Kuolahuivi tuli taas tarpeeseen, kun flunssa iski.
Kuolahuivi tuli taas tarpeeseen, kun flunssa iski.

Eräänä aamuna ensimmäinen ajatukseni oli suklaa. Menneisyydessä noita aamuja on ollut kyllä enemmänkin, mutta päästyäni melkoisesta sokeririippuvuudesta eroon (menetelmä: yksi karkkipäivä viikossa) en ole ongelmasta enää kärsinyt. Niin ja siis se todella oli ongelma. Aamu alkoi suklaalla ja päivä päättyi ähkyyn. 

Mutta ei enää! Oloni on siis normaalisti aika pirteä ja hyvä. Mutta kuluneella viikolla tuli perheeseen taas nuhakuumepirulainen ja sen myötä yö, jona Maija vain pyöri ja itki, yski ja pihisi, metsästi nukkumattia vaan ei saanut kiinni. Ja minä siinä vieressä lohdutin ja lääkitsin, juotin ja paijasin. Koko yön. Toisena yönä katsottiin jo muumejakin, kun tyttö huusi väsymysraivoaan eikä muulla rauhoittunut.

Aamulla silmät olivat solmussa molemmilla. Maija sai lohdukseen syödä tuttia koko päivän - ja minä laahustin suklaakaapille.

Tiedän, ettei tässä ole mitään tavatonta; suuri osa vanhemmista kärsii jatkuvasta väsymyksestä, ja hyvin suuri osa myös lääkitsee sitä sokerilla (tai jollain muulla haitallisella tavalla). Tämänkertaisen flunssajakson ja valvomisen aikana kuitenkin ymmärsin hieman paremmin, miten vaikeaa olisi pysyä kunnossa ja syödä terveellisesti, jos lapsi olisi vaativampi.

Olisinko päässyt raskauskiloista ja jaksanut urheilla, jos Maijan vauva-aika olisi ollut vaikeampi? En välttämättä. Jokainen toki tietää, että liikunta ja hyvä ruoka parantaisivat jaksamista, ja että juuri rankan vauvavaiheen aikana niistä kannattaisi pitää kiinni. Mutta kun väsyttää. Ei vain jaksa. Karkki tai muu järeä sokeripommi nostaa olotilan uneliaasta energiseksi, ja taas jaksaa. Hetken. Ja lisäähän saa aina.

Nuo sokeripäivät - Maijan flunssapäivät - olinkin yllättävän pirteä. Onnettomista öistä huolimatta jaksoin painaa vähintään yhtä kovalla teholla kuin tavallisesti. Pää oli kyllä hatara ja huolimattomuusvirheitä tuli, ja illalla tahmea uupumus valtasi koko kropan. Ja kun maha oli täynnä höttöä, ei kunnon ruoka maistunut, päätä särki ja ällötti.

Miten te muut olette hoitaneet väsymystä? Tartutteko ennemmin kahvakuulaan vai kahviin ja pullaan kun on erityisen raskas yö/viikko/kuukausi/vuosi takana?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (15)

Itse syön suklaata, fazerin levyn päivässä. Ja lisäksi pepsiä....

Olen siis kotona neljän alle eskari-ikäisen kanssa. Mies yrittäjänä töissä n. 12h päivässä. Tukiverkkoa ei juurikaan ole. Ja tietenkin meillä ollut kolmella lapsella korvatulehduskierteet, koliikit, yhdellä lapsella yli vuoden kestävä univaikeus eli itki kaikki yöt...yms.... Joten olen suonut itselleni nämä herkut, tuntuu etten muuten jaksaisi mitään.

Toisaalta kyllä ulkoilen lasten kanssa paljon ja paino on pysynyt samoissa lukemissa kuin ennen raskauksia, joten syön suklaata jatkossakin;)

Nukkumalla. Nukkuuhan se lapsi päivällä kuitenkin jossain vaiheessa jos yöllä valvoo.

tuohon nukkuu se lapsi kuitenkin päivällä jos ei yöllä nuku niin voin sanoa ainakin meidän lapsista että ei muuten nuku!! jos pää on täynnä räkää ja nenä valuu yhtenään ja yskittää niin että oksennus meinaa kokoajan tulla (ja tuleekin) niin ei se lapsi nuku päivälläkään kuin max. 20min kerralla ja siinä ajassa ei kyllä itse kerkeä välttämättä edes mennä makuuasentoon kun on pestävä sitä räkä/oksennus pyykkiä ja hoidettava niitä pakollisia kotihommia joka tapauksessa... ja varsinkin jos yhtälöön lisätään toinen lapsi joka ei tietenkään ole samaan aikaan kipeä niin ei meillä kyllä nukkumaan pääse vaikka kuinka haluaisi...

ja itse aiheeseen niin kyllä ne täälläkin ikävä kyllä on hyvin usein ne herkut kahvin kera mistä sitä virtaa yritän hakea... yleensä se ei kyllä auta joten hyvin voisi jättää syömättä mutta kyllä se kuitenkin vähän lohduttaa se suklaa tms. hyvä...

Vierailija

Nukkumalla. Nukkuuhan se lapsi päivällä kuitenkin jossain vaiheessa jos yöllä valvoo.

Meidän unihäiriöinen ei nukkunut päivälläkään.

Ja jos olisikin nukkunut, niin miten itse muka nukkuisit jos hoidettavana olisi silti monta pientä, jotka eivät nuku.

Et selvästi ole kuin korkeintaan yhden lapsen äiti, kommentistasi päätellen.

 

Vierailija

Nukkumalla. Nukkuuhan se lapsi päivällä kuitenkin jossain vaiheessa jos yöllä valvoo.

 

Joo, max. 10 min kerrallaan. Yritä siinä sit mennä nukkumaan kun ensin pitää laittaa pyykki- ja tiskikoneet päälle, laittaa ruokaa ja ehtiä itse mahdollisesti myös syömään jotain.

T. Unihäiriöisen yhden lapsen äiti

 

Suklaata kuluu täällä... Vauvs 8kk ja nukkuu ihan ok, mutta herättelee öisim vielä monta kertaa. Suklaata ja kahvia on pakko olla!

Vierailija

 jos pää on täynnä räkää ja nenä valuu yhtenään ja yskittää niin että oksennus meinaa kokoajan tulla (ja tuleekin) niin ei se lapsi nuku päivälläkään 

Off-topic, mutta tässä kohtaa tulee mieleen, että miksi ette hoida räkäisyyttä avaavilla nenäsumutteilla? Apteekista löytyy pilvin pimein nasolineja, otrivineja ym. suolaliuossuihkeita, joiden ansiosta meillä ei olla ikinä valvottu rään vuoksi, ei lapset eikä aikuiset. Keskellä yötäkin laitetaan yleensä nenäsumutteita, kun alkaa kuulostaa hengitys vaivalloiselta. Kannattaa kokeilla.

Vaikken koe kahvia nyt erityisen piristävänä, niin kyllä se päivä vaan jotenkin lähtee käyntiin, kun ensimmäisenä sängystä noustua käy laittamassa keittimen päälle, ja siemailee sen kupin rauhassa kun tenava tuijottaa aamun pikku kakkosta. Meillä heräiltiin ja valvottiin paljon. Ensimmäiset puolivuotta meni niin, että päästiin neidin kanssa sängystä ylös vasta puolen päivän aikaan, se oli itselle pelastus, että pystyin pitkittämään nousemista niin pitkälle. "Aamupalaa" tyttö söi seiskan aikaan sängyssä, ja sitten tuhistiin muutama tutnti vielä unta. Kun nämä myöhäiset aamut loppuivat, tuli kuvioihin kahvi. Sitä meni pari kupillista aamulla, ja pari päivällä. Paras lääke väsymykseen oli se, että oltiin vaan menossa koko päivä. Mutta täytyy myöntää, että joinakin aamuina piti ottaa ne "tasottavat" suklaan palat yöpöydän laatikosta, että pääsi ylös. Aamu alkoi paljon mukavammin. :D Mutta mitä tulee liikuntaan ja sen "piristävään" vaikutukseen, niin ei toiminut omalla kohdallani. :( Joka kerta kun olin käynyt lenkillä, salilla tai jumpassa, niin neiti piti sellaisen hulabaloo yön,  että lihakset huusivat aamulla hoosiannaa, koska eivät olleet saaneet yön aikana palautua. Päätinkin sitten, että liikunnat on liikuttu tältä erää - palataan asiaan sitten kun ollaan nukuttu puoli vuotta kunnolla. Nyt tyttö nukkuu yönsä yleensä hyvin, kipeenä ollessaan tietty yöt menee ihan pipariksi, ja kerran sellaisen yön jälkeen kun aloin soittaa tytölle lääkäriä, kerroin hänen henkilötunnuksekseen jotain puuta heinää.

Vierailija

Itse syön suklaata, fazerin levyn päivässä. Ja lisäksi pepsiä....

Toisaalta kyllä ulkoilen lasten kanssa paljon ja paino on pysynyt samoissa lukemissa kuin ennen raskauksia, joten syön suklaata jatkossakin;)

Niin. tässä esimerkki kuinka jotkut eivät vaan liho. Oma ruokavalioni koostuu: aamulla marjoja rasvattoman rahkan kanssa, päivällä salaatti tai lämpimät kasvikset, iltapalaksi taas rasvatonta rahkaa ja yksi hedelmä sekaan. ENKÄ LAIHDU.

Sitten tällaiset "läpipaskot" haukkuu meitä lihavia kuinka LAISKOJA ja SAAMATTOMIA me ollaan kun ei ole selkärankaa, että jättää limut ja suklaan syömättä!!!

Jaahas,vai on sitten kommenttini menty poistamaan! Olettepa reiluja!

Kommentoin, että miten suklaata ja pepsiä vetävät ihmiset voivat väittää, että tiukalla kasvisruokavaliolla, noin 800 kaloria päivässä syövät lihavat ihmiset ovat laiskoja. Ja kehoittavat jättämään limsat ja suklaan pois, että laihtuisivat. Miten tämä kommentti LOUKKAA kirjoittajaa? Ei vaan taida kestää totuutta, että meitä lihaviakin on JOTKA EIVÄT AIHAN OIKEASTI LAIHDU vaikka mitä tekisivät.

Keltanokka
Liittynyt14.2.2013

Edelliselle kommentoin, että tietääkseni kenenkään kommenttia ei tästä ketjusta ole poistettu.

Ja muille, kiitos keskustelusta! Minusta tuntuu, että vähänkin hankalammassa tilanteessa olisin tuossa suklaalevy päivässä -koukussa alta aikayksikön. Mutta ihmisissä on valtavia eroja sen suhteen, miten heihin sokeri vaikuttaa. Minulla tilanne menisi vähitellen yhdestä suklaalevystä kahteen, ja ties mihin. Ja siinä kohtaa ei kyllä liikunta auta painonhallinnassa, ellei sitten treenaa todella paljon. 

Kahvin voimalla täälläkin lapsiperheessä mennään. Kahvit porisemaan, niin mieliala nousee mukavasti, vaikka väsyttääkin. Voimia äidit!

Yleensä nämä kommentoijat ja myös itse blogien kirjoittajat ovat pirteitä yhden/vain muutaman lapsen äitejä joiden muksut nukkuu yöllä ja päivällä ja kaikki yhtäaikaa. Ikinä en ole lukenut että joku itseni kaltainen todella VÄSYNYT äiti edes jaksaisi mitään blogia pitää. Siinä taistellaan selviämisestä, ei ole mitään voimavaroja ylimääräisiin huvituksiin. Sellaista blogia olen jo jonkin aikaa etsinyt ja se vertaisymmärrys olisi se, millä näitä viitsisi useampaa edes lukea. t.Entinen väsynyt

Suklaassa on kofeiinia luonnostaan, siis kaakaopavuissa. Niinpä mitä tummempi suklaa sitä enemmän kofeiinia. Suklaan kofeiini ei piristä niin nopeasti kuin kahvin, mutta pirteys säilyy pidempään. Fazerin sinisessä on vain vähän kofeeinia, koska vaaleaa. 70 % ylöspäin kaakaota ja johan lähtee. 100 gramman 85 %:n levyssä on yli kahden kahvikupin verran kofeiinia. FairMary-suklaissa on kofeiinista jopa varoitus (raskaana oleville, lapsille ja kofeiiniherkille). Pääset samaan lopputulokseen 20 grammalla 85 % kuin koko Fazerin sininen -levyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011