Tämä juttu on alkusanat sille, miten minun mielestäni lasten päivähoitoa tulisi kehittää. Tämä on kirjoitettu tarkoituksella provosoivasti, jotta se herättäisi lukijassa ajatuksia ja tunteita.Viime viikolla lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat ovat avautuneet meistä ärsyttävistä vanhemmista vauva.fi:ssä, joten vastavuoroisesti meidän vanhempien tehtävä on avautua päiväkodin henkilökunnasta ja sen toiminnasta. Jos siellä päiväkodissa kuvitellaan olevan täydellisiä, niin ovat kyllä erehtyneet. Viimeisimmän kokemuksen mukaan ihmisiä hekin vain on, niin kuin me vanhemmatkin. Joten erehdyksiä sattuu...
 

HOITOAJAT

 
Jokaisen päiväkodissa hoidossa olevan lapsen kanssa on sovittu hoitoajoista hoitoa aloittaessa. Usein vanhemmat ilmoittavat hyvissä ajoin lomansa, kun ne ovat vahvistuneet työnantajalta. Tämän lisäksi pitää vielä ilmoittaa joka päivälle erikseen hoitoaika päiväkotilaisten ihanaan netissä toimivaan daisy.net sovellukseen, jonne myös merkataan lomat sekä vapaapäivät. Vaikka hoitoajoista on sovittu ja vanhemmat ovat lomansa ilmoittaneet, niin silti kysellään miten se hoidon tarve on jouluna, hiihtolomalla, kesällä ja henkilökunnan kehittämispäivillä. Jos hoitoajat ovat merkitty daisy.net, niin pitääkö oikeasti vielä vastata suullisesti sekä kirjallisesti loma-ajoista? Eikö ne hoitoajat merkata tämän takia sinne daisy.net ettei tarvitse moneen kertaa ilmoittaa? Luulisi yhden kerran riittävän. Useimmilla vanhemmilla on lomaa vuodessa se n. 5-8vko, niin ei siinä olla jouluna 3vko, 1vko hiihtolomalla ja 2,5kk kesällä lomalla. Ikävä kyllä lasta ei voida aina ottaa hoidosta pois, kun päiväkodilla on loma-ajat tai kehittämispäivät. Ei se asia muutu siitä vanhempia ahdistelemalla. Ja ikävä kyllä, se on kunnan tehtävä järjestää hoito toisella tavalla, eikä vanhemman palkata kolmatta osapuolta hoitamaan sitä lasta tai ottaa palkatonta vapaata töistä.
 
Monella on sellainen käsitys, että jos vanhempi on kotona, niin silloin lapsi ei tarvitse hoitoa. Toisinaan vanhempi saattaa olla kotona ja tuoda sen oman pilttinsä hoitoon. Tälle on todennäköisesti jokin syy. Syy voi olla ihan vaan väsymys ja tarve saada levätä, nukkua univelkoja pois, jotta voisi olla hyvä vanhempi. Jos vanhempi tuo lapsensa vapaapäivänään hoitoon, älä heti syyllistä. Varsinkaan jos et ole varma syystä, vaikka olisitkin, silti voi olla ihan hyvä pitää suu kiinni. Luultavasti se vanhempi kärsii valmiiksi huonosta omatunnosta, joten älä nyt enää pahenna tilannetta. Muuten olet vain ikävä ja pikkumainen ihminen. Jos lapsi on toistuvasti ensimmäisenä päiväkodin auetessa ja viimeisenä päiväkodin mennessä kiinni, niin asiaa voi varovaisesti tiedustella vanhemmalta. Eikä esim. heti kertoa  kuinka huono vanhempi on, jos itse lorvii kotona ja lapsi joutuu päiväkodilla olemaan pitkän päivän. Jos tällainen hoitoaika on sovittu ja siitä maksetaan, niin ei pitäisi olla nokan koputtamista asiaan. Tämä varsinkin koskee niitä perheitä, joille on harkinnan varaisesti myönnetty laajennettu hoito-oikeus. He ovat jo kerran selvityksen tehneet, joten sitä ei ole tarvetta viikottain käydä uudelleen läpi.
 

