Hieno sana tuo, puolitoistavuotiskatsaus. Terve vaan kaikki suomea opettelevat, koittakaa kestää!

Asiaan. Maija siis täytti 18 kuukautta tuossa heinäkuun lopussa, mutta alueemme terveyskeskuksen kuormittuneisuudesta johtuen pääsimme rutiinitarkastukseen vasta nyt. Ei sillä että olisi kiire ollut - meillä ei ole ollut Maijan terveydestä tai kehityksestä huolta pitkään aikaan, kun tyttö on tuntunut porskuttavan pirteästi eteenpäin ja oppinut koko ajan uusia taitoja.

Toki tuntui silti hirveän hyvältä kuulla se asiantuntijankin suusta: Maija on ikäänsä nähden oikein hienosti kehittynyt. Kehuja tuli erityisesti siitä, kun Maija niin monipuolisesti "tapaili sanoja". (Tapaili, pah! Sehän puhuu selvää suomea!) Myös kakkahädästä ilmoittaminen herätti terveydenhoitajassa kunnioitusta. Pituuskäyrä oli hämmästyttävän tasainen, painossa ilmeni pientä nousua - mikä tuntuu minusta vain hyvältä, kun tiedän että tuo painonnousu ei todella ole pullalla ja mehulla hankittu. Näköjään mittoja ei merkitty neuvolakorttiin, mutta muistaakseni paino oli liki 12 kiloa ja pituus jossakin 83-85 sentin välillä. 

Vaikka tämän iän neuvolakäyntiin ei normaalisti rokotuksia kuulu, Maija joutui kestämään piikityksen - talvella aloitettu hepatiittirokotussarja piti saattaa päätökseen. Niinpä iloisen rennosti sujunut neuvolavisiitti päättyi lohduttomaan itkuun ja pikku reiden laastarointiin. Voi kunpa voisin sen lapselle jotenkin ymmärrettävästi selittää, miksi niin mukavan tädin piti yhtäkkiä sillä tavalla satuttaa.

Terveydenhoitajan jälkeen meidät otti vastaan lääkäri. Maija oli onneksi jo päässyt yli pahimmasta järkytyksestään, joten lääkärikäyntikin alkoi reippaasti leluvalikoimaan tutustuen. Hankaluuksia tuli vasta, kun lääkärin olisi pitänyt tutkia Maijan silmät (ilmeisesti karsastuksen varalta). Valkotakkisiin luottamuksensa menettänyt tyttö hautautui äidin kainaloon ja vähät välitti lääkärin lepertelystä ja hymynaamahelistimistä. Minustakin kyllä tuntui hieman hassulta, että puolitoistavuotiaan kiinnostus yritetään herättää samalla naamalelulla kuin vastasyntyneen. So last season! Angry birds -roinan heilutteleminen olisi saletisti toiminut paremmin.

Lopuksi kuunneltiin keuhkot ja sydän. Sitten lääkäri aloitti lauseen sanoilla "tästä nyt ei pidä hirveästi huolestua" - ja sydämeni pomppasi solisluihin. Viattoman kuuloinen sivuääni sydämessä, ihan viattoman, ei tarvitse olla huolissaan, mutta kontrollikäynnille voisi tulla loppuvuodesta.

Emme huolestu tietenkään. Lapsi voi hyvin ja sivuääni on varmaan joka toisella. Näissä kohdissa silti toivoisin, etten olisi lukenut niin monta tarinaa siitä, miten jostain täysin viattomasta alkoikin jotain aivan kamalaa. Löytyisikö lukijoista niitä, joiden lapsilla jokin sivuääni on kuultu ja kaikki on silti edelleen hyvin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (14)

1/14 | 

Moi, meillä on myös kuultu "viaton sivuääni" ja reaktioni oli täysin sama kuin sinulla, sydän pomppasi ulos rinnasta ja lääkäri sanoi, että moni lääkäri ei edes mainitse sitä, koska se on hyvin yleinen pienillä lapsilla ja varsinkin flunssassa. Eikös se ole tiedon pimittämistä moinen, kai sitä nyt vanhempi saa tietää jos sieltä jotain kuuluu?! Itsekin olen netistä kauhutarinoita lukenut, mutta lääkäri vakuutti että niin kauan kun lapsen vointi on hyvä ja jaksaa normaalisti sekä se kuunnellaan neuvolalääkärikäynneillä (eli siis harvaseurataan) niin ei syytä huoleen. Mutta toki se pelottaa, eihän se lääkäri sitä sillä stetoskoopilla nyt näe miksi se ohivirtaus ääni kuuluu.. :(

2/14 | 

Minulta löydettiin sivuääni vuoden ikäisenä. Kontrollissa oli pistetty niitä elektrodi(?) lappusia rinnan päälle sydänfilmiä varten. Mistään vakavasta ei ollut kyse. Äitini kertonut että eniten päänvaivaa aiheutti saada vuoden ikäinen pysymään paikoillaan tunnin verran. Oli lukenut minulle kirjoja.

Minulla on siis pienen pieni läppävika,josta sivuääni johtuu. Se ei häiritse elämääni millään tavalla. Hauskaa aina tarkkailla lääkärien ilmeitä,jos sattuvat sen huomaamaan.

3/14 | 

Meidän tytöltä löytyi myös sivuääni,hyvin vaimea eikä siitä monikaan lääkäri mainitse. Yksi olisi laittanut ultraan mutta toinen oli sitä mieltä että ei ole vakava ja ei tarvitse seurantaa..Tämä ilmestyi siis mahataudin jälkeen.

4/14 | 

Heips. Blogiasi seuranneena, jaksamatta kommentoida.. Meillä on aika lailla saman ikäinen tyttö, kuin Maija (lisäksi 4v poika), sen vuoksi mielenkiinnolla seuraan kehitystä. :) Tytöllämme todettin puolivuotiaana Avoin valtimotiehyt, mikä siis ilmenee pienenä sivuäänenä sydämestä. Ollaan käyty nyt 2 kertaa lastenpolilla kontrollissa (ja perjantaina taas mennään), mitään erityistä tai uutta ja vakavaa ei kontrollikäynneillä ole näkynyt. Luultavasti se pienenpieni reikä siellä sydämessä joudutaan jossain vaiheessa sulkemaan, mutta tämän hetkiseen elämään ja touhuun se ei meillä vaikuta mitenkään. Tytöllä riittää vauhtia (ja vaarallisia tilanteita) ihan riittävästi.. ;)

Voimia ja tsemppiä teille sinne! Toivotaan että teillä kontrollin tekevä lääkäri on yhtä ihana, kuin meidän oma on. :)

M

5/14 | 

Meillä ei ole noita sivuääniä. Mutta pakko kommentoida että tuo korja jota Maija lukee on niin hyväkuntoinen. Meillä sama kirja on pureskeltu joka kulmasta. Poju tykkää lähinnä syödä kaikki kirjat :)

 

Mami

6/14 | 

Hei, aina välillä olen lueskellut myös sinun blogiasi ja nyt täytyyä kommentoida kun osui tutunkuuloinen aihe kohdalle.
Meidän tokapojalla oli neuvolalääkäri 1v8kk iässä. Melko nuori lääkärinainen kuunteli kerran, sitten uudestaankin, joten aloin heti epäillä että jotain erikoista siinä nyt on. Hän kertoi että siellä kuuluu hentoinen sivuääni. Juteltiin siinä pojan toimista ja lääkäri sanoi että jos lapsi on pirteä ja jaksaa juosta ja touhuta, niin se kertoo paljon siitä että sivuääni ei ole mitenkään merkittävä. Tapana meilläpäin kuitenkin on että sivuäänet aina tutkitaan kun sellainen ensimmäisen kerran kuullaan, joten saimme lähetteen tutkimuksiin paikalliseen aluesairaalaan. Siellä lääkäriksi osui yksityiselläkin puolella arvostamme lastenlääkäri, joka kuunneltuaan sanoi että on ollut tarkkakorvainen lääkäri kun on tuon äänen huomannut. Eli sivuääni oli erittäin hentoinen meidän tapauksessa. Hän teki myös sydämen ultraäänitutkimuksen ja pojalla kaikki oli aivan kuten pitääkin. Itse en osannut missään vaiheessa olla asiasta huolissani ja onneksi en ollutkaan! Turhaan olisi tullut murehdittua!

Tsemppiä teille ja älkää etukäteen murehtiko! Jos asia olisi vaikuttanut vakavammalta olisi sille tehty jotain muuta kuin kutsuttu myöhemmin vain kontrolliin! Aurinkoista syksyä!

7/14 | 

Meillä kuului kaksi kuukautta Maijaa vanhemmalta tytöltä myös puolitoistavuotiskontrollissa sivuääni. Lääkäri yritti löytää sen toistamiseen siinä onnistumatta.

Meillä on korvalapsi, jonka rinnassa on käynyt stetoskooppi suunnilleen koko viime vuoden ainakin kerran kuussa ja ehkä jollakin kerralla joku lääkäri ohimennen sanoi, että jokin pieni ylimääräinen suhina jollain kertaa kuului. Likka on kova menijä eikä helposti väsähdä, joten en ota stressiä.
Kuulostellaan kaksivuotisneuvolassa sitten taas. :)

 

8/14 | 

No ei ole omakohtaista kokemusta, mutta lääkiksessä ollessani meillä oli yksi lasten sydänharkka yliopistosairaalassa, jossa ultrattiin pikkulapsia, joilta oli kaikilta kuultu sivuääni, ja tulivat sen vuoksi lastenklinikalle kontrolliin. Sivuääni oli siis kuultu kontrolloitunakin, kun olivat lähetteen saaneet. Yhdelläkään ei ollut sydämessä mitään vikaa.

9/14 | 

Meilläkin kuului sivuääni, ja päädyttiin ihan normaaliin neuvolaseurantaan (seuraava 4v) mikäli kasvussa ja kehityksessä ei tule mitään poikkeavaa. Sisaruksillakin on sivuääniä kuultu ainakin flunssaisena.

10/14 | 

meillä on multa itseltäni löydetty parikymmpisenä poikkeuksellisen voimakas sivuääni ja sydän ultrattiin ja mitään vikaa ei siltikään löytynyt. Tyttö oli vuoden vanha kun flunssan yhteydessä kuului sivuääni, sydän ultrattiin ja mitään vikaa ei löytynyt hältäkään..:)

11/14 | 

Meidän pikkumimmillä neuvolalääkäri löysi sivuäänen yksivuotistarkastuksessa (muistaakseni). Homma meni juuri niin kuin sinäkin kuvasit: ensin piikitettiin, sitten tutkittiin muuten. Sain lähetteen lastenklinikalle jatkotsekkiin. Siellä vastassa oli ekg:t ja aikamoinen liuta tutkimuksia ja lopuksi kohtuullisen kiukkuinen erikoislääkäri. Viesti oli kutakuinkin tämä: "mitä helvettiä ne terveyskeskuksen tunarit ovat tehneet lääkiksessä, kun lähettävät tänne yhtenään täysin terveitä lapsia?". Hänen pointtinsa oli se, että lähes kaikilla pienillä lapsilla kuuluu sydämen sivuääniä, jotka oikeasti ovat jotain virtausääniä, eivät oikeita sivuääniä. Ja niitä kuuluu erityisesti silloin kun lapsi on flunssassa tai muuten puolikuntoinen tai pelästynyt, itkuinen tms. Eli tyypillisesti rokotuksen jälkeen :). Hän myös sanoi, että jos sydämen sivuääntä ei ole havaittu jo syntymän jälkeen, niin ei sitä yhtäkkiä sinne yksivuotiaana ilmesty. 

 

Meilläkin siis kyseessä oli täysin terve tyttö, jolla ei ollut mikään ongelmaa missään (ja oireita kyseltiin joka välissä, ja aina sanoin että ei, ei ole yhtään mitään hengästymisiä, huonoa syömistä, unisuutta tms.).

12/14 | 

Meillä pojalla kuului 1v. tarkastuksessa juurikin tuollainen viattoman kuuloinen sivuääni. Sama toistui kuukauden päästä olleessa kontrollissa. Lääkäri olisi laittanut eteenpäin tutkimuksiin aluesairaalaan, mutta oman mielenrauhamme takia veimme pojan heti seuraavalla viikolla yksityiselle kardiologille, joka tuumasi pojan olevan terve kuin pukki ja että ääni on ollut joku virtausääni =)...

 

Sen koommin ei sivuääniä ole kuulunut ja poika on nyt reipas eskarilainen.

13/14 | 

Meillä kans todettiin tytöllä olisko ollu 4kk ikäisenä sydämen sivuääni rutiini lääkäri käynnillä. Saatiin lähete sairaalaan ultraan ja aiheeton oli! Kaikki kunnossa, taitaa suurin osa olla viattomia sivuääniä!

14/14 | 

Syntymän jälkeen meidän pojalta lääkäri kuuli kahdella eri kerralla kuunnellessaan pienen sivuäänen sydämestä. Jouduimme jäämään sairaalaan seuraavaan päiväään, jolloin lasten kardiologi kerkeäisi tehdä ultran. Ennen ultraa kardiologi tuli kuuntelemaan sydämen ja totesi, että hyvin kaunis pieni fysiologinen virtausääni, ei tarvitse ultrata. :) Sanoi lisäksi, että jos olisi joku vakava sydänvika, sivuääni kuulostaisi erilaiselta, rumemmalta. :) 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011