Kirjoitukset avainsanalla Gluteeniton

Uuniruuat ovat lapsiperheiden arjen pelastus. Ne eivät yleensä tarvitse paljoa panostusta ja siksi ovatkin meillä suosittuja. Ainekset vain sekaisin ja uuniin tunniksi. Ruoka valmistuu melkein itsestään. Joskus sitä kuitenkin haluaa piirun verran satsata. Nähdä vaivaa aterian eteen. Silloin pitää laittaa jotain extra hyvää. Niin syntyy niistä hektisen arjen helpoista kotiruuista hieman fiininpiä ruokia, jotka sopivat vaikka illanistujaisiin.

Lihapullat ovat kautta aikojen ollut meidän perheen lasten sekä aikuisten suosikkeja. Pienellä tuunauksella näistä arkiruokien ferrareista tulee vaikka vieraille tarjottava vuoka.

Tomaattikastike

1 iso sipuli

2-3v alkosipulinkynttä

öljyä

1prk tomaattipyreetä

1prk tomaattimurskaa

2 dl ruokakermaa

(tuoretta) oreganoa

tuoretta basilikaa

rouhittua mustapippuria

Lihapullat

400 g jauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 dl hienonnettua hapankorppua

100g kermaviiliä

1 kananmuna

1 rkl sinappia

rouhittua mustapippuria

Lisäksi

perunaa esim. rosamunda

tuoretta basilikaa

minitomaatteja

rucolaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota hetki öljyssä. Silppua basilika (ja oregano) hienoksi. Sekoita tomaattipyree, tuoreet yritit ja muut aineet kattilaan. Keitä pari minuuttia, jotta kastike maustuu. Kaada kastike uunivuokaan.

Ota jauheliha huoneenlämpöön. Murskaa hapankorput erittäin hienoksi ja veteen isossa kulhossa (johon lihapulla taikina mahtuu). Anna liota 5-10min. Murskaa valkosipuli ja hienonna sipuli erittäin hienoksi ja lisää kulhoon. Lisää muut lihapullien ainekset. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta 4–6 isoa lihapullaa ja laita ne kastikkeen päälle.

Pese ja halkaise perunat ja laita ne vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Öljyä perunoiden leikkauspinta.

Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Käännä lihapullat puolivälissä.

Lisää valmiin vuoan pinnalle basilikaa, rucolaa ja minitomaatteja. 

Alkuperäinen resepti on bongattu yhteishyvä-lehdestä.

Kommentit (8)

Isivuosi

Tämä resepti lähtee heti kokeiluun! Kiitos!

Uuni ja pakastin tuovat helpotusta arkeen. Mikä parasta, kun tietää pakkasessa olevan ruokaa valmiina, ei tarvitse tulla aiemmin sisään kokkaamaan.

Koivulan emäntä -blogi
Liittynyt26.3.2018

Meillä onnistui tuo ruuan pakastaminen siihen asti, kun olimme 3 henkinen talous. Nyt kun lapsia on 3, joista kaks syö aikuisten annoksen, niin ei jää enää säästöön. Hyvä jos seuraavalle päivälle mies saa lounaan töihin. Mutta onneksi rakastan ruuanlaittoa.

Koivulan emäntä -blogi
Liittynyt26.3.2018

Meilläkin ennen tehtiin aina sipulikeittopussiin helppouden ja nopeuden takia. Sitten jossain kohtaa päätin, että alan tekee kaiken itse, enkä osta mitään valmista. Ja sille tielle jäin vaikka kuvittelin, että koe kestää max. kuukauden. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Juustokakut ovat aina olleet intohimoni. Rakastan tehdä niitä ja erityisesti rakastan syödä niitä. Päivän parhaat hetket ovat, kun olen saanut kummankin lapsen yhtäaikaa päiväunille ja jääkaapissa on juustokakkua. Kuppi kuumaa kahvia nautittuna kakkupalan kanssa kruunaa äidin omanajan ja auttaa jaksamaan taas iltaan. Tämä on parempaa kuin päiväunet.

