Aloitin helmikuussa blogissani juttusarjan "Arjen säästö- ja talousvinkit". Ensimmäisen osan aiheena oli miksi ja miten säästää. Meidän säästövinkit osoittautui suosituiksi ja herättivät mukavasti keskustelua. Varsinkin ePossu säästäminen tuntui olevan monelle uusi juttu. Toivottavasti tämä toinen osa on yhtä mielenkiintoinen. Tällä kertaa aiheena on omakotitalossa asuminen ja kuinka säästää omakotitalon menoissa.
Omakotitalossa asuminen voi olla erittäin kallista. Rahaa uppoaa yllättäviin kohteisiin, joita ei tule ajatelleeksi. Varsinkaan jos on aikaisemmin asunnut kerros- tai rivitalossa, joissa suurin osa menoista katetaan yhtiövastikkeella. Silloin ei tule mieleen kaikki ne yksittäiset menot, joita tulee muuttaessa omakotitaloon asumaan. Yhtiövastikkeella useimmissa taloyhtiöissä katetaan mm. vesi (toki henkilölukumäärään sidonnainen), lämmitys, jätevesi, roskat sekä mahd. pihatyöt, kuten lumien luonti ja nurmikon leikkuu.
 
Me muutimme vuonna 2008 omaan omakotitaloon. Minä olin lapsuuden viettänyt omakotitalossa, jonka vuoksi haaveilin koko aikuisikäni omasta talosta ja omasta rauhasta. En koskaan oikein sopeutunut kerrostaloon. Kahdeksan vuotta houkuttelin miestäni, että muutetaan omakotitaloon ennen kuin hän viimein antoi periksi ja ostimme talon maalta.
 
Ensimmäinen vuosi meni ihan kivasti uudessa talossa. Remontoimme ja laitoimme taloa meidän näköiseksi. Toisena vuotena alkoi tulemaan yllätyksiä. Ensimmäinen shokki oli sähkölaskun tarkastuslasku. Olimme aliarvioineet totaalisesti oman sähkön käytön. Seuraavat yllätykset tulivat vesilaskuissa, jätemaksuissa ja vakuutuksissa. Emme olleet lainkaan varautuneet näihin yllätyksiin. Emme olleet osanneet ajatella näitä kuluja lainkaan. Olimme tottuneet, että saamme lämmittää asuntoa, roskata ja tuhlata vettä niin paljon kuin haluamme kiinteällä maksulla. Mutta nyt kun asumme omakotitalossa kaikki maksut menee oman käytön mukaan. Samalla saimme huomata, että olimme todennäköisesti aikaisemmin eläneet ns. toisten siivellä, sillä meidän kulutustottumukset olivat naurettavia!
 

 

 

Kun olimme tiedostaneet missä olimme menneet vikaan, aloimme pohtimaan kuinka muuttaa omia tottumuksia. Tämä vaati paljon suunnittelua ja laskemista. Mutta nyt 7 vuoden jälkeen voin rehellisesti sanoa, että tämä omakotitalo asuminen onkin yllättävän edullista. Ja mikä parasta sinä maksat vain omista jutuista. Eli kaikki kustannukset johtuvat oikeasti sinusta itsestä, ei ole muita joita syyttää.
 

ROSKAT

 
Roskissa voi säästää nykyään yllättävän paljon. Tämä riippuu toki siitä, miten paljon olet itse valmis näkemään vaivaa. Me tulimme lopulta siihen tulokseen, että kierrättämisestä ei oikeasti ole paljoa vaivaa. Meidän lähikaupan viereen on tullut suuret kierrätyspisteet, joten kierrättämisestä on tehty todella helppoa ja vaivatonta. Ja mitä vähemmän menee tavaraa omaan roskikseen, se vähentää meidän tarvetta tilata jäteautoa tyhjentämään roskiksen. Esimerkiksi seuraavat asiat me kierrätämme:
 

Pahvit / kartonki Aikakausilehdet Muovit Patterit Ongelmajäte Vaatteet Lasit Metallit

 
Meillä on oma komposti biojätteelle, jonka tuote menee kukkapenkkiin.  Sanomalehdet poltetaan takassa. Tuohon omaan roskikseen ei oikeasti enää päädy juurikaan mitään. Eli säätöä tulee todella paljon siinä, tyhjennetäänkö roskis kerran, kaksi vai neljä kertaa kuussa.
 
 

 SÄHKÖ

 
Suurin osa meidän sähkölaskusta koostuu lämmityksestä. Joten ongelma, kuinka säästää lämmityksessä? Eniten lämmitystä tarvitaan talvella. Meillä on varaava takka, joten puilla lämmittäminen on edullisempaa kuin sähköllä lämmittäminen. Varsinkin jos puita saa omalta pihalta tai kesämökiltä harventamalla metsikköä. Puita saa tarvittaessa tilattua melko edullisesti, kun kilpailuttaa firmat. Ilmalämpöpumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun lämpö ei pääse karkaamaan harakoille. Seuraavat asiat huomioimalla voi sähkössä säästää yllättäviä summia:
 

Ilmalämpöpumppu Lämmitä puilla Tiivistä ikkunat ja ovet Laske huonelämpötilaa

Kilpailuta sähkösopimus

Saunapäivät

 
 
Sähköfirman kilpailuttaminen muutaman vuoden välein on myös kannattavaa. Usein sähköfirmat antavat uusille asiakkuuksille hyvän tarjouksen tai jos haluavat pitää kiinni vanhasta hyvästä asiakkaasta antavat uuden tarjouksen. Näin olemme saaneet sähkön aina kilpailukykyiseen hintaan.
 
Hyvänä lisänä on säästää myös kaikissa perusasioissa. Valojen sammutus, kun poistuu huoneesta. Sähkölaitteiden sammutus, jos niitä ei käytä. Vaihtaa rikkoutunut elektroniikka energia taloudelliseen vaihtoehtoon.
 

VESI

 
Omakotitalossa asuessa maksat vedestä oman käytön mukaan. Eli on hyvä tarkkailla miten paljon sitä vettä käyttää ja missä asioissa voi säästää. Omaa vedenkäyttöä kannattaa tarkkailla ja miettiä missä kohdissa voisi kulutusta vähentää.
 

Ei pitkiä suihkuja Pieni ja iso huuhtelu wc-pönttöön Tiskikoneen ja pyykinpesukoneen käyttö Juoksevan veden käyttö harkiten

 

 
Näillä keinoilla me olemme onnistuneet säästämään hyvin paljon ja voimme todeta, että meille tulee halvemmaksi asua omakotitalossa kuin kerrostalossa. Ei uskoisi, vai mitä?
 
Missä asioissa sinä säästät?
 

Kommentit (0)