Raskausajan sokerirasitus / raskausajan diabetes

Raskausdiabetes todetaan noin kaksi tuntia kestävällä sokerirasituskokeella (glukoosirasituskoe). Koe tehdään lähes kaikille odottaville äideille. Poikkeuksena ovat alle 25-vuotiaat normaalipainoiset ensisynnyttäjät, joiden lähisuvussa ei ole todettu 2 tyypin diabetesta sekä normaalipainoiset alle 40-vuotiaat uudelleensynnyttäjät, joilla ei ole ollut raskausdiabetesta. Yleensä sokerirasituskoe tehdään raskausviikoilla 24–28, koe voidaan tehdä riskitapauksissa aikaisemmin. (Käypä hoito)Sokerirasituskoe tehdään ensisijaisesti äitiysneuvolassa tai laboratoriossa ajanvarauksella. Ennen koetta tulee olla syömättä 12 tuntia. Tutkimus aloitetaan aamulla klo 8–10. Ensin otetaan verikoe, jonka jälkeen äiti juo viiden minuutin kuluessa 300 ml vettä, johon on liotettu 75 grammaa sokeria (glukoosia). Äiti jää odottamaan odotustilaan, ja hänet pyydetään verikokeisiin uudestaan 1 ja 2 tunnin kuluttua. (Käypä hoito)

 

Kun veren glukoosipitoisuuden tietyt raja-arvot ylittyvät, puhutaan raskausdiabeteksestä. Käypä hoito -työryhmä suosittelee raskausdiabeteksen raja-arvoiksi seuraavia arvoja:
  • paastoarvo ≥ 5,3 mmol/l
  • 1 tunnin arvo ≥ 10,0 mmol/l
  • 2 tunnin arvo ≥ 8,6 mmol/l.
Jos yksikin kolmesta raja-arvosta on poikkeava, kyseessä on raskausdiabetes. (Käypä hoito)

Raskausajan sokerirasitus / raskausajan diabetes

Koska minun isälläni oli 2 tyypin diabetes pääsin jälleen kerran seurantaan. Ensimmäinen kerta oli Teinimonsterin aikana, jolloin jouduin viralliseen sokerirasituskokeeseen. Muistan kuinka olin hirveän huonovointinen ja syömättömyys ei helpottanut oloa lainkaan. Kun sain laboratoriossa lasissa hirveää sokerilitkua, jota minun oli tarkoitus juoda, otti pahoinvointi ylivallan. Yritin parhaani mukaan juoda nestettä. Sitä mukaan kuin join, sitä mukaa se pyrki ulos. Kokeen tulos oli epävarma - ei raskausdiabetesta.
Pääsin uusimaan testin kotikonstein. Sain mittarin kotiin sekä ohjeet. Viikon ajan, joka aamu piti mitata paastoarvo. Tunti aamiaisen jälkeen tehtiin seurantamittaus, miten ruokailu vaikutti verensokeriin. Lisäksi mittasin verensokerin aina ennen jokaista ruokailua sekä tunti ruokailujen jälkeen. Arvot pysyivät aina viitearvojen alapuolella. Ei raskausdiabetesta.
Ässän raskausaikana pääsin suoraan tekemään mittaukset kotona samoin kuin nyt tässä raskaudessa. Ihana neuvolan terkka sanoi, että turhaan menen sokerirasituskokeeseen kärsimään, jos kerran oksentelen. Mittaukset jouduttaisiin joka tapauksessa suorittaa myös kotona. Ässän aikana verensokerit pysyivät viitearvoissa, niin tuntuu olevan myös tässä raskaudessa.

Entä jos minulla on raskausdiabetes?

Raskausdiabeteksen hoitona on pääsääntöisesti terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Ateriarytmi pidetään säännöllisenä ja vältetään turhia naposteluja. Herkutteluhetket pidetään minimissä. Ruokailussa suositaan hitaita hiilihydraatteja. Liikunta on yksi tärkeä osa raskausdiabeteksen hoidossa, se auttaa hallitsemaan sokeritasapainoa. Toisinaan voidaan joutua turvautumaan insuliinihoitoon, joka lopetetaan yleensä lapsen syntymään. Sokerirasituskoe uusitaan yleensä n. 6-12 viikon kuluttua synnytyksestä, niillä joilla on ollut insuliinihoitoinen diabetes, muilla n. vuoden kuluttua. (Käypä hoito)
Raskausdiabeteksen seurauksena saattaa sikiö kasvaa suureksi, minkä vuoksi seuranta on äärimmäisen tärkeää. Syntymän jälkeen saattaa vastasyntyneen verensokeri olla matala, jolloin aivojen energiansaanti saattaa häiriintyä. Tätä hoidetaan tihentyneellä imetyksellä/ruokinnalla. Raskausdiabeteksen sairastuneella on kohonnut riski sairastua myös raskausmyrkytykseen. Eli verenpaineet kohoavat rv20 jälkeen. (Käypä hoito)
Vuonna 2011 Suomessa todetiin n. 12,5% raskaana olevalla raskausdiabetes. Heistä n. 1,7% aloitettiin insuliinihoito. N. 20% raskausdiabetikoista sairastui raskausmyrkytykseen. Eli melko yleisestä vaivasta on kyse. (Käypä hoito)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla