Ässä kävi ensimmäisessä hammastarkastuksessa tällä viikolla. Pieni mies otti käynnin ihan hyvin. Naureskeli hoitajalle ja höpötteli omiaan. Suuhun ei olisi halunnut antaa kurkata, mutta lopulta sekin onnistui. Tulos oli, että neljä hammasta vielä puuttuu, muuten kaikki tallella. Tämän toki olin jo tiennytkin. Käynti kesti ehkä 15min ja suuhun kurkattiin vain nopeasti. Siinä se. Oliko tässä käynnissä oikeasti mitään järkeä? En tiedä... Sama juttu oltaisiin mielestäni voitu todeta neuvolassa.

 

No joo, kyllähän siinä käytiin sitten keskusteluakin. Kysyttiin tutin/tuttipullon käyttö, pestäänkö hampaat, käytetäänkö hammastahnaa, käytetäänkö sitä oikein, kuinka usein syödään, onko xylitol pastillit jo käytössä, imetänkö ja syökö Ässä makeisia? Aikalailla samoja asioita kuin neuvolassa. Mitään uutta käynnillä ei tullut. En tiedä mitä odotin käynniltä, mutta olin hieman hölmistynyt käynnin sisällöstä. Ja mitä sitten jos olisin vastannut, että ei pestä hampaita? Meitä olisi kehoitettu pesemään... Tai jos olisin sanonut, että joo Ässä syö joka päivä pullaa ja karkkia? Minua olisi kehoitettu siirtymään sokerittomiin ja järkeviin jälkiruokiin tai välipaloihin.

Nyt aloin pohtimaan, että onko tämä tällainen käynti oikeasti turha? Onko hammashoitaja ainoa ihminen, joka voi todeta, että vielä puuttuu hampaita tai ei puutu? Ja millä tavalla hammashoitajan ohje sitten eroaa neuvolan ohjeista? Meillä ei ainakaan mitenkään. Neuvolassa on painotettu samalla tavalla suuhygeniaan sekä samat ohjeet siellä saatu. Eli nyt kuuntelin samat ohjeet toiseen kertaan. Toki ymmärrän, että jos olisi vanhempi, joka tarvisi erityistä tukea vanhemmuuteen varsinkin ruokailun osalta. Mutta sitten ne tavalliset perheet, niin onko tämä turha käynti heille?

Ei minua tietenkään haittaa käydä hammashoitajalla näyttämässä Ässän suuta ja juttelemassa meidän ruokatottumuksista taikka hampaiden pesusta. Mutta tässä kohtaan koin tämän käynnin turhana menoeränä kunnalle. Meillä neuvolassa on ohjeistettu pesemään lapsen hampaat heti ja ottamaan xylitol pastillit käyttöön heti ensimmäisen hampaan puhjettua. Tai oikeastaan viimeistään silloin. Neuvolassa myös kehotettu välttämään turhaa napostelua ja syömään 5-6 kertaa päivässä. Pussailua suulle ja samojen ruokailuvälineiden käyttöä käskettiin välttämään, ettei karies siirry vanhemmalta lapselle. Ohjeet hammastahnan käyttöön sekä hampaiden harjaukseenkin annettiin neuvolassa. Eli pitäsikö tämän hammastarkastuksen olla aikaisemmin (meidän kunnassa lapsen ollessa 1,5v.) vai siirtää reilusti myöhempään ajankohtaan? Seuraava tarkastus on 3 vuotiaana ja silloin sen tekee hammaslääkäri.

Millaisia kokemuksia teillä on? Oliko ensimmäinen hammastarkastus turha? Olisiko tämä se kohta missä kunta voisi säästää sen muutaman euron? Voisihan edelleen tuohon tarkastukseen mennä, jos esim. neuvolassa arvioitaisiin sen olevan lapselle ja vanhemmalle hyödyllinen. Mitä mieltä te olette?

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla