Nikon D7200
Nikon D7200

Järjestelmäkamera vai pokkari

Järjestelmäkameroita kuten pokkareita on paljon erilaisia, eli valinnanvaraa löytyy kummassakin ryhmässä. Järjestelmäkamera on monipuolinen. Siihen voi manuaalisesti itse valita kaikki mahdolliset kuvausasetukset, mutta myös automaattikuvaus onnistuu.  Myös puoliautomatiikka asetuksia löytyy, kuten aukon tai ISO:n esivalintaa. Järjestelmäkameraan saa hankittua lisävarusteita vaikka kuinka paljon ja siten tehtyä kamerasta omaan käyttöön juuri sopivan. Järjestelmäkameran käyttö vaatii huomattavasti enemmän opettelua kuin pokkari, mutta kun sen käytön oppii on kuvaustulos aivan eri. Pokkarilla kuvaamisessa onnistuu yleensä aina, koska sen automatiikka valikoi kaiken sinun puolesta. Joissakin poikkareissa on erilaisia puoliautomatiikka valikkoja, joissa kuvaaja pääsee itse vaikuttamaan hieman säätöihin.

Kuvaus tottumukset

Ennen kameran ostoa, on hyvä miettiä mitä kuvaa, milloin kuvaa ja millaisissa oloissa kuvaa? Onko kamera satunnaisessa käytössä vai jatkuvasti mukana? Haluanko oppia kuvaamaan itse vai haluanko, että kamera tekee kaiken puolesta? Onko kuvaaminen harrastus vai tavallista satunnaista räpsimistä? Jos kuvaaminen on harrastustasolla, niin järkkäri on ihan ehdoton valinta, jolloin kannattaa pohtia ostaako croppi- vai täyskennoisen kameran. Oma valintani esim. lasten ja lemmikkien kuvaamiseen on ehdottomasti järkkäri. Järkkäri on huomattavasti nopeampi kuvamaan liikkuvaa kohdetta. Lisäksi järkkäri voittaa pokkarin pimeässä mennen tullen. Lisäksi itse tykkää säätää kameroiden kanssa ja kokeilla uutta.

Koko

Järjestelmäkamera on iso! Lisäksi se vaatii lisätarvikkeita. Toki esim. yhdellä yleisobjektiivilla pärjää, mutta jos ei halua sijoittaa objektiiveihin, niin olisiko kuitenkin pokkari riittänyt? Matkalle on hyvä ottaa mukaan pari kolme erilaista objektiivia, eri tilanteisiin sopiva, sekä lisäsalama ja -akkuja. Eli kannettavaa on. Järjestelmäkamera usein vaatiikiin ihan oman laukun. Pokkarin hyvä puoli on, että se mahtuu taskuun tai ainakin käsilaukkuun. Järjestelmäkameroitakin löytyy eri kokoluokissa: minijärkkäri, mikrojärkkäri, croppi- tai täyskennojärkkäri, mutta jokainen niistä on isompi kuin pokkari.

Kokeile ja tutustu

Kameraa ei kannata ostaa hetken mielijohteesta vaan erilaisiin vaihtoehtoihin kannattaa oikeasti tutustua ja käyttää aikaa valikointiin. Kannattaa käydä eri liikkeissä tutustumassa tarjontaan ja etsiä netistä kokemuksia, esimerkiksi valokuvaajan neuvola facebookissa on hyvä paikka kysyä kokemuksia. Kamera kannattaa valita sen mukaan, mikä tuntuu omaan käteen parhaimmalle sekä vastaa omia kuvaustarpeita. Jos kamera ei tunnu omassa kädessä hyvälle, niin sitä ei tule valikoitua mukaan, eikä sillä kameralla kotona laatikossa mitään tee. Eli valikoi kamera, jota olet valmis kantamaan mukana.

Hinta

Tässä kohtaa tuleekin kysymykseen hinta. Mikä on se summa, jonka olet valmis sijoittamaan kameraan? Pokkarin kun ostaa, se on siinä, ei muita kuluja. Järjestelmäkamera vaatii erilaisia objektiiveja sekä mahdollisesti irtosalamia yms. Ja jos harrastus alkaa viemään mennessään, tulee hankintaan taustakankaat, jalustat ja erilaiset filtterit. Eli kun hyvän peruspokkarin saa 300-500€, menee järkkäriin 1000-1500€ ja harrastuksen edetessä vain taivas on rajana. Järkkärillä, objektiiveilla sekä lisävarusteilla on kuitenkin hyvä jälleenmyyntiarvo, toisin kuin pokkarilla. Mutta ei niitä varusteita kuitenkaan turhaa kannata ostaa, ei niistä omia pois saa. Jos järjestelmäkamera kiinnostaa ja on aloitteleva kuvaaja, niin kannattaa harkita käytetyn järkkärin ostamista.

Minun valinta

Minun kameran ostosta voi käydä lukemassa täältä. Itse valikoin siis kamerakseni Nikonin D7200, joka on todella hyvä kamera harrastajalle. Syyt miksi halusin juuri tämän kameran:
Hinta! Se oli maksimi hinta, mitä minulla oli tällä hetkellä varaa maksaa kamerasta. Tai ei nyt ehkä ihan se maksimi, mutta nyt se oli jäätävän hyvässä tarjouksessa, joten siihen oli pakko tarttua... :D
Astetta parempi. Uusi kamera oli minun vanhaa Nikon D5100 verrattuna asteen tai pari parempi, eli uudella kameralla kykenen omaan harrastelija kuvaamisen nostamaan uudelle tasolle. Haluan kehittyä kuvaajana. Tavoitteena onkin ettei tulevaisuudessa tarvitsisi kiikuttaa lapsia studioon toisten kuvattavaksi, jotta saan kirjahyllyyni kehyksiin hyviä kuvia lapsistani. Haluan myös meidän lemmikeistä taidokkaita kuvia kehyksiin.
Viimeisenä syynä oli MERKKI. Minulla on siis aikaisemmin ollut Nikonin järkkäri ja sen tarvikkeisiin olin jo valmiiksi sijoittanut sievoisen summan. Eli olisi suorastaan tyhmyyttä vaihtaa tässä kohtaa merkkiä. En halunnut hankintojen olevan turhia ja siksi päädyin jälleen Nikoniin. Ja kyllä minun täytyy myöntää, että olen ollut tyytyväinen Nikonin käyttäjä jo 7 vuotta, eli ei ole edes ollut syytä harkita merkin vaihto.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Koivula on tila eli projekti, joka ei valmistu koskaan. Täällä tuunataan, rakennetaan, remontoidaan ja eletään. Koivulan parhaita puolia on ehdottomasti iso metsään päättyvä tontti, jossa koirat ja lapset mahtuvat leikkimään sekä emäntä rakentelemaan omaa puutarhaansa. Täydellistä!

Koivulan emäntä on äiti kolmelle ja vaimo yhdelle. Sosiaalialan ammattilainen ja ikuinen opiskelija. Shoppailu addikti, nautiskelija ja hyvän olon etsijä. Rakkautena valokuvaaminen, ruuanlaitto ja leipominen.

Koivulan emäntä -blogi on kaikkea tätä. Tervetuloa matkaan!

Voit seurata blogia nyt myös Blogit.fi palvelussa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016