Mia ja valkoinen leijona. Kuva: Coert Wiechers © 2018 Galatée Films - Outside Films - Film Afrika D - Pandora Film - Studiocanal - M6 Films. All Rights Reserved.

Kuluneena vuonna valkokankaalla on nähty muun muassa ruotsalaista lasten draamakomediaa, eteläafrikkalaista savanniseikkailua ja monta eeppistä koko perheen animaatiota.

Oma top kolmoseni vuoden lasten ja nuorten ensi-illoista on tässä:

  1. Toy Story 4. Lelusaagan päätösosa (kunnes toisin todistetaan) on tasapainoinen, kypsä ja mietteliäskin elokuva. Siten se sopii mainiosti katsottavaksi myös aikuisille. Disney-Pixarin animaatio on malliesimerkki siitä, miten hienoja elokuvia voidaan tehdä, kun käsikirjoitukseen todella panostetaan. 
  2. Booksmart. Ensi vilkaisulla leffa saattaa vaikuttaa tavanomaiselta teinisekoilulta, mutta naisnäkökulma tuo siihen sylikaupalla raikkautta. Ystävysten toisilleen tarjoama tuki esitetään välittömänä ja ehdottomana voimana, eikä kamera esineellistä tyttöjä edes kotibileiden uima-allaskohtauksessa.
  3. Vedenneito. Innostava ja mukaansatempaava luontodokumentti vie katsojan nuorten päähenkilöiden mukana lumoavalle Saimaalle. Tämän leffan jälkeen tekee mieli pakata eväät reppuun ja lähteä suoraan lähimpään metsään tai järvenrantaan!

Myös festivaalinäytöksissä esitetyt Eighth Grade, Supa Modo ja Skate Kitchen ovat jääneet tämän vuoden leffoista mieleen.

Toy Story 4. Kuva ©2019 Disney-Pixar. All Rights Reserved.
Toy Story 4. Kuva ©2019 Disney-Pixar. All Rights Reserved.

10 leffahelmeä perheille

Lasten- ja nuortenelokuvista perheille tietoa antavalla Media-avain-sivustolla on julkaistu tänä vuonna lähes 60 arviota vuoden leffauutuuksista. Valitsin niistä kymmenen kiinnostavinta.

Kiihkeästi odotetut Frozen 2 ja Star Wars: The Rise of Skywalker toimivat suoranaisina sukupolvikokemuksina. Yksi vuoden onnistuneimmista koko perheelle sopivista animaatioista on sekin jatko-osa, nimittäin komean näköinen ja koskettava Näin koulutat lohikäärmeesi 3. Myös villisti leikin logiikalla etenevä Lego elokuva 2 tarjoaa katsottavaa monen ikäisille.

Ruotsalaiseen kirjasarjaan perustuva, neljäsluokkalaisesta pojasta ja tämän hupsusta perheestä kertova Lasse vs Lasse hauskuttaa hieman Solsidania muistuttavalla otteella. Ranskan, Etelä-Afrikan ja Saksan yhteistuotantona toteutettu Mia ja valkoinen leijona on puolestaan klassinen kasvukertomus, tällä kertaa nuoren tytön ja leijonanpennun yhteisenä seikkailuna.

Omaperäisen animaation saralla loistavat studiot Aardman ja Laika toivat valkokankaalle mykällä komiikalla valloittavan Late Lammas -elokuva: Farmageddonin ja veikeän historiallisen roadmovien Huippujengi Himalajalla. Omintakeista animaatiota edustaa myös sanaton Minisankarit 2 - Matkalla maailman ääriin, joka yhdistelee luontokuvaa ja tietokoneella luotuja, vekkuleita hyönteisiä.

Nuoruuskuvauksista erityismaininnan saa lämminhenkinen ja herttainen mutta vakaviakin teemoja käsittelevä, tositapahtumiin perustuva musikaali Blinded by the Light.

Innolla uutta elokuvavuotta odottaen,

Heli

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Mitä tänään katsottaisiin? Lasten- ja nuortenelokuviin erikoistunut leffahullu, Koulukinon erityisasiantuntija Heli Metsätähti tarjoaa elokuvatärpit joka lähtöön ja poimii parhaat palat elokuvia perheille arvioivasta Media-avaimesta. Riippumattoman palvelun tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram