Sairaalan lainapumppu ja vajaa puoli litraa maitoani

Tänään luovutin viimeistä kertaa maitoani HUS:n äidinmaitokeskukselle. Kiinnyn helposti ihmisiin, esineisiin ja näemmä myös rutiineihin. Siksi olenkin jo parin viikon ajan tehnyt hidasta luopumistyötä pääni sisällä, ja yrittänyt valmistaa itseäni tätä päivää varten. Olo on haikea ja jollakin tavalla oudon surumielinen. Ja nyt puhutaan siis ihan vain maidonluovutuksen lopettamisesta! 

Ruokapöytämme ääressä seitsemän kuukauden ajan omalla tuolillaan asustanut iso, möhkälemäinen lainapumppu on nyt pakattu ja palautettu takaisin sairaalalle. Samoin kuin viimeiset pakastetut maidot ja tänä aamuna pumppaamani tuoremaitopullollinen.

Viimeisen maidonluovutusaamun tunnelmia jouluvalojen loisteessa
Viimeisen maidonluovutusaamun tunnelmia jouluvalojen loisteessa

 

Toukokuusta joulukuuhun olen viettänyt lähes joka päivä noin tunnin verran kiinni pumpussa samalla lukien, katsellen ohjelmia tai kesällä hytkyttäen jalallani sitterissä istuvaa vauvaani. Pitkiin aikoihin Elmo ei tosin ole enää sitterissä viihtynyt, joten olen yrittänyt ajoittaa pumppaushetkeni vauvan unien kanssa samaan aikaan.

 

Kuinka kaikki alkoi

Vauvani oli viisiviikkoinen kun eräänä loppukevään maanantaina soitin Äidinmaitokeskukseen ja kysyin olisiko heillä tarvetta äidinmaidonluovuttajalle. Sain tietää, että tarvetta todellakin olisi! Päädyin saman tien haastateltavaksi (ei, en käytä huumeita, kyllä, olen terve...) ja sain suulliset ohjeet hygienia- ja pumppauskäytäntöihin. He halusivat ensimmäisen maitoeräni bakteeritestattavaksi mahdollisimman pian ja sovin tuovani sen sairaalalle keskiviikkona. Samalla saisin mukaani maidonkeräyspurkkeja ja -pulloja, sekä tehokkaan sähköpumpun, jonka ottaisin vuokralle.

Ennen lainapumpun saamista jouduin käsipelillä puristelemaan ja tiristelemään maailman epäergonomisimmassa asennossa ensimmäiset luovutusmaitoni metalliseen desimittaan, josta kaadoin maidot Minigrip-pussiin.

Pakkasin pakastetut ja vaivalla täytetyt Minigrip-pussit kylmälaukkuun, asettelin laukun vaunujen tavarakoriin ja niin lähdimme julkisilla etsimään äidinmaitokeskusta Meilahden Iho- ja allergiasairaalasta. Työnsin vaunut julmetun jyrkän mäen huipulle ja rakennuksen perukoilta, syrjäisestä kolkasta löysin lastauslaiturin. Epäileväisenä soitin ovikelloa ja kyllä se vain oli oikea osoite. Luovutin pakastetut maitoni ja sain ison sähköisen pumpun ja sopimuspaperit mukaani. Maitonäytteeni varmistui puhtaaksi, kuten seuraava näytteenikin. Myöhemmin kävin verikokeessa, josta sain myöskin vaaditut puhtaat paperit.

 

My milkshake brings all the boys to the yard!

 

Sähköpumpun kuukausivuokra on reilut pari kymppiä mutta sen saa ilmaiseksi jos ei tarvitse maidonnoutopalvelua vaan toimittaa maidot itse keittiölle. Otin touko-kesäkuun ajaksi noutopalvelun, ja niinpä varauduin joka perjantaina ottamaan vastaan maitolähetin klo 9-13 välisenä aikana.

Ilmoitin toimittavani maidot heinäkuusta eteenpäin itse, sillä tiesin meidän olevan parina perjantaina reissussa.

 

Tavanomainen maitopumppauspäiväni on sujunut seuraavanlaisesti:

Aamulla vauvan herättyä pumppaan päivän ensimmäisen kerran. Yleensä aamuisin saan ”saaliiksi” noin 2,5dl maitoa. Laitan 5l kattilan kiehumaan ennen pumppauksen aloittamista, että saan desinfioitua pumpun osat keittämällä heti pumppauksen jälkeen. Sitten pesen käteni hajusteettomalla ja nestemäisellä saippualla ja huuhtelen rintani kokonaan veden alla. Kuivaan kädet ja rinnat talouspaperilla ja kasaan pumpun käyttövalmiiksi. Elmo istui ensimmäiset kuukaudet pumppauksen ajan lattialla vieressäni sitterissä ja minä juttelin ja heiluttelin jalallani vauhtia vauvalle.

Kesällä pumppausseuralaiseni malttoi vielä kölliä sitterissä, tässä Elmo on jopa nukahtanut!
Kesällä pumppausseuralaiseni malttoi vielä kölliä sitterissä, tässä Elmo on jopa nukahtanut!

Pumppauksen jälkeen viilennän maitopullon juoksevan hanan alla ja kaadan sen äidinmaitokeskukselta saamiini maitorasioihin, joita on 3dl ja 5dl vetoisina. Liimaan rasiaan päivämäärätyn ja luovuttajanumerollani varustetun tarran, jonka jälkeen siirrän maitopurkin jääkaappiin viilenemään.

Saman päivän aikana pumpatut maidot saa yhdistää jääkaapissa säilytettyyn maitoon. Illalla siirrän maidon jääkaapista pakastimeen. Hus:n äidinmaitokeskus ottaa vastaan sekä pakastettuja että tuoremaitoja.

Yleensä pumppasin päivän aikana kahdesti noin puoli tuntia kerrallaan. Toisinaan sain mahdutettua kolmekin pumppauskertaa päivään kun taas joskus ehdin pumpata vain kerran. Maitomääräni oli parhaimmillaan noin 4-5dl per päivä. Alku- ja loppuviikkoina määrä oli pienempi, noin 2dl per päivä.

 

Maidonluovutuksen plussat

 + Maidonluovutus on hyväntekeväisyyttä, josta saa pienen rahallisen korvauksen. Maitolitralta maksettava euromäärä vaihtelee suuresti riippuen siitä missä päin Suomea maitoa luovuttaa. Rikastuminen oli ainakin minun maito- ja pumppausmäärilläni hankalaa, ellei mahdotonta. Ei siis kannata alkaa luovuttajaksi rahan kiilto silmissä.

+ Äidinmaidonluovutus on arvokasta työtä, jolla mahdollistetaan keskosten ja muiden vauvojen rintamaidonsaanti tilanteissa, joissa oman äidin maito ei riitä, tai sitä ei ole saatavilla.

+ Imetysaikana ei saa luovuttaa verta tai kantasoluja, mutta maitoa sen sijaan saa. Tällä tavoin voi tehdä oman pienen osansa yhteisen hyvän eteen.

+ Minulle äidinmaidonluovutus antoi hyvän ja tyytyväisen olon kun ajattelin sillä tavoin saavani olla auttamassa apua tarvitsevia vauvoja ja sitä kautta myös heidän vanhempiaan.

 

Maidonluovutuksen miinukset

- Säännöllinen pumppaaminen saattaa altistaa tukoksille, mikäli rintoja ei tyhjennä tavalla tai toisella tarpeeksi tiheästi. Itselleni sattui yksi läheltä piti tilanne alkavan rintatulehduksen/tiehyttukoksen kanssa mutta selvisin onneksi säikähdyksellä.

- Tavallisen kipulääkkeen ottamisen jälkeen on pidettävä vuorokauden mittainen tauko maidonluovutuksessa. Tämä ei kyllä ollut itselleni ongelma kun en käytä särkylääkkeitä juuri ollenkaan mutta tuohon yllä mainittuun alkavaan rintatulehdukseen/tukokseen otin luovutusaikana ainoan Buranan, jonka takia sen jälkeen pumppaamani ”lääkemaidot” menivät vuorokauden ajan ihan vain omalle vauvalleni.

