. Ja jos silmä välttää sekunniksikaan, on taapero kiivennyt kattokruunuun tai kävellyt seinän läpi.

Ihmeperhe 2 (Incredibles 2, Yhdysvallat 2018), ikäraja 7. Ensi-ilta 31.8.2018.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram