Kyllä tuli sairaskertomuksesta pannukakku. Kerroin aiemmin, että Maija sai Egyptin-matkan tuliaisena pitkittyneen ripulitaudin, jonka varsinaista aiheuttajaa etsittiin yksityisellä lastenlääkäriasemalla kissojen, koirien ja lukuisien näyteputkiloiden kera. Ei löytynyt, ja vaipparalli vain jatkui.

Lapsi itse oli onneksi koko ajan (Egyptin-aikaa lukuunottamatta) hyvävointinen, eikä kolme, neljä viikkoa jatkunut ripuli siksi saanut meitä täysin huolesta sekaisin. Mitä nyt muutamat itkut itkin aiheesta "mikä tällä lapsiparalla on, miksei se jo parane?!".

Koska diagnoosia ei ollut eikä tarttuvien tautien mahdollisuutta voitu sulkea pois, eristäydyimme lapsikavereista täysin. No hei, ei kukaan halua treffailla jos osallistujina on minä, lapsi ja ehkä joku ameba. 

Melkein kaksi viikkoa sitten lääkärimme laittoi meille lähetteen Lastenklinikalle, kiireellisyysluokituksena 1-8 päivää. Samoihin aikoihin googlasin - sittenkin, vakaasta päätöksestäni huolimatta, huolesta heikentyneenä - erilaisia selityksiä lapsen mystiselle ripulille. Pahimmat löytöni sisälsivät sanoja "parantumaton" ja "kuolema". Sitten löytyi jotain paljon mukavampaa: tilapäinen laktoosi-intoleranssi, jonka pienellä lapsella voi aiheuttaa esimerkiksi raju ripulitauti.

Ajattelin, että ei se ota jos ei annakaan, ja kipaisin laktoosittomien maitotuotteiden hyllylle.

Ja siitä se ylämäki sitten lähti. Päivä päivältä vaippamenekki pieneni ja pikkupotilaan tuotokset alkoivat normalisoitua. Kun vielä sattumalta huomasin, että Maijalle määrätty maitohappobakteeri sisältää laktoosia, jätin senkin pois - ja kas, meille palasi terve lapsi.

Vieläkään ei Lastenklinikalta kyllä tullut kutsua tutkimuksiin, joten soittelin sinne pariin otteeseen. Ei ollut ehditty katsoa lähetettä, ei ollut oikea lääkäri paikalla, nämä on näitä juttuja. Tietenkin ymmärrän. Ja eihän meillä hätää ollut, vaikka jatkohoito viivästyikin näin.

Mietityttää kyllä vähän, mitä olisi tapahtunut, jos en olisi itse etsinyt tietoa ja kokeillut laktoositonta ruokavaliota. Mitä viikkojen, ehkä parin kuukaudenkin laktoosialtistus ja siitä aiheutuva ripuli olisi aiheuttanut, kun suolisto ei sitä näköjään nyt siedä?

Nyt meillä vihdoin on ohjeet jatkotutkimuksiin - lisää näytteitä laboratorioon, lääkärin konsultaatio joskus vapun jälkeen... Varmuuden vuoksi on hyvä tutkia, ettei mikään örkki kuitenkaan piilottele jossain siellä elimistössä.  

Nyt kun vatsavaivat on selätetty, voimmekin keskittyä muuhun sairastamiseen. Pitkästä aikaa oikein kunnon flunssa tuli tupaan. Ihanan normaalia, ihanan tuttu ja turvallinen tauti. Niistelemme neniä ja olemme iloisia siitä, että tätä ei varmasti mikään trooppinen olio aiheuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

Juu, usein tavallista virusripulia seuraa tilapäinen laktoosi-intoleranssi, jonka vuoksi ripulin pitkittyessä on laktoosia hyvä välttää jonkin aikaa. 

Mihin muuten viittaat tuolla otsikolla?

 

Nyt voisitte vanhempina katsoa peiliin (toivottavasti olette tehneet jo niin!!!): Miksi ihmeessä olette vieneet noin pienen lapsen Egyptiin? Eikö pitäisi vähän tarkemmin miettiä, mikä teille on tärkeää: lapsen hyvinvointi vai ns. oma napa? Lomalle voisi lähteä vähän turvallisemmallekin alueelle niin hygienian kuin muunkin suhteen.

 

Hyi, hyi. Hävetkää.

Keltanokka
Liittynyt14.2.2013

Heh, tämä jotenkin huvittaa minua. Minä kun luulin, että olemme tosi nynneröitä kun matkaamme superturistilliseen all inclusive -hotelliin turistikylään - kaverimme vaivoineen kun reissaavat reteästi jossain reppumatkoillaan Aasiassa. :D

Mutta ei, en edelleenkään pidä vastuuttomana sitä, että veimme yksivuotiaan kanssamme hyvätasoiseen - joskin ilmeisesti hygieniatasoltaan puutteelliseen - hotelliin, jota matkatoimisto suosittelee lapsiperheille. Jos olisin tiennyt, että sairastuminen on niin yleistä, olisin ehkä miettinyt vielä - mutta niillä tiedoilla mitä saimme, päätös oli mielestäni ok.

Emme siis häpeä. Sori vaan. :)

Tuttavani on käynyt Indonesiassa reppureissulla 2,5-vuotiaan tyttönsä kanssa, mitään erityisiä ongelmia ei ilmennyt ja kivaa kuulemma oli. Ja he olivat vieläpä reissussa ihan kaksistaan.

Itsekin olen kolunnut maailmaa reppureissuillani, enkä kyllä näe mitään syytä miksei lasta voisi tuollaisille reissuille mukaan ottaa. Pieni lapsi tuskin muistaa mitään reissusta, mutta eipä siitä kyllä mitään haittaakaan ole. 

 

 

Asenne on vain niin... Ensin viedään lapsi ehdointahdoin jonnekin, missä on todellinen riski saada mahatauti. Sitten itketään ja kiukutellaan, kun lääkärit eivät ymmärrä mitään , protokolla on väärä (?) ja lapsi ei parane.

 

Kenelle siitä reissusta siis oli haittaa? Vai oliko?

Suomalaiset.... Lapsi voi sairastua Suomessakin eikä kaikkea voi välttää. Sitä paitsi bakteerit kehittävät lapsen vastustuskykyä ;) Oma lapseni on puoliksi nepalilainen ja tarkoitus on matkustaa sinne kun lapsi on vuoden ikäinen. Vai mitähän sanoisi mies jos kieltäytyisin kun siellähän on bakteereja? ;) Sitä paitsi haluan nähdä suomalaisen ystäväni lapsen, joka on piakkoin syntymässä tuonne pelottavaan kehitysmaahan <3

Vastustuskyky kehittyy kohtaamalla taudinaiheuttajia (ja rakentamalla immuniteettia mm.hyvillä bakteereilla) eikä välttelemällä niitä :) 

Hienoa, että löysitte ratkaisun ongelmaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011