Blogin mainostaminen

 

Aina jossain facebook ryhmässä joku valittaa, kuinka bloggaaja kalastelee klikkejä, kun hän jakaa blogipostaustaan. Mutta onko se väärin? Bloggaaja näkee vaivaa kirjoittaessaan jutun. Hän valokuvaa, käsittelee kuvat, kirjoittaa ja oikolukee. Tai ainakin näin suurin osa niin bloggaajista tekee. Miksi hän ei saisi jakaa juttua? Totta kai bloggaaja haluaa, että hänen juttunsa luetaan ja se saa aikaan keskustelua. Se on se suurin palkinto mitä bloggaaja saa tekemästään työstään.
 
En ole koskaan ymmärtänyt tätä valitusta blogipostauksista. Jos juttu ei kiinnosta, niin miksi ei voi vaan hypätä yli? Samalla tavallahan tehdään myös, kun jaetaan iltalehden lööppejä tai niitä "tutkimuksia". Harvoin kuitenkaan näkee valitusta siitä, että on jaettu jokin artikkeli. Joku joskus huutelee, missä on lähteet tai mihin tämäkin tutkimus perustuu, mutta kukaan ei huomaa, että myös ne "tutkimukset" ja iltalehden lööpit ovat klikkien kalastelua samalla tavalla kuin blogipostaukset. Oikeasti ne ovat sitä vielä enemmän, sillä ne tekevät oikeasti rahaa niillä klikkauksilla toisin kuin useammat bloggaajat.
 
Facebook alkaa olemaan täynnä erilaisia blogi-ryhmiä. Näissä ryhmissä bloggaajat jakavat toisilleen postauksiaan, kuitenkaan tavoittamatta kohdeyleisöään. Harvoin toinen bloggaaja pysähtyy lukemaan toisen bloggaajan juttua. Toki moni bloggaaja lukee ja he myös kommentoivatkin, mutta suurimmat lukijat ovat muita kuin toiset bloggaajat. Onko siinä järkeä, että blogispostauksia jaetaan vaan bloggaaja-ryhmissä? Postauksen jakaminen oikeassa, aihealueeseen kuuluvassa forumissa on mielestäni paras tapa kohdata mahdollinen lukijakunta, kuin juttujen jakaminen vain toisten bloggaajien keskuudessa.
 
Blogi on usein vertaistuen väline. Itse kirjoitan osittain vertaistuen tarpeeseen ja osittain omaa ns. päiväkirjaa, koska minun on helpompi selvittää sekä jäsentää omia ajatuksiani kirjoittamalla ne ylös. Kirjoitan pikkulapsiarjesta, raskaudesta, vanhemmuudesta, parisuhteesta, tunteista ja sairauksistani. Koska blogini aihealueet ovat laajat, lukijakuntanikin on suhteellisen laaja. Bloggaamalla elämästäni pyrin näyttämään, että vaikka ihminen on monisairas ns.  vammanen voi elää täyttä elämää. Sitä voi harrastaa, perustaa perheen, opiskella, tehdä töitä, sisustaa ja mitä vain. Sitä voi olla ihan mitä vain haluaa. Haaveista ja unelmista kannattaa pitää kiinni, vaikka elämässä olisi erilaisia haasteita.
 

Klikkaukset kilahtavat bloggaajan tilille?

Moniko luulee, että bloggaaja tienaa blogillaan? Toki lehtien alla kuten vauva / kaksplus / Idealista yms portaaliblogit tienaavat usein kiinteän kuukausipalkkion bloggaamistaan vastaan. He työskentelevät sille lehdelle, joten blogi on silloin bloggaajan työmuoto. Näillä portaaliblogeilla on velvollisuus kirjoittaa tietty määrä viikossa ja heidän tulee saada tarpeeksi klikkauksia, koska ovat lehdelle tulosvastuullisia.Minä bloggaan blogiyhteisössä, josta ei saa rahallista korvausta postauksista. Mikä myös tarkoittaa sitä, etten tarvitse klikkejä saadakseni rahaa. Minulla ei myöskään ole postaus pakkoa, enkä ole tulosvastuullinen kenellekään. En tienaa blogillani kuin satunnaisesti yhteistöillä. Yhteistöistäkään harvoin maksetaan rahallista korvausta vaan korvaus saadaan tuotteina. Postauksiani jaan, koska haluan herättää keskustelua sekä jakaa omia kokemuksia ja ajatuksia. Blogin avulla myös puran omaa yksinäisyyttäni. Bloggaaminen on minulle harrastus. Silloin, kun sairauteni ovat pahimmillaan olen lukittuna kotiin, jolloin blogi on tapa saada kosketus ulkomaailmaan sekä saada tekemistä ja tarkoitusta päiviin. Eli minulle klikkaus tarkoittaa lähinnä sitä, etten ole yksin. Joku on lukenut minun juttuni, joku on ollut kiinnostunut minusta. Parasta antia on kommentit! Rakastan kaikkia kommentteja, koska ne vahvistavat sitä, että joku on oikeasti kiinnostunut jutuistani. Olen vaikuttanut johonkin ihmiseen niin paljon, että hän haluaa vastata minulle.

 

Blogiyhteistyöt tekevät blogista kaupallisen?

 

Niinhän ne vähän tekee... Itse teen blogiyhteistöitä, mutta valikoin yritykset. Kerron aina rehellisen mielipiteeni tuotteesta tai palvelusta. Yhteistöitä teen yleensä vain sellaista yritysten kanssa, joita voin oikeasti suositella ja joita oikeasti käytän. Kieltäydyn yhtä usein yhteistöistä kuin niihin suostunkin. Pyrin suosimaan kotimaisuutta ja lähialueiden yrityksiä. Pienyrittäjiä pyrin tukemaan mahdollisimman paljon ja harvoin heidän kanssaan tehtäviin yhteistöihin sanon ei. Onko tämä sitten väärin? Jos bloggaaja ajoittain tekee yhteistyötä?Blogiyhteistyöt harvoin kuitenkaan rikastuttavat. Toki jotkut bloggaajat tienaavat tuhansia euroja mainostaessaan yritystä. Minä en. Usein saan jonkin tuotteen kotiin testattavaksi tai palkkio maksetaan yrityksen tuottamalla palvelulla. Rahallista korvausta harvemmin tarjotaan.  

Summa summarum

  Bloggaus on minulle harrastus. Se on tapa kommunikoida ulkomaailman kanssa sekä jakaa omia näkemyksiä ja kokemuksia. Blogi on minulle vertaistuen väline. Yhteistyöt ovat ihania, koska ne antavat hieman jotain harrastukselta ja auttavat silloin jaksamaan, kun bloggaus kyllästyttää ja haluaa heittää hanskat tiskiin. Ja ei, en todellakaan tee tätä euron kuvat silmissä. Jos joku päivä saisin bloggaamisesta itselleni työn, niin varmasti miettisin sitä muutaman kerran. Veisikö se ilon bloggaamisesta? Tulisiko bloggaamisesta silloin pakko pullaa ja juuri sitä pakonomaista klikkien kalastelua? Vastapainona vaakakupissa olisi se, että saisin tehdä työkseni sitä mistä pidän. Eli tämä vaatisi oikeasti kunnon pohdintaa.

 

Kommentit (0)