Erilaiset raikkaat kakut maistuvat kesänjuhlissa sekä päiväkahveilla. Raikkaus saattaa huijata terveellisyydellä vaikka todellisuudessa juustokakut ovat aikamoisia kaloripommeja. Itsetehtynä näistä ihanista kakuista voi saada melko terveellisiä tekemällä hyviä valintoja, kuten vähentämällä sokeria tai jättämällä kokonaan pois, valikoimalla rasvattomat tuotteet sekä käyttämällä oikeita hedelmiä. Eli kyllä sen kakkupalan saa ihan hyvin sovitettua sinne ruokavalioon.

Mango-passionjuustokakku

Pohja:

1pkt digestive keksejä (gluteeniton)

0,5dl mangososetta

Täyte:

5 passionhedelmää

500g rahkaa

250g tuorejuustoa

250g kermaa

3 liivatelehteä

tilkka vettä

vaniljasokeria

Päällinen:

4 passionhedelemää

1dl mangososetta

tilkka vettä

5 liivatetta

Kakku mahtuu 20-22cm irtopohjavuokaan, jolloin kakusta näyttävän korkea. Pinnota leivinpaperi irtopohjavuokaan. Murskaa keksit joko pussin sisälle esim. kaulimen avulla tai käytä blenderiä. Sekoita keksimurut ja mangosose tiiviiksi massaksi. Paine irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti ja laita jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Halkaise passionit kaavi lusikan avulla hedelmäliha siivilään. Paseeraa passion hedelmät, jotta saat siemenet erotettua joukosta. Siemeniä voit käyttää päällisessä. Notkista juusto ja yhdistä paseerattu passionin sekä rahkan kanssa. Vatkaa vaniljasokerilla maustettu kerma vaahdoksi ja nostele joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi. Purista 3 liivatetta hyvin ja liuota kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana täytteen sekaan, samalla sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin hetkeksi ja valmista päällinen.

Paseeraa halutessasi passionit, mutta jos haluat käyttää päälliseen myös siemenet, niin murskaa hedelmäliha hyvin. Sekoita mangososeen kanssa yhteen. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi. Purista loput 5 liivatetta hyvin ja liuota kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana päällisen sekaan, samalla sekoittaen. Kaada päällinen täyteen päälle ja tasoita. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään n. 4-6 tunniksi. Kakku on parasta seuraavana päivänä. Koristele kakku esimerkiksi suklaapaloilla tai karambolalla ja halkaistuilla passionhedelmillä.

Tämä kakku on taivaallisen kevyt ja raikas. Helppo ja nopea valmistaa, eikä voi mennä pieleen. Yllätä äiti tällä ihanalla kakulla äitienpäivänä. Varmasti ihastuu.

Terveisin, Kati

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meidän perheen suosikkiruuat tulevat Italialaisesta keittiöstä, jossa tomaatti, valkosipuli, tuoreet yrtit lumoavat tuoksullaan. Täyteläistä ja mausteista, juuri meidän makuun. Pastat ovat helppo ja nopea valmistaa ja tämän vuoksi ne sopivat loistavasti arkiruuaksi. Yksi parhaimmista arjen pastaruuista on tomaatti-broileripasta, joka valmistuu alle 30 minuutissa.

Tomaatti-broileripasta
Tomaatti-broileripasta

Tomaatti-broileripasta

neljä annosta

400g maustamattomia broilerin fileesuikaleita

400g tomaattimurskaa

100g maustamatonta tuorejuustoa

1 punasipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rasia kirsikkatomaatteja

