Kirjoitukset avainsanalla Arkiruoka

Uuniruuat ovat lapsiperheiden arjen pelastus. Ne eivät yleensä tarvitse paljoa panostusta ja siksi ovatkin meillä suosittuja. Ainekset vain sekaisin ja uuniin tunniksi. Ruoka valmistuu melkein itsestään. Joskus sitä kuitenkin haluaa piirun verran satsata. Nähdä vaivaa aterian eteen. Silloin pitää laittaa jotain extra hyvää. Niin syntyy niistä hektisen arjen helpoista kotiruuista hieman fiininpiä ruokia, jotka sopivat vaikka illanistujaisiin.

Lihapullat ovat kautta aikojen ollut meidän perheen lasten sekä aikuisten suosikkeja. Pienellä tuunauksella näistä arkiruokien ferrareista tulee vaikka vieraille tarjottava vuoka.

Tomaattikastike

1 iso sipuli

2-3v alkosipulinkynttä

öljyä

1prk tomaattipyreetä

1prk tomaattimurskaa

2 dl ruokakermaa

(tuoretta) oreganoa

tuoretta basilikaa

rouhittua mustapippuria

Lihapullat

400 g jauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 dl hienonnettua hapankorppua

100g kermaviiliä

1 kananmuna

1 rkl sinappia

rouhittua mustapippuria

Lisäksi

perunaa esim. rosamunda

tuoretta basilikaa

minitomaatteja

rucolaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota hetki öljyssä. Silppua basilika (ja oregano) hienoksi. Sekoita tomaattipyree, tuoreet yritit ja muut aineet kattilaan. Keitä pari minuuttia, jotta kastike maustuu. Kaada kastike uunivuokaan.

Ota jauheliha huoneenlämpöön. Murskaa hapankorput erittäin hienoksi ja veteen isossa kulhossa (johon lihapulla taikina mahtuu). Anna liota 5-10min. Murskaa valkosipuli ja hienonna sipuli erittäin hienoksi ja lisää kulhoon. Lisää muut lihapullien ainekset. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta 4–6 isoa lihapullaa ja laita ne kastikkeen päälle.

Pese ja halkaise perunat ja laita ne vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Öljyä perunoiden leikkauspinta.

Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Käännä lihapullat puolivälissä.

Lisää valmiin vuoan pinnalle basilikaa, rucolaa ja minitomaatteja. 

Alkuperäinen resepti on bongattu yhteishyvä-lehdestä.

Kommentit (8)

Isivuosi

Tämä resepti lähtee heti kokeiluun! Kiitos!

Uuni ja pakastin tuovat helpotusta arkeen. Mikä parasta, kun tietää pakkasessa olevan ruokaa valmiina, ei tarvitse tulla aiemmin sisään kokkaamaan.

Koivulan emäntä -blogi
Liittynyt26.3.2018

Meillä onnistui tuo ruuan pakastaminen siihen asti, kun olimme 3 henkinen talous. Nyt kun lapsia on 3, joista kaks syö aikuisten annoksen, niin ei jää enää säästöön. Hyvä jos seuraavalle päivälle mies saa lounaan töihin. Mutta onneksi rakastan ruuanlaittoa.

Koivulan emäntä -blogi
Liittynyt26.3.2018

Meilläkin ennen tehtiin aina sipulikeittopussiin helppouden ja nopeuden takia. Sitten jossain kohtaa päätin, että alan tekee kaiken itse, enkä osta mitään valmista. Ja sille tielle jäin vaikka kuvittelin, että koe kestää max. kuukauden. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirjoittelin muutama viikko siitä, kuinka en ole oikein oppinut tekemään kunnolla kasvisruokia ja tämä asia on minua vaivannut. Kun tein päätöksen, että yritän saada meidän perheen ruokiin lisättyä kasviksia ja ottaa mukaan kunnollisia kasvisruokia, on se ollut ehkä yksi elämäni parhaimpia päätöksiä. 

Kasvisruokien sekä kasvispainotteisten ruokien suosiminen on näkynyt meidän arjessa myönteisesti. Napostelu on vähentynyt, nälkä-kiukut ovat kadonneet sekä nopeiden sokereiden aiheuttamat väsymyspiikit ovat olleet tiessään. Ja parasta ruokavalion muutoksessa on ollut, että hävikkiruoka on vähentynyt ja ruokalasku on hieman pienentynyt. Tällä tiellä tulemme ehdottomasti pysymään!

Minulla on jostain syystä aina ollut ennakkoasenne, että linssit ovat pahoja. Mistäköhän sekin käsitys oli tullut, kun en ollut koskaan aikasemmin edes linssejä (ainakaan tietääkseni) syönyt. Lisää kasviksia ruokavalioon -tavoitteen ansiosta olen löytänyt paljon uusia makuja, kuten tämän tomaatti-linssikeiton, josta tuli just yks minun lemppareista.

TOMAATTI-LINSSIKEITTO (4hlö)

2 punasipulia

2-3 valkosipulin kynttä

1tlk punaisia linssejä

2-3rkl tomaattipyrettä

1tlk (Mutt)i tomaattimurskaa

2,5dl ruokakermaa

ripaus mustapippuria

ripaus sokeria

2-3rkl rypsiöljyä

nippu persiljaa

2-3 kokonaista tomaattia

4 siivua öljyssä paahdettua leipää

(smetanaa)

Huuhdo ja valuta linssit. Hienonna sipulit ja kuulota ne öljyssä. Kaada joukkoon tomaattimurska, tomaattipyre sekä ruokakerma. Kuumenna. Lisää joukkoon linssit ja anna hautua hiljalleen kannen alla n. 10-15min. Valmista tällä aikaa paahdetut leivät. Pilko tomaatit sopivan kokoisiksi paloiksi. Kun keitto on hautunut tarpeeksi kauan mausta mustapippurilla ja taita maku sokerilla. Silppua persilja ja lisää keittoon. Annostele keitto valmiiksi lautasille ja laita keiton päälle pilkotut tomaatit sekä paahdetut leipäkuutiot. Koristele vielä persiljalla. Halutessasi voit vielä lisätä smetanasilmän keittoon, jolloin keitto muuttuu asteen verran täyteläisemmäksi.

Tämä keitto sopii mainiosti myös pienille n. 10kk ylöspäin. Lisäät persiljan vasta, kun olet ottanut vauvan annoksen sivuun. Keitto valmistuu todella nopeasti, eli sopii hyvin kiireiseenkin arkeen.

Terveisin, Kati

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Poiminta

Taas uusi viikko lähti käyntiin. Uusi viikko tuo mukanaan koulutehtäviä, kirppistelyä sekä kevätmessuja. Vauhdikas ja toiminnan täyteinen viikko tulossa. Eli sama meno jatkuu, kuin viikonloppuna, joka oli täynnä ohjelmaa. Remontointia, sisustussuunnitelmia ja Tupperware kutsuja. Joo-o, kyllä luit aivan oikein, TUPPERWARE kutsuja. Niitä vielä ihan oikeasti järjestetään!

Kotikutsut ovat petollisia. Hyvä ystävä kutsuu, et voi olla menemättä. Paikalle saapuu esittelijä, joka yrittää tienaa hieman taskurahaa myymällä esittelemiään tuotteitaan. Vaikka kutsuilla ei koskaan ole ostopakkoa, niin silti velvollisuudentunteesta tulee ostettua jotakin. Täytyyhän yrittäjää tukea. Tilausten mukaan emäntäkin saa pienen tuotepalkkion itselleen.

Miten ihmeessä päädyin tällaisille kutsuille? No, ihan yksinkertaisuudessaan: Silmun kummitäti järjesti kutsut, emmekä olleet sairastelukierteen vuoksi nähneet PIIIITKÄÄÄN aikaan. Joten pakko oli mennä päivittämään kuulumisia. Kotikutsujen tärkein asia onkin ystävien tapaaminen ja kahvittelu. Esittely on vain syy kokoontua yhteen.

Onneksi Tupperware on sellainen tuotemerkki, että sen tuotteille on oikeasti käyttöä, joten niitä tilaa yleensä ihan mielellään. Nyt kutsut tuli hyvään saumaan, kun meidän leikkuulaudat ovat tulleet tiensä päähän ja säilytysrasioita on mystisesti kadonnut miehen mukana hänen työpaikalleen. Tuote-esittely herätti muitakin ostotarpeita, mutta onneksi järki voitti. Tai no, lompakon rahatilanne. Tämä onkin kotikutsujen negatiivinen puoli. Esittely saa tuotteet näyttämään sille, että niitä muka tarvitsee, mutta kun saat tilauksen kotiin, huomaat ettet oikeasti tarvitse niitä mihinkään. Tai tuotteen käyttö jää muutamaan kertaan. 

Kutsuilla oli kuitenkin hauskaa. Lapset viihtyivät, aikuiset pääsi juoruilemaan. Bonuksena vatsan sai täyteen herkkuja sekä kahvihampaan kolotus tuli tyydytettyä. Eli juuri se mitä kutsuilta odotin saavutettiin. Viikonlopun kruunasi onnistunut välipalapannari ja upea ulkoilusää.

