"Pesitkö kädet?"
"Käytitkö saippuaa?"
"Kuivasithan hyvin?"
Käsien pesu
Nämä kolme kysymystä kuuluu meidän perheessä usein. Kysymykset esitetään, kun tullaan ulkoa sisälle tai ollaan menossa ruokapöytään. Näin toimitaan myös kylässä sekä ravintolan ruokapöytään asettuessa. Ja tietenkin aina, kun käydään vessassa. Ruuan valmistus ja leipominen aloitetaan aina käsien pesulla. Meillä pestään käsiä usein, niin aikuiset kuin lapsetkin. Jopa Ässä, 1v8kk, tietää milloin pitää pestä kädet ja juoksee innoissaan vessaan pesemään käsiään. Ässä myös huomauttaa, jos joku ei ymmärrä antaa hänelle saippuaa. Eli käsien pesu on iskostettu jo hyvin varhaisessa vaiheessa meidän perheen lapsille.
Mistä tämä aihe nousi mieleeni juuri nyt? Olen kiinnittänyt jo jonkin aikaa huomiota siihen, miten harvoin ihmiset pesevät käsiään tai jos pesevät niin käyttävät vain vettä. Käsien kuivaaminen saattaa tapahtua omaan paitaan tai oletetaan pelkän ravistelun riittävän. Unohdetaan, että juuri kosteus on se mitä bakteerit rakastavat. Lasten käsien pesun ohjaus usein tuntuu jäävän taikka heidän käsiään virutetaan nopeasti vain veden alla. Ihan järjetöntä! Varsinkin lasten käsissä on ulkoleikkien jälkeen mielettömät määrät bakteereja.
Mutta nyt tämä aihe nousi vahvasti mieleen meidän Tukholman risteilyllä. Matkustimmehan tällä kuuluisalla norovirus aluksella, joten hygienia nousi voimakkaasti seurueemme mieleen. Myös laivan henkilöstö oli ilmeisesti tiedostanut kuinka harvoin tai huolimattomasti ihmiset pesevät käsiään. Laivan kaikkiin vessoihin  oli ilmestynyt ohjeet käsien pesuun ja pyyntö muistaa pestä kädet saippualla sekä kuivata huolellisesti pesun jälkeen. Lisäksi jokaisen ruokapaikan eteen oli ilmestynyt käsidesiautomaatti. Tästä kaikesta huolimatta, en kovinkaan monen ihmisen huomannut pesevän käsiään saati käyttävän käsidesiä ennen ruokailuun tuloa. Ja sitten me ihmettelemme miksi taudit leviää...Tiedän, että useimmat pesevät kyllä kätensä kotona, mutta miten se poikkeaa julkisiin vessoihin tai ravintoloihin? Millä perusteella käsiä ei tarvitse pestä vedellä ja saippualla julkisessa vessassa käynnin jälkeen? Tai ennen ruokailua ravintolassa? Itseen keksi tähän mitään järkevää syytä, miksi ihmiset toimivat näin. En keksi muuta kuin ajattelemattomuus ja laiskuus.

 

Käsien pesu

Käsienpesuohje:

Ota sormukset, korut ja rannekello pois kädestä 
sekä käsienpesun että ruoanlaiton ajaksi.
Kastele kädet ensin lämpimällä vedellä.

Ota käsiin nestesaippuaa.
Hiero kämmeniäsi yhteen noin 20 sekuntia.
Pese kämmenet huolellisesti myös selkäpuolelta ja sivusta.  Pese myös ranteet, sormien välit sekä kynsien alustat.
Huuhtele kädet puhtaaksi.
Kun suljet hanan, älä kosketa sitä paljaalla kädellä,  vaan suojaa kättäsi esimerkiksi käsipyyhkeellä.  Näin hanassa olevat bakteerit eivät tartu puhtaisiin käsiisi.
Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen,  kertakäyttöiseen pyyhkeeseen.
Lopuksi voit vielä hieroa käsiisi desinfiointiin  eli puhdistamiseen tarkoitettua ainetta.


Erityisen tärkeää on pestä kädet AINA niistämisen, aivastamisen ja wc:ssä käynnin jälkeen, sekä ennen ruuan valmistusta tai ruokailua. 

 

Testaa pesetkö käsiäsi tarpeeksi kauan:

Seuraavan kerran, kun peset käsiä laula mielessä tai ääneen kaksi kertaa "paljon onnea vaan". Jos olet ennen laulun loppua valmis, peset käsiä liian vähän aikaa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Äiti kolmelle, vaimo yhdelle. Shoppailuaddikti, ikuinen laihduttaja, nautiskelija ja hyvän olon etsijä. Rakkautena valokuvaaminen, ruuanlaitto ja leipominen. 

Koivulan emäntä on elämänmakuinen blogi, jossa pohditaan naiseutta, parisuhdetta tai parisuhdettomuutta, seksuaalisuutta ja perhe-elämää. Sukelletaan syvälle tunteisiin ja ajatuksiin, kunnes palataan kevyempiin asioihin, kuten päivän ruokalistaan.

Voit seurata blogia nyt myös Blogit.fi palvelussa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016