mustapippurirouhetta

tuoretta basilikaa

täysjyvä spagettia

suolaa

öljyä

Ota broilerin fileesuikaleet huoneen lämpöön lämpiämään. Laita spagetin keitinvesi kiehumaan ja lisää siihen hieman suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää spagetti ja keitä kunnes on kypsä. Pilko punasipuli pieneksi, murskaa valkosipuli. Laita broileri kypsymään kuumalle pannulle, jossa on n. ruokalusikallinen öljyä. Ruskista hetken aikaa. Mausta mustapippurilla. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Kaada tomaattimurska ja lisää hieman vettä, sekoita ja anna kiehahtaa. Lisää tuorejuusto ja anna sen sulaa kokonaan hieman sekoittaen. Hauduta vielä sen aikaa, kunnes spagetti on kypsää. Kaada spagetti lävikköön ja valuta vedet pois. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja kaada takaisin kattilaan. Lorauta tilkka öljyä spagetin joukkoon. Sekoita spagetti ja kastike keskenään. Leikkaa tomaatit sopivan kokoisiksi lohkoiksi ja lisää pastan päälle. Koristele vielä tuoreilla basilikan lehdillä. Tarjoile esim. patongin kanssa.

Tomaatti-broileripasta
Tomaatti-broileripasta

Tämän pastan saa helposti muutettua maidottomaksi ja gluteenittomaksi. Tuorejuuston voi korvata esimerkiksi kookoskermalla, jolloin vettä ei tarvita lainkaan tai käyttämällä

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Viime vuonna hurahdin kaikkeen missä on salted caramel. Suolaisen ja makean täydellinen kombinaatio sopii niin hyvin minun suuhuni. Huono puoli tuossa taivaallisen herkullisessa yhdistelmässä on, että se on älyttömän kaloripitoinen. Ja sehän ei sovi sitten millään tähän minun uuteen elämäntapaan. Tai ei ainakaan niin usein nautittuna kuin haluaisin. Joten aloin kehittelemään terveellisempää versiota tästä herkusta ja syntyi nämä herkulliset vegaaniset ja gluteenittomat salted caramel herkkupallot.

Salted caramel pallot
Salted caramel pallot

Salted caramel herkkupallot

2dl kivettömiä kuivattuja taateleita

1dl kookoshiutaleita

1dl gluteenittomia kaurahiutaleita

2rkl vaahterasiirappia

1,5tl vanilja aromia

1-2rkl vettä

sormisuolaa

Keitä taateleita n. 15 minuuttia pehmeäksi. Jäähdytä ja anna kuivaa. Ota keitinvettä talteen n. 1-2rkl. Kun taatelit ovat jäähtyneet ja hieman kuivuneet riko niiden rakenne esim. tehosekoittimessa. Lisää loput ainekset ja sekoita massa hyvin. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai vaahterasiirappia. Kun massa on tasainen, pyörittele siitä palloja. Tästä määrästä tulee n. 12 palloa. Pyöritä pallot vielä kookoshiutaleissa ja laita jääkaappiin maustumaan. Säilytä palloja jääkaapissa.

Salted caramel snack balls
Salted caramel snack balls

VINKKI: Kokeile laittaa veden tilalle vahvaa kahvia tai espressoa. Saat ihanan kahvin aromin. Tai korvaa vaahtera siirappi sulatetulla suklaalla. Tämä on erittäin helposti muunneltavissa oleva perusohje, joten eikun kokeilemaan omia suosikkimakuja!

Salted caramel snack balls
Salted caramel snack balls

Nämä pallot tekivät meillä aivan extra nopeasti kauppansa. Meidän teini ei aluksi uskonut, ettei palloissa ole lainkaan sokeria. Kyllä rakas lapseni, myös terveellisesti saa aivan mielettömiä herkkuja. Perusohjeella tehdyissä palloissa on 80kcal/pallo.

 

Kati

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Koivula on tila eli projekti, joka ei valmistu koskaan. Täällä tuunataan, rakennetaan, remontoidaan ja eletään. Koivulan parhaita puolia on ehdottomasti iso metsään päättyvä tontti, jossa koirat ja lapset mahtuvat leikkimään sekä emäntä rakentelemaan omaa puutarhaansa. Täydellistä!

Koivulan emäntä on äiti kolmelle ja vaimo yhdelle. Sosiaalialan ammattilainen ja ikuinen opiskelija. Shoppailu addikti, nautiskelija ja hyvän olon etsijä. Rakkautena valokuvaaminen, ruuanlaitto ja leipominen.

Koivulan emäntä -blogi on kaikkea tätä. Tervetuloa matkaan!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat