Seksuaalisuus, seksuaali-identiteetin rakentuminen, minäkuva ja sukupuolitietoisuus ovat puhuttaneet ja kiinnittäneet minun huomioni aloitettuani opintoni seksuaalineuvojana. Olen tullut entistä tietoisemmaksi ilmiöstä ja sen moninaisuudesta, mikä varmasti onkin opintojen tarkoitus. Ahmin kirjallisuutta, luen artikkeleita ja etsin tietoa, mitä kaikkea seksuaalisuus pitää sisällään. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut seksuaali-identiteetin rakentumisesta, siihen vaikuttavista tekijöistä sekä miten tukea tässä elämänvaiheessa olevaa nuorta, luonnollisesti oman teini-ikäisen lapsen vuoksi.

Kiitos opintojeni, olen alkanut tuota meidän teiniä valistamaan asioista, mikä ei tietenkään ole aina hänen mieleen. Kuka teini nyt haluaisi jutella seksuaalisuudesta tai seksistä oman äitinsä kanssa? No, onneksi on kirjallisuutta, jota voi vaivihkaa viedä teinin pöydälle luettavaksi taikka elokuvia, joiden pohjalta keskustelua syntyykin sitten ihan luonnostaan. Olinkin innoissani, kun pääsimme katsomaan ennakkoon Nordisk filmin elokuva Minä, Simon, sillä olin varma, että tämä elokuva aiheuttaa keskustelua jälkeen päin. Ja oikeassa olin, elokuva teki vaikutuksen niin minuun kuin meidän teiniin.

Minä, Simon
Minä, Simon

Kuva: Nordisk film / © 20th Century Fox

 

"Jokainen ansaitsee suuren rakkaustarinan, mutta Simonille asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Kukaan ei nimittäin vielä tiedä hänen pitävän pojista. Simon on myös rakastunut netissä, eikä hänellä ole aavistustakaan pojan henkilöllisyydestä. Asioiden ratkaiseminen osoittautuu hulvattomaksi, pelottavaksi ja ennen kaikkea elämää mullistavaksi. Becky Albertallin menestysromaaniin Minä, Simon, Homo Sapiens perustuva elokuva on hauska ja sydämellinen tarina aikuistumisesta, itsensä löytämisestä ja rakastumisesta. Elokuvan on ohjannut Greg Berlanti (Dawson´s Creek, Brothers & Sisters)." (Nordisk film, Minä, Simon)

Kuva: Nordisk film / © 20th Century Fox

 

 

Kuva: Nordisk Film / © 20th Century Fox

 

Tämä kepeä komediallinen elokuva kätki sisälleen monta äärimmäisen tärkeää viestiä, jotka varmasti tulevat puhuttamaan pitkään kotona. Meissä herätti elokuvan jälkeen todella paljon keskustelua tosiasia, että homojen tulee tulla ulos kaapista. Miksi? Miksi heidän tulee ilmoittaa oma seksuaalisuutensa? Miksi heteron ei tarvitse? Miksi oletamme, että kaikki ovat heteroja ennen kuin toisin ilmoitetaan? Me tosiaan elämme heteronormatiivisessa maailmassa, jossa kaikki pyörii hetero-olettamuksen ympärillä. Toivottavasti tietoisuus seksuaalisuuden moninaisuudesta tulee muuttamaan tämän.

Toisena elokuvasta nousi konkreettisesti esille internetin haittapuolet. Netissä voi esiintyä millaisena vain. Kasvottoman ihmisen kanssa keskustellessa et voi tietää kuka hän todellisuudessa on. Omien tietojen avaaminen yleisissä koneissa saattaa johtaa väärinkäytöksiin, elokuva antoi oikein tehokkaan ja konkreettisen esimerkin tästä. Sekä netin välityksellä voit joutua kiusatuksi ja nolatuksi. Erittäin suuria ja tärkeitä aiheita.

Elokuvan tärkein opetus oli mielestämme se, että seksuaalinen suuntautuminen ei oikeasti muuta yhtään mitään. Sitä ollaan ihan samanlaisia ihmisiä, ei se ihminen katoa tai muutu mihinkään. Ystävyys ja perhe-elämä voi jatkua ihan entiseen malliin, jos sen itse vain sallii.

Kuva: Nordisk film / © 20th Century Fox

 

Elokuva sai ajattelemaan, että onhan se nuorelle oikeasti todella iso juttu, jos pitäisi sukulaiset ja ystävät koota yhteen ja siinä sitten kaikkien tuijottaessa kertoa, että on homo tai mikä tahansa. Pelkkä tilanne on jo haastava ja aiheuttaa selkäkarvojen nousemista pystyyn ja kämmenien hikoamista. Omaa elämää niin suuresti ohjaavan asia on kuitenkin sellainen, minkä todennäköisesti haluaa keskustella kasvotusten, eikä hoitaa viestillä. Elokuvan jälkeen tein teinille jälleen kerran selväksi, että hän saa kertoa minulle ihan mitä vain, eikä se tule koskaan muuttamaan tunteitani häntä kohtaan. Asia on kuulemma tullut aikoja sitten selväksi... Mutta ei se kertaus koskaan ole pahitteeksi.

Minä, Simon elokuva tulee ensi-iltaan 4.5.2018. Suosittelen lämpimästi kaikille tämän elokuvan katsomista. Tämä elokuva voi avartaa maailman kuvaa, ehkä pikkasen. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Äiti kolmelle, vaimo yhdelle. Shoppailuaddikti, ikuinen laihduttaja, nautiskelija ja hyvän olon etsijä. Rakkautena valokuvaaminen, ruuanlaitto ja leipominen. 

Koivulan emäntä on elämänmakuinen blogi, jossa pohditaan naiseutta, parisuhdetta tai parisuhdettomuutta, seksuaalisuutta ja perhe-elämää. Sukelletaan syvälle tunteisiin ja ajatuksiin, kunnes palataan kevyempiin asioihin, kuten päivän ruokalistaan.

Voit seurata blogia nyt myös Blogit.fi palvelussa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016