Gluteeniton välipalapannari

Koko perheelle maistuva gluteeniton pannari syntyy helmipuurosta. Tästä ohjeesta tulee uunipellin kokoinen pannari.

8dl maitoa

2dl perunasuurimoita

suolaa

1rkl voita

Laita maito teflonpinnoitteeseen kattilaan ja kiehauta. Lisää perunasuurimot kiehuvaan maitoon. Keitä hiljalleen 8-10 minuutttia koko ajan sekoittaen. Kun puuro on hyvin saostunut, ota pois liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä muutama minuuttia. Mausta suolalla ja voilla.

4 kananmunaa

5dl maitoa

2,5dl gluteenitonta jauhoseosta

1tl kanelia

2tl vaniljasokeria

50g sulatettua voita

1-2 omenaa 

1-2 banaania

(sokeria)

Kun puuro on hieman jäähtynyt lisää joukkoon munat, maito, jauhot, kaneli sekä vaniljasokeri. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää vielä lopuksi sulatettu voi ja sekoita. Anna taikina turvota puoli tuntia. Sillä aikaa kun taikina turpoaa pilko omena ja banaani pieneksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Asettele pilkotut hedelmät taikinan päälle, halutessasi ripottele päälle vielä kanelia ja sokeria. Kuumenna uuni 225 asteikseksi (kiertoilmauuni 185-200 asteiseksi) ja paista pannaria alatasolla n. 30 minuuttia. Tarjoile pannari mansikoiden kanssa.

Aurinkoista alkavaa viikkoa kaikille!

 

Kevätterveisin, Koivulan emäntä

Seuraathan minua jo facebookissa ja instagramissa?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meidän perheen suosikkiruuat tulevat Italialaisesta keittiöstä, jossa tomaatti, valkosipuli, tuoreet yrtit lumoavat tuoksullaan. Täyteläistä ja mausteista, juuri meidän makuun. Pastat ovat helppo ja nopea valmistaa ja tämän vuoksi ne sopivat loistavasti arkiruuaksi. Yksi parhaimmista arjen pastaruuista on tomaatti-broileripasta, joka valmistuu alle 30 minuutissa.

Tomaatti-broileripasta
Tomaatti-broileripasta

Tomaatti-broileripasta

neljä annosta

400g maustamattomia broilerin fileesuikaleita

400g tomaattimurskaa

100g maustamatonta tuorejuustoa

1 punasipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rasia kirsikkatomaatteja

mustapippurirouhetta

tuoretta basilikaa

täysjyvä spagettia

suolaa

öljyä

Ota broilerin fileesuikaleet huoneen lämpöön lämpiämään. Laita spagetin keitinvesi kiehumaan ja lisää siihen hieman suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää spagetti ja keitä kunnes on kypsä. Pilko punasipuli pieneksi, murskaa valkosipuli. Laita broileri kypsymään kuumalle pannulle, jossa on n. ruokalusikallinen öljyä. Ruskista hetken aikaa. Mausta mustapippurilla. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Kaada tomaattimurska ja lisää hieman vettä, sekoita ja anna kiehahtaa. Lisää tuorejuusto ja anna sen sulaa kokonaan hieman sekoittaen. Hauduta vielä sen aikaa, kunnes spagetti on kypsää. Kaada spagetti lävikköön ja valuta vedet pois. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja kaada takaisin kattilaan. Lorauta tilkka öljyä spagetin joukkoon. Sekoita spagetti ja kastike keskenään. Leikkaa tomaatit sopivan kokoisiksi lohkoiksi ja lisää pastan päälle. Koristele vielä tuoreilla basilikan lehdillä. Tarjoile esim. patongin kanssa.

Tomaatti-broileripasta
Tomaatti-broileripasta

Tämän pastan saa helposti muutettua maidottomaksi ja gluteenittomaksi. Tuorejuuston voi korvata esimerkiksi kookoskermalla, jolloin vettä ei tarvita lainkaan tai käyttämällä

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Koivula on tila eli projekti, joka ei valmistu koskaan. Täällä tuunataan, rakennetaan, remontoidaan ja eletään. Koivulan parhaita puolia on ehdottomasti iso metsään päättyvä tontti, jossa koirat ja lapset mahtuvat leikkimään sekä emäntä rakentelemaan omaa puutarhaansa. Täydellistä!

Koivulan emäntä on äiti kolmelle ja vaimo yhdelle. Sosiaalialan ammattilainen ja ikuinen opiskelija. Shoppailu addikti, nautiskelija ja hyvän olon etsijä. Rakkautena valokuvaaminen, ruuanlaitto ja leipominen.

Koivulan emäntä -blogi on kaikkea tätä. Tervetuloa matkaan!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat