Vanhukset muistuttavat taaperoa

 
Alkuviikosta teimme Teinimonsterin kanssa havainnon, että vanhukset muistuttavat hyvin paljon taaperoita. Tai ainakin Ässän ja Teinimonsterin isoisovanhemmat, eli minun mummi ja pappa, muistuttavat Ässää monelta osin. Tämä havainto sai meidät eräänä iltana kikattamaan koko automatkan mummolasta kotiin. Ja mitä enemmän asiaa ajattelen, sen oikeammin tämä havainto osuu nappiin. Ehkä minun nyt tulee selventää asiaa...
 
Mummi soitti minulle tiistaina alkuillasta ja valitti, kuinka hänellä on ongelmia uuden pesukoneensa kanssa. Mummi kiukutteli, että myyjä oli luvannut koneen olevan helppokäyttöinen eikä se nyt sitä ole. Koneessa vilkkuu valoja ja on kaikenlaisia nappuloita. Hetken sain mummia rauhoitella, jotta selvisi minkä merkkinen kone on kyseessä ja millaisia nappuloita siinä on. Koneena oli ehkä kaikkein helppokäyttöisin Boschin karvalakki malli, mitä tänä päivänä löytyy pesukonemarkkinoilta. Ei turhia ohjelmia, eikä turhia nappuloita. Mutta kuitenkin enemmän kuin se yksi nappula.
 
Siinä puhelimessa sitten yritin opastaa mummia mahdollisimman rauhallisesti ja selkeästi kuinka saa päälle 40 asteen kirjopyykkiohjelman. Pyysin mummia valikoimaan kierrettävästä nappulasta oikean ohjelman ja painamaan käynnistä nappulaa. Pyysin olla koskematta mihinkään. Eli vain kaksi asiaa piti tehdä. Ohjelma saatiin pienen vänkäämisen ja usean toiston jälkeen päälle. Kun ohjelma oli valmis, mummi soitti minulle tuohtuneena, että pyykit ovat likomärkiä! Kysyin, oliko mummi koskenut johonkin nappulaan. Mummi tietenkin kiistää kaiken ja huutaa, kuinka kone rikki. Jälleen opastan mummia, kuinka saa ylimääräisen linkouksen koneeseen, koska kone ei selkeästi ole lingonnut. Mummi on ihan tuskaisena asiasta, joten päätämme Teinimonsterin kanssa lähteä ajamaan 50km matka mummolaan ja katsomaan missä se vika on.
 
Mummolassa selviää, että kone on lingonnut ylimääräisellä ohjelmalla vaatteet hyvin ja mummi siihen tyytyväinen. Alkaakin selvitys miksi alkuperäinen ohjelma ei ollut lingonnut vaatteita. Mummi kiukuttelee, että joutuuko hän nyt aina valikoimaan ylimääräisen linkouksen pesun jälkeen. Sekä valittaa, että kone ei todellakaan ole yksinkertainen, niin kuin hänelle oli luvattu. Siinä Teinimonsterin kanssa asiaa tutkittaessa todetaan koneen valmiiden pesuohjelmien kaikkien sisältävän linkouksen. Koneessa on erillinen nappula, jolla voi valikoida linkouksen kierrokset sekä linkouksen pois päältä, eli yksi niistä neljästä ylimääräisestä nappulasta. Kysyin mummilta uudelleen, että oliko hän aivan varma ettei ollut painannut muita nappuloita kuin olin puhelimessa ohjeistanut. Loppujen lopuksi mummi myönsi painaneensa linkousnappulaa, kun luuli että näyttö pitää saada pimeäksi. Eli toisin sanoen, mummi oli ottanut linkouksen pois päältä ja hermostunut, kun näyttöön oli ilmestynyt pesuaika. Kirjoitimme mummille lapulle selkeät pesuohjeet valko-, kirjo- ja lakanapyykille ja vannotettiin mummi noudattamaan ohjeistusta. Olemme jälkeen päin saaneet kuulla, että ohjeet ovat auttaneet ja pesukone on oikeasti ihan hyvä sekä helppokäyttöinen.
 
Kotimatkalla naureskelimme asialle. Mummi on kuin meidän Ässä. KAIKKEA PITÄÄ RÄPLÄTÄ! Jokaista mahdollista nappulaa pitää painaa, vaikka ei tiedä mitä ne tekevät. Lisäksi puhutut / abtraktit OHJEET EIVÄT MENE PERILLE. Ei vaikka kuinka yrittää rauhallisesti selittää asioita. Sitä ei vaan ymmärretä ensimmäiselle, toisella eikä välttämättä vielä kolmannellakaan kerralla. ASIAT VAATIVAT RUNSAASTI TOISTOJA, jotta oppi menee perille. Ja viimeisenä, JOS JOKIN EI TOIMI HETI (halutulla tavalla) HERMOSTUTAAN. Kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys tuntuvat puuttuvan kummaltakin.

 

Muitakin yhteneväisyyksiä on. Mutta niistä lisää jokin toinen kerta.
 
Mitä yhteneväisyyksiä sinä keksit? Oletko sinä huomannut samoja asioita?

 

Kommentit (0)