"Sä opiskelet mitä? Tuleeks susta niinku seksineuvoja? Alatsä opettaa miten pannaan?"

Seksuaalineuvoja
Seksuaalineuvoja

Kuva: Pixabay

 

Kyllä, minusta tulee seksineuvoja ja alan opettaa miten pannaan. Siinä käsityksessä ainakin tuntuu olevan ihmiset, joille olen kertonut opinnoistani. Opinnoilleni naureskellaan täysin avoimesti. Kuka nyt opiskelee seksiä? Hahhaahhaa... Tai niitä kummastellaan. Pohditaan ovatko edes ihan oikeita opintoja laisinkaan. Ja mikä ihmeen ammatti on seksineuvoja? Niin, se onkin seksuaalineuvoja, ei seksineuvoja.

Miehelle nostetaan lasia, heitetään yläfemmoja ja onnitellaan. "Vaimosi taitaa olla aika hurja seksipeto! Oppii varmasti uusia juttuja. Oot kyllä onnenpekka!" Niin, siellä koulussa tosiaan opetetaan kaikki seksin salat ja varsinkin kuinka pidetään oma mies tyytyväisenä. Ja opiskelemaankin aloin vain siksi, että oppisin tyydyttämään mieheni entistä paremmin ja oppisin paljon uusia kikkoja.

Todellisuudessa aloitin opinnot työni vuoksi. Vaikka onhan jo pelkkä aihe mielenkiintoinen. Kuka nyt ei mielellään oppisi seksuaalisuudesta ja ehkä vähän seksistäkin lisää. Työni kuitenkin ajoi takaisin koulunpenkkiä kuluttamaan. Olen työssäni kohdannut erilaisia seksuaalisuuteen sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä ongelmia. Asiakkaiden kokonaisvaltainen auttaminen olisi usein vaatinut keskustelua myös seksuaalisuudesta, mutta en omannut työkaluja siihen. Ja koska haluan olla työssäni hyvä, halusin laajentaa osaamistani myös tälle osa-alueelle.

Opintojen kuvittelisi nostavan työntekijän arvoa työmarkkinoilla. Yllätyin keskustelusta kollegan kanssa, jossa hän kauhisteli, että puhuisin ihan seksistä asiakkaiden kanssa. Eihän se nyt ole missään tapauksessa sopivaa. Siinähän voisi vielä luulla, että me kannustetaan nuoria harrastamaan rohkeammin seksiä ja oikein irstailemaan. Niin, opintojen tarkoitushan on opettaa kuinka kannustetaan vapaaseen seksiin. Kyllä. Ja onko se nyt edes sopivaa puhua seksistä nuorten ja nuorten aikuisten kanssa? Onhan se kamalaa jos asiasta keskustelee turvallisen ja luotettavan aikuisen kanssa. Parempi puhua keskustelupalstoilla tuntemattomien kanssa.

Alkuun tällainen kommentointi hieman järkytti. Olin täysin yllättynyt ihmisten suhtautumisesta asiaan. En olisi kuunaan voinut kuvitella, että vielä 2000-luvulla seksi on tabu. Tai jos ihminen opiskelee seksologiaa, niin se tekee siitä huoran taikka auervaaran.

Seksuaalisuus
Seksuaalisuus

Kuva: Pixabay

 

Mitä on seksuaalineuvonta?

Ihmisen seksuaalisuus ja seksuaaliset tarpeet ovat muuttuvia. Suurien elämänmuutoksien, kuten esimerkiksi raskauden, vanhemmuuden, eron tai muiden menetysten kohdalla muutokset ovat tavallisia. Seksuaalineuvojan luona käydyt keskustelut ja sieltä saatu tuki voivat auttaa muutoksessa.

Seksuaalineuvonta voi olla seksuaalisuuden ja seksuaalielämän erilaisten häiriöiden sekä ongelmien selvittelyä. Jota voi olla seksuaalinen halukkuus, yhdyntäkivut, erektiohäiröt taikka orgasmivaikeudet. Asiakkaan kanssa yhdessä yritetään keksiä ratkaisua ongelmiin. Joskus jo pelkkä puhuminen auttaa.

Seksuaalineuvonnassa voi keskustella sukupuoli- ja seksuaali-identiteetistä. Seksuaalineuvoja voi auttaa löytämään oman tien ja selkeyttämään mahdollista hämmennystä. Yhtälailla voi keskustella nuoruusikään liittyvistä kysymyksistä sekä ikääntymisen ja mahdollisten sairauksien vaikutuksista seksuaalisuuteen.

Seksuaalineuvojan vastaanotolla on mahdollista keskustella yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Seksuaalineuvonta on lyhyt kestoista, eli tapaamisia on yleensä 2-5. Jos asiaakkaan ongelma ei ratkea neuvonnan avulla, ohjataan hänet seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Seksuaalineuvonta ei ole käytännönharjoituksia eikä pelkkää seksineuvontaa. Seksuaalineuvonta ei myöskään ole parisuhdeneuvontaa/-terapiaa vaikka usein sivutaankin parisuhdetta ja ratkaisu voi löytyä sitä kautta. Seksuaalineuvonta on aina asiakkaan tarpeista lähtevää ja se voi sisältää erilaisia asioita, joista asiakas haluaa keskustella.

Seksuaalisuus
Seksuaalisuus

Kuva: Pixabay

 

Voisitko sinä kuvitella keskustelevasi seksuaalineuvojan kanssa? Onko seksuaalineuvonta tarpeen?

Kommentit (0)