Otsikossa jo näkyykin kysymys, jota olen nyt muutaman päivän pohtinut. Viedäänkö nyt näillä uusilla perhevapaiden muutoksilla perheiden vapaus valita lastenhoidon järjestely? Uudistuksia ajetaan sillä mentaliteetilla, että perheillä on jatkossa laajemmat mahdollisuudet itse valita mitä tekevät. Suurimpana etuna eri malleissa on naisen aseman korjaantuminen työmarkkinoilla sekä tasa-arvon lisääminen. Tai ainakin sellaisia ajatuksia meille kansalaisille myydään.
 
Itse en kyllä ihan purematta niele näitä väitteitä. Sillä edelleen naiset joutuvat sen lapsen kantamaan sekä synnyttämään. Raskausaikana voi tulla monia asioita vastaan, minkä vuoksi äiti joutuu jäämään jo hyvin varhaisilla raskausviikoilla sairaslomalle. Imettäminen on edelleen naisen vastuulla ja THL suosittaa imetystä 1vuotiaaksi saakka, joten pohdin miten eri perhevapaamalleissa tämä THL:n suositusta voidaan toteuttaa. Miten siis käy imetyksen, jos äidit pakotetaan esim puolen vuoden kohdalla töihin, siksi aikaa kun on isän vuoro hoitaa lasta?
 
Kasvattaako uudet perhevapaamallit isien kotiin jäämis prosenttia? Melkeinpä väitän, että ei. En usko, että monikaan isä on innostunut jättämään oman uransa ja jäämään oman nyytin kanssa kotiin puoleksi vuodeksi. Toki myös tällaisia isiä on, mutta he ovat halukkaita jäämään kotiin ilman perhevapaauudistustakin. Entä jos isä ei halua käyttää oikeuttaan omaan kiintiöityyn perhevapaaseen? Onko tällöin oikein pakottaa se haluton isä kotiin, jotta lasta ei tarvitse laittaa hoitoon, heti äidin osuuden päätyttyä? Kenen etua me ajamme, jos pakotamme haluttomat vanhemmat jäämään kotiin?
 
Pakotetaanko perheet laittamaan lapset aikaisemmin hoitoon? Niin kauan kuin muistan äitejä on moralisoitu siitä, jos he päätyvät laittamaan lapsen hoitoon heti vanhempainvapaan päätyttyä, eli lapsen ollessa vajaa 1 vuotias. Lasten kotihoitoa myös päiväkodit suosittaa 3 vuotiaaksi asti. Eli nämä varhaiskasvatuksen ammattilaisetkin, ovat sitä mieltä, että lasta tulisi hoitaa kotona mahdollisimman pitkään. Miten voimme yhtäkkiä muuttaa mielipiteen tällaisessa asiassa ja alkaa puhumaan siitä, kuinka on mahdollistamme kaikille lapsille laadukkaan varhaiskasvatuksen.
 
Onko lapsen etu "päästä" varhaiskasvatuksen piiriin mahdollisimman aikaisin? Muuttuuko päiväkotijärjestelmä? Mitä tapahtuu päiväkotien ryhmäkoolle? Mistä lisää päivähoitopaikkoja ja henkilökunta resursseja? Näihin kysymyksiin yksikään puolue ei ole tuntunut ottavan kantaa. Jotkut puolueet kannattivat maksutonta päivähoitoa, mutta eivät kuitenkaan ole pohtineet mistä rahat. En kyllä ymmärrä miten maksuton päivähoito olisi ikinä mahdollista, koska se ei ole kannattavaa maksullisenakaan. Tulisiko nämä uudistukset mahdollisesti tarkoittamaan vielä suurempia ryhmäkokoja sekä henkilökunnan ammattipätevyys vaatimusten laskemista? Voidaanko silloin enää edes puhua varhaiskasvatuksesta? Muuttuuko lastenhoito entistä enemmän säilömiseksi?
 
Onko näissä uudistuksissa ajateltu lainkaan lapsen etua? Mielestäni se tärkein eli lapsen etu unohdettu kokonaan. Eikö lapsen etu kuitenkin ole kasvaa mahdollisimman pitkään kotona sen vanhemman kanssa, joka siellä haluaa olla? Yhdessäkään perhevapaamallissa ei mielestäni ole mahdollista olla kotona lapsen kanssa kolmivuotiaaksi asti. Ja niissä perheissä, joissa isät eivät halua käyttää heidän oikeuttaan vapaaseen, lapsi joutuu entistä aikaisemmin päiväkotiin. Onko tämä tosiaan lapsen etu? Vai onko kaikissa malleissa vain pohdittu, kuinka saada kotihoidontuella lorvivat kotiäidit töihin? Entä jos sillä äidillä ei ole työpaikkaa? Eikö työttömyyspäivärahat tule yhteiskunnalle kalliimmaksi, kuin kotihoidontuki? Eikös sekin ole yhteiskunnalle todella kallista, kun perheet vievät lapset sinne laadukkaan varhaiskasvatuksen piiriin ja maleksivat sitten työttöminä kotona? Vai unohdetaanko se laatu päivähoidosta kokonaan ja keskitytään lasten tarhaamiseen?
 
Olenko ainut, joka on huolissaan toteutuuko jokin näistä julkaistuista suunnitelmista koskien perhevapaita? 
 
 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla