Lasten kanssa laivalla, Silja Line

Lasten kanssa lähteminen ihan minne vain on aina oma operaationsa. Lähteminen vaatii usein ennalta varautumista ja suunnittelua hyvin paljon. Tukholman risteily ei poikkea tästä mitenkään. Muutaman vinkin voisin kuitenkin antaa, jotka huomasin itse varsin hyödylliseksi.
 

1. Mitä pakkaan mukaan?

Pakkaa jokaiseen säähän sopivat vaatteet ja muutamat ylimääräiset. Varsinkin, jos ajatuksena on lähteä kaupungille, eikä pysyä vain laivassa. Kannattaa varautua mahdollisiin vahinkoihin ja varata niitä varten ylimääräisiä vaatekertoja. Myös itselle, sillä se taapero saattaa sotkea puserosi tai housusi ruokailussa. Ainakin kahdet erilaiset kengät on hyvä ottaa mukaan. Sellaiset joilla on mukava liikkua laivalla sisällä, toiset ulkoilua varten. Kerhotossut osoittautui Ässälle parhaaksi valinnaksi laivalla sisällä, niissä ei jalat hikoile ja niillä oli mukava juoksennella. Unilelun unohtuminen saattaa aiheuttaa katastrofin, meillä siltä vältyttiin kun äiti toimi unileluna... Lisäksi on hyvä varata, niin itselle kuin taaperollekin, jotain kivaa puuhaa hyttiin. Siljalla toimii wifi hyvin, niin tabletti oli oiva valinta odotteluhetkiin ja illalla rauhoittumiseen. Muista myös henkkarit/passi itselle, että lapsille.
 

Lasten kanssa laivalla, Silja Line

2. Varaa aikaa

Kaikkeen toimintaan kannattaa varata ylimääräistä aikaa. Varsinkin kaikkiin siirtymätilanteisiin on hyvä varata ylimääräistä aikaa, koska aina tulee jotain yllättävää. Jos ei muuta, niin taaperolla on vaippa falskannut ja sitä saa siivota. Kannattaa myös huomioida, että laivalla rattaiden tai vaunujen kanssa liikkuminen on haasteellista. Hissit ovat koko ajan varattuina ja niitä saattaa joutua odottamaan todella pitkään. Liina oli ainakin meille ihan ehdoton, jotta meillä kaikilla oli mukava ja turvallinen risteily.
 

3. Ruokailut

Suosittelen menemään taaperon kanssa syömään illalliset buffettiin. Ensinnäkin alle 5 vuotiaat syövät buffetissa ilmaiseksi ja toiseksi buffetissa on runsaasti erilaista tarjontaa, joten nirsoimmallekin lapselle löytyy jotakin. Yllättävää oli, että meillä Ässä viihtyi varsin hyvin ruokapöydässä vaikka ympärillä oli paljon hälyä ja uusia juttuja. Äitikin sai syötyä rauhassa vatsansa täyteen. Tosin tämä vaati joustoa Ässän ruokaan, eli poika sai ranskalaisia ja muita herkkuja mitä meillä ei normaalisti syödä. Varasimme erikoisaamiaiset aamuksi, koska halusimme välttyä buffetin hälyltä ja startata aamu rauhassa. Tämä osoittautui ainakin meidän kohdalla oikeaksi ratkaisuksi. Ruokailut ja pöytävaraukset on järkevää tehdä risteilyn varauksen yhteydessä. Ensinnäkin näin säästää hieman rahaa, toiseksi laivalla säästyy turhalta jonottelulta.

Lasten kanssa laivalla, Silja LineLasten kanssa laivalla, Silja Line

4. Suunnittele ohjelma

On hyvä jos suunnittele ohjelman jo ennen risteilylle lähtöä. Ainakin pääpiirteittäin. Monelta mennään syömään, mihin mennään syömään, mennäänkö maihin vai ei, mennäänkö kaupungilla ostoksille vai painotetaanko nähtävyyksiin tai lasten leikkipaikkoihin. Kaikkeen ei ole aikaa. Laivalla ja maissa on loppujen lopuksi yllättävän vähän aikaa. Taxfree ostokset kannatta suunnitella joko kotona ennakkoon tai sitten laivalla taaperon nukkuessa. Varsinkin jos haluaa säästyä turhalta kiukuttelulta ja hammasten kiristyksiltä laivan taxfreessa.
 

5. Jätä pelivaraa muutoksille

Ainahan kaikki ei mene niin kuin suunnittelee. Suurin muuttuja on sää. Kannattaa suunnitella niin sisällä kuin ulkona tapahtuvaa tekemistä maihin, jos maihin suuntaa eikä halua kastua. Meillä oli vaihtoehtoina kaupat, skanssen tai junibacken. Saavuttuamme Tukholmaan tihkui ja oli viileää, joten päädyimme junibackeniin, jossa lapset pääsevät telmimään sisällä. Myös laivalla saattaa tulla yllätyksiä. Laivan ohjelmisto saattaa muuttua, lapsi ei jaksakaan suunnitellusti tai tarjottu ohjelma ei kiinnostakaan. Onneksi taaperoa on suhteellisen helppo viihdyttää. Ässän mielestä meren katseleminen oli ihan huippu juttu. Merenkäynti saattaa vaikuttaa suunniteltuun ohjelmaan. Voin kertoa, että lastenmaailma ei ole kaikista viihtyisin paikka, kun keikuttaa.
 

Lasten kanssa laivalla, Silja Line

6. Varaa mukaan välipalaa ja pientä purtavaa

Kannattaa varata hieman omia eväitä matkaan, jos ei halua joutua ostamaan laivalta kaikkea. Esim. rusinat, banaanit, smoothiepussit ja hedelmäsoseet osoittautuivat meillä erittäin tärkeiksi. Vaikka aikuiset jaksavat paahtaa päivän pelkällä aamiaisella ja illallisbuffetin antimilla, niin taaperot eivät siihen pysty. Ainakin Ässä vaati vielä buffet illallisen jälkeen pienen iltapalan. Lisäksi Tukholmassa tarvittiin lounasta ja välipalaa, jotta jaksettiin taas odottaa illan buffettia.

7. Varaudu menemään ajoissa nukkumaan / hyttiin

Kun on taapero matkassa kannattaa varautua siihen, ettei yökerhoissa roikuta aamun pikku tunneille. Ei välttämättä edes puoleen yöhön. Meillä mentiin suosiolla jo puoli kymmenen maissa hyttiin nukkumaan. Tämäkin oli jo aika äärirajoilla, kun päivän aikana oli tapahtunut kaikkea uutta ja jännittävää. Toki jokaisella risteilyllä on niitä perheitä joiden lapset nukkuvat yökerhossa, kun aikuiset haluavat pitää hauskaa. Tai pahimmassa tapauksessa lapset on jätetty keskenään hyttiin nukkumaan. Itse en näe tätä meidän kohdalla ratkaisuksi, vaan jään mieluummin nukkuvan taaperoni kanssa hyttiin.
 
Tässä oli meidän vinkit risteilylle. Onko sinulla jokin vinkki?
 
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Koivula on tila eli projekti, joka ei valmistu koskaan. Täällä tuunataan, rakennetaan, remontoidaan ja eletään. Koivulan parhaita puolia on ehdottomasti iso metsään päättyvä tontti, jossa koirat ja lapset mahtuvat leikkimään sekä emäntä rakentelemaan omaa puutarhaansa. Täydellistä!

Koivulan emäntä on äiti kolmelle ja vaimo yhdelle. Sosiaalialan ammattilainen ja ikuinen opiskelija. Shoppailu addikti, nautiskelija ja hyvän olon etsijä. Rakkautena valokuvaaminen, ruuanlaitto ja leipominen.

Koivulan emäntä -blogi on kaikkea tätä. Tervetuloa matkaan!

Voit seurata blogia nyt myös Blogit.fi palvelussa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016