- Rokotusten, kuten nyt loppuvuodesta ajankohtaisen influenssarokotuksen, kanssa on omat varoaikansa. Influenssarokotuksen jälkeen maitoa olisi saanut luovuttaa vasta kolmen vuorokauden jälkeen. Siksi siirsinkin omaa rokotustani, ja otin sen vasta tänään, enkä aiemmin vauvani 8kk neuvolakäynnin yhteydesssä.

- Matkustaminen luovutuksen aikana voi olla hieman vaivalloista, muttei toki mahdotonta. Itse raahasin pumppua mukanani Vierumäelle x 2, Savonlinnaan x 2 ja Leppävirralle x 2. Kahden Tukholman matkan aikana jätin sairaalan sähköpumpun kotiin ja olin vähän harmissani kun maidonluovutusrutiinit hetkellisesti kärsivät (vaikka reissuissa oli toki kivaa).

 

+/- Alkoholia ei saa käyttää luovuttamisen aikana. Tämän voisin omalta osaltani laittaa tuonne pluslistauksen puolelle mutta ymmärrän kyllä heitäkin, joille kesäinen terassisangria, viinilasillinen ruoan kanssa tai saunalonkero tuntuisivat uhrauksilta äidinmaidonluovutuksen takia. Yllätyksenä itselleni raskausajan alkoholittomuus jatkui omalla kohdallani luovutusraittiutena niin vaivattomasti, että aloin pohtia alkoholin kokonaan poisjättämistä, tai ainakin merkittävää vähentämistä myös luovutuksen loputtua. Jää nähtäväksi kuinka asiat etenevät tällä saralla. 

Luovuttajista on kova pula!

Äidinmaidonluovutus kestää yleensä siihen saakka kun vauva täyttää kuusi kuukautta. Tänä vuonna HUS:n alueella on ollut kova pula luovuttajista, joten jatkoin ilomielin omaa luovutustani vielä ylimääräiset kaksi kuukautta kun Äidinmaitokeskukselta sitä pyydettiin. Oma luovutusmaitomääräni tulee olemaan noin 70kg, ja ainakin tähän mennessä maitoni on aina mennyt seulan läpi puhtaana. Jokainen maitoerä tarkastetaan, eikä epäpuhtaasta maidosta makseta luovuttajalle.

Vajaan parin viikon maitoerän vientireissulla äidinmaitokeittiöllä
Vajaan parin viikon maitoerän vientireissulla äidinmaitokeittiöllä

Omien kokemusteni perusteella voin suositella äidinmaidonluovutusta lämpimästi! Jos ylimääräistä maitoa tulee päivittäin vähintään 2dl, hygieniasäännöt tai muut rajoitukset eivät tunnu liian hankalilta ja haluat hyvän mielen muiden auttamisesta, ota ihmeessä yhteys äidinmaitokeskukseen ja kysy lisää! Äidinmaitokeskuksen ihanat ja kannustavat työntekijät antoivat tälle blogaukselle ”siunauksensa” heinäkuussa kun aloin kirjoittaa tätä ja kysäisin, josko heille olisi ok, että kirjoitan aiheesta. Toimitusaika vähän viivästyi mutta tässä tämä teksti nyt on, viimeisenä äidinmaidonluovuttajapäivänäni.

Oman elämänsä itkijänainen,

Sanni

Kolmen murun mutsi -blogaajakollegan pohdintoja ennen hänen äidinmaidonluovuttajaksi ryhtymistään löydät täältä.

 

Vakoile elämääni Instagramissa ja ota Kivakuplan sivut Facebookissa seurantaan!

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tavoitteenani on olla lempeä vanhempi. Nelivuotias ja vauva eivät tee sitä aina helpoksi. Blogissa kiintymysvanhemmuuspohdintoja ja helsinkiläistä perhe-elämää.

Blogia kirjoittaa Sanni. Yhteydenotot: kivakuplablogi@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Instagram