Kun keskustelu koskee mitä tahansa lapsen hankkimiseen liittyvää, liikutaan vaarallisilla vesillä, joilla karille ajon riski on valtava. Sunnuntai-Hesarissa on koskettava juttu sikiöseulonnoista ja aborteista. Kannattaa lukea, jos aihe kiinnostaa. Toisaalta, jos olet herkästi huolestuvaa sorttia ja olet toistaiseksi onnistunut välttämään tiedon erilaisten kehitysvammojen ja sairauksien mahdollisuudesta, älä lue. Tieto lisää tuskaa tässäkin tapauksessa.

Jutussa esiintyi myös perhe, jossa aborttiin ei ollut päädytty, vaikka lapsen tiedettiin syntyvän sairaana. Pikkupoika pärjäsi hienosti ja tulevaisuus näytti suhteellisen valoisalta. Minua järkytti tarinassa se, miten lääkärit olivat suorastaan painostaneet perhettä aborttiin. ”Miettikää nyt vielä”, oli päätöksen tehneelle parille sanottu.

Miten raskas on valinta muutenkin, ja sitten vielä auktoriteettiasemassa olevat lääkärit töpeksivät puheissaan. Luulisi, että alan ihmiset osaisivat käyttäytyä, mutta niinhän se ei automaattisesti ole. Enemmistö toki osaa – itse kohtasin Kätilöopistolla ja muilla vastaanotoilla vieraillessani pääasiallisesti oikein ymmärtäväistä ja empaattista porukkaa. Joskus kuitenkin ammattilainenkin ajaa karille, ehkä huomaamattaankin.

Minua sieppasi se, kun jouduin toistuvasti seuraavanlaiseen keskusteluun: - Hei, haluaisin varata ajan keskenmenon takia. - Tarkoitatko raskauden keskeytystä? - En, vaan keskenmenoa. Tai näin: - Ja minkäslaista asiaa oli. - No, mulle tehtiin kaavinta kaksi viikkoa sitten keskenmenon tak- - Ai KESKEYTYKSEN takia, siis abortin? - Ee-ei. Keskenmenon. Siis ihan oli tarkoitus pysyä raskaana mutta en sitten pysynyt. Tuskin he noilla kysymyksillään mitään pahaa tarkoittavat, mutta mielen ja kehon ollessa repaleina tenttaus loukkaa.

Tekee mieli huutaa, että ei, en todellakaan keskeyttänyt sitä pientä elämää tahallani, voitteko nyt uskoa sen. Tai jos olisin keskeyttänyt, niin en luultavasti puhuisi vahingossa keskenmenosta, kepeää huolimattomuuttani. Päivämäärät ja nimet saattavat sekoittua kenen tahansa mielessä, mutta kyllä abortilla ja keskenmenolla on vissi ero.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011