1. Älä stressaa

Älä stressaa on varmasti tärkein vinkki äitienpäivään. Itse olen sen vasta vuosi sitten sisäistänyt. Aikaisemmin stressasin äitienpäivää, ihan tiedostamatta. En siis edes huomannut miten stressaantunut olin kyseisen päivän vuoksi. Miten se sitten näkyi? No, minä siivosin aina oman kodin lattiasta kattoon, järjestin jopa kaapit. Kaiken piti olla tiptop. Lisäksi suunnittelin  päivän kulun, tein ruuat, leivoin ja hommasin lahjat mummoille. Eli siis tein käytännössä kaiken itse. Sitten kiukuttelin, kun kukaan ei auttanut. Ei kai nyt kukaan auta, jos en edes  pyydä enkä anna siihen mahdollisuutta. Stressasin myös sitä, että ettei päivä ole onnistunut. OIKEESTI! Ihan järjetöntä, kauhea työ yhden päivän vuoksi. Ei ne pölöpallot ja sotkuiset kaapit haittaa mitään. Ja jos nyt on pakko siivota, niin kannattaa jaksottaa siivous useammalle päivälle ja delegoida.
 

2. Unohda aikataulutetut vierailut

Me olemme 12 vuotta juosseet kylästä toiseen aina äitienpäivänä. Viime vuonna olimme ensimmäisen kerran kotona keskenään, koska olimme Teinimonsterin kanssa kipeänä. Silloin minulle valkeni miten stressaantuneita ja kiireisiä olemme aikaisempina vuosina olleet. Viime vuonna päätimme, ettei enää koskaan sitä älytöntä kylärallia. Niitä muita äitejä voidaan muistaa myös muina päivinä, eikä vain ja ainoastaan äitienpäivänä. Kyläreissuja voidaan pitkin toukokuuta, eikä aikatauluttaa kaikkia yhteen päivään.
 

3. Äitienpäivälahjoista vihjailu

Äitienpäivälahjat... Minun mieheni on aivan toivotan lahjojen ostaja. Milloin olen saanut jonkin talouskoneen, milloin digiboksin ja milloin liian isot alusvaatteet lahjaksi. Mieheni ei ole onnistunut ostamaan minulle mieleistä lahjaa ilman apuja. Nykyään hänen on helppo ostaa minulle lahja, sen kuin kysyy Teinimonsterilta mitä aidille pitäisi ostaa. Teinimonsteri tietää aina mitä toivon tai haluaisin. Ennen kuin Teinimonsterista tuli Isimiehen lahjavelho, vihjailin jo pitkin kevättä mitä kaikkea haluaisin. Saatoin kertoa kuinka hartiat ovat jumissa taikka jutella uutuus tuoksusta kempparissa. Varmat lahjat Isimies on nyt keksinyt: hajuvesi, lahjakortti kampaamoon/kasvohoitoon/hierontaan tai  liput teatteriin/keikalle.
 

4. Älä odota ihanne äitienpäivää

Kuinka moni äiti on joskus sortunut odottamaan sitä television ihanne äitienpäivää? Heräät siihen, että sinulle tuodaan tarjottimella aamiainen, lauletaan ja annetaan lahjoja. Sitten löhötään ydessä perhepedissä ja juhlitaan äitiä. Päivällä käydään ulkoilemassa tai piknikillä. Illalla laittaudutaan kauniiksi ja lähdetään ravintolaan syömään, jossa odottaa neljän ruokalajin illallinen ohjelmineen. Sellaista siis tv:ssä.
 
Todellisuudessa, sinä olet herännyt ennen muita ja yrität vitkutella nousemista, kunnes huomaat pissahädän olevan niin kova, että on noustava. Teet itse aamiaisen ja samalla tarjoilet muille. Yrität livahtaa takaisin sänkyyn, mutta sen on vallannut koirat. Päätät lähteä lasten kanssa ulos. Kiukuttelua ja kiroilua, kun vaatteet pitää laittaa päällä. Ulkona alkaa sataa kaatamalla, joten ei kun takaisin sisälle. Sitten lähdetään juoksemaan mummoilla  kylässä ja aina kukkakaupan kautta. Kukaan ei muista, että myös sinä olet äiti. Kun viimein päästään takaisin kotiin, olet niin poikki, että kaadut sänkyyn ja vain huomataksesi, että lapsilla olisi taas nälkä eikä kukaan ole lenkittänyt koiria.
 
Eli ei kannata odottaa sitä tv:n luomaa mielikuvaa äitienpäivästä. Todellisuus voi lyödä kasvoille muuten todella kovaa. Näin siis kävi minulle 13 vuotta sitten, kun en vielä tiennyt mistään mitään. Nykyään en odota mitään. Odotan vain, että saan olla perheeni kanssa ja viettää yhdessä laatuaikaa, ilman odotuksia. Koska minulla on kuitenkin kaikista huolimatta paras ihana oma perhe.
 

5. Muista nauttia päivästä

Tämä on tärkeää! Päivästä pitää muistaa nauttia. Nauttia kaikista pienistä asioista. Hymystä, äiti-sanasta, halauksista ja läheisyydestä. Oikeasti äitienpäivä on joka päivä, mutta yhtenä päivänä vuodessa voit unohtaa pingottamisen ja sulkea silmät, jos hampaita ei haluta pestä tai maito kaatuu pöydälle. Rentoudu ja nauti. Ei ne hampaat tipu, jos ne jää kerran pesemättä eikä se pöytäkään mene pilalle, jos sitä ei kuivata nanosenkunnissa. Pysähdy ja mieti miten onnekas olet, että saat olla äiti. Maailman paras äiti.
 
 

 

Ja se tulee mun syliin

Ja sen varpaat on ihan kuumat

Ja sormet ihan tahmeat,

Kun se rutistaa, rutistaa mua lujaa.

Ja se söpöttää kaulan juuren

Pienen pieniä sanoja:

”Äiti, mun oma äiti. Äiti, mun paras äiti”

Tiina Piiroinen
 
 
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Äiti kolmelle, vaimo yhdelle. Shoppailuaddikti, ikuinen laihduttaja, nautiskelija ja hyvän olon etsijä. Rakkautena valokuvaaminen, ruuanlaitto ja leipominen. 

Koivulan emäntä on elämänmakuinen blogi, jossa pohditaan naiseutta, parisuhdetta tai parisuhdettomuutta, seksuaalisuutta ja perhe-elämää. Sukelletaan syvälle tunteisiin ja ajatuksiin, kunnes palataan kevyempiin asioihin, kuten päivän ruokalistaan.

Voit seurata blogia nyt myös Blogit.fi palvelussa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016