Me emme käyneet vauvauinnissa. Alun perin meitä esti kai se, että kuulin tai kuvittelin ryhmien olevan aina täynnä ja ilmoittautumisen lähes myöhäistä siinä vaiheessa, kun vauva muljahtaa maailmaan. Sittemmin pidin lähes varmana, että juuri meidän vauvamme aiheuttaisi kakkavahingon ja siten koko altaan evakuoinnin joka uintikerralla. Julkinen nolostuminen ei houkutellut. Ja vaateruljanssi ja suihkuhässäkkä vauvan kanssa vielä vähemmän.

Minulla oli kyllä hieman huono omatunto, kun emme tarjonneet vauvalle mahdollisuutta tottua veteen jo noin varhaisnuoruudessa. Kuulin myös, että vauvauinnissa pieni ihminen oppii pidättämään hengitystään veden alla (tai siis tuo refleksinä alkava taito jatkuu säännöllisen harjoittelun myötä), mikä lisää lapsen turvallisuutta veden äärellä yleensäkin. Voi omatunnon kolketta.

Nyt Maijan ollessa melkein kaksivuotias olemme vihdoin saaneet aikaiseksi tutustumiskäynnit uimahalliin. Sukellustaidoista en tiedä (enkä todella lähde omin päin kokeilemaankaan), mutta ainakin tyttö suhtautuu veteen sangen rohkeasti.

Ensimmäisellä kerralla odotin, että Maija pelkäisi valtavaa hallia ja uima-allasta eikä haluaisi lähellekään. Varauduin henkisesti siihen, että kääntyisimme kannoillamme ja palaisimme takaisin suihkuun ja pukuhuoneen kautta kotiin.

Mutta ei, ei puhettakaan pelosta. Maijan silmät loistivat kävellessämme suihkuilta allasosastolle, ja kun tyttö vihdoin näki edessään lasten leikeistä lainehtivan sinisen altaan, se kiljahti: "MINÄ! TONNE!"

Eikä sitä olisi saanut altaasta pois millään. Se hyppi ja loiski, nauroi ja sädehti, ja halusi yhä syvemmälle veteen. Eikä yhtään tykännyt, kun äiti vei matalampaan päähän. Kylpyammeessa hiusten kastelu on ollut pitkään aika vastenmielistä, mutta uima-altaassa Maijaa ei haitannut tippaakaan, vaikka vettä roiskui naamalle. Ja kyllä se pari kertaa horjahti veteen niinkin, että naama kastui, muttei pahemmin hämmentynyt. Hauskaa se vain oli.

Ja nyt on enää yksi ongelma. Lapsi rakastaa uimatouhuja ja halli löytyy läheltä, mutta äiti on vilukissa. Palelen muutenkin helposti - en ymmärrä miten taas selviän talvesta, kun nytkin pukeudun toppatakkiin - mutta uimahallin vedet ovat mielestäni yksiselitteisesti kidutuskylmiä. Menen kokovartalokramppiin hetkessä ja alan haaveilla vain saunasta. Nyt pitää siis päättää, hoitaako Mies jatkossa Maijan uimakeikat vai yritänkö itse karaistua. Tai ostanko märkäpuvun, jossa sukeltajatkin syvissä merissä tarkenevat.

[Ps. Tässä postauksessa ei ole kuvia, koska tietokoneeni sanoi sopimuksen lopullisesti irti. Yritän korjata tilanteen mahdollisimman pian. Yksi sana on vielä sanottava teille: Varmuuskopiot. Ei muuta.]

Kommentit (9)

1/9 | 

Tuli tässä mieleeni, että voisit kokeilla seuraavaa: Selvitä, järjestetäänkö uimahallissa vauvauinteja ja koska ne ovat. Mene uimaan heti, kun uimahalli aukeaa sinä päivänä muille käyttäjille. Useimmiten lastenallas lämmitetään vauvauinteja varten normaalia lämpimämmäksi ja lämpö pysyy kyllä vedessä joitakin tunteja niiden jälkeenkin. Silloin on mukava polskia ilman kananlihaa =)

2/9 | 

OMG, on sulla kanssa ongelmat! Kyse on kuitenkin todella pienestä lapsesta, että tuskin hän on traumatisoitunut kun ei päässyt vauvauintiin (aika moni ei kuule pääse), ja hei se on vaan vettä, sä selviät siitä niin kun lapseskin selviää. Mut koita hei jaksaa!

3/9 | 

Mun lapsella on uimahallissa UV-suojavaatteet (pitkähihainen paita ja polven alapuolelle ulottuvat housut). Sallittaiskohan äidillekin tuollainen UV-paita ylle? Mullekin tulee vähän kylmä lastenaltaan reunalla istuessa, vettä on niin vähän, että siellä ei voi oikein pulikoidakaan.

4/9 | 

 

Sukulaisten ja tuttavien lapsista ne jotka on käyneet vauvauinnissa on joutuneet vakavimpiin vaarapaikkoihin veden kanssa. Nämä kun eivät pelkää vettä niin on molskautettu parin vuoden iässä isoon altaaseen tai kävelty syvälle järveen ilman mitään varovaisuutta. Eli enpä tiedä lisääkö se kovin paljoa turvallisuutta kun varovaisuutta on suhteessa niin paljon vähemmän mitä vauvauimattomilla.

 

Itse koetan tareta uimassa niin että aina välillä hyppyytän lasta altaassa kainaloista tai jahtaan pitkin allasta jos on tilaa ym liikuntaa. Ja sitten jos käy isossa altaassa lapsen kanssa (lapsi tietysti sylissä kokoajan) niin sen jälkeen lastenaltaan vesi tuntuu ihanan lämpimältä. 

 

Ja tietty välillä käydään lasten kanssa saunassa lämmittelemässä.
Ja jos ollaan koko perheenä liikkeellä niin silloin toinen voi välillä käydä saunassa tai uimassa ja lämpenee. Tai mikä parasta laittaa uimahallissa käynnit miehen hommaksi...

5/9 | 

Jos teidän uimahallista löytyy terapia-allas niin siinä on yleensä lämpimämpi vesi. Hetkeksi lapsi syliin ja lämmittelemään niin jo taas tarkenee. Meillä kummankin lapsen vauvauinneissa vesi on ollut niin lämmintä, että itsellä on melkein hiki tullut siinä touhutessa =)

6/9 | 

Yksi neuvo, älä mene saunaan ennen uimaan menoa, käy niin viileässä suihkussa kuin vaan mahdollista ennen altaaseen menoa ja ALOITA uintireissu siitä altaasta jossa on kylmin vesi eli jos menette koko perhe, mene itse vetäisemään semmoinen 50-100m aikuisten altaaseen. Sen jälkeen kuule lasten- ja terapia-allas on kylpyammeen veroisisa lämmin altaita. Mutt akylmähän siinä aiokuisella tulee, kun vyötäisiään myöten märkänä siinä altaassa seisoo. Osta lapselle kelluttava uimapuku (sellainen puhallettava, ne liuskoilla täytetyt on paholaisesta) ja menkää terapiaaltaaseen, sinne pääset veteen edes hartioita myöten. Ja saunaan ihan viimeisenä, ei edes kesken uinnin.

7/9 | 

Perheuinnit voivat olla myös kiva idea, jos niitä teidän hallissanne järjestetään. Ja viileän suihkun kautta altaaseen, kerran se vain kirpasee (tai siis oikeasti ei kerran vaan ihan hemmetin pitkään eikä edes auta kauhean pitkään, koska lastenaltaaseen ei aikuinen kuitenkaan pääse upottautumaan hartioita myöten) :)

8/9 | 

Me käytiin vauvauinnissa, ja sen jälkeen perheuinneissa. Poika on pari kuukautta teidän tyttöä nuorempi. Noille kursseille ainakin meidän hallissa vesi lämmietään ihanan lämpimäksi, ero oli selvä kun mentiin uimaan normaaliin uimahalliaikaan yksi ilta... Silloin todella meinasi jäätyä! Siellä perheuinnissa muuten opeteltiin tuota turvallisuuttakin -uima-altaan reunalta saa hypätä vasta luvan kanssa, opetellaan ottamaan kepistä kiinni, käyttämään kelluvia esineitä, totutellaan pelastusliiveihin jne. On iso apu ettei lapsi joudu paniikkiin jos vahinko joskus sattuu. Ja onhan siellä uimassa ihan huikean hauskaa niinkun olette vissiin huomanneet!

 

9/9 | 

Jos asutte helsingissä niin ainakin itiksen uimahallissa on harrastusallas lämmin. ja sellainen poreallas myös.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011