KASVATUS

 
Päiväkodeissa tehdään jokaiselle lapselle varhaiskasvatussuunnitelma ja sitä päivitellään kerran kaksi vuodessa vasu-keskustelujen muodossa. Vasu-keskustelujen tarkoitus ei varmaan ole läksyttää vanhempia tai opettaa hoitamaan ja kasvattamaan lastaan juuri sinun muottien mukaan. On varmasti muitakin oikeita ja ihan toimivia tapoja kasvattaa lasta kuin ne sinun tapasi. Sormiruokailu ja lapsentahtisuus saattavat olla sinulle uusia käsitteitä, mutta ei ne ole vääriä tapoja toimia lapsen kanssa. Päiväkodeissa on kuuluisi korostaa yksilöitä ja huomioida lapsen yksilölliset tarpeet sekä vahvuudet, eikä saada kaikki lapset samaan muottiin, ainakin näin henkilökunnan ohjeistuksessa on lukenut. Viimeisimmissä vasu-keskustelussa, minulle kerrottiin mitä kaikkea päiväkoti toivoo minun tekevän lapseni kanssa, mutta kun minä esitin heille toiveita sain kuulla, ettei kaikkea voida huomioida. Ihan ei nyt minun korviini kuulosta sille kasvatuskumppanuudelle, mitä hoitoa aloitettaessa painotettiin.
 
 
 

VAATETUS

 
Lapsen aloittaessa hoidon päiväkodissa, tulee päiväkodin puolelta toivelista (lue: vaatimuslista), mitä lapselle on päiväkodille hankittava. Listalta löytyy mm. sade- ja kuravaatteet, kerhotossut, vaihtovaatteet, kansio yms. Kaikki nämä tavarat toki ovat perusteltuja tarpeellisia lapsen hoidon kannalta. Mutta, kun ne kuravaatteet ovat siellä päiväkodilla, niin vesikelillä ne voi laittaa päälle. Toki ymmärrän, että niiden pukeminen tuo lisävaivaa, mutta ne pitäisivät sen lapsen vesikelillä kuivana. Ikävää on, että jos lapsi kastuu ja kylmettyy, siinä usein vilustutaan, josta seuraa vanhemmille ylimääräistä vaivaa, kun pitää järjestää lapsen hoito jotenkin muuten. Lapsen sairastuminen ei tietenkään ole päiväkodin ongelma...
 
Jos vaatteet kastuu läpimäräksi kesken ulkoleikkien, ne mennään vaihtamaan kuiviin, märissä pitäminen voidaan jo rinnastaa kiusaamiseen. Jos se tuottaa lisätyötä, vinkki katso edellinen kohta. Vaihtovaatteet ovat toimitettu päiväkodille sitä varten, että jos vaatteet sottaantuu tai kastuu esim. ruokailussa, löytyy lapselle puhdasta päälle. Et sinäkään varmaan viihdy likaisissa ja märissä vaatteissa. Ja jos vaatteiden vaihto tuottaa ongelmia, niin ruokalappu on ihan mukava keksintö. On muuten ekologisempikin, kuin jatkuva vaatteiden pesu.
 

RUOKAILU

 
Ruokailut lasten kanssa on aina haastavia. Yksi ei tykkää siitä ja toinen tästä. Ruualla leikitään ja sotketaan. Yhdellä allergia toiseen ja kolmannella johonkin muuhun. Jos lapsella on lääkärinlausunnolla todettu allergia, niin se myös tarkoittaa sitä ettei sitä ruoka-ainetta anneta, ei edes vähäisessä määrin. Tämä myös tiedoksi keikkalaisille. Jos et ole varma sisältääkö jokin tuote allergisoivaa ainetta, niin älä anna sitä. Parempi katsoa kuin katua. Allergioita saattaa olla välillä haastava muistaa, mutta nämä saattavat olla jopa hengenvaarallisia, jos ei muista oikein. Siksi niistä usein on lista keittiöllä, josta on pieni vaiva tarkistaa. Allergiat eivät myöskään muutu puoli vuosittain, ne on voimassa niin kauan kuin toisin todetaan. Joten eihän tehdä päiväkodeilla kokeiluja, ainakaan omapäisesti?
 
 
LOPUKSI
 
 
Ihan loppuun haluan todeta, että itsepä olette ammattinne valinnut. Jos te luulette, että muissa asiakaspalvelu, sosiaali- tai terveysalan tehtävissä on yhtään sen helpompia asiakkaita, olette erehtyneet! Jos erehtyväiset ja virheitä tekevät ihmiset ärsyttävät, niin voisi olla aika miettiä alan vaihtoa, johonkin sellaiseen missä ei ihmisiin tarvitse törmätä. 
 
Tästä kaikesta huolimatta olen ollut pääsääntöisesti tyytyväinen meidän lasten saamaan hoitoon päiväkodissa. Vahinkoja on toki sattunut, niin puolin kuin toisinkin. Tiedän olevani varmasti ärsyttävä vanhempi ja hyväksyn sen. En ole missään tapauksessa täydellinen. Mutta ei päiväkodin henkilökuntakaan ole. Joten eiköhän vaan yritetä kestää toistemme ärsyttävät puolet ja jatketaan kasvatuskumppanuutta sovussa?
 
 
 

Kommentit (0)