Kun on aika päättää se ihana kotona olo ja laittaa se pieni piltti päivähoitoon, täytyy päivähoitopaikkaa hakea. Valittavana on aika monta vaihtoehtoa. Ensimmäinen valinta tehdään kunnallisen ja yksityisen päivähoidon välillä. Se kumman valitsee määrittelee loput vaihtoehdot. Seuraavaksi mietitään onko lapsen paikka päiväkoti, ryhmäperhepäivähoito vai perhepäivähoitaja? Yksityisellä on tässä vaihtoehtona myös palkata lastenhoitaja omaan kotiin. Lisäksi tulee pohtia haetaanko lapselle kokoaikaista vai osa-aikaista hoitoa. Maksimi hoitoaika vuorokaudessa on 10h.
 
Päivähoito on maksullista. Kunnallisessa päivähoidossa maksun suuruus riippuu perheen tuloista. Korkein perittävä hoitomaksu kunnallisessa hoidossa on tällä hetkellä 283€/kk. Yksityisellä sektorilla hoitomaksut ovat kaikille samat riippumatta perheen tuloista. Hoitomaksut vaihtelevat päiväkodista ja kunnasta riippuen, mutta kokoaikaisen hoidon hinnat ovat useimmiten 700-1200€/kk. Yksityisellä sektorilla järjestettävään lastenhoitoon on mahdollista saada tukea, perhe voi saada kelalta yksityisen hoidontukea, joka käsittää hoitorahan sekä tuloihin sidonnaisen hoitolisän. Lisäksi voi saada kunnasta riippuen kuntalisää.

 
Minä heräsin kuukausi takaperin siihen, että minun pitää varmaan hakea Ässällä päivähoitopaikkaa syksyyn. Minulla loppuu hoitovapaa 31.8. Jos haluan jatkaa hoitovapaata vielä 31.8 jälkeen, minun tulee ilmoittaa siitä kaksi kuukautta ennen hoitovapaan päättymistä. Tämän tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että jos haluan saada lapseni kunnalliseen päivähoitoon, tulee hakemus laittaa viimeistään 4kk ennen hoidon haluttua alkamista. Eli olin jo myöhässä. Onneksi kuitenkin meidän kunnassa oli ymmärtäväinen päättäjä ja kertoi päivähoidon vielä järjestyvän jos tarvitsemme paikan. Äkkiä vain hakemusta vetämään.

 

Meidän kylän alueella ei ole muita päivähoito vaihtoehtoja kuin kunnallinen päivähoito. Joitakin yksityisiä perhepäivähoitajia mahdollisesti on, mutta niistä ei juurikaan tietoja ole. Eli valinta oli meidän kohdalla täysin selvä, Ässä saa mennä kunnalliseen päivähoitoon. Koska minun hakemukseni tuli myöhässä, niin valinnan vapautta ei juurikaan ole. Se mikä myönnetään, niin se on otettava. Aika hurjaa vai mitä? Käsittääkseni näin se on myös ajoissa tulleiden hakemusten kanssa. Ilmeisesti meillä on mahdollisuus myöhemmin vaihtaa hoitopaikkaa, jos olemme tyytymättömiä meille osoitettuun hoitopaikkaan, mutta silloinkin kaikki joilla ei ole vielä hoitopaikkaa, menee meidän edelle.

 

 
Me kovasti toivoimme, että Ässä pääsisi tutun kaverin kanssa samaan hoitopaikkaan, joka olisi myös meidän lähin päiväkoti. Tutta kaveri hoitopaikassa helpottaisi hoidon aloitusta, niin Ässän kuin minunkin kannalta. Minua lohduttaisi kovasti, kun tietäisin hoidossa olevan tuttu ihminen, jota Ässä rakastaa. Meillä kävi kuitenkin ikävästi, emmekä saaneet samasta paikasta hoitopaikkaa. Ässälle myönnettiin paikka perhepäivähoidosta, joka on n. 4km päässä meiltä kotoa. Tämä tarkoittaa silloin myös sitä, ettei Teinimonsteri voi auttaa Ässän hakemisissa ja viemisissä. Eli hoitopäivät tulevat olemaan sen 9h. Kauhulla jo odotan syksyä, mitä tuleman pitää...

 

 

Eli syyskuussa meillä EHKÄ puhaltaa uudet tuulet. Minä MAHDOLLISESTI aloitan taas työelämän ja Ässä uran päivähoidossa. Olen kuitenkin edelleen epävarma pystynkö tähän. Vielä minulla on mahdollisuus perääntyä. Päätös otammeko päivähoitopaikan vastaan, tulee tehdä ensi viikon keskiviikkoon mennessä. Käymme heti alkuviikosta tutustumassa hoitajaan sekä hoitoympäristöön. Tämän käynnin jälkeen teen myös päätöksen menenkö töihin vai jatkanko kuitenkin kotona oloa vielä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla